Kuivaa polttopuut

Kuivaa kaikki takkaan ja leivinuuniin menevä polttopuu kunnolla. Näin saat samasta puusta enemmän lämpöä. Märkää puuta ei kannata polttaa, koska kuivan puun palaminen on tehokkaampaa, päästöt ovat pienemmät ja lämmitysteho suurempi kuin kostean puun. Kun poltat märkää puuta niin palamisesta syntyvästä energiasta paljon suurempi osa menee vesihöyryn haihduttamiseen. Puu palaa myös epäpuhtaammin pienemmässä lämpötilassa, jolloin mm. hiukkaspäästöjä syntyy enemmän. Kuivan puun tunnistaa siitä, että klapit helähtävät, kun niitä lyödään yhteen.

Lattialämmitys

Lämmitä lattialämmityksellä vain sitä huonetta, johon se on asennettu ja sulje ovet muihin huoneisiin.

Järjestele huonekaluja

Mikäli talossasi vetää talvisin nurkista, järjestele huonekaluja eri paikkoihin. Esim. sohva kannattaa siirtää talven ajaksi tai vaikkapa pysyvästi ulkoseinän vierestä sisäseinän puolelle tai lähemmäksi vaikkapa takkaa. Myös sängyn paikkaa kannattaa tarvittaessa vaihtaa.

Säädä sähköpatterien termostaatit ilmalämpöpumppua pienemmälle

Säädä sähköpatterien termostaatit ainakin muutaman asteen ilmalämpöpumppua pienemmälle. Tällöin sähköpatterit lämpenevät vasta tarvittaessa, kun pattereita energiatehokkaamman ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.

Kirjahylly eristää

Kirjahylly ulkoseinän puolella toimii myös lämpöeristeenä.

Lukijan vinkki

Tuuleta auringon puolelta

Lämmityskaudella kannattaa tuulettaa auringon puolelta.

Säädä termostaatteja vähitellen

Älä säädä lämpöpattereiden termostaatteja edestakaisin, vaan kun säädät lämpötilaa lämpimämmälle tai viileämmälle tee se vähitellen. Lämpötilan pitäminen vakiona kuluttaa vähemmän sähköä/energiaa kuin jatkuvat lämpötilan säätämiset. Mikäli säädät viluissasi termostaatteja liian lämpimäksi ja huomaat sitten, että sepäs tulikin sitten liian kuumalle niin kulutat turhaan energiaa siihen nähden että olisit säätänyt termostaatteja hienovaraisemmin.

Varmista että lämmityskaudella ilmalämpöpumppu on asetettu vain lämmitystoimintoon

Varmista aina että lämmityskaudella ilmalämpöpumppu on asetettu vain ja ainoastaan lämmitystoimintoon. Joissain malleissa voit asentaa halutun lämpötilan ja pumppu valitsee sitten automaatisesti tarvitseeko asuntoasi lämmittää vai viilentää. Mikäli poltat takkaa niin pumppu voi tällöin luulla että asuntosi tarvitsee viilennystä, koska lämpötila on hetkellisesti noussut, ellei pumppua ole asetettu vain ja ainoastaan lämmittämään. Tiedät että pumppusi vain lämmittää kun kaukosäätimessä on auringon kuva. Alhaalla olevassa kuvassa auringon kuva näkyy kaikkein ylimpänä. Kosteudenpoistossa ylärivillä näkyy vesipisaran kuva ja jäähdytystoiminnossa lumihiutaleen kuva. Muissakin merkeissä kuin tässä ylläpitäjän Sanyossa toiminnot ovat suurinpiirtein samanlaisia.

 

Pukeudu hyvin

Jos pukeudut ulos mennessä lämpimästi, niin et "kerää" vilua ja palelemista iltaa varten, joten alhaisempikin huonelämpötila riittää.

Lukijan vinkki

Patterien ilmaus

Ilmaa tarvittaessa vesikiertoiset lämpöpatterisi mikäli niistä kuuluu lorinaa. Vesikiertoisiin pattereihin saattaa kertyä etenkin syksyisin ilmaa säiden kylmetessä. Syksyn edetessä pattereihin syötetään yhtä kuumempaa vettä, jolloin veden sekaan voi sekoittua ilmaa ja pattereiden teho heikkenee ilman syrjäyttäessä lämpimän veden. Ilmaus on kuitenkin suoritettava asiantuntevasti ja taloyhtiöissä asuvien kannattaa ottaa yhteys huoltomieheen.