Sijoitusvinkkejä osakkeisiin

Sijoitusvinkkisarja alkaa suoraan osakesijoituksilla, että ylläpitäjä on tullut sihen tulokseen, että nämä ovat ehdottomasti tuottoisin ja edullisin tapa tehdä sijoituksia pienellä riskillä. Monissa rahastoissa joudut maksamaan melko suuria palkkioita rahasto-osuuksia merkitessäsi ja niitä pois myydessäsi. Merkintä ja myyntipalkkio voi olla esim. kaksi prosenttia kumpikin. Lisäksi useissa osakerahastoissa vuosittaiset hoitokulut voivat olla melko suuret. Rahastot sopivat sellaisille, joilla ei itse ole kiinnostusta/osaamista/halua seurata omia sijoituksiaan. Lisäksi osakesijoituksella suojaat rahasi inflaatiolta. Pankkitilin korko on yleensä pienempi kuin inflaatioprosentti, jolloin rahojesi todellinen arvo hupenee ajan myötä, vaikka saisitkin pankkitalletuksellesi korkoa. Ostamalla osakkeen ostat osuuden jostain yrityksestä. Yrityksiin sijoitettu raha on sikäli turvassa inflaatiolta, että mikä tahansa yritys nostaa pikkuhiljaa tuotteidensa hintoja suurinpiirtein inflaation vauhdissa, jolloin yrityksen liikevaihto ja tulos kasvavat. Samalla osakkeesi arvo nousee.
1. Tutustu ensin firmaan. Ennen kuin ostat yrityksen osakkeita, tutustu huolellisesti firmaan ja sen tuotteisiin, toimintaan ja talouteen. Pörssiyrityksillä on velvollisuus tiedottaa viipymättä osakkeen hintaan olellisesti vaikuttavista seikoisa. Lisäksi pörssiyhtiöt tiedottavat tuloksestaan ja näkymistään ainakin kvartaaleittain, eli neljä kertaa vuodessa. Esimerkiksi ensimmäisen kvartaalin Q1:n, eli tammi-maaliskuun tulos julkaistaan yleensä huhtikuussa. Tarkat julkaisuajankohdat selviävät yhtiöiden nettisivuilla tai esim. Kauppalehden pörssikalenterista. Kannattaa siis lukea ajan kanssa yrityksen pörssitiedotteet, joita voi lukea ilmaiseksi esim. Kauppalehden nettisivuilta.
2. Mieti ostaisitko itse kyseisen firman tuotteita. Sellaisen firman osakkeisiin ei kannata rahojaan sijoittaa, jonka tuotteita et itse käytä. Poikkeuksena tästä on ehkä pankkien, vakuutuslaitosten ja puhelinyhtiöiden osakkeet. Se että puhelinyhtiö sijaitsee toisessa maakunnassa jossa itse asut ei tee siitä huonoa sijoituskohdetta. Samoin jonkun kilpailevan pankin osakkeet voivat olla hyvä sijoitus, vaikka olisit itse toisen pankin asiakas.
3. Perehdy muutamiin tilinpäätöksen tunnuslukuihin. Melko hyvä tunnusluku on tilinpäätöksestä ja osavuosikatsauksesta saatava oman pääoman suhde osakkeen arvoon. Nytkin pörssissä on yrityksiä, joilla on taseessa enemmän pääomaa kuin osakkeiden arvo on yhteensä. Kannattaa toki myös selvittää mistä oma pääoma koostuu ja millä tavalla se on taseessa arvostettu. Mikäli oma pääomaa on enemmän kuin osakkeiden yhdeenlaskettu arvo, niin voidaan yleisesti olettaa että yritys on periaatteessa aliarvostettu. Tämmöinen firma on mm. Norvestia.
4. Älä välitä siitä mitä muut tekevät. Ihmiset ja varsinkin sijoittajat ovat laumaeläimiä, eli sopuleita. Kun kurssit laskevat varsinkin velkarahalla osakkeita ostaneisiin iskee pelko ja osakkeita pannaan myyntiin, koska muutkin panevat. Osakkaiden hintaan vaikuttavat sekä fundamentti että sentimentti. Fundamentti tarkoitaa tositietoa yritysten ja kansantalouden tilasta, kuten inflaatiosta. Sentimentti tarkoittaa sen hetkistä pörssin tunnelmaa, johon vaikuttaa vaikkapa sen hetkinen sää. Tutkimusten mukaan pörssikursseihin vaikuttaa jopa auringonpaiste. Aurinkoisella säällä kaikilla on parempi mieli, jolloin osakkeisiin uskotaan enemmän ja niitä ostetaan enemmän, jolloin hinnat nousevat. Vaikka talousuutisiin tulisikin fundamenttiä siitä, että Yhdysvalloissa jollakin pankilla tai autoteollisuudella menee huonosti, se ei todellakaan tarkoita sitä, että Suomessa jollakin etupäässä kotimarkkinoilla toimivalla elintarvikealan yrityksellä alkaisi menemään huonosti. Voi käydä ihan päinvastoin.
