Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Käytä naarmuuntuneet vanhat CD-levysi puutarhassa linnunpelättimenä

Käytä naarmuuntuneet vanhat CD-levysi puutarhassa linnunpelättimenä. Linnut säikkyvät niiden vilkkumista auringossa. Laita parin kepin väliin naru suurin piirtein vaakasuoraan ja laita tästä narusta CD-levyjä roikkumaan. Varmista kuitenkin, että levyt ovat auringossa, jolloin auringonsäteet pääsevät niistä heijastumaan.

Luonnonkivimuuri

Jos tontilla tarvitaan aitaa ja omalta maalta löytyy aineksia, niin sopivissa paikoissa kannattaa kokeilla myös lyhyttä luonnonkivimuuria, (No ei sitä kukaan jaksa kovin pitkää tehdä) jonka päälle voi istuttaa kukkasia. Myös voi tehdä vanhan ajan tyylisen vinoriukuaidan.

Lukijan vinkki

Sanomalehdet rikkaruohon torjuntaan

Silppua vanhat sanomalehdet esim. marjapensaiden juurelle. Lisää tämän jälkeen oikeaa kuorikatetta päälle. Käytä vanhoja kasteltuja sanomalehtiä tai pahveja myös kukkapenkkien pohjalla. Nämä estävät tehokkaasti rikkaruohojen kasvua ja pitävän maan kosteana.

Edullinen ajanviete lasten kanssa on puutarhanhoito

Edullinen ajanviete lasten kanssa on puutarhanhoito. Anna lapsen istuttaa kukka tai vihannes ja seuratkaa yhdessä kesän mittaan sen kasvua. Lapsi voi käydä välillä hoitamassa ja kastelemassa sitä.

Puutarhatöissä voi loppukäyttää nahkakäsineet

Puutarhatöissä voi loppukäyttää nahkakäsineet.

Lukijan vinkki

Vanhat kiuaskivet puutarhaan

Vanhat kiuaskivet voit käyttää puutarhassasi hyödyksi ja iloksi.

Lukijan vinkki

Valokattteen pesu ennen sadetta

Ajoita puutarhan valokatteen yms. pesu sateen alle, säästät huuhteluvedessä.

Lukijan vinkki

Valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina

Mikäli sinulla on hieno puutarha, valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina, jotka annat esim. syntymäpäiväsankarille. Saat näin kauniita ja omaperäisiä kortteja halvalla. Mikäli sinulla ei ole puutarhaa niin voit toki valokuvata esim. luonnonkasveja.

Kompostoi ja kierrätä

Hanki lämpö- eli thermokompostori ja kompostoi biojätteesi. Myös avokomposti on hyvä puutarhajätteille, mutta kompostin käyttö talvella edellyttää lämpökompostoria. Lämpökompostori pitää myös rotat ja muut jyrsijät poissa pihapiiristäsi. Edullisen lämpökompostorin saa alle satasella, joten se maksaa itsensä parissa vuodessa takaisin. Kun kompostoit kaikki eloperäiset jätteesi niin saat ravinteikasta multaa, jota voit hyödyntää pihassasi. Näin ollen sinun ei tarvitse erikseen ostaa kaupasta multaa. Voit myös harventaa jäteastian tyhjennyskertoja ja säästät noin 6 euroa per väliin jäänyt tyhjennyskerta. Toki kompostiin joutuu ostamaan kuiviketta, mutta toisaalta saat kompostorista biojätteiden hajottua multaa.

Ylläpitäjä on onnistunut kierrättämään jätteensä niin hyvin että meillä käy jäteauto vain joka kuudes viikko. Yksi tyhjennys maksaa noin. 6 €. Jos emme kierrättäisi täytyisi jäteastiamme tyhjentää noin joka kolmas viikko, eli 17 kertaa vuodessa. Tyhjennys kuuden viikon välein on puolta vähemmän eli noin 8,5 kertaa vuodessa. Säästösi 6 euron hinnalla per tyhjennys on yhteensä noin 51 euroa vuodessa. Pääkaupunkiseudulla jätehuollon hinta on mahdollisesti kalliimpaa

Kierrätä jätteesi myös työpaikallasi. Mikäli työpaikalla on jäteastiat eri tarkoituksiin niin se tarkoittaa sitä että jokainen tukee asiaa lukee astioiden kyljestä mitä niihin saa ja ei saa panna. Esim. pahvinkeräykseen taittelemattomana laitetut laatikot vievät runsaasti tilaa ja lisäävät kuljetuskuluja ja pakokaasupäästöjä.