Poista evästeet kun varaat matkoja

Poista aina evästeesi ja selaushistoriasi ennen lentojen tai muide matkojen varaamista. Joillain nettimatkatoimistoilla saattaaolla parempia tarjouksia uusille asiakkaille, jotka eivät ole käyneet heidän sivustollaan aikaisemmin. Tällä tavalla uusi kävijä saadaan houkuteltua matkatoimiston asiakkaaksi huippuhinnalla, mutta kun seuraavan kerran matkaa varataan niin yhtä hyvää tarjousta ei enää vanhoille asiakkaille löydy.

Halvimmat lennot

Etsitkö halvimpia lentomatkoja esimerkiksi Finnairilla tai Norwegianilla. Yllättävää kyllä halvimpia lentoja ei löydy lentoyhtiöiden sivuilta vaan matkatoimistojen kautta. Esimerkiksi Finnair mainostaa omien verkkosivujen kautta lentohintoja  mm. Oulusta Helsinkiin ja takaisin alkaen 89 euroa, mutta täysin samat lennot on varattavissa esimerkiksi poptravel.fi:n kautta jopa hintaan 74 euroa.

 

Lentokonebongaus

Halpa ajanviete lasten kanssa on mennä lentoaseman lähelle katsomaan laskeutuvia lentokoneita. Myös aikuiset voivat jalostaa tätä lentokoneiden spottaamista pidemmälle. Harrastuksessa pidemmälle edistyneetkin tarvitsevat ainoastaan kynän ja lehtiön ja digikameran, joilla voit pitää kirjaa niiden koneiden rekistereistä ja tyypeistä, jotka olet nähnyt. Kokeneemmilla harrastajilla on mukana myös skanneri, joilla pystyy kuulemaan koneiden ja lennonjohdon keskustelut ja suuntaamaan tarvittaessa oikean kiitoradan äärelle.

Halvin yhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Selvitä etukäteen halvin yhteys lentokentältä kaupunkiin. Esimerkiksi Helsingistä liikennöivä lentokenttäbussi maksaa 6,20 €. Halvemmalla Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee bussilla 615 ja maksaa 4,5 €. Halvimmalla lentoasemalle pääsee Tikkurilasta bussilla numero 61, joka maksaa 2,70 €.

Selvitä kaikki lentomatkan kustannukset

Selvitä kaikki lentomatkan kustannukset vertaillessasi hintoja. Vaikka itse lentolipun hinta olisikin hurjan halpa, halpalentoihin tulee monesti monenlaisia lisämaksuja mm. matkalaukuista ja ainakin Ryanairilla myös luottokortilla maksamisesta. Ryanairilla vain Mastercard Prepaid Dedit Cardilla maksaminen on ilmaista. Muilla tavoilla maksamisesta peritään 6 € "hallintokuluja". Lisäksi ylimääräisiä kustannuksia voi tulla siirtymisestä halpalentoyhtiöiden käyttämille kentille, jotka sijaitsevat usein hieman syrjemmällä kohteestasi. Esim. Frankfurt-Hahnin kenttä sijaitsee 124 km ja kahden tunnin bussimatkan päässä Frankfurt-am-Mainista. Toki bussiyhteyksiä on mm. myös Luxemburgin suuntaan. Kaikki Ryanairin perimät maksut kerrotaan yksityiskohtaisesti tässä englanninkielisessä linkissä http://www.ryanair.com/fi/terms-and-conditions#regulations-tableoffees . Jos haluat lentää suuremmille kentille edullisesti ylläpitäjä suosittelee AirBalticia. AirBalticilla on Suomessakin kattava reittiverkosto (Oulu, Kuopio, Rovaniemi, Vaasa, Turku, Tampere, Lappeenranta, Helsinki), jolla lennät monesti Suomen maakuntakentiltäkin Keski-Eurooppaan alle 100 eurolla. Voit varata lentosi osoitteesta www.airbaltic.com

Lisätietoja:

Minimoi matkatavarat

Minimoi matkalle mukaasi ottamat vaatteet ja turhat tavarat. Monet lentoyhtiöt mm. Ryanair, Norwegian, Flybe ja AirBaltic veloittavat ruumaan menevistä matkatavaroista, joten säästät mitä vähemmän sinulla on tavaraa. Myös matkatavaroiden ylipainomaksut ovat kalliita. Matkatavarat punnitaan lähtöselvitystiskillä. Kaikkien matkustajien yhteisellä matkatavaroiden painolla on myös vaikutusta siihen, että paljonko kerosiiniä koneeseen tankataan. Mitä enemmän matkustajilla on tavaraa mukana, sitä enemmän polttoainetta lentoyhtiöllä kuluu. Lisääntynyt polttoaineen kulutus nostaa pakokaasupäästöjä ja näkyy pitkällä tähtäimellä myös lentolippujen hinnoissa.

Varaa matka tai hotelli paikallisessa valuutassa

Joskus voit säästää hieman varaamalla hotellin tai lentomatkan paikallisessa valuutassa. Tämä voi onnistua menemällä kansainvälisen verkkosivuston sijasta paikalliselle verkkosivustolle.

Lentomatkustajan oikeudet

Tiedä oikeutesi mm. lentomatkan myöhästyessä. Mikäli lentosi myöhästyy lyhyillä reiteillä yli kaksi tuntia tai pidemmillä reiteillä yli 3 tai 4 tuntia olet oikeutettu saamaan lentoyhtiön puolesta mm. ruokaa ja virvokkeita kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan. Pidemmissä myöhästymisessä olet oikeutettu hinnan alennuksiin, majoitukseen ja kuljetuksiin hotellin/kodin ja lentoaseman. Joskus voi käydä myös niin, että lentoyhtiö ylibuukkaa koneen. Mikäli tällaisessa tilanteessa joudut vasten tahtoasi jättämään matkan väliin olet oikeutettu myös rahalliseen korvaukseen. Asiasta tarkemmin esimerkiksi Euroopan kuluttajakeskuksen ECC:n sivuilta http://www.ecc.fi/fi-FI/matkustaminen/lentomatkustajan-oikeudet/

Lisätietoja:

Hyödynnä hotellin ilmainen lentokenttäkuljetus

Hyödynnä hotellin ilmainen lentokenttäkuljetus (englanniksi shuttle service). Ota selvää hotellia varatessasi ja hotelliin mennessäsi onko sinne ilmaista bussikuljetusta lentokentältä ja myös aikanaan takaisin lentokentälle. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalta on ilmainen bussikuljetus lähimpiin hotellleihin (mm. Cumulus Airport, Rantasipi Airport, Holiday Inn Helsinki-Vantaa) 20 minuutin välein oikeastaan kellon ympäri. http://www.cumulus.fi/hotellit/airport/ajankohtaista/fi_FI/aikataulut/_files/83272992462537914/default/Lentokentt%C3%A4kuljetuksen%20aikataulut.pdf Myös esim. Best Western Hotel Pilotista ja Airport Hotel Bonus Inn:istä on ilmaiset bussikuljetukset Majoittuvat asiakkaat voivat varata nämä myös etukäteen.

Lisätietoja:

Lentomatkaa varatessa kirjoita nimi samoin kun passissasi

Kun varaat lentomatkaa netistä niin kirjoita nimesi huolellisesti matkavaraukseen ja samalla tavalla kuin se lukee passissasi. Varsinkin pahempien kirjoitusvirheiden korjaaminen lentolippuun voi olla vähintään hankalaa ja pahimmillaan kallista tai mahdotonta. Vaikka pääsisit lennolle niin esim. bonus-pisteiden kirjautumisessa tilillesi voi tulla ongelmia.