Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Älä nuohoa itse

Kaupoissa on myytävänä erilaisia nuohousvälineitä tee-se-itse-käyttöön. Kyseiset välineet kannattaa jättää pääsääntöisesti kaupan hyllyyn, koska kaupoissa ei ole mainintaa että itse suoritettu nuohous EI OLE PÄTEVÄ. Lain mukaan vakituisessa asuinkäytössä olevan talon tulisija+hormit ym. tulee nuohota vuosittain ja esim. kesämökin hormi vähintään kolmen vuoden välein. Joissain paikoissa nuohooja tulee kutsumatta tekemään hommansa ja toisissa paikoissa kiinteistön omistajan tulee huolehtia nuohoojan kutsumisesta. ITSE SUORITETTU NUOHOUS EI SIIS POISTA TÄTÄ VELVOITETTA, vaan nuohooja pitää kutsua paikalle joka tapauksessa. Jos nuohoat itse, saattaa tämä asia unohtua ja mahdollisen tulipalon jälkeen (jos sen todetaan alkaneen tulisijasta/hormista) voi vakuutusyhtiön korvausten maksaminen olla nihkeää jos hormia ei ole nuohottu lakisääteisten väliaikojen puitteissa. Nuohooja tutkii käynnin yhteydessä palomuurien, tulipesien ym. kunnon hormin puhdistuksen lisäksi.

Mikään laki ei kuitenkaan kiellä itse nuohoamasta lakisääteisten käyntien välillä, mutta katolla kiipeillessä voi tapahtua tapaturmia tai saatat rikkoa hormia välineillä (esim. unohdat avata hormipellin ja rysäytät nuohouskuulan pellin päälle jne.)

Eli jättämällä nuohoussetit kaupan hyllyyn säästät rahaa ja turhaa vaivaa tai sitten ostaessasi muistat kutsua nuohoojan normaaliin tapaan.

 

Lukijan vinkki

Rälläkkävinkki

Kaupoissa myydään tarjouksissa yleensä 115 mm:n ja 125 mm:n katkaisu- ja hiomalaikkoja kulmahiomakoneisiin yleensä samalla hinnalla. Jos omistat 115 mm:n rälläkän, kannattaa ostaa samaan hintaan vähän isompia (125 mm:n) laikkoja. Eroa halkaisijassa on 1 cm ja säteessä 0,5 cm. Tällöin 125 mm:n laikka ei välttämättä mahdu 115 mm:n kipinäsuojan alle joten sen joutuu poistamaan ainakin aluksi jotta isompi laikka mahtuu pyörimään kunnes se on kulunut 5 mm. Saat siis samalla rahalla enemmän leikkaus- tai hiontapintaa.

Lukijan vinkki

HOX! Lue varoitus tähän vinkkiin seuraavasta kommentista!

Puhdista autosi raitisilmasuodatin

Jos tiedät/osaat kuinka autosi raitisilmasuodatin vaihdetaan, suodatin kannattaa irrottaa esim. syksyllä ja puhdista siitä isommat roskat kuten vaikkapa koivunsiemenet pölynimurilla. Kaikkea likaa ei tietenkään voi saada irti (eikä suodatinta uudenveroiseksi) mutta yleensä isompien roskien poisto auttaa ilmaa virtaamaan paremmin suodattimesta läpi. Kun suodatin on mielestäsi riittävän puhdas, sen voi luonnollisesti asentaa uudestaan paikoilleen. Näin säästät rahaa jos joka kerta ei tarvitse ostaa uutta suodatinta kuin vaikkapa kahden-kolmen vuoden välein kuin ilman puhdistusta ja imurointia joutuisit ostamaan uuden joka vuosi. Suodatin kannattaa irrottaa ja puhdistaa hellävaroen ettei se hajoa ja jotta sen saa vielä ehjänä takaisin.

Lukijan vinkki

Hiustenkuivaaja sulattaa

Halpahallien ym. tarjouslehtisissä on erilaisia ilmoituksia kuumailmapuhaltimista talvisaikaan. Näillä voi sulatella esim. jäätyneitä vesiputkia ja vaikkapa auton ovia. Jos kotoasi löytyy hiustenkuivaaja, se on parempi vaihtoehto edellämainittuihin töihin. Kuumailmapuhaltimen käyttö on tulityötä ja sillä saa myös helposti vahinkoa aikaan, esim. sulattaa auton ovesta muovia. Hiustenkuivaaja on yleensä riittävän tehokas sulatteluun mutta sillä ei saa niin nopeasti ja helposti vahinkoa aikaan. Jätä siis kuumailmapuhallin ostamatta, näin säästät rahaa etkä hanki turhia työkaluja (ellei kuumailmapuhallinta tarvitse erityisesti johonkin työhön.)

Lukijan vinkki

Tee itsellesi Ilmainen kello

Tee itsellesi ilmainen kello, aurinkokello. Yksinkertaisimmillaan se onnistuu siten, että menet seisomaan pihallesi tiettyyn kohtaan. Tämän jälkeen käyt joka tasatunti lisäämässä esimerkiksi kiven siihen kohtaan, johon varjosi osuu. Vähitellen kellotaulusi saa ympyrän muodon. Jos joku kellonaika jää välistä voi käydä lisäämässä kiven siihen kohtaan toki myös muina päivinä. Jos haluat tehdä pienemmän aurinkokellon niin se onnistuu esimerkiksi laittamalla jäätelötikku pystyyn maahan.  Sitten voi laittaa pikkuisen kiven joka tasatunti kepin varjon kohdalle.