Matot lämmittävät

Käytä talvisin runsaasti mattoja lattioilla lämmittämässä jalkojasi. Näin voit pitää lattialämmityksen pienemmällä mikä säästää huomattavasti sähkölaskussasi.

Ilman kostutus

Jos sinulla on talvella kylmä niin ilman kostuttaminen saa ilman tuntumaan iholla lämpimämmältä vaikka lämpötila pysyisikin samana. Ilman kosteuttaminen ekologisesti onnistuu vaikkapa pyykkiä kuivattamalla sisätiloissa. Seuraa kuitenkin ilman kosteutta kosteusmittarilla ja varo kosteuden siirtymistä talosi rakenteisiin.

Aloita takan lämmitys varovasti

Aloita takan lämmitys aina varovaisesti jos et tiedä kuinka hyvin hormi vetää. Pikku tikkuja, paperia ym. niin kauan kuin tiedät varmasti että hormi vetää kunnolla. Pienet tikut voi tarvittassa sammuttaa helposti ja näin ehkäistä kalliin savuvahingon. Täynnä puuta oleva takka voi työntää todella paljon savua väärään paikkaan ennen sammumistaan.

Lukijan vinkki

Ilmalämpöpumpun sijoituksesta

Kun asennat ilmalämpöpumpun, asenna se mieluiten eteläseinälle aurinkoon päin mikäli käytät sitä pääasiassa lämmitykseen. Mikäli käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa jäähdytykseen kannattaa se asentaa pohjoispuolelle varjoiseen paikkaan. Myös varjostavan puun istuttaminen ulkoyksikön lähistölle nostaa laitteen tehokkuutta jäähdytyksessä.

Kuivaa polttopuut

Kuivaa kaikki takkaan ja leivinuuniin menevä polttopuu kunnolla. Näin saat samasta puusta enemmän lämpöä. Märkää puuta ei kannata polttaa, koska kuivan puun palaminen on tehokkaampaa, päästöt ovat pienemmät ja lämmitysteho suurempi kuin kostean puun. Kun poltat märkää puuta niin palamisesta syntyvästä energiasta paljon suurempi osa menee vesihöyryn haihduttamiseen. Puu palaa myös epäpuhtaammin pienemmässä lämpötilassa, jolloin mm. hiukkaspäästöjä syntyy enemmän. Kuivan puun tunnistaa siitä, että klapit helähtävät, kun niitä lyödään yhteen.

Lattialämmitys

Lämmitä lattialämmityksellä vain sitä huonetta, johon se on asennettu ja sulje ovet muihin huoneisiin.

Järjestele huonekaluja

Mikäli talossasi vetää talvisin nurkista, järjestele huonekaluja eri paikkoihin. Esim. sohva kannattaa siirtää talven ajaksi tai vaikkapa pysyvästi ulkoseinän vierestä sisäseinän puolelle tai lähemmäksi vaikkapa takkaa. Myös sängyn paikkaa kannattaa tarvittaessa vaihtaa.

Säädä sähköpatterien termostaatit ilmalämpöpumppua pienemmälle

Säädä sähköpatterien termostaatit ainakin muutaman asteen ilmalämpöpumppua pienemmälle. Tällöin sähköpatterit lämpenevät vasta tarvittaessa, kun pattereita energiatehokkaamman ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.

Kirjahylly eristää

Kirjahylly ulkoseinän puolella toimii myös lämpöeristeenä.

Lukijan vinkki

Tuuleta auringon puolelta

Lämmityskaudella kannattaa tuulettaa auringon puolelta.