Valokuvaa asuntosi ennen remonttia

Valokuvaa asuntosi ennen remonttia

Jos asut kerros- tai rivitaloyhtiössä ja tulossa on taloyhtiön tilaama ja maksama esim. ikkunanvaihtoremontti, valokuvaa huolellisesti etukäteen alueet ikkunoiden lähellä, seinät, katto jne. Remontin yhteydessä asunnon pintoihin tulee yleensä ylimääräisiä jälkiä (esim. seinistä saattaa irrota maalia suojamuovin kiinnitysteipin mukana tai ikkunalautoja saatetaan laskea alkuperäisestä korkeudesta.) Remonttifirma yleensä korjaa jälkensä mutta jos jotain kähnää ilmenee niin silloin ennen remonttia-kuvat ovat korvaamattomia asian selvittämisessä. Jos remonttifirma ei korjaa kaikkia sotkujaan niin loput joudut korjaamaan omalla ajalla ja kustannuksella vaikka ne kuuluisivatkin toisten tehtäviksi.

Lukijan vinkki

Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Älä nuohoa itse

Kaupoissa on myytävänä erilaisia nuohousvälineitä tee-se-itse-käyttöön. Kyseiset välineet kannattaa jättää pääsääntöisesti kaupan hyllyyn, koska kaupoissa ei ole mainintaa että itse suoritettu nuohous EI OLE PÄTEVÄ. Lain mukaan vakituisessa asuinkäytössä olevan talon tulisija+hormit ym. tulee nuohota vuosittain ja esim. kesämökin hormi vähintään kolmen vuoden välein. Joissain paikoissa nuohooja tulee kutsumatta tekemään hommansa ja toisissa paikoissa kiinteistön omistajan tulee huolehtia nuohoojan kutsumisesta. ITSE SUORITETTU NUOHOUS EI SIIS POISTA TÄTÄ VELVOITETTA, vaan nuohooja pitää kutsua paikalle joka tapauksessa. Jos nuohoat itse, saattaa tämä asia unohtua ja mahdollisen tulipalon jälkeen (jos sen todetaan alkaneen tulisijasta/hormista) voi vakuutusyhtiön korvausten maksaminen olla nihkeää jos hormia ei ole nuohottu lakisääteisten väliaikojen puitteissa. Nuohooja tutkii käynnin yhteydessä palomuurien, tulipesien ym. kunnon hormin puhdistuksen lisäksi.

Mikään laki ei kuitenkaan kiellä itse nuohoamasta lakisääteisten käyntien välillä, mutta katolla kiipeillessä voi tapahtua tapaturmia tai saatat rikkoa hormia välineillä (esim. unohdat avata hormipellin ja rysäytät nuohouskuulan pellin päälle jne.)

Eli jättämällä nuohoussetit kaupan hyllyyn säästät rahaa ja turhaa vaivaa tai sitten ostaessasi muistat kutsua nuohoojan normaaliin tapaan.

 

Lukijan vinkki

Tee osaluettelo/-kaavio kaikista teknisistä järjestelmistä

Tee osaluettelo/-kaavio kaikista teknisistä järjestelmistä, näin pysyt ajan tasalla.

Jos rakennat taloa itsellesi, saat talon mukana sähkö-, putki- ym. kaaviot, joista näet miten asiat ovat. Kun teet itse omia systeemejä, esim. vaikkapa jatkoletkua vesiautomaatin pohjaventtiilille, piirrä kaavio ja siihen kaikki käytetyt osat, koko ja niiden sijainti. Esim. jos järjestelmässä on 1″ T-yhde, jonka yksi haara on tulpalla kiinni, voi 1″ tulppa ”muuttua” talven aikana ¾” hatuksi, jolloin ostamasi sisäkierteinen ¾” putkenosa ei sovi sitten millään kyseiseen paikkaan ilman kiroilua ja puuttuvien/oikeiden osien ostamista. Näin säästät rahaa ja hermojasi kun voit tarkistaa muistiinpanoistasi mikä osa sopii varmasti kyseiseen kohtaan.

Pitäkää taloyhtiössä mahdollisuuksien mukaan sama hallitus

Taloyhtön hallituksen yhdenkin jäsenen muutoksesta on ilmoittava patentti- ja rekisterihallitukseen. Tämän muutoksen tekeminen maksaa (vuonna 2014) 85 €.  Tämän takia hallitusta ei kannata vaihtaa turhan takia vaan vanhatkin jäsenet kannattaa suositella jatkamaan hallituksessa.

Asunnon tontista

Jos olet ostamassa asuntoa, niin ota selvää sijaitseeko uusi talosi/asuntosi omalla vai vuokratontilla. Tämän selvittäminen on useimmille itsestään selvää, mutta tämän lisäksi kannattaa ehdottomasti selvittää se, että milloin tontin vuokrasopimus on umpeutumassa ja kuinka korkeaksi tontin vuokra on nousemassa vanhan sopimuksen päätyttyä.

Monissa kaupungeissa, erityisesti kasvukeskuksissa, vanhojen omakotitalojen tontin vuokrat kasvavat nykyisestä jopa yli kymmenkertaisiksi vanhan vuokrasopimuksen rauetessa. Tämä tulee laskemaan huomattavasti kyseisten vanhojen talojen arvoja, joiden tontin vuokraa korotetaan huomattavasti. Tälläkin hetkellä moni talo on myynnissä todella edullisesti, koska tontin vuokraan on tulossa järkyttävä korotus.

Omakotitalojen ohella tämä koskee myös kerros- ja rivitaloja. Näiden hinnat/yhtiövastikkeet eivät tietenkään nouse yhtä paljon per asunto kuin omakotitaloissa, mutta kerrostalonkin tontin vuokran korotukset tuntuvat yhtiövastikkeiden nousuna.

 

 

 

 

 

Edullista talkooapua

Jos tarvitset talkooapua kotonasi, esim. polttopuiden kantaminen sisälle liiteriin, muutto tms., kannattaa avustajaa kysellessä palkkioksi tarjota illan (ruoka)ravintolassa. Käytännössä tämä kannattaa toteuttaa siten että marssit talkoojoukon kanssa syö ja juo niin paljon kuin jaksat-tyyppiseen buffetravintolaan (esim. GoldenRax) ja maksat kaikille pöperöt. Näin saat edullisesti talkootyövoimaa ja jokainen voi vetää napansa täyteen ilman että se käy sinulle ylivoimaisen kalliiksi. Joskus kunnon ruoka on parempi vaihtoehto kuin pelkkä kylmä raha kouraan.

Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

Jätä taulukoukut seinään

Jos lyöt taulukoukkuja seiniin (vuokra-asunnossa kannattaa kysyä lupa ko. toimintaan), älä yritä repiä niitä irti poismuuttaessasi ettei seinä lohkea tai muuten vaurioidu. Koukut ovat valmiina seuraavaa asukkia varten eikä hänen tarvitse hakata uusia koukkuja.

Lukijan vinkki

Älä tuhlaa rahaa sisustuslehtiin

Älä tuhlaa rahaa sisustuslehtiin. Sivustolta http://www.houzz.com/ Löydät ilmaiseksi yli 670 000 valokuvaa, joista voit ottaa mallia sisustukseen. Sivuston kuvat ovat jaoteltu eri huoneittain ja tyyleittäin. Mukana on myös mm. uima-altaat ja pihat. Voit myös helposti tallentaa suosikkisi omaan ideakirjaasi.

Lisätietoja: