Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Lisäys pistokkaista

Monia sekä puutarha että huonekasveja voi lisätä pistokkaista. Esimerkiksi jos leikkaat pajusta pienen oksan irti ja tökkäät sen maahan niin se juurtuu todennäköisesti tähän uuteen paikkaan. Pistokas on siis kasvin oksasta tai versosta leikattu "pala", joka siirretään uuteen paikkaan kasvamaan. Pistokas voi vaatia juurrutusta esim. vesiastiassa ja monien lajien pistokkaista kannattaa leikata myös lehtiä pois. Kasvi kannattaa myös kastella hyvin innen pistokkaan ottamista. Kysy tuttaviltasi olisiko heillä antaa sinulle pistokkaita omista kasveistaan tai puistaan. Voit toki tietenkin lisätä myös omia kasvejasi, jolloin sinun ei tarvitse ostaa kaupasta kuin yksi kasvi, jota alat sitten itse lisäämään.

Kastele yölllä

Kastele puutarhasi kukat ja nurmikko yöllä tai myöhään illalla. Kuumassa auringonpaisteessa haihtuminen on suurta, ja suuri osa kasteluvedestä ehtii haihtua harakoille ennen kuin kasvit ehtivät imeä sitä itseensä.

Tuhkan hyödyntäminen

Jos pihallasi on sammalta ja käytössäsi on esim. puulämmitteinen sauna, voit hävittää sammalta kaatamalla sammunutta (VARMISTA ETTÄ KÄYTETTY TUHKA ON TOSIAAN SAMMUNUT eikä siinä ole kuumia hiiliä tms. joista voisi syttyä tulipalo!) puutuhkaa sammaleisiin kohtiin. Tuhka nostaa vähitellen maaperän happamuusarvoa (pH-arvoa) ja sammal ei pidä tästä ja lähtee vähitellen pois. Tämä ei tietysti ole yhtä nopea konsti kuin vastaavat kaupalliset tuotteet mutta on huomattavasti edullisempi ja ympäristöystävällisempi. Ja tuhkallekin löytyy muuta hyötykäyttöä kuin olla kaatopaikan sekajätepenkan täytteenä.

Lukijan vinkki

Käytä pienmoottoreissa 98E5-bensaa

Älä käytä 2-tahtikoneissa tai muissakaan pienmoottoreissa 95E10-bensaa, vaan mieluummin 98E5-bensaa (jos itse sekoittelet 2-tahtiöljyt kotona). 95E10:n sisältämä etanoli syö laakereita ym. suojaavan rasvakerroksen pois, joten pieni säästö bensan hinnassa voi tulla kalliiksi moottorivaurion muodossa. 98E5-on parempaa myös pienille nelitahtikoneille ja sitäkin voi ostaa ruohonleikkuriin koska kesän aikana sitä ei kulu kuitenkaan satoja litroja.

Lukijan vinkki

Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lämmitä kukkien kasteluvesi viemällä kastelukannullinen kylmää vettä muutamaksi tunniksi ulos lämpenemään ennen kastelua. Vain hölmö käyttää lämmintä vettä hanasta kukankasteluveden lämmittämiseen.

Lukijan vinkki

Älä ylikastele

Älä ylikastele kukkia ja puutarhakasvejasi. Ennen kun alat kastelemaan kosketa sormella multaa. Mikäli multa on kostea ei kannata vielä kastella.

Muurahaisten hävitys

Jos puutarhassasi on irtonaisten laattojen, kivien tms. kasvimaassa muurahaispesiä, ne voi hävittää käyttämällä kiehuvan kuumaa vettä. Tämä on ympäristölle parempi tapa kuin kaupan myrkyt. Varo ettet polta itseäsi ja kuuma vesi voi vahingoittaa myös kasveja.

Lukijan vinkki

Moottorisahojen teräketjuöljyistä

Jos omistat moottorisahan/sähkötoimisen ketjusahan ja käytät sitä kausiluonteisesti esim. polttopuiden sahaamiseen ja käytät sahassasi bioperäistä teräketjuöljyä, laita viimeiseen tk-öljytankilliseen mineraalipohjaista tk-öljyä ennen pitkäaikaista varastointia. Bioperäinen tk-öljy tahtoo kuivua ja tukkia voiteluöljykanaviston pitkän varastointijakson aikana kun sahaa ei käytetä. Näin pääset seuraavan kerran heti hommiin käsiksi eikä tarvitse lähteä hakemaan apua pienkonekorjaamolta ja säästät aikaa ja rahaa.

Lukijan vinkki

Äitienpäiväruusu moneksi vuodeksi

Äitienpäiväruusun sain säilymään moneksi vuodeksi, kun istutin sen kesällä isoon ruukkuun ja vein ulos. Sitten kylmien tultua kannoin kellariin talvehtimaan. Näin kukka jatkaa kukkimistaan kesästä toiseen, kunhan muistaa viedä sen ulos seuraavana kesänä.

Lukijan vinkki