Ilmaisia roskapusseja

Markettien pullonpalautusautomaattien roskakorista saat hyviä muovikasseja roskapusseiksi. Päivittäin voi ottaa muutaman ja yleensä ne ovat puhtaitakin, tyhjiä pulloja vaan viety kauppaan niissä.

Niksi-Pirkasta

Kompostoi ja kierrätä

Hanki lämpö- eli thermokompostori ja kompostoi biojätteesi. Myös avokomposti on hyvä puutarhajätteille, mutta kompostin käyttö talvella edellyttää lämpökompostoria. Lämpökompostori pitää myös rotat ja muut jyrsijät poissa pihapiiristäsi. Edullisen lämpökompostorin saa alle satasella, joten se maksaa itsensä parissa vuodessa takaisin. Kun kompostoit kaikki eloperäiset jätteesi niin saat ravinteikasta multaa, jota voit hyödyntää pihassasi. Näin ollen sinun ei tarvitse erikseen ostaa kaupasta multaa. Voit myös harventaa jäteastian tyhjennyskertoja ja säästät noin 6 euroa per väliin jäänyt tyhjennyskerta. Toki kompostiin joutuu ostamaan kuiviketta, mutta toisaalta saat kompostorista biojätteiden hajottua multaa.

Ylläpitäjä on onnistunut kierrättämään jätteensä niin hyvin että meillä käy jäteauto vain joka kuudes viikko. Yksi tyhjennys maksaa noin. 6 €. Jos emme kierrättäisi täytyisi jäteastiamme tyhjentää noin joka kolmas viikko, eli 17 kertaa vuodessa. Tyhjennys kuuden viikon välein on puolta vähemmän eli noin 8,5 kertaa vuodessa. Säästösi 6 euron hinnalla per tyhjennys on yhteensä noin 51 euroa vuodessa. Pääkaupunkiseudulla jätehuollon hinta on mahdollisesti kalliimpaa

Kierrätä jätteesi myös työpaikallasi. Mikäli työpaikalla on jäteastiat eri tarkoituksiin niin se tarkoittaa sitä että jokainen tukee asiaa lukee astioiden kyljestä mitä niihin saa ja ei saa panna. Esim. pahvinkeräykseen taittelemattomana laitetut laatikot vievät runsaasti tilaa ja lisäävät kuljetuskuluja ja pakokaasupäästöjä.

Kuiva jäte on kevyttä

Korjaa puutarhajätteet kuivalla kelillä. Kuivina ne vievät huomattavasti vähemmän tilaa ja painavat vähemmän kuin märkinä. Tällöin niiden kuljettaminen vie vähemmän polttoainetta ja mikäli puutarhajätteet punnitaan kaatopaikalla niin säästät myös kaatopaikkamaksujen kilohinnassa, mikäli risusi ja oksasi ovat kuivia.

Tussikynä + muki

Jos järjestät kutsut tms. ulos, joissa tarjoillaan juomaa pahvimukeista, varaa mukaan tussikynä. Pyydä ihmisiä kirjoittamaan nimensä omaan mukiin, jotta siitä voi vielä juoda myöhemmin uudestaan. Näin juhlien järjestäjänä säästät omia mukejasi turhalta haaskaukselta.

Lukijan vinkki

Lue pakkauksista kierrätysohjeet

Lue aina roskiin menevistä pakkauksista, kääreistä ja roskista onko niissä mitään mainintaa siitä, kuinka ne voidaan kierrättää. Monissa kääreissä lukee, että voiko ne laittaa energiajätteisiin, muovinkeräykseen yms. vai pitääkö laittaa sekajätteisiin. Toimimalla näin voit ehkä harventaa jäteastiasi tyhjennysväliä.

WC ei ole roskis

Hanki vessaasi oikea roskis ja älä missään tapauksessa käytä vessanpönttöä roskiksena. Joillain uusavuttomilla on kummallinen tapa heittää WC:n pönttöön kaikki roskansa, kuten ruoantähteet, terveyssiteet, kondomit, vaipat, vanupuikot, hammasharjat yms. Nämä eivät kuulu WC:n pönttöön ja voivat aiheuttaa tukoksen. Tukkeutunut viemäri aiheuttaa helposti kalliin ja pahanhajuisen vesivahingon kotiisi. Lisäksi jokainen WC:n roskahuuhtelu kuluttaa siis noin 5-8 litraa vettä turhaan. Näiden lisäksi WC:stä vedetyt roskat aiheuttavat vedenpuhdistamoille miljoona laskut vuodessa. Kaiken huipuksi Helsingin Veden www.pontto.fi sivustolla kerrotaan vielä, että ruoantähteiden kaataminen vessanpönttöön houkuttelee rottia viemäreihin. Viemäriverkostossa on paljon tyhjiä varaputkia, jotka ovat normaalisti tyhjillään ja täyttyvät pääviemäreiden täyttyessä. Näissä putkissa rotat asuvat ja syövät vessastasi alas vetämiä ruokia.

Lisätietoja:

Vaatteita hoitolaitoksiin

Vanhainkodit/hoitolaitokset voivat ottaa vastaa puhtaita, ehjiä vaatteita. Kannattaa tarjota, säästät jätekuluissa!

Lukijan vinkki

Kerää koirien jätökset maasta löytyvien muiden roskien sisään

Kerää koirien jätökset maasta löytyvien muiden roskien sisään. Monesti kaupungilla kulkiessasi joku roskaaja on jättänyt jonnekin jotain muita roskia, esim. oluiden monipakkausten kuoria, tyhjiä karkkipusseja yms. papereita. Käytä näitä valmiita muiden roskaamia roskia koirien jätösten siivoamiseen. Säästät näin koirankakkapusseja ja samalla lähiympäristösikin tulee siivottua.

Taittele biojätepussukat sanomalehdestä

Taittele biojätepussukat sanomalehdestä, täällä ohje:

http://www.yhteishyva.fi/yhteishyva/vastuullinen_kuluttaminen/kierratys_ja_jatteet/taittele_biojatepussi/

Lukijan vinkki

Lisätietoja:

Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä

Juhlapyhinä haudoille viedään paljon hautakynttilöitä. Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä, niin ei tule jätettä niin paljon kuin "kuorellisista kynttilöistä", eikä "metallihattuja" kerry.

Lukijan vinkki