Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lämmitä kukkien kasteluvesi viemällä kastelukannullinen kylmää vettä muutamaksi tunniksi ulos lämpenemään ennen kastelua. Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lukijan vinkki

Älä ylikastele

Älä ylikastele kukkia ja puutarhakasvejasi. Ennen kun alat kastelemaan kosketa sormella multaa. Mikäli multa on kostea ei kannata vielä kastella.

Muurahaisten hävitys

Jos puutarhassasi on irtonaisten laattojen, kivien tms. kasvimaassa muurahaispesiä, ne voi hävittää käyttämällä kiehuvan kuumaa vettä. Tämä on ympäristölle parempi tapa kuin kaupan myrkyt. Varo ettet polta itseäsi ja kuuma vesi voi vahingoittaa myös kasveja.

Lukijan vinkki

Moottorisahojen teräketjuöljyistä

Jos omistat moottorisahan/sähkötoimisen ketjusahan ja käytät sitä kausiluonteisesti esim. polttopuiden sahaamiseen ja käytät sahassasi bioperäistä teräketjuöljyä, laita viimeiseen tk-öljytankilliseen mineraalipohjaista tk-öljyä ennen pitkäaikaista varastointia. Bioperäinen tk-öljy tahtoo kuivua ja tukkia voiteluöljykanaviston pitkän varastointijakson aikana kun sahaa ei käytetä. Näin pääset seuraavan kerran heti hommiin käsiksi eikä tarvitse lähteä hakemaan apua pienkonekorjaamolta ja säästät aikaa ja rahaa.

Lukijan vinkki

Äitienpäiväruusu moneksi vuodeksi

Äitienpäiväruusun sain säilymään moneksi vuodeksi, kun istutin sen kesällä isoon ruukkuun ja vein ulos. Sitten kylmien tultua kannoin kellariin talvehtimaan. Näin kukka jatkaa kukkimistaan kesästä toiseen, kunhan muistaa viedä sen ulos seuraavana kesänä.

Lukijan vinkki

Mekaaninen ruohonleikkuri

Jos sinulla on pienehkö piha, aja se mekaanisella ruohonleikkurilla bensiini- tai sähkökäyttöisen ruohonleikkurin sijaan. Itse kone on halvempaa sekä myös sen käyttö. Lisäksi kuntosi kasvaa.

Kuiva jäte on kevyttä

Korjaa puutarhajätteet kuivalla kelillä. Kuivina ne vievät huomattavasti vähemmän tilaa ja painavat vähemmän kuin märkinä. Tällöin niiden kuljettaminen vie vähemmän polttoainetta ja mikäli puutarhajätteet punnitaan kaatopaikalla niin säästät myös kaatopaikkamaksujen kilohinnassa, mikäli risusi ja oksasi ovat kuivia.

Viljele itse

Viljele itse vihanneksesi. Kaupoista saa yleisimpien vihannesten ja juuresten siemeniä todella edullisesti ja yhdestä siemenpussista pieni perhe saa esim. lehtisalaatit jopa useammiksi vuodeksi. Voit viljellä hyvin vihanneksia vaikka asuisit kerrostalossa. Esim. lehtisalaatti ja persilja kasvavat kukkaruukussa tai tarvittaessa vaikkapa ämpärissä jossa on multaa. Ylläpitäjä tietää mm. tomaattejakin kasvatettavan parvekkeella ämpärissä. Mikäli sinulla on lasitettu parveke voit pidenpää kasvukautta ja saada mm. salaatista useamman sadon vuodessa. Varmaan lähes jokainen Suomen kunta myös vuokraa erittäin edullisesti palstaviljelypalstoja. Kysy näitä kuntasi teknisestä virastosta.

Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri

Mikäli sinulla on suuri piha, aja se sähkökäyttöisella ruohonleikkurilla bensiinikäyttöisen sijaan. Sähkökäyttöisen ruohonleikkurin teho mallista riippuen on noin 1 000 – 1 600 wattia. Tällöin tunnin leikkuu kuluttaa sähköä 1-1,6 kwh, mikä maksaa noin 10-16 senttiä. Bensiinikäyttöinen työnnettävä ruohonleikkuri kuluttaa 0,5 litraa bensiiniä tunnissa, mikä maksaa noin 70 senttiä litrahinnan ollessa nykyinen 1,40 euroa. Säästöä tulee siis yli 50 senttiä tunnissa. Lisäksi sähkökäyttöisen ruohonleikkurin melu on polttomoottorikäyttöistä huomattavasti pienempää. MTT:n, eli Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuslaitoksen mukaan bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri saastuttaa tunnissa mm. hiilimonoksidia saman verran kuin katalysaattoriauto jopa 900 kilometrin matkalla. Myös hiilivetyjen ja keuhkoille vaarallisten pienhiukkasten määrä on huomattavasti suurempi kuin henkilöautossa.