Käytä multimediaviestejä harkiten

Lähetä harkiten multimediaviestejä ystävillesi ja selvitä myös onko saatu viesti saatu myös näkyviin. Nykyisin on monen valmistajan tekeminä ja monenlaisia malleja ja yhdellä puhelimella otettu kuva/video ei välttämättä näy/avaudu kaikkien puhelimissa, jolloin viesti on mennyt hukkaan, samoin viestistä maksettu hinta. Jos jollain ystävälläsi multimedian vastaanotto ei toimi, ei hänelle kannata enää lähettää uusia mm-viestejä. Videomultimediaviestien otsikkoon kannattaa laitta tarkenne ”(Video)”, näin puupäisempikin vastaanottaja tajuaa katsoa videon eikä luule sitä kuvaksi.

 

Lukijan vinkki

Karta kalliisiin palvelu- ja yritysnumeroihin soittamista

Karta kalliisiin yritysnumeroihin soittamista. Esim. moniin 010, 020, 030, 070, 075, 100, 105 ja 106 -alkuisiin palvelu- ja yrityspalvelunumeroihin soittaminen on kallista.  Listä näistä löytyy osoitteesta https://www.viestintavirasto.fi/internetpuhelin/puhelinnumerot/palvelunumerot.html

Palvelunumeroista saa lisätietoa osoitteesta www.suomenpalvelunumerot.fi

Tällaisia numeroita on esim. monen työterveyshuollossa, kuten Oulussa toimivassa ODL:ssä. Tavallinen palvelupuheluhinta on tiettyihin yritysnumeroihin on lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 5,9 snt/min ja matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 16,9 snt/min. Voit kiertää nämä kalliit puhelut esim hankkiutumalla jonkun firmassa työskentelevän ”vakioasiakkaaksi” ja soittamalla rohkeasti suoraan hänen kännykkäänsä. Toinen hyvä vaihtoehto on lähettää haluamallesi henkilölle sähköpostia.

Lisäksi kannattaa katsoa www.siirretytnumerot.fi, josta voit ilmaiseksi katsoa minkä teleyrityksen verkossa numeroa on, sillä nykyään puhelinnumeroa ei tarvitse vaihtaa palveluyritystä vaihdettaessa. Mikäli kuitenkin joudut soittamaan näihin numeroihin, kannattaa miettiä sanottavasti valmiiksi, jotta voisit pitää puhelun mahdollisimman lyhyenä.

 

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Älä tee turhia matkoja

Älä tee turhia matkoja. Varmista ennen matkaan lähtöä esimerkiksi soittamalla, että firma jonne olet menossa on auki ja sinulla on heidän oikea osoitteensa. Niin ikään kannattaa varmistaa että kaupassa todella on tuotetta jonka aiot lähteä ostamaan.

Varmista myös kylävierailuissa, että henkilö jonka luona aiot vierailla on kotona. Myös esimerkiksi ennen uimahallissa  tai virastossa käyntiä kannattaa käydä verkkosivuilla katsomassa etteivät ne ole suljettuina vaikkapa vuosihuollon tai henkilökunnan virkistyspäivän takia.

Näin tekemällä säästät todella paljon aikaa ja polttoainetta siihen verrattuna, että tekisit turhia reissuja.

Edullisia ulkomaanpuheluja

Jos sinun tarvitsee soitella paljon ulkomaille tiettyjen ihmisten kanssa, ja et halua käyttää esimerkiksi Skype-ohjelmistoa tai haluat puhua tavallisesta puhelimesta tavalliseen puhelimeen ja tarvittaessa vielä lisätä ihmisiä samaan puheluun – kannattaa kokeilla VoiceBridge.eu:n palvelua.

Siinä maksat vain paikallispuhelumaksun eli soitat 09-numeroon josta puhelu yhdistetään haluamaasi maahan netin yli ns VoIP puheluna ja vastaanottaja maksaa toisessa päässä myös vain paikallispuhelun….. Eli siis tällä tavalla saadaan aikaiseksi oikeasti edullisia ulkomaanpuheluita. Tuolta sivustolta löytyy yksinkertaiset ohjeet eli nuo puhelinnnumerot sekä ohjeet miten voi lisätä toisia ihmisiä samaan puheluun.

Lukijan vinkki

Nokia laskurit

Kännyköiden puhepaketit ovat melko edullisia, mutta puhepaketin ylittävät puhelut, tekstiviestit ja tiedonsiirrot voivat olla melko kalliita. Näiden kertymistä voi tietenkin seurata kirjautumalla operaattorisi sivustolle, mutta tämä on melko vaivalloista ja aikaa vievää.

Yksi hyvä ja ilmainen matkapuhelinsovellus Windows-puhelimille on nimeltään Nokia laskurit. Tällöin pystyt seuraamaan puhepakettisi täyttymistä kätevästi suoraan puhelimellasi. Voit määrittää halutut puheaika-, tekstiviesti- ja tiedonsiirtorajat. Voit myös määrittää laskurit nollautumaan haluttuna päivämääränä, jolloin uusi laskutuskausi alkaa taas kertymään esimerkiksi jokaisen kuun 22. päivänä.

