Tilaa patterien ympärille

Älä peitä pattereita millään esineillä, verhoilla tai huonekaluilla, vaan jätä patterien ympärille reilusti tilaa, jotta ilma pääsee vapaammin vaihtumaan. Pidä myös termostaatti vapaana, sillä peitettynä termostaatti ei tunnista huoneen todellista lämpötilaa eikä siksi säädä venttiiliä oikein.

Verhojen väri

Käytä talvella tummia verhoja ja kesällä vaaleita verhoja. Tumma väri imee lämpöä itseensä ja valkoinen heijastaa sitä pois.

Lisää vaatetta

Jos sinua talvipakkasella palelee, lisää mieluummin villapaita ja villasukat kuin käännät termostaattia suuremmalle. Ilma lauhtuu yleensä aina, ja jos et muista kääntää termostaattia takaisin, niin energialasku kasvaa.

Lisäeristä kotiasi

Lisäeristä kotiasi. Talosi energiatehokkuutta voi huomattavasti parantaa esim. puhaltamalla talosi yläpohjaan vanhojen eristeiden päälle lisää lasimineraalivillapuhalluseristettä, sillä talosi lämmitetty ilma nousee ylöspäin ja pyrkii siksi karkaamaan katon kautta. Yläpohja on myös talosi suurin yhtenäinen pinta. Lasivilla valmistetaan yleensä jätelasista, eli lähinnä kierrätetyistä lasipulloista. Samalla myös talosi äänieristys paranee hieman. Yläpohjan puhalluseristämisessä on tärkeää että puhallusvillaa olisi kaikkialla saman paksuisesti. Jos jossakin kohti yläpohjaa on metrin kerros ja jossakin toisessa kohti 10 sentin kerros niin eritämisen teho menee suurelta osin hukkaan ja lämpö karkaa harakoille siitä kohdasta jossa sitä on vain 10 sentin kerros.

 

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa. Aurinkopanelit tms. Alkeellisin vedenlämmitysmuoto yhden hengen satunnaisiin tarpeisiin: ulkopuolelta mustaksi maalattu peltiämpäri auringossa.

Lukijan vinkki

Lämpö pienemmälle kun ollaan poissa

Kun lähdet pidemmäksi aikaa pois kodistasi. Säädä lämpöä reippaasti pienemmälle. Et tarvitse lämpöä kotonasi, jos olet itse viikon lomalla.

Anna auringon lämmittää

Älä pidä turhaa rojua ikkunoidesi edessä, jotta aurinko pääsee esteettä paistamaan kotiisi. Tämä koskee erityisesti matalaenergiataloja, sillä näissä käytetään mm. hyvin lämpöä imeviä seinämateriaaleja. Mutta tämä vaikuttaa toki hieman myös tavallisissa taloissa.

Termostaatti pienemmälle.

Mikäli sinulla on kodissasi lämmityskaudella liian kuuma, älä annan "ylilämmön" karata harakoille tuulettamalla, vaan käännä termostaatteja pienemmälle.

Kynttilä säästää tulitikkuja

Mökillä ym. kun sytytät uunia, joka syttyy huonosti, ota mukaasi esim. tuikkukynttilä. Sytytä ensiksi kynttilä ja sitten tarjoa tulta uuniin. Jos uuni ei syty, voit ottaa tulta kynttilästä eikä sinun tarvitse tuhlata tikkuja (mökillä ei koskaan ole liikaa tulitikkuja!) turhan takia.

Lukijan vinkki

Hakeudu puolisosi tai koiran kylkeen kyhnäämään

Jos sinua palelee, hakeudu puolisosi kylkeen kyhnäämään. Puolisosi ruumiinlämpö lämmittää myös sinua. Koira lienee vielä parempi tähän tarkoitukseen, sillä koiran normaali ruumiinlämpö on 38 ja 39 asteen välillä. Lisäksi jos koirallasi on karvoitus, sen turkki edistää myös tehokkaasti lämmön karkaamista harakoille.