Älä ylitankkaa autoasi

Älä ylitankkaa autoasi! Kun bensan hinta on jatkuvasti kohoamassa, tekee mieli laittaa tankki niin täyteen kuin mahdollista. Ylitankkaus voi aiheuttaa kalliita huoltotoimenpiteitä ainakin uusiin autoihin, joissa on bensahöyryjen talteenottojärjestelmiä. Ko. järjestelmään päässyt nestemäinen bensiini voi aiheuttaa ongelmia. Kun pistooli naksahtaa (ja pysähtyy) ensimmäisen kerran, on tankki riittävän täynnä ja tankkaus on syytä lopettaa.

Lukijan vinkki

Ravista tankkauspistoolia

Ravista huoltoasemalla tankkauspistoolia autosi tankissa ennen kuin alat painamaan tankkauspistoolin liipasinta – sekä myös oman tankkauksen jälkeen. Näin saat jokaisen tipan talteen, jonka sinä ja edellinen tankkaaja olette maksaneet.

Älä tankkaa autoasi, jos samaan aikaan säiliöauto on täyttämässä huoltoaseman säiliöitä

Älä tankkaa autoasi, mikäli huoltoasemalla on samaan aikaan säiliöauto täyttämässä huoltoaseman säiliöitä. Polttoainevarastoja täyttävä säiliöauto täyttää säiliöt suurella paineella, jolloin maanalaisissa säiliöissä oleva polttoaine sekoittuu. Säiliöiden pohjalla voi olla huoltoaseman perustamisesta asti vähitellen kertynyttä irtoainesta joka lähtee säiliötä täytettäessä liikkeelle ja sekoittuu uuteen polttoaineeseen kunnes raskaampana vajoaa vähitellen taas säiliön pohjalle. Ei ole tietoa, että onko tämä vain urbaania legendaa, mutta koetetaan varmistaa vinkin todenperäisyys Suomen oloissa.

Yritä päästä aina yhä pidemmälle yhdellä tankillisella

Pidä kirjaa polttoaineen kulutuksestasi. Nollaa trippimittari tankatessasi ja yritä päästä aina yhä pidemmälle yhdellä tankillisella. Mikäli ajat usein samaa reittiä, voit myös vertailla mm. eri reittien taloudellisuutta.

Polttoaine on painavaa

Aikaisemmassa vinkissä on kerrottu kuinka syksyllä ei kannata tankata täyteen, koska bensiinin hinta on laskemaan päin. Kun et tankkaa autosi tankkia täyteen, vajaa tankki bensaa painaa vähemmän kuin täysi tankki, jolloin autosi kulutus laskee hieman. Bensiinin tiheys on n. 0,75 kg/litra, joten jos autosi tankki vetää esim. 50 litraa, täyden tankin sisältämä bensiini painaa n. 37,5 kiloa. Jos tankkaat tankkiisi vain 30 litraa, painaa bensiini noin 22,5 kiloa eli 15 kiloa vähemmän turhaa painoa. Näin menettelemällä vähennät hieman bensankulutustasi vähentämällä auton omapainoa ja säästät hieman rahaa sekä ympäristöä.

Älä siis tankkaa turhaa jos sinulla on vielä yli neljännes tankista täynnä. Tankkaus tankkiin, jossa on vielä kolmannes jäljellä nostaa autosi painoa turhaan jopa 30 kiloa. Lisäksi turhissa tankkauksissa tulee aina turhaa ajomatkaa huoltoasemalle.

Lukijan vinkki

Varmista kotipihassa että bensatankki aukeaa

Kun lähdet tankkaamaan autoasi, varmista kotipihassa ennen lähtöä että bensatankin suojaluukku, olkoon se sitten sisältä käsin tai ulkoa avattava, lähtee auki eikä ole jäätynyt kiinni. On rahan tuhlausta ajaa huoltoaseman pihaan asti toteamaan sama asia. Kotipihassasi sinulla on paremmat mahdollisuudet sulattaa jäätynyt luukku kuin huoltoasemalla.

Lukijan vinkki

Tankkaa ennen lomia

Tankkaa ennen lomia. Monet polttoainetta myyvät yhtiöt ovat listattu jonkun maan pörssissä (paitsi mm. ABC, SEO ja St1). Yhtiöt olisivatkin tyhmiä elleivät he takoisi rautaa silloin kun se on kuuma. Ylläpitäjän mielikuvan mukaan polttoaineen hinta nouseekin ennen sellaisia juhlapyhiä, jolloin ihmiset ajavat paljon, kuten juhannuksena ja pääsiäisenä.

Bensan sekaan masinolia

Laita bensan sekaan masinolia kovilla pakkasilla. Se suojaa bensajärjestelmää jäätymiseltä ja korroosiolta.

Lukijan vinkki. Lähetti PJ

Keväällä bensanhinta on yleensä noususuunnassa

Keväällä bensanhinta on yleensä noususuunnassa, joten silloin useimmiten kannattaa tankata tankki täyteen kun on tankkaamassa. Syksyllä puolestaan bensiinin hinta on yleensä laskusuunnassa, joten ei välttämättä kannata tankata ihan täyteen, jopa parikymmentä litraa saattaa riittä joksikin aikaa, viikoksi tms. Tämän vajaan tankin aikana bensan hinta on mahdollisesti halventunut ja voit taas tankata halvempaa bensaa kuin että sinulla olisi tankissa vielä edelliskerralla tankattua kalliimpaa bensaa! Tankkaa kuitenkin riittävästi ettei bensa lopu matkan aikana kesken!

Lukijan vinkki

Onko huoltoasemien mittarit kalibroitu oikein?

Moottoripyöräni 14,2 litran bensatankkiin olen tankannut mittarin mukaan parhaimmillaan jopa 18 litraa menovettä. Siksi tankkailen autonikin mieluiten niillä asemilla, joiden mittarit vaikuttavat antavan järkeviä lukemia. Kaikkihan ne tietysti ihan kunnossa ovat, kalibroitu "oikein", tottakai. Suomessahan kaikki on oikein.

Lukijan vinkki