Asuntolainojen koroista

Asuntolainan ottaminen on useimmille elämän suurin pankkitapahtuma. Ennen vanhaan tämä lainanottajille oli varsin pelottava tapahtuma, sillä täytyi mennä nöyränä suoraan pankinjohtajan puheille.
Nykyään asuntolaina ottaminen on paljon helpompaa, sillä asuntolainaa voi hakea jopa verkkopankissa. Pankissa joutuu toki käymään, mutta ei sentään enää pankinjohtajan luona. Asuntolainabisnes on pankeillekin niin hyvää, ja ennenkaikkea riskitöntä bisnestä, että asuntolainan ottajan kannattaa laittaa pankkivirkailijat hieman kovemmalle. Asuntolainabisnes on pankeilla parasta mahdollista liiketoimintaa, koska se on melko riskitöntä. Riskittömyys perustuu siihen, että pankkilainalla ostamasi asunto on lainasi vakuutena. Osakekirjat, jotka oikeuttavat sinut hallitsemaan asuntoasi pysyvät pankin holvissa pantattuna siiihen asti kunnes olet maksanut lainasi pankille takaisin. Lisäksi asuntolainallesi on saatavissa valtontakausta. Mikäli sattuisi käymään niin, että asuntosi arvo olisi alentunut huomattavasi etkä saisikaan asunnon myynnissä sitä summaa minkä olet vielä pankille velkaa niin valtio maksaa erotuksen pankille.
Lisäksi useimmille asuntolainan ottajille on helppo myydä kylkiäisinä kaikkea muuta paskaa tavaraa, kuten lainaturvaa, korkokottoja, ekäkevakuutuksia, kotivakuutuksia ja sikahintaisia kiinteistönvälityspalveluja yms. Kun pankkivirkailija tarjoaa oman ketjunsa kiinteistönvälityspalvelua lainan yhteydessä niin harva älyää kilpailuttaa näitä palveluja. Lisäksi jopa 25 vuodeksi otettu asuntolaina on hyvä tapa sitoa asiakkaan pankkiin pitkäksi aikaa. Toki jo otetusta asuntolainastakin voi pyytää tarjouksia kilpailevilta pankeilta, mutta moni ei viitsi sitten enää alkaa tähän.
Tämän takia sinä lainanottajana olet pankille kullanarvoinen asiakas. Koska olet arvokas asiakas niin kannattaa kilpailuttaa korkoja ja lainan ehtoja niin paljon kuin kehtaat. Hae rohkeasti lainatarjouksia kilpailevista pankeista. Myös asuntolanan ehtoja kannattaa kilpailuttaa. Pidä huolta siitä, että kaikki mistä olette sopineet löytyy myös papereista. Muista myös että kaikesta on mahdollista sopia. Kannattaa sopia mm. siitä että montako koronvaihtoa on sallilttua tehdä ilmaiseksi ja millä ehdoilla sen jälkeiset ovat mahdollisia ja paljonko mahdollinen koronvaihto maksaa. Myös lyhennysvapaista kuukausista on hyvä neuvotella ja sopia. Lyhennysvapaina kuukausina et lyhennä lainaa ollenkaan, vaan maksat vain lainan korot.
Kuten säästövinkkisivuilla olen kirjoittanut mahdollisimman lyhyt korko on yleensä kaikkein edullisin. Niin ikään yleensä euribor-korot ovat yleensä edullisempia kuin pankkien omat prime-korot. Euriboreihin pankit eivät voi käytännössä vaikuttaa kun taas prime-korkonsa jokainen pankki voi hinnoitella miten parhaaksi näkee. Nousukaudella jolloin korot ovat yleensä nousussa voi olla järkevää vaihtaa pitkään korkoon, mikäli luulet että lyhyet korot nousevat nopeasti korkeammiksi kuin pitkät korot ovat sillä hetkellä. Yleensä korkojen odotettavissa olevat nousut on jo ainakin suurelta osin hinnoiteltu pidempiin korkoihin. Niin ikään taantumassa korkojen alettua laskemaan voit säästää helposti useita satasia kuussa vaihtamalla mahdollisimman lyhyeen korkoon. Tällöin vaihdettuasi esim. kuukauden euriboriin pääset joka kuukausi hyötymään uudesta laskeneesta korkotasosta. Mikäli lainasi olisi sidottu esim. vuoden euroboriin pääsisit hyötymään laskeneista koroista vasta korontarkistuspäinä, joka voi olla pahimmassa tapauksessa vasta vuoden kuluttua.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi