Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan ja pidä kulisseja yllä. Rikkaana olemisen esittäminen tulee erittäin kalliiksi, ja todelliset ystäväsi eivät välitä siitä kuinka rikas olet.
Myös monet oikeasti rikkaat elävät tuloihinsa nähden varsin vaatimatonta ja ekologista elämää. Esimerkiksi IKEA-tavarataloketjun perustaja ruotsalainen Ingvar Kamprad ajaa vuosimallia 1993 olevalla Volvo 240 -merkkisellä autolla ja käyttää julkisia kulkuneuvoja, joilla matkustaa edullisesti eläkeläisalennuksella.
Myöskin maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva yhdysvaltalainen sijoittaja Warren Buffett asustelee yhtä vaatimattomassa vuonna 1957 ostamassaan talossa. Myöskin LIDL-kauppaketjun perustaja saksalainen Dieter Schwartz elelee vaatimatonta elämää poissa julkisuudesta. Wikipedian mukaan hänestä ei ole olemassa lähes ainuttakaan valokuvaa.
Eli idolisi eivät ole uskaltaneet tehdä mitään kiinnostavaa vaikka olisi mahdollisuus tai sitten he eivät vaan leuhki sillä tai ovat jopa palkanneet jonkun huolehtimaan julkisuusimagostaan?
Nykyajan räppärivideoiden tms. uskottelemana kersoilta ja vähän vanhemmiltakin kersoilta on unohtunut vanha, mutta aina toimiva sanonta: ”Älä paljasta korttejasi”.
Ei tarvitse mainostaa varkaille ja urputtaville kateellisille kaikkea. Sisällä kämpässään tai ulkomaan matkoilla voi olla sitten toinen homma. Kerrotaan myös tarinaa ettei hienostoalueelta keikan saavan taksikuskin yleensä kannata odottaa mitään tippiä: että työllään (bisneksellä ja yrittäjän riskeillä) rikastuneet ovat siis lisäksi saitoja.
Varakkuuden osasalaisuus on se, että osaa elää tuhlailematta. Miksi varakas ihminen hassaisi rahaa tämän vuoden Jaguariin, jos reilu 20kymppinen Volvo vielä pelittää ja kodin läheltä pääsee menemään bussilla ja junalla? Sitäpaitsi vanhalla autolla ja julkisilla pääsee liikkumaan omassa rauhassaan ja huomiotta toisin kuin uudella kalliilla urheiluautolla, joka kääntää kaikkien päät ja herättää kateutta muissa ihmisissä. Miksi pitäisi ostaa uusi asunto, jos sattuu pitämään nykyisestä? Kuta vanhemmaksi tulee, sitä vastenmielisemmältä tuntuu ajatus luopua tutuista kulmista ja huoneista ja muuttaa sopeutumaan uuteen paikkaan, missä pitää opetella uusiksi kodin huonejärjestyksestä alkaen monia asioita. Appiukkoni aikanaan sanoi kutakuinkin näin: ”ei nes suuret tulot, mut nep piänet menot” . Hän tarkoitti sanomisellaan, että rahan ja varakkuuden kertyminen ei välttämättä edellytä hervottoman suuria ansioita, vaan kun katsoo miten rahansa käyttää ja kuluttaa, niin voi saada yhtä ja toista tehtyä edullisesti ja osa rahasta jää säästöön. Isotkin tulot saa menemään kankkulan kaivoon tuota pikaa, jos ei tippaakaan mieti rahankäyttötottumuksiaan eikä ideoi vanhasta uutta.
Totta turiset, matami ! Nuorena opiskelijana olin kesätöissä Ruotsissa. Meitä oli useita suomalaistyttöjä hotellia siivoamassa. Kotiinlähdön aattoiltana pakkasimme tavaroita, jolloin naapurihuoneen tytöt tulivat hyvästejä jättämään. Kyllä heillä suu jäi auki ja silmät pyöreiksi kun näkivät, mitä kaikkea olimme kesän aikana ostaneet : mm. nahkatakin , muita vaatteita , kenkiä, pari laukkua, 12 hengen astiaston…..Pöydällä oli selvää setelirahaa yli 1000 kruunun verran….. Olimme vapaapäivinä käyneet mm. Kööpenhaminassa ja Oslossa sekä Ruotsissa useissa eri kaupungeissa….. Naapuritytöt ihmettelemään: Miten teillä VOI olla noin paljon tavaraa – ja vielä rahaa noin hurjasti ? Ja te ootte reissannu vaikka missä….. ja meillä on sama palkka…. Me on jo monta kertaa pyydetty kotoa lähettämään rahaa, kun ei nytkään ole yhtään… Ja me on koko kesä töitten jälkeen vaan maattu takapihalla ….” Selitys, jota eivät itse edes tajunneet, oli siinä että heidän rahansa menivät tupakkaan, kaljaan ja ravintolailtoihin….. Kokemuksia tietysti nekin, mutta selvästi huomasin kateuden iskevän heihin…..
totta turiset muruseni!
määkin olen rikas mutta en vaan näytä sitä. ajelen 2013n