Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Varo sähköiskua ja -laskua

Älä mene koskaan mene sörkkimään sähkölinjalle kaatunutta puuta! Voit saada kuolettavan sähköiskun puuta raivatessasi tai sitten saatat toimillasi aiheuttaa lähistölle sähkökatkoksen. Jos aiheutat toimillasi sähkökatkon, joka aiheuttaa kustannuksia tai taloudellisia tappioita jollekulle, saat todennäköisesti erittäin muhkean ”sähkölaskun”. Tälläisessä tilanteessa kannattaa ottaa yhteys paikalliseen sähköyhtiöön, joka lähettää korjausmiehet hoitamaan puun pois tai katsomaan tilannetta. Sama asia kannattaa huomioida esim. kaadettaessa pihapuita sähkölinjojen lähellä tai jos jos puu on metsässäsi kallistunut sähkölinjaan päin.

Lukijan vinkki

Taulukoi sähkönkulutus

Taulukoi sähkönkäyttösi, piirrä siitä kuvaaja ja mieti syitä poikkeamiin.

Lukijan vinkki

Irrota laturit seinästä

Irrota myös muut laturit ja muuntajat seinästä (akkulaturien, valaisimien yms. laturit), sillä nekin voivat kuluttaa sähköä pelkästään seinässä ollessaan. Varma merkki sähkönkulutuksesta on muuntajan lämpeneminen. Tällöin voit olla varma, että muuntaja todella kuluttaa sähköä.

Sähkönkulutusmittari

Hanki sähkönkulutusmittari kotiisi. Voit kysäistä sähkömittaria lainaksi omasta sähkö- tai verkkoyhtiöstäsi. Sillä voit tutkia mitkä laitteet ovat kodin energiarohmut ja ehkä huomata milloin on aika vaihtaa kodinkone uudempaan. Omaa mittaria ei kannata ostaa, koska sähköyhtiöillä on yleensä asiakkaille ILMAISEKSI lainattavia sähkönkulutusmittareita. Laina-aika vaihtelee parista viikosta kuukauteen kysyntätilanteesta riippuen ja tässä ajassa saat kustannustehokkaasti selville kotonasi olevien laitteiden sähkönkulutuksen. Omaksi ostettu kulutusmittari saattaa jäädä hyllyyn pölyttymään kun kaikki sähkölaitteet on tutkittu. Mikäli kuitenkin haluat ostaa mittarin omaksesi niitä myös myydään edullisesti noin 10-15 euron hintaan mm. Motonetissa ja Clas Ohlsonilla.

Sähkön kilpailutus

Kilpailuta sähkösi. Sähkölaskusi koostuu sähköenergiasta sekä sähkön siirrosta. Siirtoyhtiötä et voi vaihtaa ellet muuta asumaan eri paikkakunnalle, sillä siirtoyhtiöt omistavat sähköverkot. Sen sijaan sähköenergian voit ostaa mistä tahansa. Voit vertailla sähkösi hintaa esimerkiksi osoitteessa www.sahkonhinta.fi

Ylläpitäjä ostaa sähkönsä Oulun sähkönmyynti Oy:stä. Meillä on pörssisähköön perustuva spot-virta sähkösopimus. Oulun sähkönmyynnin ilmaisessa kanta-asiakasohjelmassa saa mm. ilmaisia lippuja OPS:n jalkapallopeleihin.

Lisätietoja:

Käytä ajastimia usean kodinkoneen lataamiseen kerralla

Lataa koko perheen kännykät ja kaikki muut ladattavat laitteet yösähköllä saman jatkojohdon päässä. Laita tähän jatkojohtoon ajastus esim. neljäksi tunniksi. (ajastimia saa edullisesi mm. Motonetistä, Biltemasta ja Claes Olsonilta sekä sähköliikkeistä). Tällöin neljän tunnin kuluttua kun kännykät ovat latautuneet ajastin katkaisee jatkojohdosta virran. Näin laturit eivät vie turhaan sähköä ollessaan sähköverkossa, vaikka kännykät ovatkin jo latautuneet. (Monet laturit kuluttavat siis sähköä ollessaan pistokkeessa, vaikka niissä ei olisi edes kännykkää latauksessa). Yösähkö on halvempaa kuin päiväsähkö mikäli sähkösopimuksessasi olet valinnut kaksiaikamittaukseen perustuvan tariffin.

Tarpeettomat sulakkeet pois päältä

Napsauta sähkökaappisi varoketaulusta tarpeettomat sulakkeet pois päältä. Monesti siellä lukeekin, että mihinkä laitteeseen tai huoneeseen jonkun sulakkeen sammutus vaikuttaa. Tarvittaessa voit kokeilemalla merkitä nämä myös itse. Sammuttamalla tarpeettomat sulakkeet varoketaulusta energiansäästö on helpompaa kuin johtojen nykiminen pois pistorasioista.

Sähkömittarin luvun ajankohta

Tänään vuodenvaihteen kunniaksi sähkömittaria lukiessani tuli mieleen seuraava vinkki. Mieti ajankohta milloin sähkömittari kannattaa lukea. Sähkömittarin lukemat voi lukea ja ilmoittaa sähköyhtiölle useamminkin kuin kerran vuodessa. Ellei sinulla vielä ole reaaliaikaista sähkömittaria, niin sähkölaskusi perustuvat vain arvioihin. Kun ilmoitat sähkömittarin lukeman sähköyhtiöösi, he voivat laskea tarkan sähkölaskusi. Mikäli olet kuluttanut arviota vähemmän, erotus hyvitetään sinulle ja mikäli olet käyttänyt sähköä yli arvion, niin joudut tietenkin maksamaan erotuksen. Yleensä mikäli sähköyhtiö nostaa tai laskee hintaa tai vaihdat sähkötuotetta saman sähköyhtiön sisällä, niin sähkömittareita ei lueta erikseen, vaan kaikki perustuu arvioon. Näin ollen voisi ajatella, että tilanteessa, jossa sähkö kallistuu tai halpenee voi olla tietyissä tapauksissa kannattavaa ilmoittaa lukemat sähköyhtiöösi jo etukäteen. Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi sellainen, että olet jostain syystä käyttänyt enemmän sähköä kuin yleensä (vaikkapa käyttänyt betonimyllyjä ja saunottanut paljon remonttiporukkaa). Mikäli tiedät että sähkönkäyttösi vähenee niin voi ehkä olla kannattavaa ilmoittaa mittarin lukemat hinnan noustessa, sillä tällöin keskimääräistä suurempi osa sähkönkäyttöäsi on ajoittanut aikaan ennen hinnankorotusta. Mikäli taas olet käyttänyt normaalia vähemmän sähköä ja sähkön hinta nousee, lukemaa ei vastavuoroisesti kannata ilmoittaa ennen aikojaan.

Energiansäästökilpailu

Järjestäkää energiansäästökilpailu naapurienne kanssa ja kilpailkaa kenellä on pienin sähkönkulutus. Mikäli naapureillanne on samanlaiset ja kokoiset asunnot kilpailu on helppoa.