Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Varo sähköiskua ja -laskua

Älä mene koskaan mene sörkkimään sähkölinjalle kaatunutta puuta! Voit saada kuolettavan sähköiskun puuta raivatessasi tai sitten saatat toimillasi aiheuttaa lähistölle sähkökatkoksen. Jos aiheutat toimillasi sähkökatkon, joka aiheuttaa kustannuksia tai taloudellisia tappioita jollekulle, saat todennäköisesti erittäin muhkean ”sähkölaskun”. Tälläisessä tilanteessa kannattaa ottaa yhteys paikalliseen sähköyhtiöön, joka lähettää korjausmiehet hoitamaan puun pois tai katsomaan tilannetta. Sama asia kannattaa huomioida esim. kaadettaessa pihapuita sähkölinjojen lähellä tai jos jos puu on metsässäsi kallistunut sähkölinjaan päin.

Lukijan vinkki

Taulukoi sähkönkulutus

Taulukoi sähkönkäyttösi, piirrä siitä kuvaaja ja mieti syitä poikkeamiin.

Lukijan vinkki

Hyödynnä autopaikan sähkö

Imuroi autosi talosi pihalla jos sinulla on käytössäsi pistokepaikka sen sijaan, että hoitaisit homman esim. kesämökilläsi. Lämpimän autopaikan vuokraan sisältyy sähkö kesälläkin, vaikka sitä ei muuten tarvitakaan. Vaikka joutuisit maksamaan käyttämäsi sähkön, on se hieman edullisempaa kuin omasta mittarista otettuna. Lämmitystolpasta saatava sähkö on taloyhtiön sähköä ja taloyhtiö saa isona sähkönkäyttäjänä sähkönsä edullisemmalla hinnalla kuin tavallinen sähkönkuluttaja.

Lukijan vinkki

Käytä portaita, älä hissiä

Hissit ovat hyödyllisiä ja välttämättömiä mm. vanhuksille ja vauvaperheille, mutta jos olet itse nuori ja terve, voit hyvin kipaista kotiisi portaita pitkin. Oma kuntosi kohenee ja samalla taloyhtiösi säästää sähköä, mikä näkyy pitkällä aikavälillä myös vastikkeessasi. Vanhat hissit kuluttavat myös öljyä.

Oheisesta Kone Oyj:n taulukosta nähdään että tyypillinen perinteisellä koneistolla varustettu asuintalohissi kuluttaa elinkaarensa aikana sähköä noin 10.500 euron edestä. Yhden hissimatkan hinta on jopa 10 eurosenttiä, joskaan laskelma ei ole aivan näin yksinkertainen, sillä hissi kuluttaa sähköä myös ollessaan paikalla (valot, näppäinvalot ja tuulettimet ovat päällä, vaikka hississä ei olisikaan ketään sisällä).

Uusimmissa hisseissä on kehitetty tapoja valmiustilan energiankulutuksen

pienentämiseksi, mm. korin valaistus ja tuuletus kytkeytyvät automaattisesti pois päältä sekä merkinantolaitteet siirtyvät valmiustilaan. Myös valoja on vaihdettu energiaa säästäviksi LED-valoiksi. Lisäksi myös hissien jarrutusenergian talteenottoa kehitetty ja lämpötilahäviötä pienennetty. Jos asut taloyhtiössa jossa on vanha hissi, kannattaa hissin korvaamista uudella selvittää, sillä uuden hissin alentuneet huolto- ja käyttökustannukset voivat tehdä hankinnasta taloudellisesti kannattavan.

Lisätietoja:

Hissin energiankulutus. Lähde: http://www.kone.com/countries/fi_FI/Documents/Esitteet/Muut/KONE%20Ekotehokkaat%20ratkaisut.pdf

Osta ja käytä manuaalisia koneita sähköisten koneiden sijasta

Osta ja käytä manuaalisia koneita sähköisten koneiden sijasta. Esimerkiksi kerma vatkautuu helposti käsivispilälläkin. Mikäli sinun tarvitsee ruuvata vain pari ruuvia voit ehkä pyöritellä ne käsin ruuvimeisselillä kiinni. Myös käsikäyttöiset porat ovat käteviä.

Sähkön kaksoistariffilaskutus

Selvitä mahdollisuus ns. sähkön kaksoistariffilaskutukseen, eli ns. yösähkön käyttöön. 2-tariffimittaus vaatii sopimuksen sähköyhtiön kanssa sekä 2-tariffilaskutukseen soveltuvan mittaritaulun kahdella mittarilla ja kellokoneistolla. Käytä tätä yösähköä, mikäli siihen on mahdollisuus. Yösähkön aika vaihtelee hieman mm. verkon haltijasta riippuen, mutta lähes kaikilla yhtiöillä yösähkön aika on 22-07 ja päiväsähkön klo 07-22. Viikonloppuisin joillain verkkoalueilla voi olla pidempiäkin yösähköäaikoja, joten varmista asia omasta verkkoyhtiöstäsi. Mittareiden kelloja ei siirretä kesäaikaan, joten kesäaikana yösähkön aika on 23-08 ja päiväsähkön 08-23.

Yösähkö on yleensä noin pari senttiä per kilowattitunti edullisempaa kuin päiväsähkö. Jos saunot kello 20-22 sijaan kello 22-00 välisenä aikana, säästät kuuden kilowattitunnin kiukaalla noin 25 senttiä. Ja jos saunot 100 kertaa vuodessa säästöä kertyy jo noin 25 euroa. Hyödynnä halvempaa yösähköä myös esim. ajastamalla (astian)pesukone pesemään sekä lämminvesivaraaja toimimaan yöaikana, ja samoin esim. kesämökin kivitakkaan lisätyt vastukset voi kytkeä lämmittämään mökkiä keväällä ja syksyllä yöaikaan.

Mainittakoon vielä, että yöllä varaavia sähkölaitteita kytketään verkkoyhtiön toimesta päälle hieman eri aikoihin porrastetusti, jotta näiden aiheuttamaa tehopiikkiä voitaisiin tasata. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi lämminvesivaraaja ja kosteiden tilojen lattialämmitys. Tästä johtuen lämminvesivaraajasta tai varoketaulusta kuuluva naksahdus ei merkitse yösähkön ajan alkamista, mutta lämminvesivarajaa ehtii kyllä lämmittää veden halvan sähkön aikana vaikka se menisikin päälle vasta esim. kello 23. Jos sinulla on laitteita joita haluat käyttää koko halvan sähkön ajan, niin voit napsauttaa ne itse päälle tai sopia asiasta verkkoyhtiösi kanssa.

Etäluettavat sähkömittarit on oltava lain mukaan käytössä kaikissa kotitalouksissa vuoden 2013 loppuun mennessä. Tällöin 2-tariffimittauksen pitäisi olla mahdollista myös sellaisissa talouksissa, joissa se tällä hetkellä ei vielä ole.

Virrat pois viihde-elektroniikasta

Sammuta televisiot, videot ja muut laitteet kun et käytä niitä. Myös ns. standby-tila kuluttaa sähköä.

Yksi laite kerrallaan päällä

Sammuta yksi laite, kun käynnistät toisen. Säästyy sähköä!

Lukijan vinkki

Irrota laturit seinästä

Irrota myös muut laturit ja muuntajat seinästä (akkulaturien, valaisimien yms. laturit), sillä nekin voivat kuluttaa sähköä pelkästään seinässä ollessaan. Varma merkki sähkönkulutuksesta on muuntajan lämpeneminen. Tällöin voit olla varma, että muuntaja todella kuluttaa sähköä.