Sulje kaikki ikkunat ja ulko-ovet kun ilmalämpöpumppu on päällä

Sulje kaikki ikkunat ja ulko-ovet kun ilmalämpöpumppu on päällä. Aivan samoin kuin auton ilmastointiakin käytettäessä. Mikäli tuuletat samaan aikaan niin ulkoa tulee vain lisää ilmaa, jonka ilmalämpöpumppu joutuu lämmittämään tai kesällä jäähdyttämään.

Sulata ilmalämpöpumppu

Sulata ilmalämpöpumppu, mikäli siinä on paksu jääkerros ympärillä. Tällöin pumpun energiatehokkuus paranee ja pumppu pystyy aina yhtäjaksoisesti pidempään päällä ennen kuin alkaa sulattamaan itse itseään, sekä puhaltaa myös kuumempaa ilmaa. Pumpun sulatus onnistuu esimerkiksi peittämällä pumppu esim. auton suojapeitteellä tai pressulla ja puhaltamalla peitteen alle lämmintä ilmaa.

Ilmalämpöpumpulle suojakotelo

Osta tai nikkaroi itse ilmalämpöpumpulle suojakotelo. Suojakotelo vähentää lumen ja jään kertymistä pumpun ulkoyksikön ympärille ja sisälle, jolloin ilmalämpöpumpun suorituskerroin ja sitä kautta energiatehokkuus paranevat. Lisäksi pumppusi ulkonäkö paranee.

Varmista että lämmityskaudella ilmalämpöpumppu on asetettu vain lämmitystoimintoon

Varmista aina että lämmityskaudella ilmalämpöpumppu on asetettu vain ja ainoastaan lämmitystoimintoon. Joissain malleissa voit asentaa halutun lämpötilan ja pumppu valitsee sitten automaatisesti tarvitseeko asuntoasi lämmittää vai viilentää. Mikäli poltat takkaa niin pumppu voi tällöin luulla että asuntosi tarvitsee viilennystä, koska lämpötila on hetkellisesti noussut, ellei pumppua ole asetettu vain ja ainoastaan lämmittämään. Tiedät että pumppusi vain lämmittää kun kaukosäätimessä on auringon kuva. Alhaalla olevassa kuvassa auringon kuva näkyy kaikkein ylimpänä. Kosteudenpoistossa ylärivillä näkyy vesipisaran kuva ja jäähdytystoiminnossa lumihiutaleen kuva. Muissakin merkeissä kuin tässä ylläpitäjän Sanyossa toiminnot ovat suurinpiirtein samanlaisia.

 

Ilmalämpöpumppu ja takka

Laita ilmalämpöpumpun puhallusta vähän kovemmalle, mikäli poltat samanaikaisesti takkaa. Tällöin pumppu voi paremmin siirtää takan tuottamaa lämpöä muualle asuntoosi. Sen sijaan takkaa sytyttäessä voi puhallusta laittaa vähän pienemmälle, jotta takka syttyisi paremmin palamaan.

Pyykki kuivaa ilmalämpöpumpun alla.

Pyykki kuivaa nopeasti ilmalämpöpumpun sisäyksikön alla. Näin et tarvitse mitään kuivausrumpua.

Käytä vain valtuutettua asentajaa

Muista että ilmalämpöpumpun kylmäasennuksen ja sen huollon saa tehdä vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, eli aikaisemman turvatekniikan keskuksen (TUKES) valtuuttama asentaja. TUKESin kylmäalan patevyysrekisteri löytyy allaolevasta linkistä. Mikäli laitteen asentaja ei ole rekisterissä, laitteen vakuutus ei korvaa sen rikkoontumista. Varmista myös että ilmalämpöpumpun asentava yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, sillä tämä on edellytyksenä asennustyöstä saatavaan kotitalousvähennykseen. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa osoitteesta www.ytj.fi

http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/Kylmaalan-patevyysrekisteri/

Lisätietoja:

Hanki ilmalämpöpumppu

Hanki ilmalämpöpumppu. Ylläpitäjä osti vuoden 2008 joulukuussa Sanyo Shiki Sai Kan -merkkisen ilmalämpöpumpun

http://www.sanyoshop.fi/ilmalampopumput/SanyoShop%20Shiki%20Sai%20Kan%202.pdf. Ennen ilmalämpöpumpun hankkimista sähköä ylläpitäjän taloudessa kului 1.12.2007 – 1.8.2008 ajalla päiväsähköä 4959 kilowattituntia (kWh) ja yösähköä 5072 kWh. Vuotta myöhemmin ilmalämpöpumpun hankkimisen jälkeen yhtä pitkällä ajanjaksolla, eli 1.12.2008 – 3.8.2009 sähköä ylläpitäjällä kului 4249 kWh ja yösähköä 5132 kWh. Kalliimpaa päiväsähköä säästyi siis 700 kwh 9 kuukauden vertailujaksolla. Yösähköä kului jopa 80 kWh enemmän. Ylläpitäjä asuu Oulussa, joten lukua selittää se että vuoden 2009 talvi ja kevät olivat Oulussa huomattavasti kylmempiä kuin vuotta aikaisemmin. Vuonna 2008 talvi ja kevät olivat poikkeuksellisen lauhoja. Mainittakoon vielä että ylläpitäjän kotona on suora sähkölämmitys sekä kylpyhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa osittain varaava lattialämmitys. Käyttövetemme lämpenee yösähköllä.

Lisätietoja:

Ilmalämpöpumppu kovilla pakkasilla

Kovilla pakkasilla laita ilmalämpöpumpun lämpötilän pyyntiä hieman suuremmalle kuin normaalisti. Näin pumpun tehokkuus ja hyötysuhde paranevat. Mielestäni ilmalämpöpumppua kannattaa kovilla pakkasilla pitää päällä niin pitkään kun sen jaksaa puhaltaa lämmintä ilmaa. Meillä pumppu lopettaa kokonaan toimintansa noin -16 asteessa. Tätä kylmemmässä olen aina sammuttanut pumpun ja ottanut sen irti pistorasiasta, sillä ilmalämpöpumppuakaan ei kannata pitää turhaan päällä, jos siitä ei ole mitään hyötyä yli -16 asteen pakkasilla.

Ilmalämpöpumpun sijoituksesta

Kun asennat ilmalämpöpumpun, asenna se mieluiten eteläseinälle aurinkoon päin mikäli käytät sitä pääasiassa lämmitykseen. Mikäli käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa jäähdytykseen kannattaa se asentaa pohjoispuolelle varjoiseen paikkaan. Myös varjostavan puun istuttaminen ulkoyksikön lähistölle nostaa laitteen tehokkuutta jäähdytyksessä.