Säästövinkki kaupunkilaismetsänomistajalle

Jos asut kaupungissa ja ainoa siteesi maaseutuun on (perintö)metsäpalsta/palstat, kannattaa suunnitella hoito- ja hakkuutoimeenpiteet huolella.

Puunostajat (teollisuus) suosivat avohakkuuta, jonka jälkeen hakkuuaukealle joudutaan tekemään kaivinkoneellista maanmuokkausta (laikutus/mätästys), jonka jälkeen joudut ostamaan taimet ja istuttamaan ne. Kaikki nämä toimenpiteet maksavat ja ainoastaan taimien istuttamisen voit tehdä itse. Puuntaimien istuttamisen jälkeen joudut huolehtimaan taimikon hyvinvoinnista vielä monta vuotta.

Jos sen sijaan vain harvennatkin metsää sopivasti, eli vanhat ja isot puut pois ja loput jäävät kasvamaan, ei tarvitse ryhtyä maanmuokkaus ym. istutustoimenpiteisiin. Tuotto on tietysti pienempi jälkimmäisestä kuin avohakkuusta, mutta säästät rahaa ja paljon vaivaa jos aloitat metsänkasvatuksen ostotaimista alkaen.

Avohakkuu-tapauksessa puunmyyntirahat ikäänkuin vain käyvät tililläsi, josta maksat ne vähitellen eteenpäin kaivinkoneurakoitsijalle, taimien myyjälle ja taimien istuttajille. Jos et tee avohakkuuta, ei niitä tarvitse antaa kenellekään edellämainituista tahoista.

 

Voita rahaa kavereiltasi

Hyvä tapa tienata pikkaisen taskurahaa on lyödä kaverien kanssa vetoa sellaissta vedonlyönneistä, jotka voita varmasti. Youtubessa on lukemattomia videoita hakusanalla ”Bets you always win”.

Näitä löytyy esimerkiksi täältä:

http://www.youtube.com/watch?v=rYAsst2TxPk

http://www.youtube.com/watch?v=Sph7VkZsryc

http://www.youtube.com/watch?v=0N8iBvDpOI4

 

Oma suosikki löytyy täältä kohdasta 1:28 http://www.youtube.com/watch?v=8l9HgqPqsk4

Älä säilytä rahojasi sukanvarressa tai lähes nollakorkoisella käyttelytilillä

Älä säilytä rahojasi sukanvarressa tai lähes nollakorkoisella käyttelytilillä, jossa inflaatio syö koko ajan niiden arvoa. Pienetkin rahasummat kannattaa sijoittaa ainakin hieman korkeakorkoisemmalle säästö tai määräaikaistilille, missä rahat alkavat "tekemään työtä". Vertaile kuitenkin mahdollisuuksia nostaa rahat pois tililtä, mikäli tiedät että voit joutua tarvitsemaan rahojasi. Esimerkiksi 0,1 % korko 500 eurolle tekee vuodessa 0,5 € kun 2 prosentin korolla saisit 10 €.

MUISTA TARKISTAA palkkalaskelmasi

MUISTA TARKISTAA palkkalaskelmasi, mikäli olet tuntitöissä. Tarkista myös onko lomapalkka, lomaltapaluurahat ja kokemusvuosilisät maksettu asianmukaisesti! Oman kokemukseni mukaan virheet ovat aina tapahtuneet omaksi tappiokseni, ei koskaan firman… Ja tarkista myös, maksetaanko korjaukset vai luvataanko vaan ja ne unohtuvat sitten…

Lukijan vinkki

Bonuksia pankista

Joissain pankeissa saa bonuksia, jos rahaliikenteen määrä nousee jonkun rajan yli. Jos sinulla on tili samassa pankissa tai jossain toisessa pankissa, voit verkkopankin kautta siirrellä rahoja edestakaisin tililtä toiselle tämän rajan ylittämiseksi. Bonuksia voi käyttää esimerkiksi pankin palvelumaksujen maksamiseen jolloin näitä maksuja ei tarvitse maksaa rahalla.

Lukijan vinkki

Tee lumityöt

Tee nyt talvella tutuillesi rahaa vastaan niiden lumityöt. Kesällä voit kokeill ruohonleikkuuta tai lapsenvahtina olemista.

Lukijan vinkki

EU:n ruoka-apu

Tositarvitsijoille. Ota mm. paikallisesta työttömien yhdistyksestä selville, missä jaetaan ilmaiseksi EU:n ruoka-apua ja rupea käymään näissä paikoissa säännöllisesti. EU:n ruokakasseja jakavat myös monet muut yhdistykset ja yhteisöt, kuten pelastusarmeija, vapaakirkko, seurakunnat yms, joista kannattaa kysellä.

Kommentti: Monissa ruokajako paikoissa on niin paljon leipää tarjolla, että sitä saa ottaa enemmän. Kannattaa siis hamstrata leipää ja pakastaa pahanpäivän varalle. PJ.

Opeta lapsesi kerämään pulloja

Kerää pulloja ja opeta lapsesi kerämään pulloja ja tölkkejä kaduilta ja pintareilta. Auta heitä viemään ne kauppaan. Erilaisissa tapahtumissa lapset voivat tienata hyvät rahat keräämällä pulloja ja samalla oppivat pitämään luonnon siistinä. Meidän lapset saavat pulloja tutuiltamme kun käymme kylässä. Hyvä syy lähteä lastenkin kylään. Itsesi lisäksi myös lastesi koululuokat voivat kerätä pulloja katuojista sekä luonnosta esim. luokkaretkiä varten. Vanhemmat, isovanhemmat, kummit antavat varmasti mieluummin pulloja kuin selvää rahaa luokkaretkikassaan. Kaikki kiertoon ja luonto siistiksi! Pullot, eikä pullonsirut eivät kuulu luontoon!!

Lukijan vinkki

Myy tarpeettomat kultakorut

Jos olet rahan tarpeessa, tarpeettomat kultakorut, joilla ei ole tunnearvoa, voi myydä kultametalliksi kultasepänliikkeisiin.

Lukijan vinkki

Järjestä esim. Tupperware-kutsut

Järjestä esim. Tupperware-kutsut ja kutsu sinne varakkaita sukulaisiasi ja työkavereitasi. Isäntä-/ emäntäperhe saa suhteellisen hyvät palkinnot sen mukaan miten paljon tavaraa kodissasi myydään, joten mitä enemmän porukkaa kutsut, sitä enemmän myyntiä todennäköisesti tulee ja sitä hienompia palkintoja saat. Tupperware-kutsuille kannattaa toki mennä myös vieraaksi, sillä jokainen vieras saa yleensä pienen lahjan vaikka ei mitään ostaisikaan. Mikäli et ole taloustavaran ystävä, voit tietenkin vaihtoehtoisesti järjestää esim. alusvaate- tai seksivälinekutsut, jotka kummatkin ovat melko suosittuja.