Taittele biojätepussukat sanomalehdestä

Taittele biojätepussukat sanomalehdestä, täällä ohje:

http://www.yhteishyva.fi/yhteishyva/vastuullinen_kuluttaminen/kierratys_ja_jatteet/taittele_biojatepussi/

Lukijan vinkki

Lisätietoja:

Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä

Juhlapyhinä haudoille viedään paljon hautakynttilöitä. Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä, niin ei tule jätettä niin paljon kuin "kuorellisista kynttilöistä", eikä "metallihattuja" kerry.

Lukijan vinkki

Tyhjää jäteastia harvemmin

Jäteastian tyhjennysväliä kannattaa pitää niin harvana kuin suinkin. Ei kannata maksaa noin kuutta euroa vajaan astian tyhjentämisestä. Ylläpitäjällä käy harvasta tyhjennysvälistä johtuen joskus poikkeustilanteissa niin etteivät roskat mahdu jäteastiaan. Tällöin on halvempaa esim. pari kertaa vuodessa jättää täysi jätesäkki tyhjennettävän jätesäiliön viereen kuin maksaa tiheämmästä tyhjennysvälistä. Samalla kertaa jäteastian tyhjentämisen kanssa tapahtuva lisäsäkin tyhjääminen on yleensä melko edullista. Jäteastian viereen jätetyn irtosäkin tyhjennyshinta on ainakin ylläpitäjän käyttämällä jätehuoltoyrityksellä alhaisempi kuin jäteastian tyhjennys, koska sen voi poimia kyytiin samalla kun varsinainen jäteastia tyhjennetään. Omakotitalon normaalin 240 litran jäteastian tyhjennys maksaa noin 6,50 €. Mikäli astia tyhjennetään joka viikko tekee se vuodessa 338 €. Mikäli tyhjennysväli on vaikkapa neljä vikkoa niin astia tyhjennetään vuodessa 13 kertaa mikä maksaa 84,50 €, joten säästät noin 250 € verrattuna neljän viikon tyhjennykseen.

Kieltäydy tarpeettomista tavaroista

Kieltäydy tarpeettomista tavaroista, sillä luonnonvarojen tuhlauksen lisäksi niistä kertyy sinulle turhaa jätettä ja jätekustannuksia. Esim. hampurilaisravintolassa voit hyvin sanoa että et halua pilliä mukiisi, mikäli et tarvitse sitä.

Isompi jäteastia

Hanki isompi jäteastia ja olkaa naapurien kanssa yhteistyössä. Isomman jäteastian tyhjennys maksaa yleensä suhteessa vähemmän kuin pienemmän 240 litran jäteastian. Tällöin tyhjennysväliä voi pitää harvempana. Tässäkin voi harrastaa yhteistyötä naapurin kanssa, esim. hankkimalla yhteisesti isomman jäteastian, joka tyhjennetään harvemmin. Tai sitten voitte ennen roska-auton käyntiä tarkastaa, että olisiko jomman kumman roskiksessa vielä tilaa toisenkin naapurin roskille.

Litistä roskat

Litistä roskasi (pantittomat muovipullot ja mitkä tahansa roskat) mahdollisimmat tiiviisti. Näin toimimalla roska-astiaasi mahtuu enemmän roskia ja voit harventaa tyhjennysväliä. Samalla säästyy myös ympäristöä kun jäteautoralli vähenee.

Käytä aitoja roskapusseja

Älä käytä ruokakaupasta ostettuja muovikasseja roskapusseina. Muovikassien hinta vaihtelee eri kauppaketjuissa ollen noin 17 senttiä. Käytä roskapusseina oikeita pakkauksissa myytäviä roskapusseja, esim. Eldorado-merkkisiä. Näiden ostaminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin yksittäisten muovikassien ostaminen kaupan kassan luota. Nämä ovat myös ympäristöystävällisempiä, sillä ne ovat ohuempaa muovia eikä niissä ole turhia väripainatuksia.

Oikean kokoisia roskapusseja

Hanki sopivan kokoisia roskapusseja roska-astian koon mukaan. Jos pussi on huomattavasti isompi kuin roskasanko sisällä, joudut yleensä viemään "puolityhjiä" pusseja ulos jäteastiaan. Roskia voi painaa kädellä tms. tiiviimmäksi, jolloin astiaan (=roskapussiin) mahtuu enemmän tavaraa. Kaikki hedelmä- ym. pussukat kannattaa myös hyödyntää eli laittamalla niihinkin roskia ja viemällä ne erikseen roskikseen. Näin voit vaikuttaa roskapussien kulutukseen ja voit samalla säästää hieman rahaa.

Lukijan vinkki

Entiset pois samalla

Jos ostat jonkun uuden huonekalun, esim. sohvan tms., kysy oston yhteydessä paljon maksaa entisen poisvienti. Kokemukseni mukaan hinta vaihtelee 20-30 €:n välillä. Kysele tuttaviltasi ym. tarvitsevatko he huonekalua edullisesti. Jos ei muuta vaihtoehtoa ole, selvitä onko paikkakunnalla toimiva kierrätyskeskus tai vastaava kiinnostunut tästä huonekalusta, haku on luovuttajalle ilmainen. Näin sinun ei tarvitse maksaa huonekalukaupalle vanhan poisviennistä.

Itse hajotin vanhan runkopatjaparisängyn vasaralla ja sorkkaraudalla, metalliosat keräyslootaan, vaahtomuovit ja kankaat roskikseen ja puuosat saunan uuniin sopiviksi paloiksi. Säästö 25 € tästä selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Kanahäkki kiinni

Jos asut kerrostalossa ja huoneistoosi kuuluu säilytyskoppi eli ns. kanahäkki, tämän ovi kannattaa pitää lukossa, vaikka et siellä aio säilyttää mitään. Tyhjä, avoin koppi toimii kätevänä kaatopaikkana muille asukkaille ja joudut todennäköisesti jossain vaiheessa siivoamaan oman koppisi muiden törkyistä omalla kustannuksellasi.

 

Lukijan vinkki