Kun puhepakettisi on loppunut tai loppumassa niin tiedät rajoittaa puhelimen käyttöä uuden paketin alkamiseen asti.

 

Löydä lähin pankkiautomaatti

Seuraava hyödyllinen ja ilmainen älypuhelinsovellus, jonka tällä sivustolla esittelen on ATM Hunter. ATM Hunter näyttää kaikkialla maailmassa sijaitsevien pankkiautomaattien sijainnin listauksena osoitteineen ja näyttää ne myös kartalla. Mukana ovat siis myös Suomen Otto.-automaatit. Sovellus on saatavilla sekä Windowsille että Androidille.

Windows-puhelimeen (esim. Nokia Lumia) sen voi ladata täältä: http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/atm-hunter/310554d3-a0de-494c-a58e-a6452ecec0de

Sovellus on kätevä varsinkin oudolla paikkakunnalla ja ulkomailla. ATM Hunter auttaa sinua säästämään aikaasi ja tietenkin myös polttoainetta, mikäli liikut autolla, kun ei tarvitse turhaan etsiskellä lähintä pankkiautomaattia.

Huijauspuhelu

Kulutatko turhaa aikaa siihen että tapaat jossakin jonkun ihmisen, jonka kanssa sinulle ei juuri nyt olisi  millään aikaa jutella, mutta jonka seurasta et tahdo päästä millään eroon. Tämmöisiä ihmisiä voivat olla mm. innokaat kaupustelijat, feissarit tai vaikkapa anoppi ;).

Nyt tähän on avuksi ilmainen ja kätevä matkapuhelinsovellus, joka ”soittaa” sinulle leikisti keksityn puhelun. Vastaamalla tähän itse ohjelmoimaasi feikkipuheluun pääset kohteliaasti eroon aikaasi kuluttavan henkilön seurasta. Feikkipuhelusovellus on nimeltään Faking Calls, jonka voi asentaa ja ladata windows-puhelimeen (esim. Nokia Lumia) mm. tästä linkistä.

http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/faking-calls/dfe3dce2-3a9d-4be3-9135-d7be89c6c66b

Sovellus on helppokäyttöinen ja niin aidon windows-puhelimen näköinen, että huijattava ei varmasti epäile, ettetkö olisi oikeasti saamassa puhelua. Ennen käyttöä sinun on määriteltävä ruudulla näkyvä puhelinnumero ja kuvitellun soittajan nimi. Valittavana on myös erilaisia soittoääniä ja värinähälytys. Lisäksi voit määrittää haluamasi ajan, jonka jälkeen puhelu saapuu. Eli kun näet esimerkiksi anopin tulevan kadulla vastaan, niin voit asettaa puhelimen soimaan vaikkapa minuutin kuluttua…

Vastaavia sovelluksia on saatavilla myös Android-pohjaisiin puhelimiin.

Aikaa säästävä sovellus junamatkustajille

Ajansäästövinkki. Älypuhelimien mukana ovat yleistyneet erilaiset kännykään ladattavat sovellukset. Olen viime aikoina yrittänyt löytää sellaisia sovelluksia, jotka ihan oikeasta säästävät aikaa tai rahaa. Yksi parhaista aikaa säästävistä on VR:n ilmainen Junat kartalla. Junat kartalla -sovelluksella näet kartalla, missä mikin juna on parhaillaan kulussa. Palvelu kertoo myös junan nopeuden ja sen että paljonko juna on ollut myöhässä aikataulustaan eri asemilla. Tästä palvelusta on todella kätevä katsoa onko oma juna aikataulussa, ettei tarvitse mennä turhan aikaisin asemalle, jos juna on myöhässä.

Junat kartalla -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi esim. täältä http://www.vr.fi/fi/index/palvelut/mobiilipalvelut/junat_kartalla_mobiili.html

Mikäli et omista älypuhelinta niin samaa sovellusta voi käyttää ilmaiseksi myös netissä VR:n verkkosivuilla http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut/junatkartalla.html

Tutustu kännykkäsi liittymänhallintaan netissä

Kun hankit tai sinulla on GSM-liittymä, tutustu operaattorin verkkosivuihin ja liittymänhallintaan netissä. Sieltä voit tarkistaa käytössä olevat palvelut tai tilata lisää. Erään operaattorin liittymänhallinnassa voi myös kytkeä liittymän kokonaan pois käytöstä jos esim. puhelin on hukkunut tilapäisesti jonnekin, näin mahdollinen puhelimen epärehellinen löytäjä ei voi käyttää sitä. Yksi hyödyllinen tieto on myös ottaa selville mistä saa PUK-koodin tarvittaessa, eli jos näppäilee PIN-koodin kolme kertaa väärin puhelimeen, SIM-kortti lukittuu ja sen avaamiseen tarvitaan PUK-koodi. PUK-koodin saa luonnollisesti operaattorin asiakaspalvelusta, mutta siinä pitää olla toimiva puhelin jotta voi asiaa tiedustella. Lisäksi soitto asiakaspalveluun maksaa, kun saman asian voi hoitaa (mahdollisuuksien mukaan) netin kautta huomattavasti huokeammin.

Lukijan vinkki