Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Valaisin nurkkaan

Mikäli sijoitat valaisinta seinän viereen, Sijoita valaisimesi huoneesi nurkkaan. Näin valo heijastuu kahdesta seinästä yhden sijaan.

Päivämäärä ylös

Kun vaihdat esimerkiksi uusia (loisteputki)lamppuja palaneiden tilalle, kirjoita tussilla uuteen lamppuun tai lampunkantaan päivämäärä, jolloin laitoit sen paikoilleen. Kun tämä lamppu on taas joskus vaihdon tarpeessa, näet vanhasta lampusta välittömästi kuinka kauan se on palvellut. Jos päivämäärä on mielestäsi liian tuore (lamppu kestänyt odotettua vähemmän), saattaa esim. valaisinpeilikaapin sisuskaluissa olla vikaa jos lamppu kestää esim. vain vuoden. Ilman päivämäärämerkintää on erittäin hankala muistaa milloin lamppu on viimeeksi vaihdettu.

Lukijan vinkki

Elvytä katkaisija

Jos käytössäsi oleva katkaisijalla varustettu jatkojohto (tai pistorasia) menee rikki eli katkaisijassa oleva valo ei syty eikä virta kulje läpi, älä heitä sitä roskiin ihan heti. Näitä laitteita ei voi avata, joten ainoa tapa yrittää saada tämöinen katkaisija kuntoon on räpsyttää katkaisijaa edestakaisin (töpseli seinässä) päälle-pois-päälle-pois… niin kauan kunnes se alkaa taas toimia tai sitten kun kyllästyt räpsyttämää katkaisijaa eikä elonmerkkiä näy. Jos olet saanut elvytettyä katkaisijan, voi jatkojohtoa/pistorasiaa käyttää normaaliin tapaan. Näin säästät rahaa, kun ei tarvitse ostaa heti uutta vastaavaa. Olen saanut elvytettyä onnistuneesti muutaman katkaisijalla varustetun jatkojohdon edellä mainitulla konstilla.

Lukijan vinkki

Vaalea sisustus heijastaa valoa

Maalaa talosi sisältä mahdollisimman vaaleaksi. Käytä myös asuntosi muussa sisustuksessa vaaleita sävyjä. Kuten kotivinkeissä kehoitin maalaamaan talon ulkoa mahdollisimman tummaksi niin samaa fysiikan lakia voit hyödyntää myös toisinpäin. Tumma pinta imee valon itseensä eikä heijasta sitä takaisin. Valkoinen pinta heijastaa näkyvän valon jokaista aallonpituutta takaisin. Siksi vaalea väritys vähentää keinovalaistuksen tarvetta.

Älä kitsastele energiansäästölampuissa

Kun ostat energiansäästölamppuja, älä kitsastele wattimäärissä. Esim. 7 W:n energiansäästölamppu on käytännössä käyttökelvoton himmeytensä vuoksi esim. yleisvaloksi. 11 W:n lamppu sen verran kirkas, että siitä on jotain hyötyä. Energialampuissa lux-määrä kertoo enemmän kuin teho (watti-luku), mutta pienitehoinen lamppu voi mitenkään olla kovin tehokas.

Lukijan vinkki

Hanki led-otsalamppu

Extreme-säästövinkki: Hanki led-otsalamppu. Tämän jälkeen pystyt liikkumaan ja tekemään kotitöitä ilman yleisvalaistusta. Valo on aina siellä minne käännät pääsi.

Lukijan vinkki