Juhlat lämmittävät

Mikäli aiot pitää kotonasi suuremmat juhlat tai bileet, käännä termostaattia vähän pienemmälle hyvissä ajoin (tunti) ennen vieraiden saapumista. Mikäli pieneen yksiöön tulee vaikkapa 6 bilevierasta tai isompaan omakotitaloon 30 ylioppilasjuhlavierasta, niin ihmisistä tulee niin paljon extra-lämpöä kotiisi että pian kaikilla on kuuma ja joudut aukomaan ikkunoita ja ovia. Näin toimimalla säästät myös sähköä ja rahaa.

Muista sulkea pelti

Muista sulkea takkasi pelti kun hiillos on täysin sammunut. Tällöin lämmin ilma ei pääse virtaamaan ulos harakoille. Hox! peltiä ei missään tapauksessa saa sulkea ennen kuin vähäinenkin palaminen on loppunut.

Alumiinifolio seinälle

Varsinkin vanhoissa taloissa kannattaa liimata alumiinifoliopaperi seinään lämpöpatterien taakse. Alumiinifolio heijastaa lämpöä takaisin sisälle päin ja estää näin tehokkaasti lämmön karkaamisen ulos seinistä.

Opettele ilmaamaan patteri itse

Opettele ilmaamaan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän patteri itse. Omakotitaloissa tämä on itsestäänselvyys, mutta kerrostaloissa tulee helpommin soitettua huoltomiehelle. Ilmausavain on hinnaltaan noin euron luokkaa. Pyydä vaikka huoltomiestä näyttämään kuinka ilmaus tapahtuu ellet osaa itse, näin vähennät huoltoyhtiön käyntejä taloyhtiössäsi ja sitä mukaa kustannuksia.

Lukijan vinkki;Kommentteja: Tuo patterinilmaus EI ole suotavaa omatoimisesti kerros ym. yhteisasumisessa. Aiheuttaa vain huollolle lisää vaivaa kun joutuu ihmettelemään jotta onko jossain vuoto kun paineet putoaa jakuvasti ja hälytykset soi.

Auton lämmitysjohto näkyväksi

Liimaa autosi lämmitysjohtoon heijastavaa teippiä tai laita siihen heijastin roikkumaan. Näin tummempikin johto näkyy paremmin pimeässä. Muistat ottaa sen todennäköisemmin irti ennen ajoonlähtöä. Näin vältyt turhilta korjauskuluilta. http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/11/irrota_ennen_kuin_ajat_-_lammittimen_johdon_unohtaminen_voi_kayda_kalliiksi_3046997.html

Lisätietoja:

Laske lämpötilaa

Huonelämpötilan lasku yhdellä asteella säästää energiaa noin 5 %. Makuuhuoneen lämpötilaksi riittää vain +18C ja autotallin vain 5C. Liian kuumassa lämpötilassa myös pölypunkkien määrä kasvaa.

Puolipaneeli

Vetoiselle seinälle voi laittaa puolipaneelin lämpöä säästäväksi ja kodikkaaksi sisustuselementiksi.

Lukijan vinkki

Postiluukun tiivistys

Mikäli asut esim. luhtitalossa ja postiluukustasi vetää kylmää ilmaa, säästät lämmityskuluissa tiivistämällä postiluukun, kuitenkin siten että posti pääsee tippumaan sisälle. Postiluukun tiivistäminen myös vaimentaa ulkoa tai käytävästä kuuluvia ääniä. Yksi tapa vähentää vetoa sekä vaimentaa ääniä on myös asentaa verho välittömästi ulko-oven taakse.

Tarkista polttopuupinojen suojaukset

Tarkista polttopuupinojen suojaukset ainakin syksyllä ennen talvea, mikäli säilytät niitä ulkona. Näin arvokkaat polttopuusi eivät pääse kastumaan ja lahoamaan syksyn ja talven aikana. Vanhan, ei-vedenpitävän peitteen voi jättää pinon päälle suojaamaan uutta peitettä teräviltä puilta, näin uusi peite kestää pidempään ehjänä.

Lukijan vinkki

Muista värikoodit

Muista värikoodit kodissa ja pukeutumisessa. Punainen väri piristää ja lämmittää, sininen viilentää…Tumma vetää auringon säteet puoleensa ja vaalea heijastaa ne takaisin.

Lukijan vinkki