Taksi tietää

Kysäise myös paikalliselta taksiasemalta, että minkälaista ja kuinka rauhallista aluetta joku katu on, mistä olet katsellut asuntoa. Taksimiehet- ja naiset yleensä tuntevat oman kuntansa väen läpikotaisin. Toki heillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus töissään näkemistä yksityisasioista, mutta yleisellä tasolla voit saada hyvinkin puolueetonta informaatiota, mitä et välittäjältä luultavasti saisi. Taksit tietävät yleensä kaikesta kaiken. Esimerkiksi himoitsemasi talosi lähistöllä oleva paikallisen moottoripyöräkerhon kerhotila saattaa vaikuttaa hyvinkin rauhalliselta sunnuntaisin esittelyjen aikaan, mutta iltasin sen pihalta kuuluvat Harrikoiden äänet saattavat olla toista luokkaa.

Selvitä taksin toiminta-alue

Ota selvää oman kuntasi taksien toiminta-alue. Mikäli matkustat taksilla naapurikuntaan, niin kannattaa selvittää myös naapurikunnan taksin toiminta-alue. Taksi voi laittaa mittarin päälle toiminta-alueen rajalla ja ajaa sitten mittari päällä hakemaan sinua. Mikäli matkasi suuntautuu takaisin taksin tulosuuntaan, taksi ajaa mittari pois päältä, koska kuten aikaisemmissa vinkeissä on kerrottu niin toiminta-alueen ulkopuolella taksan saa periä vaan yhteen suuntaan. Tilanteessa, jossa asut oman kuntasi toiminta-alueen ulkopuolella ja olet matkalla omasta kunnastasi pois päin niin voi olla hyvinkin paljon halvempaa tilata taksi naapurikunnasta.

Alla oleva pelkistetty piirros havainnollistaa asiaa. Kuvassa on kaksi kuvitteellista kuntaa: Kyläniemen ja Mökkiniemen kunnat. Kuntien rajat on piirretty punaisella. Taksien toiminta-alueen rajat on piirretty sinisellä. Kyläniemen kunnassa asuvan asiakkaan koti on merkitty punaisella neliöllä, jossa on lippu katolla. Mikäli hän olisi menossa Mökkiniemen kunnassa sijaitsevalla lentoasemalle, tulisi todennäköisesti halvemmaksi tilata taksi Mökkiniemen kunnasta kuin omasta Kyläniemen kunnasta. Mikäli asiakas tilaisi taksin omasta Kyläniemen kunnasta, taksi laittaisi mittarin päälle toiminta-alueen rajalla, jolloin taksamittari päällä ajettava matka muodostuisi pidemmäksi kuin Mökkiniemen kunnan taksilla.

Tilaa eväät valmiiksi kun tulet baarista

Tilaa evääsi valmiiksi kun tulet baarista. Monessa yöpitserioissa on mahdollisuus puhelimella tilata pizzat valmiiksi. Taksin odotustaksa on 42,10 € tunti (http://www.taksiliitto.fi/fi/taksiliikenne/hinta/). Olen aina ihmetellyt sitä että miksi ihmiset ajavat taksilla jonnekin grillille ja alkavat nurisemaan kuljettajaa laittamaan taksamittarin kiinni sillä aikaa kun ovat ostamassa kännipizzaa. Usein pizzan teossa menee puoli tuntia, jolloin taksin odotuksesta kertyy noin 21 €. Jos ensi kerralla tilaisit sen pizzan valmiiksi vaikkapa taksijonosta ja kävisit sitten taksilla vain noutamassa pizzan max. 5 minuutin odotuksella säästäisit ainakin 15 €. Saa siinä sitten valittaa kun ei saa taksia kun ruuhka-aikana isossa kaupungissa jopa kymmeniä takseja odottaa asiakkaiden pizzoja.

