Sytytä hautakynttilät autossa

Kun menet seuraavan kerran käymään omaistesi haudoilla kylmänä vuodenaikana, sytytä hautakynttilät valmiiksi autossa ja kanna palavat kynttilät jossain korissa haudoille. Kynttilät on helpompi sytyttää autossa kuin tuulessa ja tuiskussa haudan äärellä näpit jäässä. Tulentekovehkeet on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana jos joku kynttilöistä sammuu matkan aikana. Näin säästät tulitikkujen lisäksi hermojasi ja kätesi kylmettymiseltä.

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Ajoita menot pimeään ajankohtaan

Ajoita kaupassa käynti, koiran ilta ulkoilutus yms harrastukset. pimeään ajankohtaan. Säästät tällöin kotisi valaistuksessa. Mikäli käyt jo valoisalla kaupassa, olet luultavasti sitten pimeällä kotona, ja pidät kotonasi valoja päällä sen ajan kun olisit kaupassa.

Mikäli käyt kaupassa pimeällä, niin kotiasi ei tarvitse valaista sillä aikaa, edellyttäen että ketään ei ole kotona. Tämä vinkki ei ole keneltäkään pois, ei edes kaupalta, sillä kauppias joutuu joka tapauksessa pitämään valoja päällä, vaikka hänen liikkeessänsä ei olisi yhtään asiakasta. Mikäli kuljet kauppaan autolla saat kuitenkin suuremmat säästöt mikäli käy kaupassa esim. työmatkalta tullessasi, jolloin ajokilometrejä tulee vähemmän.

Muita hyviä paikkoja hyödyntää ilmaista valoa ovat mm. luistelukentät, hiihtoladut, bussit, junat jne. Supersäästäjä tekee esim valoa vaativat kotiaskareet vaikkapa linja-auton valossa.

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pöly himmentää

Muistathan pyyhkiä säännöllisesti pölyt myös lampuistasi. Ohutkin pölykerros lampun pinnalla pimentää huoneitasi ja voi lyhentää lampun käyttöikää. Muistathan kuitenkin, että lamppuja ei saa koskea paljain käsin.

Muista sammuttaa valot muistutus

Mikäli perheessäsi on huonomuistisia vanhuksia tai lapsesi ovat vähän aikaa yksin kotona ennen kuin lähtevät kouluun, niin teippaa ulko-oven sisäpuolelle lappu "MUISTA SAMMUTTAA VALOT". Muistutus ulko-ovella voi estää koko päivän ajaksi turhaan päälle jäävät valot. Tarpeen vaatiessa toki muidenkin sähkölaitteiden sammuttamisesta voi muistuttaa.

Lumen

Kun ostat lamppuja, vertaile wattimäärän lisäksi myös lumenin, eli valovirran määrää, joka monesti myös ilmoitetaan lampun pakkauksessa. Lumen on wattimäärää parempi mittari lampusta lähtevän aistittavan valon määrälle, sillä ihminen aistii eri väriset, eli eri aallonpituutta olevat valot eri tavalla.

Tee valaisimestasi kalliimman näköinen

Ripusta valaisimesi alle roikkumaan joku kaunis kiiltävä koriste-esine. Kiiltävä esine heijastaa valoa myös muualle ja tällä tavoin voit saada ihan tavallisen valaisimenkin näyttämään kalliimmalta mitä se onkaan.

Liiketunnistimella varustetut valot

Pihavaloja ei kannata pitää yöllä päällä. Vaan kannattaa hankkia liiketunnistimella varustettu kytkin, joka syttyy tarvittaessa kun pihalla liikutaan. Myöskään jouluvaloja ei kannata jättää yöksi päälle, kun kukaan ei ole niitä ihailemassa.

Valkoiset kynttilät valaiset eniten

Mikäli käytät kynttilöitä valaistukseen, niin käytä valkoisia kynttilöitä. Nämä valaisevat huomattavasti paremmin kuin esim. punaiset tai vihreät kynttilät.