Jaa laskuja (mm. internetlasku) perheenjäsentesi kanssa puoliksi

Jaa laskuja (mm. internetlasku) perheenjäsentesi kanssa puoliksi.

Lukijan vinkki

Nyt on tullut hyviä työkaluja laskujen puolittamiseen. Yksi hyvä sovellus on mm. Danske Bankin MobilePay.

​Danske Bankin mukaan MobilePayllä rahan lähettäminen ja laskun jakaminen onnistuu helposti ja turvallisesti pelkän matkapuhelinnumeron avulla -tilinumeroa ei tarvitse muistaa. Voit käyttää MobilePaytä riippumatta siitä, minkä pankin asiakas olet.

MobilePayllä voit helposti jakaa esimerkiksi ravintolalaskun ystäviesi kesken tai pyytää heitä lähettämään rahaa sinulle, vaikkapa ostamistasi leffalipuista.

Sähkön kilpailutus

Kilpailuta sähkösi. Sähkölaskusi koostuu sähköenergiasta sekä sähkön siirrosta. Siirtoyhtiötä et voi vaihtaa ellet muuta asumaan eri paikkakunnalle, sillä siirtoyhtiöt omistavat sähköverkot. Sen sijaan sähköenergian voit ostaa mistä tahansa. Voit vertailla sähkösi hintaa esimerkiksi osoitteessa www.sahkonhinta.fi

Ylläpitäjä ostaa sähkönsä Oulun sähkönmyynti Oy:stä. Meillä on pörssisähköön perustuva spot-virta sähkösopimus. Oulun sähkönmyynnin ilmaisessa kanta-asiakasohjelmassa saa mm. ilmaisia lippuja OPS:n jalkapallopeleihin.

Lisätietoja:

Sähkömittarin luvun ajankohta

Tänään vuodenvaihteen kunniaksi sähkömittaria lukiessani tuli mieleen seuraava vinkki. Mieti ajankohta milloin sähkömittari kannattaa lukea. Sähkömittarin lukemat voi lukea ja ilmoittaa sähköyhtiölle useamminkin kuin kerran vuodessa. Ellei sinulla vielä ole reaaliaikaista sähkömittaria, niin sähkölaskusi perustuvat vain arvioihin. Kun ilmoitat sähkömittarin lukeman sähköyhtiöösi, he voivat laskea tarkan sähkölaskusi. Mikäli olet kuluttanut arviota vähemmän, erotus hyvitetään sinulle ja mikäli olet käyttänyt sähköä yli arvion, niin joudut tietenkin maksamaan erotuksen. Yleensä mikäli sähköyhtiö nostaa tai laskee hintaa tai vaihdat sähkötuotetta saman sähköyhtiön sisällä, niin sähkömittareita ei lueta erikseen, vaan kaikki perustuu arvioon. Näin ollen voisi ajatella, että tilanteessa, jossa sähkö kallistuu tai halpenee voi olla tietyissä tapauksissa kannattavaa ilmoittaa lukemat sähköyhtiöösi jo etukäteen. Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi sellainen, että olet jostain syystä käyttänyt enemmän sähköä kuin yleensä (vaikkapa käyttänyt betonimyllyjä ja saunottanut paljon remonttiporukkaa). Mikäli tiedät että sähkönkäyttösi vähenee niin voi ehkä olla kannattavaa ilmoittaa mittarin lukemat hinnan noustessa, sillä tällöin keskimääräistä suurempi osa sähkönkäyttöäsi on ajoittanut aikaan ennen hinnankorotusta. Mikäli taas olet käyttänyt normaalia vähemmän sähköä ja sähkön hinta nousee, lukemaa ei vastavuoroisesti kannata ilmoittaa ennen aikojaan.

Maksa laskusi vasta eräpäivänä.

Maksa laskusi vasta eräpäivänä. Eräät pankit mm. maksavat tilillesi korkoa jokaisen päivän saldon mukaan. Toisilla pankeilla korko lasketaan kuukauden alimman saldon mukaan. Jos korko määräytyy kuukauden alimman saldon mukaan, on ihan sama että maksatko esimerkiksi 300 euron laskun 10. päivä vaiko eräpäivänä 15.päivä. Mutta jos pankki laskee tilisi koron päivittäin, saat tältä 300 eurosta koron myös tuon viiden päivän ajalta.

Pikaisesti laskettuna kuvitellaan että korko tililläsi on 2 %. 300 euroa tuottaisi vuodessa korkoa 6 euroa. Tämä jaettuna 365 on 0,0164 euroa. Ja se kerrottuna viidellä päivällä on 0,082 euroa, eli 8,2 senttiä. Jos lasku on isompi tienaat vastaavasti enemmän…ja jos vuodessa maksat 50 laskua niin siitähän kertyy jo iso puro…

Suosi sähköistä E-laskua ja muita sähköisiä palveluita

Suosi sähköistä E-laskua ja muita sähköisiä palveluita. Esim. Soneran laajakaista-asiakkaat maksavat 1€/lasku kotiin lähetettävästä perinteisestä paperilaskusta. Sähköinen e-lasku on ilmainen. Myös monessa pankissa sähköinen tiliote on halvempi kuin kotiin lähetettävä. Sähköinen lasku on myös ympäristöä säästävä vaihtoehto. E-laskun hiilijalanjälki on yhden kolmanneksen paperilaskun hiilijalanjäljestä.

Tallenna useimmin käyttämiesi maksun saajien tiedot maksupohjiksi

Jos käytät verkkopankkia laskujen maksamiseen, tallenna useimmin käyttämiesi saajien tiedot maksupohjiksi. Näin saajan tilinumeroa ei tarvitse näpytellä joka kerta uudestaan -> näppäilyvirheiden mahdollisuus vähenee. Myös esim. lähiomaisten tilinumerot kannattaa laittaa mahdollista tulevaa käyttöä varten.

Maksa laskut ajallaan

Maksa myös muut laskut ajallaan, sillä myöhästyneistä laskuista peritään yleensä muistutusmaksu sekä viivästyskorko. Tällä hetkellä viivästyskorko on 8 % vuodessa.

Tarkista laskut ja tiliotteet

Lukijan vinkki. Tarkasta kaikki laskut ja tiliotteet, ovatko veloitukset aiheellisia. Joskus tapahtuu virheitä ja laskutetaan vääriä ihmisiä.

Tilaa muistutusviesti muistuttamaan kirjastojen eräpäivistä

Monien kirjastojen palveluihin kuuluu automaattinen muistutusviesti sähköpostiin eräpäivän lähestyessä. Kysy omasta kirjastostasi! Säästää sekä sakoilta että muistelemiselta.

Lukijan vinkki

Osta laskujen maksuun viivakoodinlukija

Osta laskujen maksuun viivakoodinlukija. Viivakoodinlukija nopeuttaa huomattavasti laskujen maksamista, eli se säästää aikaa ja samalla myös säästää tietokoneen kuluttamaa sähköä. Toki viivakoodinlukija kuluttaa itsessäänkin hieman sähköä, mutta sen voi nykäistä pois usb-portista heti laskujen maksun jälkeen. Viivakoodinlukijalla laskuja maksettaessa on sekin hyvä puoli että tilinumerot, viitenumerot sekä laskujen summat, eräpäivät yms. tulevat lukijalla luettaessa varmasti oikein, jolloin vältyt mahdollisista viivästys yms. sakkomaksuilta. Vaikka käytätkin viivakoodinlukijaa niin laskun tiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen laskun lopullista hyväksymistä.