5. Mieti kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan rahasi. Sijoittamalla rahasi eniten vaihdettujen yritysten osakkeisiin myös osakkeiden myyminen on aikanaan helpompaa. Esimerkiksi Helsingin pörssin vaihdetuinta osaketta Nokiaa kaupataan pörssissä joka arkipäivä yli sadalla miljoonalla eurolla. Lisäksi mitä enemmän osaketta vaihdetaan sitä pienempi on osto- ja myyntitarjousten välinen haarukka. Vaihdetuimmilla osakkeilla tämä on yleensä vain sentin verran, mutta vähemmän vaihdetuilla yrityksillä haarukka voi olla huomattavasti isompi. Tietyillä vähemmän vaihdetuilla yrityksillä on sovittuna jonkun osakevälittäjän kanssa markkinatakaus (engl. Liquidity Providing), lyh. LP). Tällöin osakevälittäjä antaa kyseisestä osakkeesta jatkuvasti osto- ja myyntitarjouksen, jolloin ei ole pelkoa siitä, ettet pääsisi osakkeesta ollenkaan tai edes kohtuulliseen hintaan eroon, syystä ettei ostotarjouksia olisi. Markkinatakaaja takaa sen, että osto- ja myyntitarjouksen ero ei pääse kasvamaan yli neljään prosenttiin ostotarjouksesta.
6. Älä tuijota menneisyyteen. Menneisyys ei ole mikään tae tulevasta. Rahastoja innokkaasti kauppaavat pankkivirkailijat saavat myynneistään yleensä provisiota ja heidän tehtävänsä on nimenomaan myydä sellasille asikkaille joilla on vähänkään rahaa rahastoja ja eläkevakuutuksia. Näistä pankki saa suurimmat katteet. Monesti he esittelevät innokkaasti kuinka joku rahasto on tuottanut 500 % muutaman vuoden aikana ja kehuvat rahaston olevan huippu. Rahasto on saattanut ennen ollakin huippu, mutta voi olla – ja todennäköisesti onkin niin ettei se ole sitä enään. Osakkeiden kanssa on ihan sama juttu. Talouden suhdanteet muuttuvat koko ajan. Sellainen osake joka maksoi teknologiakuplan aikaan kymmeniä euroja saattaa nykyään maksaa vain muutamia senttejä. Ja sellaiset alat jotka silloin olivat vaikeuksissa (mm. kaivosteollisuus) tekevät tällä hetkellä kovaa tulosta. Lisäksi mikäli jollain alalla on kamala buumi päällä, voi olla että sen alan osakkeiden hintaan on jo leivottu suuret tulevaisuuteen perustuvat odotukset, jolloin olet jo usein auttamatta myöhässä mikäli aiot sen alan osakkeita ostaa.
7. Hajauta. Älä siis sijoita kaikkea rahojasi yhteen osakkeeseen. Yhteen osakkeeseen sijoittaminen on erittäin riskialtista, sillä esimerkiksi yksi onnettomuus voi vaikuttaa suuresti yhtiön osakekursseihin. Esimerkiksi Nokian panimo kärsi suuresti Nokian vesikriisistä vuonna 2008. Niin ikään mikäli Suomessa tapahtuisi lento-onnettomuus niin Finnairin kurssi todennäköisesti laskisi huomattavasti. Hajautuksessa ei riitä että ostaa vaikkapa useampaa teknologiafirmaa, vaan osakkeet kannattaa hajauttaa eri aloille, sillä taantumat, suhdanteet ja valuuttakurssien arvon muutokset vaikuttavat eri aloille eri tavalla. Etupäässä kotimarkkinoille tuotteitaan valmistava elintarvikeyritys kärsii valuuttakurssien muutoksista ja devalvaatioista ihan eri tavalla kuin viennin varassa suuresti oleva metsäteollisuus. Elintarvikefirmat, kuten Raisio, Lännen tehtaat, HK-Scan, Olvi yms. ovat yleensä hyviä defensiivisiä osakkeita. Olutta juodaan ja ruokaa syödään taantumassakin. Taantumassa ensimmäisenä tingitään jostain luksustuotteista kuten autoista ja lomamatkoista ruoan sijaan. Ammattimaisemmat sijoittajat hajauttavat sijoituksiaan myös eri maanosittain, sillä valuuttakurssien muutokset ja suhdanteet iskevät eri aikaan ja eri tavalla eri maanosien talouksiin.
8. Osta sellaisten firmojen osakkeita, jotka maksavat suurta osinkoa. Osingon saaminen on verotuksellisista syistä edullisempaa kuin osakekurssin nousemisella saatu hyöty. Toki maksettavan osingon määrä riippuu firman taloudellisesta tuloksesta, mutta tietyillä firmoilla on tapana jakaa tuloksestaan suurempi osa osinkoina kuin toisilla.
