Vertaile polttoaineen hintoja

Polttoainen hintoja kesällä 2012 Helsingissä Viikin Neste Oli Express -kylmäasemalla.

Vertaile polttoaineen hintaa esim. www.polttoaine.net -sivustolta. Jos olet matkalla niin kannattaa alkaa vilkuilemaan edullista tankkauspaikkaa hyvissä ajoin, jolloin ehdit vielä vaikuttaa siihen millä hinnalla tankkaat. Jos havahdut vasta sitten kun varoitusvalo syttyy, joudut usein pakosta ajamaan seuraavalle mahdolliselle – usein kalliille – huoltoasemalle.

Kommentteja: Polttoaine.net -sivustolla näet paikkakunnallasi vallitsevan hintatilanteen eikä sinun tarvitse kiertää autolla kaikkia paikkakunnan bensa-asemia ja voit säästää jopa parikin euroa tankillisella kalliimpaan polttoaineeseen verrattuna. Voit esim. myös pyörällä liikkuessasi tehdä havaintoja hinnoista. Voit lähettää myös tietosi ko. sivustolle halutessasi.

Harkitse vaihtoehtoista polttoainetta käyttävän auton ostamista

Harkitse vaihtoehtoista polttoainetta käyttävän auton ostamista, vaikkapa työsuhdeautoksi. Esim. Flexifuel autoissa voidaan käyttää E85 etanolipohjaista polttoainetta tai tavallista 95E bensiiniä. Näitä voi myös sekoittaa keskenään. Lisäksi ympäristön kannalta hyötyä on myös siitä että etanolia voidaan tislata jätteistä, jolloin mm. öljystä tutut tankkerikuljetukset jäävät pois. Vaihtoehtoisen polttoaineen käyttäminen voi olla myös taloudellisesti kannattavaa, mikäli öljyn hinta nousee tulevaisuudessa, kuten on ennustettu. Mm. ST1:n toimitusjohtaja Mika Anttonen ennustaa bensiinin litrahinnan nousevan viiden vuoden kuluessa kahteen euroon.

Älä aja autosi tankkia milloinkaan ihan tyhjäksi

Älä aja autosi tankkia milloinkaan ihan tyhjäksi, mikäli autossasi on katalysaattori. Mikäli ajat tankin tyhjäksi pakoputkeen saattaa kulkeutua palamatonta polttoainetta, mikä voi vahingoittaa katalysaattoria. Palamaton polttoaine kuumenee katalysaattorissa, jolloin katalysaattorin kennot sulavat. Katalysaattorin uusiminen on erittäin kallista. Kustannus voi merkkiliikkeessä olla helposti jopa yli 1000 euroa.

Lukijan vinkki

Tankkaa ajoissa

Tankkaa polttomoottorilla käyvä työkoneesi (ruohonleikkuri, moottorisaha, ruohotrimmeri ym.) ajoissa ennen kuin bensa loppuu tankista. Näin kone ei ime kaasutinta/putkistoa tyhjäksi bensasta, jonka jälkeen saa konetta käynnistää hiki otsalla. Näin säästät omia voimia (etenkin jos kone on narukäynnisteinen) ja luonnollisesti myös koneen käynnistysmekanismia.

Lukijan vinkki

Sulje bensatankin korkki aina tiukasti

Sulje bensatankin korkki aina tiukasti. Hiilivedyt ja varsinkin bensiini haihtuvat helposti ilmaan. Voit todeta tämän mikäli sinulla läikkyy bensiiniä esim. ruohonleikkuria tankatessasi. Mitä enemmän tankki vuotaa ja mitä lämpimämpää ilma on, sitä nopeammin polttoaine haihtuu taivaan tuuliin. Haihtuessaan hiilivedyt, kuten bensiini, muodostavat ilmakehälle haitaillisia VOC-yhdisteitä, jotka muodostavat alailmakehässä mm. terveydelle ja kasveille vaarallista otsonia. Tarkasta samalla että polttoainetankin korkin lukko on myös ehkä. Ehjä lukko estää tehokkaasti nuorisorikollisten polttoainevarkaudet.

Tee "tankkauspäiväkirja" vaikkapa jostain pienestä vihkosta

Tee "tankkauspäiväkirja" vaikkapa jostain pienestä vihkosta, mikäli autossasi ei ole mahdollisuutta seurata ajon aikana polttoaineenkulutusta. Tee vihkoon kokonais-km.-, pvm. ja tankkausmääräsarakkeet. Näiden tietojen pohjalta voit aina laskea edellisen tankkausvälin keskikulutuksen, tästä näkee ajan mittaan vaikutukset esim. ajotavan muutoksessa. Vihkoon voi merkitä myös muut tärkeät tapahtumat, esim. uusien renkaiden hankinta, renkaanvaihto jne. Tämän sivuston työkalut osiossa on kaksi erinomaista ja helppokäyttöistä taulukkoa polttoaineen kulutuksen seurantaan.

Lukijan vinkki

Tankkaa kylmällä ilmalla

Extreme-vinkki. Tankkaa polttoaineesi kylmänä päivänä tai kylmän yön jälkeen aamulla. Polttoaine tulee toki maan alla olevasta varastosta pumppuun noin 4 asteisena, mutta tankatessasi kylmänä päivänä saat saat loppupeleissä enemmän polttoainetta koska kaikki nesteet, myös polttoaineet, laajenevat lämmetessään. Tämän takia talvella ei myöskään kannata tankata ihan piripintaan. Jos ajat heti tankkauksen jälkeen lämpimään talliin, tankki voi vuotaa yli. Ylläpitäjä kysyi NesteOil Oyj:stä tarkemmin huoltoaseman polttoainemittarin toiminnasta. He kertoivat, että annostellut polttoaineen määrän mittaava mittalaite sijaitsee mittarin sisällä. Polttoaine tulee maan alaisesta säiliöstä, mutta mittari mittalaitteineen ja imuputkistoineen pidetään takaiskuventtiilien avulla täynnä polttoainetta, jotta polttoaineen mittaamisessa saavutetaan optimaalinen mittaustilanne.

tarkkaile menomatkalla polttoaineen hintoja

Jos ajat pidemmän reissun, tarkkaile menomatkalla polttoaineen hintoja ja tankkaa sitten paluumatkalla halvimmasta paikasta.

Lukijan vinkki

Tankkaa hiljaisena aikana

Käy myös tankkaamassa hiljaisena aikana, mikäli asut isommassa kaupungissa. Tällöin et joudu jonottamaan tankkauspisteelle ja turhaan tyhjäkäyttämään autoasi.

Älä ylitankkaa autoasi

Älä ylitankkaa autoasi! Kun bensan hinta on jatkuvasti kohoamassa, tekee mieli laittaa tankki niin täyteen kuin mahdollista. Ylitankkaus voi aiheuttaa kalliita huoltotoimenpiteitä ainakin uusiin autoihin, joissa on bensahöyryjen talteenottojärjestelmiä. Ko. järjestelmään päässyt nestemäinen bensiini voi aiheuttaa ongelmia. Kun pistooli naksahtaa (ja pysähtyy) ensimmäisen kerran, on tankki riittävän täynnä ja tankkaus on syytä lopettaa.

Lukijan vinkki