Lue taksissa karttaa

Suomalaiset taksit ovat rehellisiä, mutta tietyissä maissa ulkomailla taksissa kannattaa olla määrätietoinen. Opettele mm. lausumaan mahdollisimman täydellisesti kohteesi nimi. Näin taksikuski voi olettaa että tiedät oikeasti minne ja miten kauas olet menossa. Mikäli olet hieman hukassa ja epävarman näköinen niin kannattaa lukea taksissa karttaa ja ehkä myös kommentoida tien nimiä ääneen, joita kuski ajaa. Näin voit osoittaa olevasi kartalla, eikä kuski niin todennäköisesti aja turhia kiertoteitä.

Jaa taksi

Yritä saada joku jakamaan taksisi. Varsinkin yöllä kimppataksi on kannattavaa, vaikka asuisittekin jopa hieman eri suunnalla. Taksin lähtömaksu yöllä ja sunnuntaisin kello 20-06 on 8,60 euroa (lauantaisin ja aattoisin kello (16-06). Lähtömaksu arkipäivisin on 5,50 €. Kilometrimaksu korkeintaan kahden henkilön kuljetukselta on 1,33€. Asiaan tietenkin vaikuttavat mm. liikennevaloissa seisominen, mutta koska varsinkin yöllä baarista tultaessa on joutuisaa on kannattavaa tehdä jopa parin kilometrin lenkki viemään kaveri ensin kotia ja sitten ajaa jopa päinvastaiseen suuntaan omaan kotiinsa. kuin että kummatkin menisivät omilla takseillaan. Tässä on myös se hyöty että ruuhkat purkautuvat nopeammin. Jos kummatkin asiakkaat ottaisivat oman taksin niin molempien taksien pitäisi ajaa asiakkaan luota tyhjänä keskustaan hakemaan uutta kyytiä. Kun matka jaetaan samalla taksilla niin taksi pääsee toisen asiakkaan vietyä ajamaan usein oikoreittiä toisen asiakkaan luokse ja matka on usein yhteensä lyhyempi kuin jos kummatkin taksit olisivat vieneet yhden asiakkaan suorinta reittiä kotia ja palanneet suorinta reittiä takaisin kaupunkiin.

Taksin käyttö Aasiassa

Mikäli matkustat taksilla esim. Intiassa tai Thaimaassa, tulee yleensä edullisemmaksi pyytää taksikuskia odottamaan kohteessasi jopa tunteja kuin maksaa kahdelle eri kuskille sekä meno ja paluumatkasta, koska kuskin odotuspalkka saattaa olla paljon halvempi kuin polttoaineen hinta. Monessa Kaakkois-Aasian maassa saat vuokrattua taksin koko päiväksi jopa alle 20 € hintaan.

Tiedä taksien hinnoittelu

Seuraava taulukko on lainattu Suomen taksiliiton sivuilta osoitteesta http://www.taksiliitto.fi/fi/taksiliikenne/hinta/ Taksimatkan hinta koostuu lähtömaksusta, ajomatkamaksusta ja odotusmaksusta. Taulukosta voidaan laskea että koska kilometri maksaa 1,48 € niin kymmenen kilometriä taksilla ykköstaksalla maksaa 14,80 € + lähtömaksu eli päivällä yhteensä noin 21 €. Tätä koskee kuitenkin matkaa ilman pysähdyksiä, joten kaikki liikennevalot, tietyöt yms. nostavat taksimatkan hintaa. Mainittakoon tässä vielä että vain valtuutettu asentaja saa kalibroida taksamittarin, joten taksamittari ei ikinä huijaa.

Suomessa taksiliikenne on luvanvaraista ja liikenne- ja viestintäministeriö vahvistaa taksien hinnat, jotka ovat samat koko Suomessa. Normaalihintojen lisäksi mainittakoon tässä, että tavaralisä ei-normaalista matkavarasta esim. polkupyörän tai suksien kuljettamisesta on 2,70 euroa ja invataksin avustamislisä (mikäli invataksi kuljettaa pyörätuoliasiakasta) on 15,00 euroa. Lisäksi uutena invataksimaksuna maksuna on tullut 30,00 euron suuruinen kantamismaksu, joka peritään normaalin avustamislisän sijasta, mikäli asiakasta joudutaan kantamaan rakennuksen rappukäytävässä käsivoimin tai erityisen porraskiipijän avulla.

Lisäksi voidaan periä lentokenttälisä lentokenttälisä, joka on maksimissaan yhtä

suuri kuin se maksu, jonka taksi joutuu maksamaan Finavialle, eli ilmailulaitokselle päästäkseen lentokentällä matkustajaterminaalin alueelle noutamaan asiakasta. Lentokenttälisä Suomessa on käytössä ainakin Helsinki-Vantaan lentoaseman takseilla 2,00 euron suuruisena, mutta ei juuri muualla.

Taksaluokka

Henkilöitä

euroa/km

I

1 – 2

1,48

II

3 – 4

1,78

III

5 – 6

1,92

IV

yli 6

2,07

Jos on isompi porukka liikenteessä eikä kahdeksan asiakkaan vetoista tilataksia ole saatavilla, joudutaan usein ruuhka-aikaan turvautumaan kahdeen pieneen autoon. Tällöin tulee halvemmaksi jakaa porukka siten että toiseen autoon tulee esim. 2 henkeä ja toiseen 4 kuin jos molempiin autoihin menisi kolme henkeä. Kannattaa myös muistaa että kaksi alle 12 vuotiasta lasta lasketaan vain yhdeksi henkilöksi. Suuntaa antava hintalaskuri löytyy esimerkiksi täältä http://www.taksinumerot.fi/Hintalaskuri.cgi

Lisätietoja:

Älä anna taksin odottaa

Kun tilaat taksin niin ole valmiina ja älä anna taksin odottaa. Taksikuskit laittavat yleensä mittarin päälle heti kun auto on pysähtynyt pihaan tai haluttuun osoitteeseen. Aika jonka taksi suostuu odottamaan asiakasta riippuu suuresti tilanteesta, joten mikäli sinua saa odottaa useamman minuutin niin on kohteliasta käydä ovella vinkkaamassa että tulossa ollaan kun keritään. Taksilla on oikeus periä maksu myös turhasta käynnistä. Tilanteessa jossa kaupungilla on jo muutenkin pitkät taksijonot ja taksi on tilattu jonkun pizzerian tai baarin eteen, niin todennäköisesti yksikään taksi ei rupea kovin kauaa odottamaan ihan outoa asiakasta vaan hakee mieluummin tolpalta varman kyydin. Varsinkin tällöin kannattaa käydä taksille sanomassa että ollaan tulossa.

Kysy mikä taksiyhtiö on rehellinen

Monissa maissa taksiliikenne ei ole yhtä rehellistä kuin Suomessa. Suomessa taksiin voi aina luottaa, mutta ulkomailla asia ei välttämättä aina ole näin. Toisin kuin Suomessa myös hinnoittelu on vapaata. Kannattaa kysäistä vaikkapa hotellin respasta, että mikä taksiyhtiö on rehellisen maineessa, sillä hinnat saattavat vaihdella samalta matkalta jopa 100%. Tämä koskee omien kokemusteni myötä erityisesti Baltian maita.

Peru tarpeettomat koulukyydit

Mikäli lapsesi kulkee koulutaksikyydillä kouluun niin muista perua taksi, mikäli lapsesi on sairaana tai ei muusta syystä mene kouluun. Perumatta jääneistä koululaisten taksikyydeistä ja oppilaiden turhasta odottelusta kertyy suuria summia opetustoimen maksettavaksi ihan turhaan. Lisäksi syntyy turhaa ajoa ja polttoaineen kulutusta. Samalla myös taksin saaminen muihin kyyteihin vaikeutuu, jos taksit ovat turhaan kiinni sellaisissa koulukyydeissä, joista ei ketään tule kyytiin. Toki myös muut tilatut taksikyydit kannattaa perua välittömästi mikäli ei aio tulla kyytiin.