Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Sammuta hehkulamput HETI kun poistut huoneesta

Sammuta hehkulamput heti välittömästi kun poistut huoneesta. Ylläpitäjä on yrittänyt selvittää mitenkä asia on energiansäästölamppujen ja loisteputkivalaisimien kanssa. Toisen koulukunnan mielestä energiansäästölamput sekä loisteputkivalaisimet kannattaa myös sammuttaa heti kun poistuu huoneesta. Toisen koulukunnan mielestä ne kannattaa sammuttaa vasta kun huoneesta ollaan pois yli 10 minuuttia.

Tunnelmallinen ja pehmeä valaistus

Käytä pihavalaistuksessasi vähempi tehoisia ja pehmeämpiä valoja. Nämä ovat tunnelmallisempia, eivät häikäise, kuluttavat vähemmän sähköä ja eivät houkuttele hyttysiä.

Vessan ovi auki

Älä laita vessassa käydessäsi ovea kiinni, jos olet yksin kotona. Monet laittavat WC:n oven kiinni automaattisesti tottumuksesta vaikka olisivatkin yksin kotonaan. Näin sinun ei tarvitse turhaan valoisaan aikaan turhaan sytyttää vessaan valoja, kun ovea auki pitämällä voit hyödyntää ulkopuolelta tulevaa valoa.

Älä valaise varjostinta

Valitse sellaiset lampunvarjostimet, jotka päästävät mahdollisimman paljon valoa kotiisi. Lampunvarjostimen sisäosan valaisemisesta maksaminen on hölmöläisten hommaa.

Osta sellainen jouluvalosarja, joka on rinnan kytketty

Osta sellainen jouluvalosarja, joka on rinnan kytketty. Näin yhden valon rikkoutuminen ei sammuta koko jouluvalosarjaa, kuten sarjaan kytketyssä valosarjassa. Tunnistat sarjaan kytketyt valot siitä että löysyttämällä yhtä valoa koko sarja sammuu.

Taskulamppu mukaan

Kanna pientä taskulamppua mukanasi kun tulet yöllä kerrostaloon. Kerrostaloissa on yleensä sellainen systeemi että rappukäytävän valot saa syttymään katkaisinta painamalla noin neljäksi minuutiksi kerrallaan. Ongelmana tässä on se, että talossa voi olla esim. 8 kerrosta, joissa jokaisessa kerroksessa ehkä 5 lamppua. Jos jokainen lamppu palaa 4 minuuttia vastaa se sitä että yksi lamppu palaisi 160 minuuttia, eli lähes 3 tuntia. 4 minuuttia on 0,15 tuntia. Jos kerrostalossasi on esim. tuo 8 kerrosta ja jokaisessa kerroksessa vaikkapa 5 lamppua, eli yhteensä 40 lamppua. Jos yhden lampun teho on 60 wattia, tekee se neljän minuutin paloajalla (60w x 0,15 tuntia = 9 wattituntia = 0,009 kwh). Jos lamppuja oli siis yhteensä 40kpl, tekee neljän minuutin paloaika yhteensä 0,009kwh x 40 = 0,36 kwh. Yhden kilowattitunnin hinta on ehkä noin 9 senttiä, jolloin voidaan laskea että yksi kotiintulo yöllä maksaa noin 3,24 senttiä. Jos tämän kertoo 365 vuorokaudella saadaan tulokseksi, että jos joka päivä kotiin tultuasi sytytät rappukäytävääsi maksaa se taloyhtiöllesi noin 11,83 euroa vuodessa. Tämä tietenkin laskien niin että kukaan muu ei tulisi noiden neljän minuutin aikana kotiin, jolloin et voi hyödyntää muiden sytyttämiä valoja. Isommissa taloyhtiöissä kerroksia ja lamppuja voi olla enemmänkin, joten säästö vuoden mittaan taloyhtiöllesi on huomattava.