Tiedä taksien hinnoittelu

Seuraava taulukko on lainattu Suomen taksiliiton sivuilta osoitteesta http://www.taksiliitto.fi/fi/taksiliikenne/hinta/ Taksimatkan hinta koostuu lähtömaksusta, ajomatkamaksusta ja odotusmaksusta. Taulukosta voidaan laskea että koska kilometri maksaa 1,48 € niin kymmenen kilometriä taksilla ykköstaksalla maksaa 14,80 € + lähtömaksu eli päivällä yhteensä noin 21 €. Tätä koskee kuitenkin matkaa ilman pysähdyksiä, joten kaikki liikennevalot, tietyöt yms. nostavat taksimatkan hintaa. Mainittakoon tässä vielä että vain valtuutettu asentaja saa kalibroida taksamittarin, joten taksamittari ei ikinä huijaa.

Suomessa taksiliikenne on luvanvaraista ja liikenne- ja viestintäministeriö vahvistaa taksien hinnat, jotka ovat samat koko Suomessa. Normaalihintojen lisäksi mainittakoon tässä, että tavaralisä ei-normaalista matkavarasta esim. polkupyörän tai suksien kuljettamisesta on 2,70 euroa ja invataksin avustamislisä (mikäli invataksi kuljettaa pyörätuoliasiakasta) on 15,00 euroa. Lisäksi uutena invataksimaksuna maksuna on tullut 30,00 euron suuruinen kantamismaksu, joka peritään normaalin avustamislisän sijasta, mikäli asiakasta joudutaan kantamaan rakennuksen rappukäytävässä käsivoimin tai erityisen porraskiipijän avulla.

Lisäksi voidaan periä lentokenttälisä lentokenttälisä, joka on maksimissaan yhtä

suuri kuin se maksu, jonka taksi joutuu maksamaan Finavialle, eli ilmailulaitokselle päästäkseen lentokentällä matkustajaterminaalin alueelle noutamaan asiakasta. Lentokenttälisä Suomessa on käytössä ainakin Helsinki-Vantaan lentoaseman takseilla 2,00 euron suuruisena, mutta ei juuri muualla.

Taksaluokka

Henkilöitä

euroa/km

I

1 – 2

1,48

II

3 – 4

1,78

III

5 – 6

1,92

IV

yli 6

2,07

Jos on isompi porukka liikenteessä eikä kahdeksan asiakkaan vetoista tilataksia ole saatavilla, joudutaan usein ruuhka-aikaan turvautumaan kahdeen pieneen autoon. Tällöin tulee halvemmaksi jakaa porukka siten että toiseen autoon tulee esim. 2 henkeä ja toiseen 4 kuin jos molempiin autoihin menisi kolme henkeä. Kannattaa myös muistaa että kaksi alle 12 vuotiasta lasta lasketaan vain yhdeksi henkilöksi. Suuntaa antava hintalaskuri löytyy esimerkiksi täältä http://www.taksinumerot.fi/Hintalaskuri.cgi

Lisätietoja:

Älä anna taksin odottaa

Kun tilaat taksin niin ole valmiina ja älä anna taksin odottaa. Taksikuskit laittavat yleensä mittarin päälle heti kun auto on pysähtynyt pihaan tai haluttuun osoitteeseen. Aika jonka taksi suostuu odottamaan asiakasta riippuu suuresti tilanteesta, joten mikäli sinua saa odottaa useamman minuutin niin on kohteliasta käydä ovella vinkkaamassa että tulossa ollaan kun keritään. Taksilla on oikeus periä maksu myös turhasta käynnistä. Tilanteessa jossa kaupungilla on jo muutenkin pitkät taksijonot ja taksi on tilattu jonkun pizzerian tai baarin eteen, niin todennäköisesti yksikään taksi ei rupea kovin kauaa odottamaan ihan outoa asiakasta vaan hakee mieluummin tolpalta varman kyydin. Varsinkin tällöin kannattaa käydä taksille sanomassa että ollaan tulossa.

Kysy mikä taksiyhtiö on rehellinen

Monissa maissa taksiliikenne ei ole yhtä rehellistä kuin Suomessa. Suomessa taksiin voi aina luottaa, mutta ulkomailla asia ei välttämättä aina ole näin. Toisin kuin Suomessa myös hinnoittelu on vapaata. Kannattaa kysäistä vaikkapa hotellin respasta, että mikä taksiyhtiö on rehellisen maineessa, sillä hinnat saattavat vaihdella samalta matkalta jopa 100%. Tämä koskee omien kokemusteni myötä erityisesti Baltian maita.

Peru tarpeettomat koulukyydit

Mikäli lapsesi kulkee koulutaksikyydillä kouluun niin muista perua taksi, mikäli lapsesi on sairaana tai ei muusta syystä mene kouluun. Perumatta jääneistä koululaisten taksikyydeistä ja oppilaiden turhasta odottelusta kertyy suuria summia opetustoimen maksettavaksi ihan turhaan. Lisäksi syntyy turhaa ajoa ja polttoaineen kulutusta. Samalla myös taksin saaminen muihin kyyteihin vaikeutuu, jos taksit ovat turhaan kiinni sellaisissa koulukyydeissä, joista ei ketään tule kyytiin. Toki myös muut tilatut taksikyydit kannattaa perua välittömästi mikäli ei aio tulla kyytiin.

Syökää kännipizzat kaupungissa

Syökää kännipizzat jo siellä kaupungissa ennen kuin tilaatte taksin, niin ei sitten tarvitse taksilla käydä hakemassa niitä.

