Vedä wc vain isomman hädän koittaessa

Lukijan vinkki. Kun käyt WC:ssä ”pikkutarpeilla”, eli virtsalla, kulutat aivan turhaa vettä, jos käytät WC-pöntön huuhteluun koko säiliön, eli noin 5-8 litraa. Kun viruttelet pöntön, paina vetonuppi alas käsin niin, että veden virtaus pönttöön loppuu. Normaalille pikkutarpeelle riittää pienempikin vesimäärä, kuin koko astia. Vuoden mittaan säästää satasia, suurperheissä tuhansia, jos kaikki tekevät näin. Ps. ei toimi kaikilla pöntöillä! Ylläpitäjä lisää, että myös mikäli WC huuhdellaan painamalla, voit säästää vettä painamalla vipua vain vähän, jolloin koko säiliö ei tyhjene.

3 kommenttia

  • Tämä on vähän yliampuva juttu: esim. meillä vettä kuluu kaikkinensa 100 kuutiota vuodessa ja se maksaa (100€ + 3€/m3) noin 400€ vuodessa. Aika vaikea kuvitella, että vessassa voisi säästää SATASIA jos koko kulutus maksaa 400 €.

    • Kiitoksia Pasille kommentista. Ylläpitäjänkin kahden hengen ja koiran perheessä on joka vuosi kulunut 90-100 kuutiota vettä vuodessa. Mutta jos ajatellaan vaikka vähän isompaa perhettä, johon kuuluvat 2 aikuista ja 4 lasta, eli yhteensä 6 henkeä. Jos jokainen heistä kävisi 5 kertaa vuorokaudessa ”pikkutarpeilla” olisi pikkutarvekertoja yhteensä 30 kpl vuorokaudessa. Jos kuvitellaan että vanhahkon pöntön tilavuus olisi 8 litraa ja vetämällä vetonuppi alas saataisiinkin pönttö huuhdeltua vain neljällä litralla. Tällöin säästettäisiin 43 800 litraa vuodessa 365 vuorokauden aikana. 43 800 litraa on 43,8 kuutiometriä. Vesimaksu jätevesimaksu mukaan luettuna on 3 € /m3. Vuosittainen säästö on siis esimerkkitapauksessa noin 130 €. Jos kaikki esimerkkiperheen jäsenet saisivat huuhdeltua pöntön vain parilla litralla säästö olisi ehkä noin 200 € vuodessa. Tosi suurperheessä, jossa olisi 12 henkeä säästö voisi olla ehkä noin 400€ vuodessa. Joten ehkä satasia tällä vinkillä voisi säästää, mutta tuhansia euroja tuskin.

  • Kannattaa muuten tässä vessa-asiassa muistaa sekin juttu, että jos tuo pikkuhätä on pytyssä pitenpään ja voi olla useammankin henkilön pikkuhädät, niin taatusti pytyn pohjalle alkaa kertyä pikkuhätäperäistä likaa ja kasvua. Siitä seuraa, että on siivottava tämä pytty vähän useammin ja puhdistusainettakin tarvitaan vähän enemmän. Keltainen rantu pytyn seinämässä juuri vesirajan korkeudella on ikävän näköinen, vaikkei se tietysti itse asioden toimitusta haittaakaan. Kaipa vessa pysyy raikkaampanakin, kun ei jätä pikkuhätääkään tuntikausiksi odottelemaan. Vettäsäästävä vetämistekniikka varmaan kannattaa harjoitella… vaikka vain omalla kotivessalla, niin tekeehän se vuoden mittaan jo litroja säästynyttä vettä.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi