Personoi

Ylläpitäjä oli aikoinaan Erasmus-vaihdossa Alankomaiden Utrechtissa. Opiskelija-asunnoissa ja taloyhtiön yleisissä tiloissa oli joskus ”hieman” sotkuista. Siivoja esiteltiin ihan nimellä, luultavasti siksikin, että ihmiset sotkevat vähemmän kun tietävät, että vaikkapa Jukka-siivooja/kiinteistönhoitaja joutuu sen siivoamaan esimerkiksi kasvottoman RTK-palvelun sijaan.

Joten jos olet taloyhtiön hallituksessa niin personoimalla kiinteistönhuollon taloyhtiönne edusta ja julkiset tilat säilyvät todennäköisesti paljon puhtaampana ja parhaimmassa tapauksessa kulutkin putoavat.

Pitäkää taloyhtiössä mahdollisuuksien mukaan sama hallitus

Taloyhtön hallituksen yhdenkin jäsenen muutoksesta on ilmoittava patentti- ja rekisterihallitukseen. Tämän muutoksen tekeminen maksaa (vuonna 2014) 85 €.  Tämän takia hallitusta ei kannata vaihtaa turhan takia vaan vanhatkin jäsenet kannattaa suositella jatkamaan hallituksessa.

Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

Vesi maistuu aluksi pahalle

Asun kerrostalossa, joka on rakennettu vuonna 1974. Putkistossa seistessään vesi maistuu pahalle: Otan aamulla keittiön hanasta vettä juontiin, vasta kun olen käynyt WC:ssä. Näin vettä on laskettu jo käsienpesuun. Veden valutus tarve vähenee puolella JA valutan veden puhtaaseen vatiin. Otan aina kannuihin vettä, koko päiväksi yhdellä valutuksella. (en voi juoda kylmää vettä, pidän kannun keittiön työpöydällä) jos haluaa juoda kylmää, veden voi laittaa jääkaappiin.

Vatiin kertyneen valutusveden, käytän hedelmien tai juuresten/kasvisten pesuun, sekä sen jälkeen kukkien kasteluun. En esipese astioita juoksevan veden alla. Keittiön pesualtaassa on pohjaansa kapeneva vati. Siinä on vettä 2-3 litraa ja kaikki esipesu vadissa harjalla.

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka

Lattialämmitys on sähkösyöppö

Jos asut kerrostalossa ja sinulla on esimerkiksi vessassa sähkötoiminen lattialämmitys, se kannattaa kytkeä pois. Tämä voi olla melkoinen sähkösyöppö vuoden mittaan. Omakotitalossa lattialämmitys voi olla perusteltu, mutta kerrostalo asukki ei siitä hyödy. Matto WC-pöntön edessä lattialla ajaa saman asian kuin lattialämmitys mutta huomattavasti edullisemmin. Hyvä vinkki. Ylläpitäjä lisää tähän kuitenkin, että varsinkin omakotitalojen kosteissa tiloissa esim. kylpyhuoneessa lattialämmitys pienellä ollessaan ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä ja voi näin olla perusteltu. Liian isolla ei kannata lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata sielläkään pitää.

Lukijan vinkki

Kansi kiinni ja huuhtelu aamulla

Lukijan vinkki. Jos yöllä tulee käytyä WC:ssä nestemäisen hädän merkeissä, laita kansi päälle ja huuhtele vasta aamulla uudelleen käydessäsi, näin säästät hieman puhdasta vettä eivätkä herkkäuniset naapuritkaan häiriinny kerrostalossa.

Lukijan vinkki

Ei tyhjille saunavuoroille

Jos asuinkerrostalossasi taloyhtiön sauna lämpenee kahtena iltana, mutta kumpanakin iltana on listassa paljon tyhjiä vuoroja (=kaikki mahtuisivat saunomaan yhtenä iltana), ehdota yhtiökokouksessa tai laita kirje hallitukselle että molempien iltojen vuorot yhdistettäisiin ja sauna lämpiäisi vain yhtenä iltana. Tällöin sähköä kuluu vähemmän ja se kulutettaisiin tehokkaammin. Saavutettu rahallinen säästö voitaisiin siirtää saunamaksuun. Toisaalta moni ei välttämättä ole valmis vaihtamaan omaa saunavuoroaan, mutta alennus saunamaksussa voi hyvä porkkana.

Lukijan vinkki

Perusta taloyhtiöösi esim. aikakauslehtilaatikko

Perusta taloyhtiöösi esim. askarteluhuoneeseen aikakauslehtilaatikko, jonne saa viedä luetut aikakauslehdet ja ottaa sieltä tilalle jonkun muun tuomia lehtiä.

Lukijan vinkki

Käytä portaita, älä hissiä

Hissit ovat hyödyllisiä ja välttämättömiä mm. vanhuksille ja vauvaperheille, mutta jos olet itse nuori ja terve, voit hyvin kipaista kotiisi portaita pitkin. Oma kuntosi kohenee ja samalla taloyhtiösi säästää sähköä, mikä näkyy pitkällä aikavälillä myös vastikkeessasi. Vanhat hissit kuluttavat myös öljyä.

Oheisesta Kone Oyj:n taulukosta nähdään että tyypillinen perinteisellä koneistolla varustettu asuintalohissi kuluttaa elinkaarensa aikana sähköä noin 10.500 euron edestä. Yhden hissimatkan hinta on jopa 10 eurosenttiä, joskaan laskelma ei ole aivan näin yksinkertainen, sillä hissi kuluttaa sähköä myös ollessaan paikalla (valot, näppäinvalot ja tuulettimet ovat päällä, vaikka hississä ei olisikaan ketään sisällä).

Uusimmissa hisseissä on kehitetty tapoja valmiustilan energiankulutuksen

pienentämiseksi, mm. korin valaistus ja tuuletus kytkeytyvät automaattisesti pois päältä sekä merkinantolaitteet siirtyvät valmiustilaan. Myös valoja on vaihdettu energiaa säästäviksi LED-valoiksi. Lisäksi myös hissien jarrutusenergian talteenottoa kehitetty ja lämpötilahäviötä pienennetty. Jos asut taloyhtiössa jossa on vanha hissi, kannattaa hissin korvaamista uudella selvittää, sillä uuden hissin alentuneet huolto- ja käyttökustannukset voivat tehdä hankinnasta taloudellisesti kannattavan.

Lisätietoja:

Hissin energiankulutus. Lähde: http://www.kone.com/countries/fi_FI/Documents/Esitteet/Muut/KONE%20Ekotehokkaat%20ratkaisut.pdf

Kattoikkuna

Jos asuinkerrostalossasi porraskäytävä sijaitsee keskellä eikä siinä ole sivuikkunoita, ehdota kattoremontin tms. yhteydessä yhtiökokouksessa selvitystä kattoikkunan asentamisesta. Kattoikkunasta tulee (porraskäytävän rakenteesta riippuen) ilmainen valaistus, jolloin esim. kesäaikaan taloyhtiösi säästää valaistuskustannuksista.

Lukijan vinkki