Pukeudu hyvin

Jos pukeudut ulos mennessä lämpimästi, niin et "kerää" vilua ja palelemista iltaa varten, joten alhaisempikin huonelämpötila riittää.

Lukijan vinkki

Patterien ilmaus

Ilmaa tarvittaessa vesikiertoiset lämpöpatterisi mikäli niistä kuuluu lorinaa. Vesikiertoisiin pattereihin saattaa kertyä etenkin syksyisin ilmaa säiden kylmetessä. Syksyn edetessä pattereihin syötetään yhtä kuumempaa vettä, jolloin veden sekaan voi sekoittua ilmaa ja pattereiden teho heikkenee ilman syrjäyttäessä lämpimän veden. Ilmaus on kuitenkin suoritettava asiantuntevasti ja taloyhtiöissä asuvien kannattaa ottaa yhteys huoltomieheen.

Kanna polttopuut ämpärissä

Kanna polttopuut sisään isossa ämpärissä, esim. rakennussankossa. Näin et tiputa roskia lattialle juuri ollenkaan, toisin kuten perinteisessä halkotelineessä joka on roskaava. Jos haet puita esim. liiteristä, puut kuivuvat ja lämpiävät ihan yhtä hyvin myös ämpärissä. Sankossa säilyy mainiosti myös tuohet ym. sytykkeet. Näin säästyt turhalta siivoamiselta.

Ilmalämpöpumppu ja takka

Laita ilmalämpöpumpun puhallusta vähän kovemmalle, mikäli poltat samanaikaisesti takkaa. Tällöin pumppu voi paremmin siirtää takan tuottamaa lämpöä muualle asuntoosi. Sen sijaan takkaa sytyttäessä voi puhallusta laittaa vähän pienemmälle, jotta takka syttyisi paremmin palamaan.

Juhlat lämmittävät

Aika monta lasia kuohuviiniä

Mikäli aiot pitää kotonasi suuremmat juhlat tai bileet, käännä termostaattia vähän pienemmälle hyvissä ajoin (tunti) ennen vieraiden saapumista. Mikäli pieneen yksiöön tulee vaikkapa 6 bilevierasta tai isompaan omakotitaloon 30 ylioppilasjuhlavierasta, niin ihmisistä tulee niin paljon extra-lämpöä kotiisi että pian kaikilla on kuuma ja joudut aukomaan ikkunoita ja ovia. Näin toimimalla säästät myös sähköä ja rahaa.

Muista sulkea pelti

Muista sulkea takkasi pelti kun hiillos on täysin sammunut. Tällöin lämmin ilma ei pääse virtaamaan ulos harakoille. Hox! peltiä ei missään tapauksessa saa sulkea ennen kuin vähäinenkin palaminen on loppunut.

Alumiinifolio seinälle

Varsinkin vanhoissa taloissa kannattaa liimata alumiinifoliopaperi seinään lämpöpatterien taakse. Alumiinifolio heijastaa lämpöä takaisin sisälle päin ja estää näin tehokkaasti lämmön karkaamisen ulos seinistä.

Opettele ilmaamaan patteri itse

Opettele ilmaamaan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän patteri itse. Omakotitaloissa tämä on itsestäänselvyys, mutta kerrostaloissa tulee helpommin soitettua huoltomiehelle. Ilmausavain on hinnaltaan noin euron luokkaa. Pyydä vaikka huoltomiestä näyttämään kuinka ilmaus tapahtuu ellet osaa itse, näin vähennät huoltoyhtiön käyntejä taloyhtiössäsi ja sitä mukaa kustannuksia.

Lukijan vinkki;Kommentteja: Tuo patterinilmaus EI ole suotavaa omatoimisesti kerros ym. yhteisasumisessa. Aiheuttaa vain huollolle lisää vaivaa kun joutuu ihmettelemään jotta onko jossain vuoto kun paineet putoaa jakuvasti ja hälytykset soi.

Auton lämmitysjohto näkyväksi

Liimaa autosi lämmitysjohtoon heijastavaa teippiä tai laita siihen heijastin roikkumaan. Näin tummempikin johto näkyy paremmin pimeässä. Muistat ottaa sen todennäköisemmin irti ennen ajoonlähtöä. Näin vältyt turhilta korjauskuluilta. http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/11/irrota_ennen_kuin_ajat_-_lammittimen_johdon_unohtaminen_voi_kayda_kalliiksi_3046997.html

Lisätietoja:

Laske lämpötilaa

Huonelämpötilan lasku yhdellä asteella säästää energiaa noin 5 %. Makuuhuoneen lämpötilaksi riittää vain +18C ja autotallin vain 5C. Liian kuumassa lämpötilassa myös pölypunkkien määrä kasvaa.