Lämmitys ja jälkilämpö

Hyödynnä uunia käyttäessäsi myös lämmitys ja jälkilämpö. Jos sammutat 200 asteisen uunin, etkä aukaise uunin luukkua, niin vielä puolen tunnin kuluttua uunissa on noin 100 astetta lämpöä. Sammuta siis uuni ennen kuin ruokasi on täysin kypsää.

Ole suunnitelmallinen uunin käytössä

Uunin käytössä kannattaa olla sen verran suunnitelmallinen, että valmistaa pari ruokalajia peräkkäin (tai samaan aikaan) jos mahdollista. Silloin ne valmistuvat "samoilla lämpimillä" sähköä säästäen. Esim. pullanpaiston jälkeen voi laittaa laatikon uuniin tai sitten uuniruuan valmistamisen jälkeen voi paistaa esim. kakun.

Lukijan vinkki

Kannellinen vuoka

Kun paistat uunissa jotain. Pyri käyttämään esim. kannellista vuokaa, jossa paistat ruokasi. Kaikki ruoka-ainekset – varsinkin vihannekset – sisältävät paljon vettä, joka höyrystyy uunissa. Höyrystyminen lisää huomattavasti energian kulutusta. Kun vesi on saavuttanut kiehumispisteen se ei enää lämpene, vaan energiaa alkaa kulumaan veden höyrystymiseen. Veden ominaishöyrystymislämpö on korkea, eli höyrystymiseen tarvitaan moninkertaisesti enemmän energiaa kuin lämpenemiseen. Tiivillä kannella paine pysyy korkeampana ja höyry pysyy paistoastian sisällä. Toinen hyöty on myös se että uunisi pysyy puhtaampana. Myös paistopussi toimii.

Kiertoilmauuni

Kiertoilmauuni säästää sähköä ja aikaa. Aseta lämpötila 20 astetta tavallista uunia alhaisemmalle lämmölle. Kiertoilmauunia ei tarvitse myöskään esilämmittää. Lisäksi voit paistaa kaksi, ehkä kolmekin pellillistä kerralla.

Puhdista uuni

Puhdista uunisi säännöllisesti. Näin lämpö pääsee paremmin johtumaan uunin vastuksista ja seinistä, jolloin energiankulutus laskee.

Hella vs. uuni

Laita ruokasi mieluummin hellalla kuin uunissa. Hella on paljon energiatehokkaampi kuin uuni, sillä kun lämmität hellalla sähkö lämmittää vain pientä levyä, kun taas uunissa koko suuri uuni täytyy ensin kuumentaa.

Induktioliesi

Valitse seuraavalla kerralla liesi, jossa on keraamiset induktio-keittotasot. Induktioliedessä keittotasot kuumenevat magneettisen induktion avulla, jonka vuoksi induktiotasolla voidaan kuumentaa ainoastaan sellaisia astioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa materiaalia. Esimerkiksi lasi tai alumiini eivät siis lämpene induktiolla. Induktiolevy kuluttaa 35 % vähemmän sähköä kuin perinteinen valurautainen keittolevy ja 20 % vähemmän kuin tavallinen keraaminen taso. Lisäksi induktiolevy on nopeampi kuin tavallinen levy ja se reagoi nopeasti lämpötilan muutoksiin levyn tehoa säädettäessä. Induktiotaso on myös lapsiystävällinen, sillä se ei lämpene vaan energia siirtyy suoraan lämmitettävään kattilaan. Näin ollen induktiohella ei lämpene mikäli keittotason päällä ei ole kattilaa vaikka se olisikin päällä, joten induktioliesi on tämän takia myös erittäin paloturvallinen. Lisäksi keraaminen liesi tai induktioliesi on paljon helpompi pitää puhtaana kuin tavallinen valurautalevyhella.

Uunin grillivastus

Käytä ruoanlaittoon uunin grillivastusta. Sen avulla saat tietyt ruoat valmistettua nopeammin ja vähemmällä energialla kuin tavallisilla uunin vastuksilla.

Ei ylimääräisiä tavaroita uuniin

Älä pidä ylimääräisiä vuokia tai muita tavaroita uunissa. Jos sähköuunissa on esim. tarpeeton ylimääräinen lasivuoka, uunin lämmittämiseen menee kokemukseni mukaan enemmän sähköä verrattuna siihen, että ylimääräistä lasivuokaa ei olisi uunissa.

Lukijan vinkki

Anna auringon paistaa uuniin

Suuntaa uuni ikkunan suuntaan niin, että aurinko paistaa sitä kohti iltapäivisin. Ei haittaa, vaikka uunista olisi lamppu palanut, leipomishetket sujuvat silti rattoisasti.

Niksi-Pirkasta