Yritä päästä aina yhä pidemmälle yhdellä tankillisella

Pidä kirjaa polttoaineen kulutuksestasi. Nollaa trippimittari tankatessasi ja yritä päästä aina yhä pidemmälle yhdellä tankillisella. Mikäli ajat usein samaa reittiä, voit myös vertailla mm. eri reittien taloudellisuutta.

Polttoaine on painavaa

Aikaisemmassa vinkissä on kerrottu kuinka syksyllä ei kannata tankata täyteen, koska bensiinin hinta on laskemaan päin. Kun et tankkaa autosi tankkia täyteen, vajaa tankki bensaa painaa vähemmän kuin täysi tankki, jolloin autosi kulutus laskee hieman. Bensiinin tiheys on n. 0,75 kg/litra, joten jos autosi tankki vetää esim. 50 litraa, täyden tankin sisältämä bensiini painaa n. 37,5 kiloa. Jos tankkaat tankkiisi vain 30 litraa, painaa bensiini noin 22,5 kiloa eli 15 kiloa vähemmän turhaa painoa. Näin menettelemällä vähennät hieman bensankulutustasi vähentämällä auton omapainoa ja säästät hieman rahaa sekä ympäristöä.

Älä siis tankkaa turhaa jos sinulla on vielä yli neljännes tankista täynnä. Tankkaus tankkiin, jossa on vielä kolmannes jäljellä nostaa autosi painoa turhaan jopa 30 kiloa. Lisäksi turhissa tankkauksissa tulee aina turhaa ajomatkaa huoltoasemalle.

Lukijan vinkki

Varmista kotipihassa että bensatankki aukeaa

Kun lähdet tankkaamaan autoasi, varmista kotipihassa ennen lähtöä että bensatankin suojaluukku, olkoon se sitten sisältä käsin tai ulkoa avattava, lähtee auki eikä ole jäätynyt kiinni. On rahan tuhlausta ajaa huoltoaseman pihaan asti toteamaan sama asia. Kotipihassasi sinulla on paremmat mahdollisuudet sulattaa jäätynyt luukku kuin huoltoasemalla.

Lukijan vinkki

Tankkaa ennen lomia

Tankkaa ennen lomia. Monet polttoainetta myyvät yhtiöt ovat listattu jonkun maan pörssissä (paitsi mm. ABC, SEO ja St1). Yhtiöt olisivatkin tyhmiä elleivät he takoisi rautaa silloin kun se on kuuma. Ylläpitäjän mielikuvan mukaan polttoaineen hinta nouseekin ennen sellaisia juhlapyhiä, jolloin ihmiset ajavat paljon, kuten juhannuksena ja pääsiäisenä.

Bensan sekaan masinolia

Laita bensan sekaan masinolia kovilla pakkasilla. Se suojaa bensajärjestelmää jäätymiseltä ja korroosiolta.

Lukijan vinkki. Lähetti PJ

Keväällä bensanhinta on yleensä noususuunnassa

Keväällä bensanhinta on yleensä noususuunnassa, joten silloin useimmiten kannattaa tankata tankki täyteen kun on tankkaamassa. Syksyllä puolestaan bensiinin hinta on yleensä laskusuunnassa, joten ei välttämättä kannata tankata ihan täyteen, jopa parikymmentä litraa saattaa riittä joksikin aikaa, viikoksi tms. Tämän vajaan tankin aikana bensan hinta on mahdollisesti halventunut ja voit taas tankata halvempaa bensaa kuin että sinulla olisi tankissa vielä edelliskerralla tankattua kalliimpaa bensaa! Tankkaa kuitenkin riittävästi ettei bensa lopu matkan aikana kesken!

Lukijan vinkki

Onko huoltoasemien mittarit kalibroitu oikein?

Moottoripyöräni 14,2 litran bensatankkiin olen tankannut mittarin mukaan parhaimmillaan jopa 18 litraa menovettä. Siksi tankkailen autonikin mieluiten niillä asemilla, joiden mittarit vaikuttavat antavan järkeviä lukemia. Kaikkihan ne tietysti ihan kunnossa ovat, kalibroitu "oikein", tottakai. Suomessahan kaikki on oikein.

Lukijan vinkki

Arvioi polttoaineiden hintoja etukäteen

Jos haluat etukäteen arvioida polttoaineen hintaa Suomessa voit googlata öljyn hintaa esim. hakusanalla commodity prices. Hyvä ja ajantasainen linkki on esimerkiksi http://money.cnn.com/data/commodities/ josta katsot kohdan "Light Crude". Tuosta näet päivittäin öljyn hinnan muutoksen, mikä näkyy sitten viiveellä Suomen huoltoasemien pumppuhinnoissa. Ainakin näet suuntaa että onko öljy kallistumassa vai halpenemassa. Jos öljy on kallistumassa kannattaa ajaa tankille mahdollisimman pian, mutta jos hinta on laskusuunnassa kannattaa sinnitellä vielä vanhalla tankilla.

Lisätietoja:

Hyödynnä Shell-huoltoasemien palvelutankkaus

Hyödynnä monien Shell-huoltoasemien palvelutankkaus. Sivuston ylläpitäjä on tankkaillut viime aikoina autoa usein eri Shell-huoltoasemilla ja jutellut monien mukavien palvelumestarien kanssa. Kokemukseni mukaan palvelumestarien tietämys autoista vaihtelee melkoisesti. Osa tuntuu tietävän autoista hirmuisesti ja ovat todella näppäriä tekemään pikku remontteja. Vaikka verkkosivuilla http://www.palvelutankkaus.fi/ ei sitä erikseen mainita, niin monet palvelumestarit tekevät myös erilaisia perustöitä kuten pyyhkijöiden ja polttimoiden vaihtoja ja näitäkin vaikeampia remontteja. Mikäli et osaa vaihtaa esim. polttimoita itse, hyödynnä Shellin palvelumestareita. Tekevät sen taatusti halvemmalla kuin autokorjaamot. Autokorjaamolla polttimon vaihto voi parhaimmillaan maksaa jotain 50 €. Shellin palvelumestarien palvelustaan voi maksaa halutessaan euron, minkä kyllä mielellään maksan tuollaisesta palvelusta. Palvelumestarien tehtäviin kuuluu lisäksi markkinoida palvelun ohessa mm. kalleimpia pesuohjelmia, lasinpesunesteitä ja super bensiinejä, mutta näille voi sanoa rohkeasti että ei kiitos.

Vertaile polttoaineen hintoja

Vertaile polttoaineen hintaa esim. www.polttoaine.net -sivustolta. Jos olet matkalla niin kannattaa alkaa vilkuilemaan edullista tankkauspaikkaa hyvissä ajoin, jolloin ehdit vielä vaikuttaa siihen millä hinnalla tankkaat. Jos havahdut vasta sitten kun varoitusvalo syttyy, joudut usein pakosta ajamaan seuraavalle mahdolliselle – usein kalliille – huoltoasemalle.

Kommentteja: Polttoaine.net -sivustolla näet paikkakunnallasi vallitsevan hintatilanteen eikä sinun tarvitse kiertää autolla kaikkia paikkakunnan bensa-asemia ja voit säästää jopa parikin euroa tankillisella kalliimpaan polttoaineeseen verrattuna. Voit esim. myös pyörällä liikkuessasi tehdä havaintoja hinnoista. Voit lähettää myös tietosi ko. sivustolle halutessasi.