Kierrä limsapullon korkit tiukalle

Kun kierrät limsapullon korkin tiukasti kiinni, kun olet siitä ottanut juotavaa, estät hiilihapon karkaamisen ja siten lopun limsan pilaantumisen. Toiseksi jos kotonasi pyörii lapsia, nämä eivät tiukkaan kierrettyä korkkia auki niin helposti tai ei ollenkaan. Näin ei tarvitse olla koko ajan kieltämässä lapsia, jolloin säästät limsan lisäksi hermojasi.

Lukijan vinkki

Huumorivinkki: Lapsen ensimmäinen sana

Jos teillä on pieni lapsi, opeta lapselle ensimmäiseksi sanaksi ”äiti” (jos olet lapsen isä) tai sitten ”isä/isi” (jos olet lapsen äiti.) Näin säästät omia hermojasi ja yöuniasi, kun lapsi huutaa yöllä ”Äiti!” tai sitten myöhemmin ”Äiti, anna ruokaa/tule pyyhkimään/tms…

” Sanaa ”Äiskä” kannattaa välttää koska tällöin huuto koskee molempia (Ä-Iskä).

Huom! Tämä on todellakin vain huumorivinkki eli jos olet lapsen hankkinut toisen ihmisen kanssa, tulee molempien hoitaa ja hoivata lasta tasapuolisesti kykyjensä mukaan.

Lukijan vinkki

Vältä kipeä selka isona

Älä kehu lapsia, kun he nostelevat (painavia) esineitä. Jos lapsia kehuu ”Jaksatpa sinä nostaa painavan laatikon ilmaan”, lapset innostuvat nostelemaan isompia ja painavampia esineitä. Ennemmin tai myöhemmin he särkevät selkänsä puutteellisen nostotekniikan vuoksi. Kun et kehu lapsia, he eivät innostu nostelemaan ja säästät heidän selkäänsä vaurioilta.

Lukijan vinkki

Myrkytystietoa

Tallenna Myrkytystietokeskuksen numero kännykkääsi, etenkin jos kotonasi pyörii jaloissa lapsukaisia.
Kun hätä on suurin – lapsi makaa mummolan lattialla avattu nitropurkki vieressä, apua saisi Myrkytystietokeskuksesta mutta numeroa ei ole saatavilla – numero on valmiina kännykässä eikä tarvitse tuhlata aikaa numeron etsimiseen.

Vinkki lapsiperheille: Bussilla ilmaiseksi

Monissa kaupungeissa paikallisliikenteessä voi matkustaa yksi aikuinen (= rattaiden työntäjä) ilmaiseksi lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa. Jos asut kauempana keskustasta, voit kätevästi käydä isommassa (=edullisemmassa) kaupassa ostoksilla esim. päiväsaikaan puolisosi ollessa töissä. Tai sitten voit tutustua kotikaupunkisi oudompiin nurkkiin ilmaiseksi bussikyydin avulla, kunhan vain selvittää etukäteen kuinka sieltä sitten pääsee pois. Päivällä bussiin mahtuu paremmin kuin aamu- tai iltapäiväruuhkan aikoina. Näin säästät rahaa ja pääset liikkumaan ilmaiseksi. Oman kaupungin käytäntö kannattaa selvittää etukäteen ennen ensimmäistä matkaa. Jos omia muksuja ei ole, niin aina voi ”lainata” vaikkapa kummilapsiaan.

Lukijan vinkki

Syödäänkö herkkusi luvatta?

Syövätkö lapsesi ja/tai puolisosi ”luvatta” karkkeja ja muita herkkuja kaapeista? Hyvä keino estää tämä on vaihtaa pakkausten sisältöä siten, että kaadat karkit ja herkut pakkaukseen, joka ei voisi vähempää lapsia kiinnostaa. Tällaisia ovat esim. tyhjä kaurahiutalepakkaus tai pakastevihannespussi. Mikäli herkkuja on säilytettävä kylmässä, niin lapset tuskin osaavat etsiä herkkuja jääkaapin vihanneslokerosta.

Ilmaisia vessoja

Lomalla vessakäynnit voivat hyvinkin maksaa euron per käynti. Ilmaisia vessoja löydät mm. lentoasemilta, lentokoneista ja junista. Sen sijaan juna-asemilla vessassa käynti on lähes poikkeuksetta maksullista. Myös kahviloissa, ravintoloissa ja huoltoasemilla vessassa käynti on yleensä ilmaista asiakkaille, joten tankkauksen yhteydessä kannattaa marssittaa koko perhe pissalle.

Marjoja namuina

Tyhjään makeisrasiaan tai -pussiin voi laittaa pienelle lapselle "namuiksi" kokonaisia marjoja. Niin lapsi voi oppia syömään kirpeitäkin marjoja ja karkkiostosten aloittaminen ehkä siirtyy jonkin verran eteen päin, kun lapsi ei vielä karkkihyllyn kohdalla osaa vaatia niitä yhtä pontevasti kuin karkin makuun päässyt lapsi.

Lukijan vinkki

Talonpojanleipiä ja kauralastuja

Lapsiperheessä nannaksi voi jo matkaa suunnitellessa leipoa porukalla yhdessä vaikka Talonpojanleipiä tai Kauralastuja karkkia ei tarvitse ostaa

http://www.savonsanomat.fi/vapaalla/ruoka-ja-juoma/makeat-leivonnaiset/talonpojanleiv%C3%A4t/552159

tai

http://www.savonsanomat.fi/vapaalla/ruoka-ja-juoma/makeat-leivonnaiset/kauralastut/615716

Lukijan vinkki. Lähetti: Rajanka

Lisätietoja:

Halpaa ajanvietettä lapsille on saippuakuplien puhaltaminen

Niin ikään halpaa ajanvietettä lapsille on saippuakuplien puhaltaminen. Saippuakuplaresepti on hyvin yksinkertainen. Astianpesuainetta ja vettä sopivassa suhteessa. Esim. 1/10. Perusresepti riittänee pienimmille lapsille. Isommat lapset saavat isompia saippuakuplia kun käytät vähemmän vettä ja sekoitat joukkoon sokeria, siirappia tai tapettiliisteriä. Erään ohjeen mukaan suurimmat jättisaippuakuplat saa ostamalla apteekista glyserolia sekoittamalla sitä seuraavan reseptin mukaan 1,2 osaa vettä, 1 osa tiskiainetta esim. fairyä, 1 osa glyserolia sekä 0,3-0,4 osaa siirappia.