9. Uskalla myös myydä. Monet osakesäästäjät kiintyvät osakkeisiinsa eivätkä tajua sitä että rahaa voi tehdä myös laskevilla osakekursseilla. Esimerkiksi mikäli jonkun osakkeen hinta on ollut laskemaan päin ja on tällä hetkellä vaikkapa 10 euroa osakkeelta. Kun myyt 1000 kappaletta tämmöisiä osakkeita ja saat niistä 10 000 euroa. Vuoden kuluttua saman osakkeen hinta voi olla tippunut vaikkapa viiteen euroon. Kun ostat saamallasi 10 000 eurolla jälleen näitä osakkeita niin rahasi riittävätkin viiden euron kappalehinnalla 2000 osakkeeseen. Näin olet tienannut 1000 osaketta laskevilla kursseilla.
10. Varo Warrantteja. Nämä osakejohdannaiset ovat ammattilaisten työkaluja enkä voi missään tapauksessa suositella niitä muille kuin vähintään puoliammattilaisille. Warranteilla voidaan käydä kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla. Monet ammattisijoittajat käyttävät myyntiwarrantteja esim. omien osakkeidensa suojaamiseen laskun varalta kun taas monet uhkapelurit ostavat warrantteja saadakseen osakkeillensa vipuvoimaa. Vipu tarkoittaa sitä että warrantti tuottaa tai häviää paljon enemmän kuin siihen sidottu osake tai indeksi. Warrantti voi myös laueta arvottomana mikäli warrantin ehto ei ole toteutunut, jolloin häviät kaikki warrantteihin laittamat rahasi. Mikäli joku osake nousee 10 % niin sen arvoon sidoksissa oleva warrantti saattaakin nousta vaikkapa 30 %. Lisäksi on olemassa turbowarrantteja, joiden vipuvaikutus on kaikkein suurin. Warranttien lyhyeksimyyntiä eivät suosittele edes välittäjät, sillä koska lyhyeksimyyntiin kuuluu velvollisuus ostaa warrantit myöhemmin takaisin, on tappiomahdollisuus rajaton.
11. Hyödynnä loppuvuosi. Monet sijoittajat myyvät osakkeitaan vuoden lopussa verotuksellisistä syistä. Heillä voi olla vuoden ainaka kertyneitä myyntivoittoja ja tällöin voi olla kannattavaa myydä myös tappiollisia osakkeita pois, jolloin osakkeiden luovutuksista saatu myyntivoitto ja siitä maksettava vero pienenee. Loppuvuosi on yleensä myös hyvä aika ostaa osakkeita, sillä osinkojen maksu lähestyy, mutta osinkoja ei yleensä ole vielä täysin hinnoiteltu kurssiin. Mikäli ostat osakkeen juuri ennen osingon irtoamista niin osakkeen kurssi laskee yleensä jopa hieman enemmän mitä osinkoa on maksettu.
12. Mieti sijoitusstrategia. Yksi parhaista strategioista on nimeltään Buy & Forget, eli savoksi Osta & Unohda. Tämä tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että ostetaan sellaisten yritysten osakkeita, jotka eivät kenties ole kovin muodikkaita, mutta jotka tekevät tasaisesti tulosta ja maksavat joka vuosi osinkoa arvo-osuustilillesi. Tämmöiset osakkeet hankitaan pitkän tähtäimen osakesalkkuun voi siis suurinpiirtein unohtaa sen jälkeen kun ne on ostettu. Toisenlaisiakin strategioita on useita. Eräs hieman vaikeampi strategia on käydä myös vaikkapa päivän sisäistä kauppaa, eli yrittää ostaa osakkeet dipistä, notkauksesta, jolloin arvelee osakkeen arvon olevan päivän pohjalukemisssa. Olennaista tämän strategian onnistumisessa on luonnollisesti se että osaa myös ajoittaa myynnin hetkeen, jolloin osakkeen arvo on vaikkapa edes tilapäisesti hieman ostohintaa korkeammalla. Esimerkiksi Nokian osakkeen hinta heilahtelee suuresti aina tulosjulkaisupäivänä. Kun tulos julkaistaan niin sijoittajat lukevat nopeasti tunnusluvut ja myyvät tai ostavat sitten paniikissa. Paniikkia vielä pahentaa ennalta määrättyjen tappioiden minimoimiseen tarkoitettujen Stop Loss -toimeksiantojen pakkomyynnit, jotka tulevat automaattisesti voimaan osakekurssin alitettua tietyn rajan. Vähän aikaa panikoituaan sijoittajat alkavat makustelemaan tulosta tarkemmin, ja löytävät siitä paljon hyviä tai huonoja puolia, jolloin kurssi alkaa laskun jälkeen nousemaan tai sitten laskemaan lisää. Tämän jälkeen toimitusjohtaja pitää yleensä lehdistötilaisuuden jossa hän kertoo yleensä vielä jotain yhtiön tulevaisuudesta yms, joka voi taas aiheuttaa kurssin sahamista.
Oikean osto- ja myyntihetken arvioimiseksi sinun on seurattava aktiivisesti kaikkea markkina-informaatiota, jota tulee koko ajan. Ennen kuin heräät ovat markkinat avautuneet Hong Kongin ja Tokion pörsseistä. Sitten kun Suomessa meklarit alkavat vilkuilla kellojaan kotiinlähtöhetken lähestyessä, Yhdysvaltojen pörssit aukeavat. Sananlaskun mukasesti: The money never sleeps.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi