Rälläkkävinkki

Kaupoissa myydään tarjouksissa yleensä 115 mm:n ja 125 mm:n katkaisu- ja hiomalaikkoja kulmahiomakoneisiin yleensä samalla hinnalla. Jos omistat 115 mm:n rälläkän, kannattaa ostaa samaan hintaan vähän isompia (125 mm:n) laikkoja. Eroa halkaisijassa on 1 cm ja säteessä 0,5 cm. Tällöin 125 mm:n laikka ei välttämättä mahdu 115 mm:n kipinäsuojan alle joten sen joutuu poistamaan ainakin aluksi jotta isompi laikka mahtuu pyörimään kunnes se on kulunut 5 mm. Saat siis samalla rahalla enemmän leikkaus- tai hiontapintaa.

Lukijan vinkki

HOX! Lue varoitus tähän vinkkiin seuraavasta kommentista!

2 kommenttia

 • Älkää edes ajatuksen tasolla säästelkö senttejä tällaisessa turvallisuusasiassa. Tiedän tapauksia, kun rälläkän rispaantunut terä ”räjähtää”. Kun paine on leikattavaa kappaletta vasten niin räjähdyssuunta on silloin henkilöä kohti ja silloin kannattaa olla se suoja paikallaan. 1500 kierrosta minuutissa tekee aika ilkeää jälkeä naamaan…Pyydän ylläpitoa poistamaan rälläkkävinkin!

 • Urkki on oikeassa eli aina kannattaa käyttää työvälineisiin kuuluvia suojaimia ja sopivia osia ja varaosia. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että joissain tapauksissa rälläkän kipinäsuojus on työkohteen edessä (näköeste) tai sitten kipinäsuojus ottaa kiinni ennen kuin laikka ottaa kiinni, jolloin kipinäsuojus on pakko poistaa jos meinaa homman tehdä. Yhtä hölmöä on hioa katkaisulaikalla tai leikata hiomalaikalla.

  Vinkin ideanahan oli siis että 115 mm katkaisu/hiomalaikka ja 125 mm katkaisu/hiomalaikka ovat usein kaupoissa samanhintaisia ja koska laikat ovat muodoltaan pyöreitä, on säteessä eroa 5 mm. Eli samalla rahalla saa enemmän tavaraa. Katkaisulaikka kuluu yleensä aika nopeasti, jolloin Ø125 mm => Ø115 mm ≥ jolloin kipinäsuoja mahtuu paikalleen. Asia on tietysti erikseen esim. Ø125 mm timanttikatkaisulaikalla, joka ei käytön aikana kulu juuri ollenkaan, jolloin joudutaan työskentelemään koko ajan ilman kipinä/laippasuojusta jolloin mahdollisen tapaturman sattuminen on todennäköisempää. Laikkojen ”räjähtäminen” on harvinaisempaa uusilla laikoilla, vanha, kauan käytössä ollut laikka räjähtää helpommin (riippuu leikattavasta materiaalista) kuin kaupasta juuri haettu.

  Ø 180 mm:n laikkaa uutena on turha tarjota pikkurälläkkään, näissä kokoero (ja pyörimisnopeuden ero) on liian suuri jolloin laikka ei kestä vaan hajoaa (ei omaa kokemusta). Ø 125 ja Ø 115 mm ovat niin lähellä toisiaan että ne käyvät ristiin, ainakin pakkausmerkintöjen mukaan. Kun Ø 180 mm laikka on kulunut riittävän pieneksi, sitä voi taas tarjota näihin pienempiin koneisiin, napareikä on halkaisijaltaan sama (22,23 mm).

  Itse käytän laikkahommissa AINA suojalaseja + muovinen kasvovisiiri, kuulosuojaimet ja sitten kiveä leikatessa vielä hengityssuojainta. Ulkona metallia leikatessa/hiottaessa kannattaa myös huomioida tuulen vaikutus, kipinät saattavat lentää myötätuulessa pidemmälle kuin oli tarkoitus.

  Kaikki lukijat ymmärtänevät että joku säästövinkki joka toimii toisella ei sovellu omaan käyttöön sellaisenaan tai ollenkaan, esim. auton polttimoiden vaihto. Sivun ylläpitäjä moderoinee pahimmat sammakot pois, mutta lopullinen vastuu on tietysti lukijalla. Kiitän Urkkia rakentavasta kritiikistä.

  Ps.:Pikkurälläkät pyörivät n. 11 000 rpm jotta saavutetaan n. 80 m/s kehänopeus. Isot koneet (Ø 230 mm) pyörivät noin 6000-6500 rpm ja keskikokoiset jotain tältä väliltä.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi