Palaa menneeseen

 

Uusimmissa tietokoneen käyttöjärjestelmissä (Windows) on ”Järjestelmän palauttaminen”-toiminto. Ota se käyttöön tai jos et itse osaa, pyydä jotain osaavaa ystävääsi näyttämään miten se toimii.

Lyhyesti: Voit muodostaa ns. palautuspisteitä ennen kuin asennat esim. uusia ohjelmia tai laitteita. Jos koneesi menee pahasti sekaisin tästä toimenpiteestä , voit aina kääntää kelloa taaksepäin siihen hetkeen kun kaikki oli vielä hyvin (siis teoriassa ainakin). Jos sinulla ei ollut järjestelmän palautus-toiminto toiminnassa, joudut todennäköisesti kääntymään ATK-huoltofirman puoleen, joka maksaa. Jos taas toiminto oli käytössä, voit yrittää korjata ongelmaa kotona yksin tai nörttiystäväsi kanssa huomattavasti edullisemmin. Järjestelmän palautus auttaa ainoastaan softan ongelmiin eikä auta esim. kiintolevyn tuhoutuessa.

Järjestelmän palautus-toiminto kuluttaa kyllä jonkin verran koneen resursseja, mutta on todennäköisesti hintansa väärti kun kone sekoaa.

Lukijan vinkki

Asenna tietokoneen päivitykset kun itse haluat

Valitse tietokoneesi päivitystoiminnoksi jokin muu kuin ”Lataa ja asenna päivitykset automaattisesti”. Näin voit itse määritellä, milloin haluat/voit asentaa päivitykset kun sinulla on aikaa. Jos valinta on juuri tuossa kohdassa, kone alkaa tietenkin asentaa päivityksiä juuri kun sinulla on kiire lähteä jonnekin. Minuutit tuntuvat pitkiltä, kun kone asentaa päivityksiä ja käynnistyy hitaasti uudelleen ja samaan aikaan pitäisi olla menossa. Jos katkaiset virran liian aikaisin, voi kone mennä lopullisesti sekaisin. Kun valinta on jokin muu, voit itse valita milloin sinulla on aikaa asentaa tarjolla olevat päivitykset (kone ilmoittaa kyllä niistä) ilman että tarvitsee hötkyillä kellon kanssa. Näin et tuhoa konettasi ja säästät hermojasi ja myös mahdollisesti rahaa.

Levykkeiden kierrätystä

Vanhat levykkeet, eli 1,44 megatavun korppu-disketit on helppo uusiokäyttää askartelemalla niistä tyylikäs kynäteline. Solmit vain esimerkiksi ongen siimalla levykkeet kulmista yhteen. Puolet reiistä on jo valmiina ja levykkeiden toiseen päähän voi porata pienet reiät, jolloin kynätelineestä saa tukevamman.

 

Edullisia ulkomaanpuheluja

Jos sinun tarvitsee soitella paljon ulkomaille tiettyjen ihmisten kanssa, ja et halua käyttää esimerkiksi Skype-ohjelmistoa tai haluat puhua tavallisesta puhelimesta tavalliseen puhelimeen ja tarvittaessa vielä lisätä ihmisiä samaan puheluun – kannattaa kokeilla VoiceBridge.eu:n palvelua.

Siinä maksat vain paikallispuhelumaksun eli soitat 09-numeroon josta puhelu yhdistetään haluamaasi maahan netin yli ns VoIP puheluna ja vastaanottaja maksaa toisessa päässä myös vain paikallispuhelun….. Eli siis tällä tavalla saadaan aikaiseksi oikeasti edullisia ulkomaanpuheluita. Tuolta sivustolta löytyy yksinkertaiset ohjeet eli nuo puhelinnnumerot sekä ohjeet miten voi lisätä toisia ihmisiä samaan puheluun.

Lukijan vinkki

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Ylijännitesuoja tietokoneeseen

Harkitse ylijännitesuojan ostamista suojaamaan tietokonettasi mm. salamoinnin aiheuttamilta sähköpiikeilta. Ukkosen aiheuttamat ylijännitepiikit voivat toki rikkoa muitakin laitteita, mutta tietokoneet ja puhelinverkkoa hyödyntävät laajakaistamodeemit ovat yleensä kaikkein herkimpiä. Ylijänniteiltä voi suojautua muutaman euron maksavalla pistorasiaan kiinnitettävillä ylijännitesuojalla. Niitä myydään esim. Clas Ohlsonilla. Sähkölaitteet kannattaa myös irrottaa töpselistä ukkosen lähestyessä ja esim. lomamatkojen ajaksi, mutta mm. siltä varalta että salama iskee yllättäen ylijännitesuoja on hyvä olla kytkettynä.

Lisätietoja:

Älä käytä ruudunsäästäjiä

Älä käytä ruudunsäästäjiä. Nykyiset näytöt ja monitorit eivät enää tarvitse perinteisiä ruudunsäästäjiä, eli screensavereita. Näytönsäästäjässä pyörivät kuvat lisäävät sähkönkulutusta siihen verrattuna että näyttö tummenisi hetken kuluttua itsekseen kun sitä ei käytetä vähään aikaan.

Vähennä roskapostia

Internetissä on hurja määrä botteja, eli robotteja, jotka keräävät sähköpostiosoitteita mm. verkkosivuilta ja keskustelupalstoilta. Hyvä tapa vähentää sähköpostin roskapostia on ilmaista sähköpostiosoitteesi jotenkin muuten ja korvata @-merkki jollain, esim. (at)-kirjaimilla. Vähentynyt sähköpostin määrä säästää aikaasi ja sähkölaskuasi sekä myös palvelinten kuluttamaa sähköä ehkä kaukanakin kotoasi.

Puhelin modeemina

Jos omistat 3G-matkapuhelimen, selvitä voitko käyttää sitä tietokoneesi internetmodeemina. Hanki yhdyskaapeli puhelimen ja tietokoneen välille, tee sopiva datasiirtosopimus kännykkäoperaattorisi kanssa. Edullisimmat mobiilidatapalvelut alkavat alle 10 €/kk ilman siirtorajoitusta (Suomessa!). Edullisimmat kiinteät/kaapeliliittymät ovat hinnaltaan 25 €/kk ja ylöspäin. Jos tietokoneesi kannettava, voit periaatteessa surffata netissä lähessä missä vain. Puhelimen akku voi kyllä kulua hieman nopeammin, mutta uudet akut ovat edullisia esim. nettikaupasta ostettuna. Jos sinulla on puhelimessasi datasiirtosopimus, pääset myös puhelimellasi nettiin hakemaan esim. aikatauluja, uutisia, säätietoja jne.

Lukijan vinkki

Estä vanhempien ATK-ongelmat

Jos toimit ATK-ylläpitäjänä esim. vanhemmillesi, muuta heidän käyttäjätilinsä ei-järjestelmänvalvojaksi. Näin he eivät voi vahingossa asentaa tai haittaohjelmat eivät voi asentua koneelle heidän tietämättään. Näin säästät aikaa ja rahaa, kun ylimääräisiä ATK-ongelmia tulee vähemmän.

Lukijan vinkki