Sähköpeitto

Jos sinua palelee, hommaa sähköpeitto sänkyysi. Ylläpitäjällä on kotona Beurer-merkkinen sähköpeitto, jonka kulutuksen mittasin. Peiton lämmetessä kulutus näytti 102-103 wattia. Tämä on kuitenkin huomattavan paljon vähemmän mikä kuluisi jos nostaisi koko makuuhuoneen lämpötilaa pari astetta isommaksi.

Yksinkertainen muoto

Rakenna mahdollisimman yksinkertaisen muotoinen talo, jossa on mahdollisimman vähän erkkereitä. Jokainen talossasi oleva uloke lisää talosi ulkoseinäpinta-alaa. Lisääntynyt ulkoseinä-pinta-ala kasvattaa talosi lämmityskustannuksia ja tietenkin myös rakennuskustannuksia. Lisäksi ilmalämpöpumpulla voi olla vaikeaa siirtää takassa lämmitettyä ilmaa monien mutkien ja seinien taakse. Mitä enemmän sinulla on ulkoseinää, sitä enemmän sinulla on myös mm. maalaamista.

Polttopuut sisälle

Tuo talvella takassa poltettavat polttopuut ulkoa sisälle ainakin vuorokausi ennen polttoa. Tämä siksi että kylmiin polttopuihin tiivistyy kosteutta. Ilmiö on sama kuin silloin kun kesähelteillä kylmää limonadia juodessasi juomalasi kastuu myös ulko- ja alapuolelta. Tämä johtuu siitä että kylmä juomalasi jäähdyttää sen läheiset ilmamolekyylit. Jäähtynyt ilma ei pysty sisältämään niin paljon kosteutta kuin lämmin ilma pystyi.

Ajoita ruoanlaitto oikein

Mikäli asunnossasi on liian kuuma, yritä laittaa ruokaa kesällä ruokaa viileimpinä päivinä. Tällöin saat suurimman hyödyn uunin tuottamasta lämmöstä ja kuumina päivinä jäähdyttämiseen tarvittava energiantarve minimoituu.

Olohuone etelään

Kun rakennat taloa, pyri suunnittelemaan se niin päin että olohuone ja oleskelutilat tulisivat etelään päin ja makuuhuone ja varastotilat pohjoisen puolelle.

Suljen tuulikaapin ovi ennen ulko-oven avausta

Kun kylmällä ilmalla ulos talostasi, sulje ensin eteisen/tuulikaapin ovi perässäsi, ennen kuin avaat ulko-oven. Näin talossasi oleva lämmin ilma ei pääse karkaamaan ulos.

Sopivasti palamisilmaa

Säädä takan ilman kiertoa siten että palamisilmaa olisi sopivasti. Tällöin puut palavat parhaimmailla hyötysuhteella. Mikäli takka ei vedä tarpeeksi, puut palavat liian pienellä ja kylmällä liekillä savuttaen ja aiheuttaen hiukkaspäästöjä. Mikäli ilma kiertää niin paljon, että takka humisee niin tällöin kannattaa säätää ilman kiertoa vähän pienemmälle. Tällöin lämpö karkaa niin nopeasti pois takasta piippuun, että varaava takka ei ehdi varata kaikkea lämpöä mitä sille olisi tarjolla. Säästät siis myös rahaa mikäli poltat takkaasi sopivan kokoisella liekillä. Kun liekki on oikean kokoinen, myös hiukkaspäästöt pienenevät.

Tiskivesi lämmittää

Mikäli peset astiasi käsin, älä laske lämmityskaudella lämmintä tiskivettä viemäristä heti alas sen jälkeen kun olet pessyt astiat. Käytetty lämmin tiskivesi sisältää paljon lämpöenergiaa, joka lämmittää taloasi ja pienentää aavistuksen lämmityskulujasi. Mikäli lasket lämpimän veden alas viemäristä lämmität viemäriverkostoa kotisi ulkopuolella. Lisäksi lämmin vesi tiskialtaassa kosteuttaa ilmaa, mikä saa ilman tuntumaan lämpimämmältä. Niin ikään helteisillä säillä, kun lämmitystä ei tarvita, käytetty lämmin tiskivesi kannattaa laskea mahdollisimman nopeasti viemäriin, jotta viilennyksen tarve minimoidaan.

Ilmanvaihto pienemmälle

Jos sinulla on ilmanvaihto koneellisella poistolla, säädä poistoilman virtaus ykköselle jos olet poissa kotoa. Tämä säästää energiaa varsinkin talvella, sillä poistetun ilman tilalle tullutta ilmaa ei tarvitse lämmittää yhtä usein kuin nopeammalla poistolla. Muuten ilmanvaihdossa ei kannata säästää. Kakkosasentoa voit käyttää kun olet normaalisti kotona ja kolmosta tai nelosta esim. ruokaa tehdessä tai saunan jälkeen.

Selektiivilasit

Kun teet ikkunaremonttia tai rakennat uutta taloa niin valitse ikkunoihisi argon-täytteiset umpiolasit selektiivikalvoilla. Argonilla täytettyjen ikkunoiden eristävyys on jopa 4 kertaa parempi kuin tavalisten. Selektiivilaseissa on metallioksidia, mikä heijastaa suuren osan pidempi aallonpituista lämpösäteilystä takaisin sisälle.