Vinkki eräjormille

Jos liikut paljon mökki- tai metsäteillä/yleisen tieverkon ulkopuolella, pidä autossa takakontissa mukana pientä retkikirvestä ja/tai pientä retki/puutarhasahaa. Näillä varustautuneena pääset omin avuin jatkamaan matkaa esim. tuuli on kaatanut tiellesi puita. Myös päälleajetun eläimen (jänis, kettu, supikoira yms.) lopetus käy näillä välineillä helpommin kuin paljain käsin.

Tarkista varastokoppisi

Jos asut kerros- tai rivitaloyhtiössä, asukkailla on yleensä yhteiset irtaimistovarastotilat. Nämä tilat voivat sijaita tapauksesta riippuen talon vintillä, kellarissa (väestösuojassa) tai erillisessä rakennuksessa. Ota tavaksesi käydä tarkastamassa varaston tilanne esim. kerran kuukaudessa.

Näin huomaat mahdolliset muutokset, esim. murtoyritysten jäljet omassa tai naapurin varastokopissa, onko häkkivarastonaapurisi tunkeutumassa sinun kopin puolelle ym. Näin myös pysyy mielessä paremmin mitä kaikkea tavaraa varastokoppisi sisältää.

Suojaa muistikortti salasanalla

Älypuhelimesta on tullut arkipäiväinen kapistus jokamiehen ja -naisen käteen. Älypuhelimen muistikapasiteettia voi kätevästi mutta yksi asia kannattaa muistaa: muistikortin sisällön suojeleminen salasanalla.

Muistikortilta on kätevä tallentaa esim. työsopimuksia, sähköisiä palkkalaskelmia, pankkiasioita, puhelimella otettuja kuvia jne, Jos puhelin katoaa tai se varastetaan, itse puhelin on (toivottavasti) suojattu 6-numeroisella PIN-koodilla mutta jos muistikorttia ei ole suojattu hyvällä salasanalla, kaikki tietosi ovat kenen tahansa helposti luettavissa kun se poistetaan puhelimesta.

Suojaamalla älylaitteesi ulkoisen muistikortin hyvällä salasanalla voit välttyä isolta katastrofilta puhelimen mahdollisesti kadotessa. Salasana kannattaa muistaa itsekin tietoihin pääsyä varten

Vältä tietomurtoja

 

Säilytä tärkeät ja/tai henkilökohtaisia tietoja sisältävät tiedostot erillisellä muistitikulla tai levyasemalla, älä koskaan tietokoneesi kovalevyllä oloevassa kansiossa!

Tälläisä tiedostoja voivat olla esim. sähköiset palkkalaskelmat, vero- ja pankkiasiat ym. vastaavat ”paperit”.

Vaikka käytössäsi olisi kuinka kallis tietoturvaohjelma ja viimeisimmät päivitykset, on aina teoreettinen mahdollisuus tietokoneen ollessa yhteydessä internettiin että joku murtautuu näistä huolimatta koneellesi ja saa haltuunsa kyseiset tiedostot.

Itse säilytän kyseiset tiedostot eriliisellä muistitikulla ja se on kiinni tietokoneessa vain sen aikaa kun tarvitsen muokata/käyttää tiedostoja, tämän jälkeen irrotan tikun koneesta. Näin pienennän riskiä tietomurrosta huomattavasti.

Googlaa uudet kaupat

Aina kun suunnittelet ostavasi tuotteita uudesta, sinulle ennestään tuntemattomasta verkkokaupasta, googlaa muiden kokemuksia kyseisestä verkkokaupasta tyyliin ”kokemuksia + kaupan nimi”. Tuloksista selviää hyvin nopeasti, vastaako asiakaspalvelu, menikö rahat, oliko toimitusaika luvattu vai jäikö ostettu tuote kokonaan saamatta. Samoin tuotteen laatu ja mahdolliset takuuasioiden hoito. Palaute voi toki olla myönteistäkin. Palautteen laadun perusteella voi miettiä, kannattaako ottaa riski ja tilata negatiivista palautetta saaneesta kaupasta tuotteen vai etsiä joku parempimaineinen kauppa. Näin voit säästyä rahojesi menetykseltä.

Kesämökin kellon patteri

Jos omistat kesämökin ja mökkeilet osan vuodesta satunnaisesti/viikonloppuisin, irrota seinäkellosta patteri poislähtiessäsi sunnuntai-iltana ja laita se takaisin paikoilleen kun tulet taas perjantai-iltana. Näin kello ei kuluta turhaan patteria viikolla kun ketään ei ole paikalla. Ainoa haittapuoli tästä on tietysti joka kertaiset kellonasetustalkoot mutta pääasia että patteri ei kulu ja kestää näin pidempään ja säästät selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Personoi

Ylläpitäjä oli aikoinaan Erasmus-vaihdossa Alankomaiden Utrechtissa. Opiskelija-asunnoissa ja taloyhtiön yleisissä tiloissa oli joskus ”hieman” sotkuista. Siivoja esiteltiin ihan nimellä, luultavasti siksikin, että ihmiset sotkevat vähemmän kun tietävät, että vaikkapa Jukka-siivooja/kiinteistönhoitaja joutuu sen siivoamaan esimerkiksi kasvottoman RTK-palvelun sijaan.

Joten jos olet taloyhtiön hallituksessa niin personoimalla kiinteistönhuollon taloyhtiönne edusta ja julkiset tilat säilyvät todennäköisesti paljon puhtaampana ja parhaimmassa tapauksessa kulutkin putoavat.

Kierrätyskeskuksen ilmaisjakelupiste

Joissain kierrätyskeskuksissa yms. on ilmaisjakelupiste josta saa ottaa vaatteita yms – hyödynnä niitä jos siellä on jotain mikä sopisi sinulle tai lähimmäisillesi.

Lukijan vinkki

Säilytä vanha kalenteri

Älä hävitä paperista taskukalenteria heti vuodenvaihteessa.

Jos käytät wanhaan tyyliin paperista esim. ammattiliitosta saatua taskukalenteria, jota olet käyttänyt pitkin vuotta heti vuodenvaihteen aikaan menemään. Vanhassa kalenterissa voi olla jälkikäteen tärkeitä merkintöjä, esim. lapsen päiväkotivuoroista, tehdyistä työtunneista tai muista vastaavista tärkeistä asioista. Jos heität vanhan kalenterin roskiin tms heti uuden kalenterin käyttöönotossa et voi tarkistaa asioita siitä esim. tammikuussa päiväkotimaksun saapuessa. Yllensä laskut ovat oikein, mutta joskus tapahtuu virheitä joten on hyvä jos asiat voi tarkistaa itse ennenkuin lähtee nostmaan meteliä asioista. Vanhan kalenterin voi hävittää sitten kun varma ettei menneisiin tarvitse enää palata.

 

Lukijan vinkki

Älä säilytä kattiloita hellalla

Älä säilytä tyhjiä kattiloita keittiön hellalla. Vahingossa päälle käännetty levy voi polttaa tyhjän kattilan pilalle eli vahinko on jo tapahtunut ennen kuin sen huomaa. Jos kuitenkin säilytät kattiloita esim. tilanpuutteen vuoksi hellalla, laita ne vaikka puolilleen vettä, tällöin kattilassa oleva vesi alkaa kiehua ja kuulet että väärä levy on päällä ilman että kattila menee pilalle.

Näin säästät rahaa kun  et tuhoa kattiloita vahingossa.

 

Lukijan vinkki