Personoi

Ylläpitäjä oli aikoinaan Erasmus-vaihdossa Alankomaiden Utrechtissa. Opiskelija-asunnoissa ja taloyhtiön yleisissä tiloissa oli joskus ”hieman” sotkuista. Siivoja esiteltiin ihan nimellä, luultavasti siksikin, että ihmiset sotkevat vähemmän kun tietävät, että vaikkapa Jukka-siivooja/kiinteistönhoitaja joutuu sen siivoamaan esimerkiksi kasvottoman RTK-palvelun sijaan.

Joten jos olet taloyhtiön hallituksessa niin personoimalla kiinteistönhuollon taloyhtiönne edusta ja julkiset tilat säilyvät todennäköisesti paljon puhtaampana ja parhaimmassa tapauksessa kulutkin putoavat.

Pitäkää taloyhtiössä mahdollisuuksien mukaan sama hallitus

Taloyhtön hallituksen yhdenkin jäsenen muutoksesta on ilmoittava patentti- ja rekisterihallitukseen. Tämän muutoksen tekeminen maksaa (vuonna 2014) 85 €.  Tämän takia hallitusta ei kannata vaihtaa turhan takia vaan vanhatkin jäsenet kannattaa suositella jatkamaan hallituksessa.

Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

Perusta taloyhtiöösi esim. aikakauslehtilaatikko

Perusta taloyhtiöösi esim. askarteluhuoneeseen aikakauslehtilaatikko, jonne saa viedä luetut aikakauslehdet ja ottaa sieltä tilalle jonkun muun tuomia lehtiä.

Lukijan vinkki

Käytä portaita, älä hissiä

Hissit ovat hyödyllisiä ja välttämättömiä mm. vanhuksille ja vauvaperheille, mutta jos olet itse nuori ja terve, voit hyvin kipaista kotiisi portaita pitkin. Oma kuntosi kohenee ja samalla taloyhtiösi säästää sähköä, mikä näkyy pitkällä aikavälillä myös vastikkeessasi. Vanhat hissit kuluttavat myös öljyä.

Oheisesta Kone Oyj:n taulukosta nähdään että tyypillinen perinteisellä koneistolla varustettu asuintalohissi kuluttaa elinkaarensa aikana sähköä noin 10.500 euron edestä. Yhden hissimatkan hinta on jopa 10 eurosenttiä, joskaan laskelma ei ole aivan näin yksinkertainen, sillä hissi kuluttaa sähköä myös ollessaan paikalla (valot, näppäinvalot ja tuulettimet ovat päällä, vaikka hississä ei olisikaan ketään sisällä).

Uusimmissa hisseissä on kehitetty tapoja valmiustilan energiankulutuksen

pienentämiseksi, mm. korin valaistus ja tuuletus kytkeytyvät automaattisesti pois päältä sekä merkinantolaitteet siirtyvät valmiustilaan. Myös valoja on vaihdettu energiaa säästäviksi LED-valoiksi. Lisäksi myös hissien jarrutusenergian talteenottoa kehitetty ja lämpötilahäviötä pienennetty. Jos asut taloyhtiössa jossa on vanha hissi, kannattaa hissin korvaamista uudella selvittää, sillä uuden hissin alentuneet huolto- ja käyttökustannukset voivat tehdä hankinnasta taloudellisesti kannattavan.

Lisätietoja:

Hissin energiankulutus. Lähde: http://www.kone.com/countries/fi_FI/Documents/Esitteet/Muut/KONE%20Ekotehokkaat%20ratkaisut.pdf

Kattoikkuna

Jos asuinkerrostalossasi porraskäytävä sijaitsee keskellä eikä siinä ole sivuikkunoita, ehdota kattoremontin tms. yhteydessä yhtiökokouksessa selvitystä kattoikkunan asentamisesta. Kattoikkunasta tulee (porraskäytävän rakenteesta riippuen) ilmainen valaistus, jolloin esim. kesäaikaan taloyhtiösi säästää valaistuskustannuksista.

Lukijan vinkki

Putkiremontti

Jos olet ostamassa asuntoa perehdy tarkkaan kohteeseen ja tuleviin remontteihin. Putkiremontti ei ole mikään pikkujuttu. Ylläpitäjä huomasi asuntoilmoituksen, jossa kaupattiin kalliimman puoleista vanhaa kerrostaloasuntoa. Ilmoituksessa kerrottiin mm. että kylpyhuone laatoitettu ja lopussa mainittiin että LVIS-remontti tehdään 2010. En perehtynyt tarkemmin kohteeseen, mutta ainakin näin rivien välistä luettuna LVIS-remontti tarkoittanee putkiremonttia (Eli viikkojen asumista pölyn keskellä ilman vettä. Lue hieno konkreettinen esimerkki mitä putkiremontti tarkoittaa täältä http://kaupunginosat.net/oulunkyla/palvelut/rem/putkiesimerkki.htm). Lisäksi putkiremonttia tehtäessä kylpyhuone joudutaan yleensä purkamaan aika perusteellisesti eikä laatoituksen purkamisesta yleensä voida välttyä. Wikipedian mukaan putkiremontin kustannukset vuonna 2006 olivat Suomessa keskimäärin 400–450 euroa vastikeneliöltä ja pääkaupunkiseudulla vielä noin 100 euroa enemmän. Joten 70 neliön kolmion putkiremontille tulee helposti hintaa pääkaupunkiseudulla jopa 70m2 x 550 € = 38 500 €.

Lisätietoja:

Lehti alas luukusta

Mikäli asut kerrostalossa ja tilaamasi lehti toimitetaan varhaisjakeluna, kirjoita oveen lappu "Työnnä lehti alas asti luukusta, kiitos!" tjsp. Kun lehti on pudotettu luukusta lattialle, ei kukaan porraskäytävässä kulkeva henkilö voi varastaa lehteäsi ilman jotain poimintavälineitä. Toinen, ehkä tärkeämpi syy, on se, että luukussa puoliksi törröttävä sanomalehti pitää luukun auki. Jos kerrostalossa syttyy tulipalo, myrkylliset savukaasut kerääntyvät yleensä porraskäytävään, josta ne pääsevät puoliavoimen postiluukun kautta työntymään juuri sinun asuntoosi. Jos lehti olisi pudotettu lattialle, luukku olisi kiinni ollessaan tiiviimpi ja savukaasuja ei pääsisi niin paljon asuntoosi. Näin voit säästää henkesi!

Lukijan vinkki.

Toisen hissin sammutus

Oletko suuren taloyhtiön hallituksessa, jossa on kaksi hissiä samassa rapussa? Mikäli teknisesti on mahdollista, sammuttakaa toinen hissi yöksi. Suomessakin on useampi kuin yksi hissi muutamissa tornitaloissa mm. Vuosaaren Cirrus -kerrostalossa. Ylimääräisten hissien sulkemisesta hiljaisena aikana hyötyvät myös mm. toimistorakennukset, hotellit ja virastot.

Muistilappuja julkisiin tiloihin

Laita taloyhtiösi julkisiin tiloihin, kuten varastoon ja saunatiloihin lappuja, joissa muistutetaan sammuttamaan valot kun poistuu tiloista. Taloyhtiön sähkölasku näkyy viiveellä osakkaiden ja vuokralaisten maksamissa vastikkeissa ja vuokrissa.