Keväällä bensanhinta on yleensä noususuunnassa

Keväällä bensanhinta on yleensä noususuunnassa, joten silloin useimmiten kannattaa tankata tankki täyteen kun on tankkaamassa. Syksyllä puolestaan bensiinin hinta on yleensä laskusuunnassa, joten ei välttämättä kannata tankata ihan täyteen, jopa parikymmentä litraa saattaa riittä joksikin aikaa, viikoksi tms. Tämän vajaan tankin aikana bensan hinta on mahdollisesti halventunut ja voit taas tankata halvempaa bensaa kuin että sinulla olisi tankissa vielä edelliskerralla tankattua kalliimpaa bensaa! Tankkaa kuitenkin riittävästi ettei bensa lopu matkan aikana kesken!

Lukijan vinkki

Onko huoltoasemien mittarit kalibroitu oikein?

Moottoripyöräni 14,2 litran bensatankkiin olen tankannut mittarin mukaan parhaimmillaan jopa 18 litraa menovettä. Siksi tankkailen autonikin mieluiten niillä asemilla, joiden mittarit vaikuttavat antavan järkeviä lukemia. Kaikkihan ne tietysti ihan kunnossa ovat, kalibroitu "oikein", tottakai. Suomessahan kaikki on oikein.

Lukijan vinkki

Arvioi polttoaineiden hintoja etukäteen

Jos haluat etukäteen arvioida polttoaineen hintaa Suomessa voit googlata öljyn hintaa esim. hakusanalla commodity prices. Hyvä ja ajantasainen linkki on esimerkiksi http://money.cnn.com/data/commodities/ josta katsot kohdan "Light Crude". Tuosta näet päivittäin öljyn hinnan muutoksen, mikä näkyy sitten viiveellä Suomen huoltoasemien pumppuhinnoissa. Ainakin näet suuntaa että onko öljy kallistumassa vai halpenemassa. Jos öljy on kallistumassa kannattaa ajaa tankille mahdollisimman pian, mutta jos hinta on laskusuunnassa kannattaa sinnitellä vielä vanhalla tankilla.

Lisätietoja:

Hyödynnä Shell-huoltoasemien palvelutankkaus

Hyödynnä monien Shell-huoltoasemien palvelutankkaus. Sivuston ylläpitäjä on tankkaillut viime aikoina autoa usein eri Shell-huoltoasemilla ja jutellut monien mukavien palvelumestarien kanssa. Kokemukseni mukaan palvelumestarien tietämys autoista vaihtelee melkoisesti. Osa tuntuu tietävän autoista hirmuisesti ja ovat todella näppäriä tekemään pikku remontteja. Vaikka verkkosivuilla http://www.palvelutankkaus.fi/ ei sitä erikseen mainita, niin monet palvelumestarit tekevät myös erilaisia perustöitä kuten pyyhkijöiden ja polttimoiden vaihtoja ja näitäkin vaikeampia remontteja. Mikäli et osaa vaihtaa esim. polttimoita itse, hyödynnä Shellin palvelumestareita. Tekevät sen taatusti halvemmalla kuin autokorjaamot. Autokorjaamolla polttimon vaihto voi parhaimmillaan maksaa jotain 50 €. Shellin palvelumestarien palvelustaan voi maksaa halutessaan euron, minkä kyllä mielellään maksan tuollaisesta palvelusta. Palvelumestarien tehtäviin kuuluu lisäksi markkinoida palvelun ohessa mm. kalleimpia pesuohjelmia, lasinpesunesteitä ja super bensiinejä, mutta näille voi sanoa rohkeasti että ei kiitos.

Vertaile polttoaineen hintoja

Vertaile polttoaineen hintaa esim. www.polttoaine.net -sivustolta. Jos olet matkalla niin kannattaa alkaa vilkuilemaan edullista tankkauspaikkaa hyvissä ajoin, jolloin ehdit vielä vaikuttaa siihen millä hinnalla tankkaat. Jos havahdut vasta sitten kun varoitusvalo syttyy, joudut usein pakosta ajamaan seuraavalle mahdolliselle – usein kalliille – huoltoasemalle.

Kommentteja: Polttoaine.net -sivustolla näet paikkakunnallasi vallitsevan hintatilanteen eikä sinun tarvitse kiertää autolla kaikkia paikkakunnan bensa-asemia ja voit säästää jopa parikin euroa tankillisella kalliimpaan polttoaineeseen verrattuna. Voit esim. myös pyörällä liikkuessasi tehdä havaintoja hinnoista. Voit lähettää myös tietosi ko. sivustolle halutessasi.

Harkitse vaihtoehtoista polttoainetta käyttävän auton ostamista

Harkitse vaihtoehtoista polttoainetta käyttävän auton ostamista, vaikkapa työsuhdeautoksi. Esim. Flexifuel autoissa voidaan käyttää E85 etanolipohjaista polttoainetta tai tavallista 95E bensiiniä. Näitä voi myös sekoittaa keskenään. Lisäksi ympäristön kannalta hyötyä on myös siitä että etanolia voidaan tislata jätteistä, jolloin mm. öljystä tutut tankkerikuljetukset jäävät pois. Vaihtoehtoisen polttoaineen käyttäminen voi olla myös taloudellisesti kannattavaa, mikäli öljyn hinta nousee tulevaisuudessa, kuten on ennustettu. Mm. ST1:n toimitusjohtaja Mika Anttonen ennustaa bensiinin litrahinnan nousevan viiden vuoden kuluessa kahteen euroon.

Älä aja autosi tankkia milloinkaan ihan tyhjäksi

Älä aja autosi tankkia milloinkaan ihan tyhjäksi, mikäli autossasi on katalysaattori. Mikäli ajat tankin tyhjäksi pakoputkeen saattaa kulkeutua palamatonta polttoainetta, mikä voi vahingoittaa katalysaattoria. Palamaton polttoaine kuumenee katalysaattorissa, jolloin katalysaattorin kennot sulavat. Katalysaattorin uusiminen on erittäin kallista. Kustannus voi merkkiliikkeessä olla helposti jopa yli 1000 euroa.

Lukijan vinkki

Tankkaa ajoissa

Tankkaa polttomoottorilla käyvä työkoneesi (ruohonleikkuri, moottorisaha, ruohotrimmeri ym.) ajoissa ennen kuin bensa loppuu tankista. Näin kone ei ime kaasutinta/putkistoa tyhjäksi bensasta, jonka jälkeen saa konetta käynnistää hiki otsalla. Näin säästät omia voimia (etenkin jos kone on narukäynnisteinen) ja luonnollisesti myös koneen käynnistysmekanismia.

Lukijan vinkki

Sulje bensatankin korkki aina tiukasti

Sulje bensatankin korkki aina tiukasti. Hiilivedyt ja varsinkin bensiini haihtuvat helposti ilmaan. Voit todeta tämän mikäli sinulla läikkyy bensiiniä esim. ruohonleikkuria tankatessasi. Mitä enemmän tankki vuotaa ja mitä lämpimämpää ilma on, sitä nopeammin polttoaine haihtuu taivaan tuuliin. Haihtuessaan hiilivedyt, kuten bensiini, muodostavat ilmakehälle haitaillisia VOC-yhdisteitä, jotka muodostavat alailmakehässä mm. terveydelle ja kasveille vaarallista otsonia. Tarkasta samalla että polttoainetankin korkin lukko on myös ehkä. Ehjä lukko estää tehokkaasti nuorisorikollisten polttoainevarkaudet.

Tee "tankkauspäiväkirja" vaikkapa jostain pienestä vihkosta

Tee "tankkauspäiväkirja" vaikkapa jostain pienestä vihkosta, mikäli autossasi ei ole mahdollisuutta seurata ajon aikana polttoaineenkulutusta. Tee vihkoon kokonais-km.-, pvm. ja tankkausmääräsarakkeet. Näiden tietojen pohjalta voit aina laskea edellisen tankkausvälin keskikulutuksen, tästä näkee ajan mittaan vaikutukset esim. ajotavan muutoksessa. Vihkoon voi merkitä myös muut tärkeät tapahtumat, esim. uusien renkaiden hankinta, renkaanvaihto jne. Tämän sivuston työkalut osiossa on kaksi erinomaista ja helppokäyttöistä taulukkoa polttoaineen kulutuksen seurantaan.

Lukijan vinkki