Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Nastamurske talteen

Pihan asfaltille levitetyn nastamurskeen voi keväällä lumen sulettua ja pihan kuivuttua lakaista ja kerätä talteen varastoitavaksi, ja uusiokäyttää seuraavan talven liukkaiden kelien aikana.

Lukijan vinkki

Viherkasvit ilmaiseksi

Saat hienoja viherkasveja halvalla kotiisi, kun istutat hedelmien siemeniä purkkiin. Hedelmät, joilla on suuret siemenet kasvavat helposti, kuten avokado ja mango.

Vaalea pihapolku

Käytä pihapolkuusi vaaleita kivilajeja, kuten kvartsia, kalsiittia tai dolomiittia. Tai maalaa ainakin muutama kivi valkoiseksi. Näet tälllöin tulla kotiin pimeässä ilman valaistustakin.

Ruoho-/vesakkoterä

os omistat raivaussahan/polttomoottorikäyttöisen trimmerin ja käytät sitä ruohikon leikkaamiseen siimapäällä, kokeile peltistä ruoho/vesakkoterää. Peltisellä ruohoterällä laite leikkaa pitkää ruohoa HUOMATTAVASTI tehokkaammin kuin siimaleikkuri, konetta ei tarvitse huudattaa täysillä eli tankillinen polttoainetta riittää pidemmälle. Etenkin putkikasvit (horsmat, nokkoset jne.) menevät näppärästi poikki. Lisäksi kallista leikkuusiimaa ei kulu ollenkaan ja ruohoterä ei sotke poikkoja ruohosilpulla siimapään tapaan. Kiviä ja kantoja yms. tulee varoa kun ruohoterä on käytössä.

Lukijan vinkki

Vanhasta kattilasta kukkaruukku

Vanhat kattilat ja paistinpannut ja kahvipannut (käytöstä hylätyt) voi laittaa ulkokukille kestävät talvenkin ulkona. Eikä haittaa vaikka korva puuttuu tai on pohjaanpalanut tai muuten käytöstä hylätty. Paistinpannua ei pikkutuuli riepottele, niinkuin kevyttä muoviruukkua. Eikä haittaa vaikka kahvipannun korkki on hukassa.

Lukijan vinkki

Kukat ostoon myyntisesongin loppupuolella

Kesäkukkien myyntisesongin loppupuolella saa kukkia isoilla alennuksilla, jos malttaa jättää osan kesäkukkaostoksistaan myöhemmäksi.

Lukijan vinkki

Luonnonmukainen tuholaistorjunta

Hyödynnä puutarhasi tuholaistorjunnassa luonnonmukaisia menetelmiä. Nämä tulevat erittäin paljon halvemmaksi kuin kemikaalit ja ovat myös ympäristöystävällisempiä. Esimerkkejä luonnonmukaisista torjuntamenetelmistä ovat mm. mäntysuopaliuos, tuhka tai tuholaisten luonnollisten vihollisten haaliminen paikalle. Esim. leppäkertut syövät kirvoja ja siilit etanoita, joten mm. näitä voi yrittää houkutella puutarhaan. Leppäkerttuja voi jopa kantaa suoraan tietyn pensaan lehdille.

Nurmikon suojaus

Jos kaivelet pihanurmikolla esim. kukalle kuoppaa, mätä kaivamasi maa-aines ehjän muovin tms. päälle. Näin saat kaiken talteen eikä nurmikolle jää mitään pikkukiviä ym. "ylläreitä" esim. ruohonleikkurin heitettäväksi.

Lukijan vinkki

Pienoiskasvihuone

Käytetyistä pantittomista ja läpinäkyvistä muovisista pulloista voit tehdä pienille kukillesi ja taimillesi minikokoisen kasvihuoneen. Leikkaa pullosta pohja pois ja aseta pullo sitten taimen ympärille. Näin taimi on suojassa hallalta ja saa enemmän lämpösäteilyä kuin ilman pulloa saisi.