Kesämökin kellon patteri

Jos omistat kesämökin ja mökkeilet osan vuodesta satunnaisesti/viikonloppuisin, irrota seinäkellosta patteri poislähtiessäsi sunnuntai-iltana ja laita se takaisin paikoilleen kun tulet taas perjantai-iltana. Näin kello ei kuluta turhaan patteria viikolla kun ketään ei ole paikalla. Ainoa haittapuoli tästä on tietysti joka kertaiset kellonasetustalkoot mutta pääasia että patteri ei kulu ja kestää näin pidempään ja säästät selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Onko mökkitielläsi tai vastaavalla upottavia yksittäisiä mutaisia kohtia, joihin uppoaa hiekkaa jatkuvasti eikä kohta tule kuntoon ikinä?

Ei hätää, vanhat lakanat ja matot voi käyttää ns. suodatinkankaana kyseisissä paikoissa. Käytännössä homma toimii siten, että asettelet esim. maton mutaiseen kohtaan ja päälle hiekkaa. Näin toimittaessa hiekka (tai muu painavampi täyteaine) ei painu/sekoitu mutaan ja saat tiesi kuntoon, vesi pääsee kuitenkin menemään läpi. Näin saat korjattua tiesi helposti ja pääset eroon vanhoista matoista ym. tekstiileistä eikä tarvitse ostaa isoa rullaa suodatinkangasta jota jää paljon yli.

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois kun mökillä ei ole kukaan.

Lukijan vinkki

Tarkista koneiden kunto etukäteen

Jos olet aikeissa mennä esim. mökille tekemään polttopuita moottorisahalla (jonka otat mukaasi), testaa onko saha kunnossa ja lähteekö se käyntiin ennen lähtöä. Jos saha lähtee käyntiin, sen voi ottaa mukaan melko huoletta. Jos saha ei millään lähde käyntiin kotonasi, tod. näk. se ei mökilläkään. Näin säästyt harmeilta ja turhalta toimimattoman laitteen raahaamiselta edestakaisin ja voit ottaa toiset työkalut matkaan toisia hommia varten. Sama pätee myös konevuokraamon laitteisiin eli kannattaa testata lähtiessä.

Lukijan vinkki

Keitä maalisi itse

Maalit ovat melko kalliita. Jos maalaat talosi niin edullisin ja ekologisin tapa hommata maalit on valmistaa ja keittää ne itse. Yleisimpiä itse keitettäviä maaleja ovat punamulta ja keltamulta. Näissä voi käyttää raaka-aineena mm. vanhoja jauhoja. Löydät näihin maaleihin useita erilaisia reseptejä googlaamalla internetistä, mutta kaikki ne toimivat hyvin. Myös muun värisiä maaleja on mahdollista valmistaa itse. Keittämällä talosi- tai mökkisi maalit itse voit säästää satoja euroja.

Oikea kesämökki ei tarvitse sähköä ja turhia mukavuuksia

Jos rakennat kesämökkiä, mieti tarvitsetko tosiaan sinne kaikkia sähköä nieleviä nykyajan mukavuuksia, niin kuin nykyään monta kertaa on, että on kaksi kaupunkiasunnon tasoista kustannettavaa. Kesämökin myyntitilanteessa korkea sähkölasku karkoittaa monta ostajaehdokasta.

Lukijan vinkki

Talviasuttava kesämökki

Jos aiot rakentaa/rakennuttaa kesämökin, selvitä kuinka paljon enemmän maksaa talviasuttava versio. Rakennusvaiheessa on helppo lisätä eristepaksuutta, valmiiseen mökkin erittäin hankalaa ja kallista. Tästä on seuraavia hyötyjä vaikka et aiokaan siellä asua talviseen aikaan:

– Keväällä ja syksyllä kuluu vähemmän (sähkö)energiaa lämmitykseen ja lämmön ylläpitoon.

– mahdolliseen peruslämmön ylläpitoon kuluu huomattavasti vähemmän energiaa (lähes aina sähkölämmitys!!)

– kesällä esim. ilmalämpöpumpun tupaan tuoma viileys pysyy paremmin sisällä kun paksummat eristeet.

– mökin mahdollinen jälleenmyyntiarvo talviasuttavana on huomattavasti korkeampi kuin vain kesämökkinä.

Eli karkeasti ottaen: Jos säästät rakennusvaiheessa, niin maksat käyttövaiheessa enemmän ja päinvastoin.

Lukijan vinkki

Ampiaispesä

Tarkkaile ulkorakennuksia säännöllisesti kesäisin, onko niissä tekeillä ampiaispesiä. Pienen pesän (~pingispallon kokoinen) voi hävittää helposti asukkeineen esim. tyhjän maitotölkin avulla, kun taas pesä/jalkapallon kokoisen ampiaispesän hävittäminen on ammattilaisen heiniä joka taas maksaa.

Lukijan vinkki

Jätä mökillä pelti vähän auki

Eikö kesämökkisi savupiippu vedä, etenkin jos on kyseessä on varaava takka? Avaa takan peltiä sen verran, että hormissa käy pieni, jatkuva veto. Jätä myös ilmanottoluukku auki. Seuraavalla kerralla sytyttäminen on todennäköisesti helpompaa ja säästät hermojasi eikä takkakaan ala savuttamaan niin helposti kuin jos pelti olisi ollut kiinni koko ajan. Tämä toimenpide aiheuttaa teoreettisen pienen lämpöhävikin, jos lämmität mökkiäsi esim. lämpöpattereilla ennen tuloasi jolloin lämpöä karkaa ilman mukana ulos. (Tosin lämmin ilma nousee ylöspäin kun taas takkojen ilmaottoaukko on yleensä lattianrajassa.)

Lukijan vinkki

Kuljetusastia juomavedelle

Jos tarvitset kuljetusastiaa juomavedelle esim. mökille viemistä varten, osta kaupasta lähdevettä sopivan kokoisessa astiassa (5/10 l). Luonnollisesti voit käyttää ostamasi veden ja tämän jälkeen sinulla on hyvä kuljetusastia vedelle. Kun astia likaantuu tai menee rikki, voit ostaa kaupasta taas uuden astian. Näin sinun ei tarvitse ostaa kallista juomavesipönttöä erikseen, joka sekään ei ole ikuinen. Vertaile tietysti hintoja ja ominaisuuksia!

Lukijan vinkki