Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Varo sähköiskua ja -laskua

Älä mene koskaan mene sörkkimään sähkölinjalle kaatunutta puuta! Voit saada kuolettavan sähköiskun puuta raivatessasi tai sitten saatat toimillasi aiheuttaa lähistölle sähkökatkoksen. Jos aiheutat toimillasi sähkökatkon, joka aiheuttaa kustannuksia tai taloudellisia tappioita jollekulle, saat todennäköisesti erittäin muhkean ”sähkölaskun”. Tälläisessä tilanteessa kannattaa ottaa yhteys paikalliseen sähköyhtiöön, joka lähettää korjausmiehet hoitamaan puun pois tai katsomaan tilannetta. Sama asia kannattaa huomioida esim. kaadettaessa pihapuita sähkölinjojen lähellä tai jos jos puu on metsässäsi kallistunut sähkölinjaan päin.

Lukijan vinkki

Taulukoi sähkönkulutus

Taulukoi sähkönkäyttösi, piirrä siitä kuvaaja ja mieti syitä poikkeamiin.

Lukijan vinkki

Käytä ajastimia usean kodinkoneen lataamiseen kerralla

Lataa koko perheen kännykät ja kaikki muut ladattavat laitteet yösähköllä saman jatkojohdon päässä. Laita tähän jatkojohtoon ajastus esim. neljäksi tunniksi. (ajastimia saa edullisesi mm. Motonetistä, Biltemasta ja Claes Olsonilta sekä sähköliikkeistä). Tällöin neljän tunnin kuluttua kun kännykät ovat latautuneet ajastin katkaisee jatkojohdosta virran. Näin laturit eivät vie turhaan sähköä ollessaan sähköverkossa, vaikka kännykät ovatkin jo latautuneet. (Monet laturit kuluttavat siis sähköä ollessaan pistokkeessa, vaikka niissä ei olisi edes kännykkää latauksessa). Yösähkö on halvempaa kuin päiväsähkö mikäli sähkösopimuksessasi olet valinnut kaksiaikamittaukseen perustuvan tariffin.

Tarpeettomat sulakkeet pois päältä

Napsauta sähkökaappisi varoketaulusta tarpeettomat sulakkeet pois päältä. Monesti siellä lukeekin, että mihinkä laitteeseen tai huoneeseen jonkun sulakkeen sammutus vaikuttaa. Tarvittaessa voit kokeilemalla merkitä nämä myös itse. Sammuttamalla tarpeettomat sulakkeet varoketaulusta energiansäästö on helpompaa kuin johtojen nykiminen pois pistorasioista.

Sähkömittarin luvun ajankohta

Tänään vuodenvaihteen kunniaksi sähkömittaria lukiessani tuli mieleen seuraava vinkki. Mieti ajankohta milloin sähkömittari kannattaa lukea. Sähkömittarin lukemat voi lukea ja ilmoittaa sähköyhtiölle useamminkin kuin kerran vuodessa. Ellei sinulla vielä ole reaaliaikaista sähkömittaria, niin sähkölaskusi perustuvat vain arvioihin. Kun ilmoitat sähkömittarin lukeman sähköyhtiöösi, he voivat laskea tarkan sähkölaskusi. Mikäli olet kuluttanut arviota vähemmän, erotus hyvitetään sinulle ja mikäli olet käyttänyt sähköä yli arvion, niin joudut tietenkin maksamaan erotuksen. Yleensä mikäli sähköyhtiö nostaa tai laskee hintaa tai vaihdat sähkötuotetta saman sähköyhtiön sisällä, niin sähkömittareita ei lueta erikseen, vaan kaikki perustuu arvioon. Näin ollen voisi ajatella, että tilanteessa, jossa sähkö kallistuu tai halpenee voi olla tietyissä tapauksissa kannattavaa ilmoittaa lukemat sähköyhtiöösi jo etukäteen. Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi sellainen, että olet jostain syystä käyttänyt enemmän sähköä kuin yleensä (vaikkapa käyttänyt betonimyllyjä ja saunottanut paljon remonttiporukkaa). Mikäli tiedät että sähkönkäyttösi vähenee niin voi ehkä olla kannattavaa ilmoittaa mittarin lukemat hinnan noustessa, sillä tällöin keskimääräistä suurempi osa sähkönkäyttöäsi on ajoittanut aikaan ennen hinnankorotusta. Mikäli taas olet käyttänyt normaalia vähemmän sähköä ja sähkön hinta nousee, lukemaa ei vastavuoroisesti kannata ilmoittaa ennen aikojaan.

Energiansäästökilpailu

Järjestäkää energiansäästökilpailu naapurienne kanssa ja kilpailkaa kenellä on pienin sähkönkulutus. Mikäli naapureillanne on samanlaiset ja kokoiset asunnot kilpailu on helppoa.

Varmista että kodinkoneet sammuvat kunnolla

Kun käytät viihde-elektroniikkalaitteita, varmista niiden sammuminen ennen kotoa poistumista. Esim. jos tietokone ei sammu jostain syystä vaan jää "huutamaan" puoliväliin ennen sammumista moneksi tunniksi, se syö turhaan sähköä, rasittaa koneen komponentteja ja saattaa periaatteessa aiheuttaa myös tulipalovaaran. Samoin kierrettävät katkaisijat, esim. halogeenilukulampuissa ja himmentimissä pitää muistaa kiertää kokonaan kiinni (naksahduksen yli), muutoin lamppu on päällä ja syö syö sähköä kenenkään huomaamatta.

Lukijan vinkki

Katkaisijalla varustettu pistorasia

Aikaisemmin täällä on mainittu katkaisimella varustettujen jatkojohtojen hankkimista. Katkaisijalla voi katkaista sähköt kaikista jatkojohdon pistokkeisiin kytketyistä laitteista kerralla. Kaupoissa, esim. Biltemassa (ja monissa muissakin kaupoissa!) on myytävänä yksittäinen, katkaisijalla varustettu pistorasia (35-0019). Näin voit katkaista sähköt näppärästi ja nopeasti myös yksittäisestä sähkölaitteesta repimättä pistoketta joka kerta seinästä irti syömästä valmiustilasähköä. Moniosaista jatkojohtoa voi olla vähän turha ostaa yhdelle laitteella.

Lukijan vinkki

TV äänettömälle

Kun katselet tv:tä niin laita mainoskatkojen ajaksi television äänet äänettömälle. Se käy helpoiten vaikkapa "mute"- näppäimestä. Säästät sähköä kahdella tavalla. Ensinnäkin televisiosi kuluttaa hieman vähemmän sähköä kun äänet ovat pienemmällä. Palaan tähän vinkkiin myöhemmin ja mittaan sähkönkulutuksen eron äänellä ja ilman ääntä. Toisekseen säästät rahaa myös siinä että koska tv on äänettömällä mainosten ajan niin sinulle ei tule samanlaista kiusausta ostaa tuotteita koska et kuule kuinka tuotteita kehutaan.