Kimppalahja tulee halvemmaksi kuin monta pientä lahjaa

Joulu- ja/tai kevätjuhlan aikaan on kohteliasta muistaa koulun/päiväkodin henkilökuntaa/lapsen omahoitajaa kuluneesta lukukaudesta. Kerätkää hyvissä ajoin muiden lapsien vanhempien kanssa kimppalahja. Tällöin säästätte rahaa, sillä muutamalla eurolla per lapsi saatte ostettua  kimppalahjan ja kaiken lisäksi opettaja saa näin paljon järkevämmän ja mieluisamman lahjan, kuin jos jokainen lapsi olisi ostanut erikseen esim. kynttilän tai suklaarasian.

Säästä pakettikorteissa

Säästät pakettikorteissa kun paketoit jokaisen lapsen ja perheen jäsenen joululahjat erilaisella paperilla. Tällöin pakettikortteja ei tarvita. Myös tussikynää kuluu vähemmän, kun tekstejäkään ei tarvita :). Tämä sopii vinkki sopii parhaiten vähän vanhemmille lapsille, sillä mikäli perheessä vierailee joulupukki, niin tässä voi olla vähän liikaa opettelemista kiireiselle pukille.  Myös lapset voivat myös alkaa ihmettelemään, että miksi ihmeessä vanhemmat tietävät kenelle mitkäkin lahjat tulevat, mutta ei itse joulupukki…

Käytä lyijykynää

Käytä lyijykynää esim. joulu- tai kutsukorttien kirjoittamisessa ja kirjoita lopuksi paremmalla kynällä päälle kun teksti on varmasti oikein ja virheetön. Tällöin ei tule virheet on helppo korjata pyyhekumilla, etkä joudu heittämään kortteja pois turhien kirjoitusvirheiden takia.

Jouluvalojen katselu on ilmaista ajanvietettä

Ilmaista ajanvietettä lapsille ja lapsenmielisille joulun aikaan on kierrellä jalkaisin (lapsia voi vetää esim. pulkassa) ja katsella muiden jouluvaloja.

Nauti naapurin jouluvaloista

Jos naapurillasi on komeat joulu/ulkovalot pihalla, voit jättää omasi kaupan hyllylle ja nauttia naapurin valoista ilmaiseksi.

Lukijan vinkki

 

Älä osta jouluksi varalta liikaa helposti pilaantuvaa ruokaa

Älä osta jouluksi varalta liikaa helposti pilaantuvaa ruokaa, jota joutuu heittämään pois. Käytä hiven aikaa laskutoimitukseen ja arviointiin. Ja osta varaksi säilyviä tuotteita.

Lukijan vinkki

Kierrätä joululahjat

Sopikaa esim. kaverienne kanssa, että jokainen antaa toiselle esim. sellaisen edellisenä jouluna saadun joululahjan, josta ei itse pidä. Voitte sopia myös että annatte minkä tahansa kotona olevan lahjan, josta ette pidä tai ette tarvitse. Kokeilin tätä kaveriporukan kanssa. Arvoimme ensin että kuka antaa ja kuka saa keneltäkin lahjan. Näin jokainen sai yhden lahjan. Näitä lahjoja avatessamme meillä oli varmasti hauskempaa kuin jos olisimme ostaneet kaupasta oikeat lahjat. Samalla jokaisen piti kertoa, että miksi ei pitänyt lahjasta tai miksi se oli tarpeeton. Huomasimme myös että toiselle täysin tarpeeton lahja voi olla toiselle hyvinkin käyttökelpoinen. Esim. koriste-esineissä ihmisten maut ovat hyvinkin erilaisia.

Suosi LED-ulkovaloja

Kun ostat ulkovaloja pimeän vuodenajan iloksi, suosi led-tekniikkaa. LED-valot kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät kunnossa pidempään.

Lukijan vinkki

Kysy joululahjojen palautusoikeudet

Aina kun ostat jotain kysy ja sovi mitkä ovat ostoksen palautusoikeudet. Ne on myös hyvä merkitä kuittiin. Tämä on tärkeää varsinkin joululahjoja ostettaessa. Muista myös että esim. CD- ja DVD- levyjen sekä konsolipelien sinettien on oltava ehjiä. Verkkokauppa- ja postiostoksissa on 14 päivän palautusoikeus, koska esim. netistä tilatessasi, sinulla ei ole mahdollisuutta tutustua tuotteeseen etukäteen. Muista myös että sinulla on oikeus palauttaa tuote asiakaspalautuksena myyjän laskuun.

Leikkaa kauniit kuvat talteen ja käytä niitä joululahjojen nimilappuina.

Sanomalehdet julkaisevat joulun alla joulutervehdyksiä. Leikkaa kauniit kuvat talteen ja käytä niitä joululahjojen nimilappuina.

Niksi-Pirkasta 12/2011