Pyri näyttämään paikalliselta

Pyri näyttämään paikalliselta ja jos mahdollista käy ostoksilla paikallisten seurassa. Tällöin kauppias olettaa että olet paremmin perillä maan hintatasosta ja kaupankäyntitavoista kuin oletkaan. Ylläpitäjällä oli mahdollisuus ajaa taksilla Istanbulissa ja Nevsehirissä sekä yksin että turkkilaisessa seurassa. Monesti hinta oli kalliimpi ilman turkkilaisia ystäviäni. Jos olet liikematkalla ja aiot ostaa jostain isompaa niin kysäise ihmeessä paikallista liikekumppaniasi mukaan kauppaan.

Tilaa taksi halvalla

Taksin tilaus taksikeskuksesta maksaa yleensä noin euron tai jopa 1,5 €. Ensi kerralla kun ajat taksilla, kysy että saatko soittaa suoraan kuitissa näkyvään auton numeroon. Se että saatko soittaa riippuu yleensä sinusta itsestäsi ja siitä missä kunnossa olet. Jos jo menomatkalla olet ottanut änkyräviinaa ja vaatteesi ovat ihmiskehon eritteiden peitossa et todennäköisesti saa taksin suoraa numeroa vaikka kuinka vänkäät. Ylläpitäjälle kävi kerran niin että kuittasin taksin tilauksen naapurikunnan takamailta. Olivat valehdellelleet taksikeskukseen että on todella kiire synnyttämään. Ajelin sitten vähän reippaammin paikalle ja heillä olikin kiire vain ALKOon täydentämään juomavarastojaan. Kehtasivat sitten vielä pyytää käyntikorttia, mutta eivät sitä todellakaan saaneet.

Kauppaan myöhemmin uudestaan

Varsinkin Aasian turistikohteissa (Goa, Thaimaa, Turkin Riviera) sekä myös muualla jonne tehdään seuramatkoja on yleinen käytäntö että taksi tai retkibussi haluaa viedä sinut puoliväkisin johonkin liikkeeseen, jossa myydään jotakin tavaraa, esim. mattoja tai kultaa. Seuramatkoilla tämä kuuluu yleensä retken ohjelmaan. Takseilla ja retkiä järjestävillä matkatoimistoilla on yleensä jonkinlainen sopimus kyseisen liikkeen kanssa. Tällöin mikäli turisti ostaa jotakin kyseisellä kertaa, taksikuski tai matkatoimisto saa siitä suuriakin bonuksia rahana tai tavarana. Eräs mukava taksikuski pyysi jopa meiltä kuitin ostoksistamme, sillä hän kertoi saavansa liikkestä itselleen uudet farkut meidän kuittiamme näyttämällä. Tässä voit kuitenkin säästää. Mikäli huomaat liikkeessä jotain kivaa jonka haluat ostaa, niin jos mahdollista niin älä osta tavaraa heti, vaan tule samaan paikkaa myöhemmin yksin uudelleen. Tällöin pystyt tinkaamaan myös sen palkkion hinnasta pois minkä matkatoimisto tai taksi muuten saisi. Tämä palkkio voi olla jopa kolmanneksen tai neljänneksen hinnasta.

Taksin toiminta-alueesta

Toiminta-alueesta. Monet eivät tiedä että takseille on yleensä määritelty ns. toiminta-alue, joka ainakin tuntemallani alueella on kunta. Toiminta-alueen sisäpuolella ajetaan aina taksamittari päällä, mutta toiminta-alueen ulkopuolella taksan saa periä vain yhteen suuntaan. Mitäkö hyötyä tästä on? Jos otat esimerkiksi taksikyydin vaikkapa Oulusta-Kuusamoon, jonne tulee matkaa noin 220 km. Matka maksaa nopeasti laskettuna yli 300 €. Jos vaikkapa kolmen tunnin kuluttua tarvitset taksia takaisin Kuusamosta Ouluun ja tilaat taksin sitten niin hinta on tietenkin sama. Kuitenkin jos pyydät taksia odottamaan 3 tuntia Kuusamossa niin maksat tietenkin odotuksesta 3 tuntia kertaa 40,80 € = 122,40 €. Paluumatka takaisin Oulun rajalle, josta toiminta-alue alkaa, on kuitenkin ilmainen, koska toiminta-alueen ulkopuolella taksan saa periä vain toiseen suuntaan ja kuski laittaa mittarin päälle vasta Oulun rajalla. Joten näin säästät esimerkkitapauksessa jopa 150 €. Varmista kuitenkin asia etukäteen kuskilta ennen kyytiin tuloa, sillä toiminta-alueissa saattaa olla paikkakuntaisia eroja. Sovi myös odotukset kuskin kanssa ennen matkaa, sillä kuskillakin saattaa olla omia menoja.

Älä ohita taksia

Älä ohita taksia ja säästä ylinopeussakoissa. Yleensä ei kannata ohittaa taksia. Taksien isännät sekä rengit ovat yleensä provisopalkalla, jolloin he yleensä pyrkivät maksimoimaan kyytien määrän ajamalla reipasta vauhtia. Varmasti kaikki tietävät että takseilla on yleensä oma viestijärjestelmänsä, jonka avulla he saavat nopeasti tiedot kaupungissa olevista ratsioista. Mikäli näet normaalia hitaammin ajavan taksin syynä voi hyvin todennäköisesti olla se että taksi tietää alueella olevan poliisin tutka-auton, jonka takia ajelee hieman rauhallisemmin. Taksin voi toki nähdä muutenkin ajavan rauhallisesti, sillä esim. koulu- ja päiväkotikuljetuksissa suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Tällöin taksilla on koulukyytikupu katolla.