Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Mitkä menestyivät

Syksyllä puutarhakauden päättyessä tee lista mitkä kukat menestyivät puutarhassasi ja mitkä eivät, ( mikäli et ole viherpeukalo joka saa kaikki kukat kukkimaan). Osta sitten seuraavana kesänä vain niitä menestyviä kukkia. Muuten olet seuraavana keväänä keväthurmion vallassa unohtanut jo kaikki epäonnistumiset ja ryntäilet toiveikkaana ostelemassa sitä sun tätä.

Lukijan vinkki

Siemenet talteen

Kerää yksivuotisista kukista syksyllä siemenet talteen ja kylvä ne maahan seuraavana kesänä.

Multien vaihto ulkona nurmikolla

Suorita kukkien multien vaihto ulkona nurmikolla, ei haittaa vaikka multaa menee maahan eikä sitä tarvitse siivota pois.

Lukijan vinkki

Tarkkaile tontillasi kasvavia puita

Jos asut omakotitalossa kaupunki(=kaava-alueella), tarkkaile tontillasi kasvavia puita ja mieti aiheuttavatko ne mahdollisesti tulevaisuudessa haittaa. Väärässä paikassa kasvavat puut kannattaa hävittää kun ne ovat riittävän pieniä. Näin ei tarvitse pyytää kallista puunkaatajaa kaatamaan/pilkkomaan puuta pienelle tontille. Useissa kaupungeissa ja kunnissa vaaditaan ilmoitus tai lupa, joka maksaa yleensä parisen kymppiä. Joskus päätös voi olla myös kielteinen, jolloin puuta ei saa laillisesti kaataa. Pienemmät puut voi yleensä hoidella yhteisymmärryksessä naapurien kanssa ilman turhaa ja kallista byrokratiaa, näin säästä aikaa, vaivaa ja rahaa.

Lukijan vinkki

Lisäys pistokkaista

Monia sekä puutarha että huonekasveja voi lisätä pistokkaista. Esimerkiksi jos leikkaat pajusta pienen oksan irti ja tökkäät sen maahan niin se juurtuu todennäköisesti tähän uuteen paikkaan. Pistokas on siis kasvin oksasta tai versosta leikattu "pala", joka siirretään uuteen paikkaan kasvamaan. Pistokas voi vaatia juurrutusta esim. vesiastiassa ja monien lajien pistokkaista kannattaa leikata myös lehtiä pois. Kasvi kannattaa myös kastella hyvin innen pistokkaan ottamista. Kysy tuttaviltasi olisiko heillä antaa sinulle pistokkaita omista kasveistaan tai puistaan. Voit toki tietenkin lisätä myös omia kasvejasi, jolloin sinun ei tarvitse ostaa kaupasta kuin yksi kasvi, jota alat sitten itse lisäämään.

Kastele yölllä

Kastele puutarhasi kukat ja nurmikko yöllä tai myöhään illalla. Kuumassa auringonpaisteessa haihtuminen on suurta, ja suuri osa kasteluvedestä ehtii haihtua harakoille ennen kuin kasvit ehtivät imeä sitä itseensä.

Tuhkan hyödyntäminen

Jos pihallasi on sammalta ja käytössäsi on esim. puulämmitteinen sauna, voit hävittää sammalta kaatamalla sammunutta (VARMISTA ETTÄ KÄYTETTY TUHKA ON TOSIAAN SAMMUNUT eikä siinä ole kuumia hiiliä tms. joista voisi syttyä tulipalo!) puutuhkaa sammaleisiin kohtiin. Tuhka nostaa vähitellen maaperän happamuusarvoa (pH-arvoa) ja sammal ei pidä tästä ja lähtee vähitellen pois. Tämä ei tietysti ole yhtä nopea konsti kuin vastaavat kaupalliset tuotteet mutta on huomattavasti edullisempi ja ympäristöystävällisempi. Ja tuhkallekin löytyy muuta hyötykäyttöä kuin olla kaatopaikan sekajätepenkan täytteenä.

Lukijan vinkki

Käytä pienmoottoreissa 98E5-bensaa

Älä käytä 2-tahtikoneissa tai muissakaan pienmoottoreissa 95E10-bensaa, vaan mieluummin 98E5-bensaa (jos itse sekoittelet 2-tahtiöljyt kotona). 95E10:n sisältämä etanoli syö laakereita ym. suojaavan rasvakerroksen pois, joten pieni säästö bensan hinnassa voi tulla kalliiksi moottorivaurion muodossa. 98E5-on parempaa myös pienille nelitahtikoneille ja sitäkin voi ostaa ruohonleikkuriin koska kesän aikana sitä ei kulu kuitenkaan satoja litroja.

Lukijan vinkki

Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lämmitä kukkien kasteluvesi viemällä kastelukannullinen kylmää vettä muutamaksi tunniksi ulos lämpenemään ennen kastelua. Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lukijan vinkki