Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Tekokasvit kestävät

Jos et ole viherpeukalo, eikä sinulla ole aikaa hoitaa huonekasveja, osta tekosellaisia. Nykyään on tarjolla ihan oikean näköisiä lakastumattomia kukkia ja viherkasveja, jotka kestävät kymmeniä vuosia.

Lukijan vinkki

Valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina

Mikäli sinulla on hieno puutarha, valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina, jotka annat esim. syntymäpäiväsankarille. Saat näin kauniita ja omaperäisiä kortteja halvalla. Mikäli sinulla ei ole puutarhaa niin voit toki valokuvata esim. luonnonkasveja.

Älä ylikastele

Älä ylikastele kukkia ja puutarhakasvejasi. Ennen kun alat kastelemaan kosketa sormella multaa. Mikäli multa on kostea ei kannata vielä kastella.

Osta puutarhaletkuusi suihkupistooli

Osta puutarhaletkuusi suihkupistooli. Tällöin voit säädellä puutarhaletkusta tulevaa suihkua tarpeen ja käyttökohteen mukaan, jolloin vettä menee mahdollisimman vähän hukkaan. Hyvä suihkupistooli vastaa lähes painepesuria kun virtauksen säätää kovalle. Puutarhan kukat puolestaan saavat suurimman hyödyn kun väännät letkun suuttimen sumutusasennolle.

Äitienpäiväruusu moneksi vuodeksi

Äitienpäiväruusun sain säilymään moneksi vuodeksi, kun istutin sen kesällä isoon ruukkuun ja vein ulos. Sitten kylmien tultua kannoin kellariin talvehtimaan. Näin kukka jatkaa kukkimistaan kesästä toiseen, kunhan muistaa viedä sen ulos seuraavana kesänä.

Lukijan vinkki

Alkoholia kukille

Laita leikkokukkien veteen pieni loraus alkoholia. Tällöin kukkasi kestävät pidempään. Ylläpitäjä tulee testaamaan tämän vinkin lähitulevaisuudessa.

Lukijan vinkki

Yksi iso asetelma

Kesäkukkia pihalle laittaessa kannattaa mieluummin laittaa yksi iso kuin useita pieniä asetelmia. Kastelu on helpompaa, ja jos yksittäinen kukka lakastuu, sitä ei juuri huomaa toisin kuin pienemmissä asetelmissa, ei siis tarvitse ostaa uusia kukkia tilalle. Kasteluvettä menee myös vähemmän hukkaan tiiviissä rykelmässä ja kukat myös antavat toisilleen varjoa, jolloin haihdunta maasta vähenee.

Lukijan vinkki

Vanhasta kattilasta kukkaruukku

Vanhat kattilat ja paistinpannut ja kahvipannut (käytöstä hylätyt) voi laittaa ulkokukille kestävät talvenkin ulkona. Eikä haittaa vaikka korva puuttuu tai on pohjaanpalanut tai muuten käytöstä hylätty. Paistinpannua ei pikkutuuli riepottele, niinkuin kevyttä muoviruukkua. Eikä haittaa vaikka kahvipannun korkki on hukassa.

Lukijan vinkki

Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lämmitä kukkien kasteluvesi viemällä kastelukannullinen kylmää vettä muutamaksi tunniksi ulos lämpenemään ennen kastelua. Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lukijan vinkki