Tarkistuta ennakonpidätysprosenttisi

Jos olet työssäkäyvä, tarkistuta ennakonpidätysprosenttisi, näin et maksa liikaa ennakonpidätyksiä, toisaalta ei ole kiva saada myöskään mätkyjä liian alhaisen ennakonpidätysprosentin takia. Itse tykkään pitää ennakonpidätysprosentin jonkun verran yläkantissa, jolloin aina joka vuosi tulee yleensä palautusta, viiveellä tosin. Ja kun käteen jää vähemmän heti palkanmaksun jälkeen, ei rahaa kulu mihinkään turhuuteen.

Lukijan vinkki

Huomioi hinnankorotukset ja -muutokset

Seuraa uutisia sekä medioita ja pyri huomioimaan mahdolliset hinnankorotukset ja -muutokset etukäteen. Esim. alkusyksyllä 2011 uutisoitiin voin hinnannoususta, joten ostin hyvän sään aikana pakastimen täyteen edullisempia voipaketteja. Samoin tämänkin vuoden viimeisninä päivinä kannattaa ostaa dieseliä tankit ja pöntöt täyteen vanhalla hinnalla ennen vuodenvaihteessa tapahtuvaa mahdollista veron/hinnankorotusta.

Vastaavasti kannattaa havannoida, mikäli jonkin käyttämäsi tuotteen tulee laskemaan, niin kannattaa odottaa sitä. Näin säästät taas hieman rahaa. Esim lokakuun 2009 alussa ruoan arvonlisävero laski 17 %:sta 12 %:iin. Tällöin kannatti tietenkin sinnitellä mahdollisimman vähillä ostoilla syyskuu ja ostaa samat ruoat huomattavasti edullisemmin lokakuussa. Jääkaapin täyttäminen veronalennuksen jälkeen maksoi jopa 10 euroa vähemmän kuin olisi maksanut ennen jääkaapin täyttämistä.

Varmista että ostamassasi autossa on kaikki ajoneuvoverot maksettu

Jos ostat käytettyä autoa varmista, että siitä on kaikki ajoneuvoverot maksettu ja katsastus voimassa. Tämä hoituu helpoiten Trafin, eli entisen AKE:n veroneuvonnasta jonka puhelinnumero on 020 696 321.

Työsuhdeauton kannattavuus

Mikäli sinulle tarjotaan työsuhdeautoa, laske tarkasti sen kannattavuus. Työsuhde auto tarkoittaa siis sitä, että solmit työnantajasi kanssa sopimuksen että saat käyttää työnantajasi omistamaa tai hallinnoimaa autoa myös sinun ja perheesi yksityisajoihin. Karkeasti voidaan sanoa, että mikäli ajat vanhemmalla autolla ja saat käyttää runsaisiin työajoihisi omaa autoa, joista saat verottomat kilometrikorvaukset, niin oma auto voi olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Työsuhdeauto tulee kuitenkin todennäköisesti uutta omaa autoa edullisemmaksi. Myös paljon ajavalle vapaa autoetu on edullinen, sillä tällöin sinun ei tarvitse välittää esim. polttoaineen hintojen nousuista yms. Ota laskuissasi huomioon myös se, että niin työsuhdeautoetu, kuin muutkin luontoisedut (mm. asunto- ja ruokaetu) otetaan huomioon sinun eläkekertymässä sen mukaan kuin niitä verotetaan. Myös auton useimmat lisävarusteet nostavat autoedun verotusarvoa. Autoedun verotusarvolaskuri löytyy mm. täältä http://prosentti.vero.fi/Vero.Autoetulaskuri/Erittely.aspx?language=FIN Vapaa autoetu tarkoittaa sitä, että työnantajasi maksaa myös kaikki auton kulut, huollot, renkaat, polttoaineet yms. Auton käyttöetu tarkoittaa maksat itse yksityisajojesi polttoainekustannukset, jolloin sinun on pidettävää ajopäiväkirjaa ajoistasi. Mainittakoon tässä että vapaa autoetu ei ole ympäristön kannalta hyvä juttu. Ilmaiset bensat/dieselit työnantajan piikkiin rohkaisevat ihmisiä turhaan ajeluun. Ajattele ympäristöä ja työnantajaasi – älä aja työsuhdeautolla ainakaan sellaisia turhia ajoja, joita et omallakaan autolla ajaisi.

Lisätietoja:

Liikennekäytöstä poisto

Säästät myös jos hieman pidempään lomalla ollessasi otat autosi pois liikennekäytöstä. Liikennekäytöstä poisto tapahtuu esim. netissä ja maksaa (vuonna 2012) 4 €. Takaisin liikennekäyttöön ilmoittaminen maksaa myös saman hinnan, eli kustannukset ovat yhteensä siis 8 €. Kun poistat autosi liikennekäytöstä liikenteen turvallisuusvirasto, eli lyhyemmin Trafi, eli entinen AKE hyvittää sinulle ajoneuvoveron seuraavasta päivästä alkaen. Lisäksi saat hyvitystä myös autosi vakuutusmaksuista. TRAFIn webbisivuilla on laskuri, josta voi laskea kuinka kannattavaa autosi tilapäinen liikennekäytöstä poisto olisi. Esimerkiksi jos sinulla on uusi diesel-käyttöinen 1 650 kiloa painava henkilöauto, voit nähdä että pelkästään verohyöty huomioonotettuna liikennekäytöstäpoisto kannattaa tehdä jo kahden viikon loman ajaksi. HOX! Muista että kun teet ilmoitat autosi tilapäisesti pois liikennekäytöstä et missään tapauksessa saa ajaa autollasi ennen kuin olet tehnyt ilmoituksen autosi laittamisesta takaisin liikennekäyttöön. Tässä linkistä tarkempaa tietoa asiasta

http://www.trafi.fi/tieliikenne/rekisterointi/rekisteri-ilmoitukset/liikennekaytostapoisto

Lisätietoja:

Tiedosta tulevat ajoneuvoverot

Tiedosta tulevat ajoneuvoverot. Nykyään ajoneuvoveron suuruus perustuu vuosimallia 2001 ja sitä uudemmissa autoissa autosi hiilidioksidi, eli CO2 -päästöihin. Esimerkiksi vain 66g/km päästävän auton vero vuodessa on 20€, 100g/km = 42 €, 120g/km = 59 €, 140g/km=79,2 €, 200g/km=156,95 €. Vanhempien ennen vuotta 2001 käyttöönotetun auton verotus pohjautuu auton painoon. Alle 1300kg painavien autojen vuotuinen ajoneuvovero tulee olemaan 75,92€/v.

Alle 1600kg painavan auton 110,96 ja alle 2000 kg painavan auton 167,90 €. Tämän päälle tulee tietenkin vielä diesel-öljyllä toimivista autoista perittävä käyttövoimavero, kuten nykyäänkin. Voit katsoa oman autosi tulevan ajoneuvoveron esimerkiksi alla olevista linkeistä.

vm. 2001 ja uudemmat:

http://www.autoliitto.fi/@Bin/2418192/co2%20perusteinen%20vuotuinen%20ajoneuvovero%20vm%202001%20eteenp%C3%A4in.pdf

ja vanhemmat autot:

http://www.autoliitto.fi/@Bin/2418198/painoperusteinen%20vuotuinen%20ajoneuvovero%20ennen%20vuotta%202001%20k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6notetut.pdf

Lisätietoja: