Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sinne mahdollisesti tippuneista lehdistä, havunneulasista ja muista roskista. Ole varovainen, ettet riko kennostoa.

Säädä sähköpatterien termostaatit ilmalämpöpumppua pienemmälle

Säädä sähköpatterien termostaatit ainakin muutaman asteen ilmalämpöpumppua pienemmälle. Tällöin sähköpatterit lämpenevät vasta tarvittaessa, kun pattereita energiatehokkaamman ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.

Kondenssivesi talteen

Ota talteen ilmalämpöpumpusta ulkoyksiköstä tuleva kondenssivesi laittamalla esimerkiksi ämpäri sen alle. Tämä on ilmaista vettä, joka kannattaa käyttää kukkien kasteluun tai vaikkapa auton pesuun, ei kuitenkaan juomavedeksi. Vettä tulee helposti useita litroja vuorokaudessa ja ellei vettä ota talteen siitä kasvaa nopeasti jäävuori. Myös talosi sokkeli voi kastua.

Pidä kiinni sellaisten huoneiden ovet, joita ei käytetä aktiivisesti

Pidä lämmitettäessä kiinni, ja myös kesällä mahdollisesti jäähdytettäessä, sellaisten huoneiden ovet, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä. Jos sinulla on esimerkiksi takka tai ilmalämpöpumppu niin on turha puhaltaa lämmintä ilmaa mm. vaatehuoneeseen.

Ovet auki sellaisiin huoneisiin, joissa oleskellaan

Pidä huoneistosi mahdolliset väliovet auki sellaisiin huoneisiin, joissa oleskellaan, jolloin ilmalämpöpumppu pääsee puhaltamaan lämpöä muihinkin huoneisiin.

Kosteuden poistaminen viilentää

Jos sinulla on kuuma, ylimääräisen kosteuden poistaminen kodistasi saa ilman tuntumaan viileämmältä, vaikka lämpötila olisikin sama. Kuivempi sisältää vähemmän lämpöä kuin kostea ilma. mm. Ilmalämpöpumpuissa voit laittaa päälle pelkästään kosteutta poistavan toiminnon, mikä kuluttaa vähemmän sähköä kuin jäähdytys. Muista myös että Suomessa myytävät ilmalämpöpumput ovat yleensä ns. Nordic-mallia, joka on tarkoitettu etupäässä lämmitykseen. Pumpun käyttäminen kovaan jäähdytykseen saa sen koneiston koville, minkä takia ilmalämpöpumppuja on myös rikkoutunut kovan jäähdytyksen aikana.

Sammuta jäähdyttävä ilmalämpöpumppu tuntia enen kuin poistut tiloista

Jos viilennät kotiasi tai vaikkapa toimistoasi ilmalämpöpumpulla, sammuta pumppu tuntia aikaisemmin kun poistut tiloista. Tila pysyy tunnin ajan viileänä ennen kuin alkaa lämmetä.

Sulje kaikki ikkunat ja ulko-ovet kun ilmalämpöpumppu on päällä

Sulje kaikki ikkunat ja ulko-ovet kun ilmalämpöpumppu on päällä. Aivan samoin kuin auton ilmastointiakin käytettäessä. Mikäli tuuletat samaan aikaan niin ulkoa tulee vain lisää ilmaa, jonka ilmalämpöpumppu joutuu lämmittämään tai kesällä jäähdyttämään.

Sulata ilmalämpöpumppu

Sulata ilmalämpöpumppu, mikäli siinä on paksu jääkerros ympärillä. Tällöin pumpun energiatehokkuus paranee ja pumppu pystyy aina yhtäjaksoisesti pidempään päällä ennen kuin alkaa sulattamaan itse itseään, sekä puhaltaa myös kuumempaa ilmaa. Pumpun sulatus onnistuu esimerkiksi peittämällä pumppu esim. auton suojapeitteellä tai pressulla ja puhaltamalla peitteen alle lämmintä ilmaa.

Ilmalämpöpumpulle suojakotelo

Osta tai nikkaroi itse ilmalämpöpumpulle suojakotelo. Suojakotelo vähentää lumen ja jään kertymistä pumpun ulkoyksikön ympärille ja sisälle, jolloin ilmalämpöpumpun suorituskerroin ja sitä kautta energiatehokkuus paranevat. Lisäksi pumppusi ulkonäkö paranee.