Kesämökin kellon patteri

Jos omistat kesämökin ja mökkeilet osan vuodesta satunnaisesti/viikonloppuisin, irrota seinäkellosta patteri poislähtiessäsi sunnuntai-iltana ja laita se takaisin paikoilleen kun tulet taas perjantai-iltana. Näin kello ei kuluta turhaan patteria viikolla kun ketään ei ole paikalla. Ainoa haittapuoli tästä on tietysti joka kertaiset kellonasetustalkoot mutta pääasia että patteri ei kulu ja kestää näin pidempään ja säästät selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Onko mökkitielläsi tai vastaavalla upottavia yksittäisiä mutaisia kohtia, joihin uppoaa hiekkaa jatkuvasti eikä kohta tule kuntoon ikinä?

Ei hätää, vanhat lakanat ja matot voi käyttää ns. suodatinkankaana kyseisissä paikoissa. Käytännössä homma toimii siten, että asettelet esim. maton mutaiseen kohtaan ja päälle hiekkaa. Näin toimittaessa hiekka (tai muu painavampi täyteaine) ei painu/sekoitu mutaan ja saat tiesi kuntoon, vesi pääsee kuitenkin menemään läpi. Näin saat korjattua tiesi helposti ja pääset eroon vanhoista matoista ym. tekstiileistä eikä tarvitse ostaa isoa rullaa suodatinkangasta jota jää paljon yli.

Jätä mökillä pelti vähän auki

Eikö kesämökkisi savupiippu vedä, etenkin jos on kyseessä on varaava takka? Avaa takan peltiä sen verran, että hormissa käy pieni, jatkuva veto. Jätä myös ilmanottoluukku auki. Seuraavalla kerralla sytyttäminen on todennäköisesti helpompaa ja säästät hermojasi eikä takkakaan ala savuttamaan niin helposti kuin jos pelti olisi ollut kiinni koko ajan. Tämä toimenpide aiheuttaa teoreettisen pienen lämpöhävikin, jos lämmität mökkiäsi esim. lämpöpattereilla ennen tuloasi jolloin lämpöä karkaa ilman mukana ulos. (Tosin lämmin ilma nousee ylöspäin kun taas takkojen ilmaottoaukko on yleensä lattianrajassa.)

Lukijan vinkki

Kuljetusastia juomavedelle

Jos tarvitset kuljetusastiaa juomavedelle esim. mökille viemistä varten, osta kaupasta lähdevettä sopivan kokoisessa astiassa (5/10 l). Luonnollisesti voit käyttää ostamasi veden ja tämän jälkeen sinulla on hyvä kuljetusastia vedelle. Kun astia likaantuu tai menee rikki, voit ostaa kaupasta taas uuden astian. Näin sinun ei tarvitse ostaa kallista juomavesipönttöä erikseen, joka sekään ei ole ikuinen. Vertaile tietysti hintoja ja ominaisuuksia!

Lukijan vinkki

Kotitekoinen kylmäkalle

Jos sinulla on kotonasi pakastusrasioita, laita niihin JUOMAvettä ja jäädytä ne esim. pakastimessa. Kun lähdet mökille tai reissuun, johon tarvitset kylmäkallea, ota jäädyttämäsi rasia mukaan. Kun se aikanaan sulaa, voit juoda sisällön. Huom! Jos tarvitset kylmäkallea mökiltä kotiinpäin, niin varaa vettä tai sitten "oikea" kylmäkalle.

Lukijan vinkki

Sähköä löpöllä

Jos omistat dieselaggregaatin ja käytät sitä esim. mökin sähköistämiseen, käytä polttoaineena moottoripolttoöljyä ("löpö") kalliin dieselpolttoaineen sijaan. Punaiseksi värjätyn verottoman moottoripolttoöljyn käyttö on ankarasti kiellettyä veneilyssä ja tieliikenteessä autoissa, mutta esim. aggregaatin polttoaineena sitä ei ole vielä kriminalisoitu (4/2012), näin säästät rahaa. Etenkin paljon dieselaggregaattia käyttävien yritysten kannattaa huomioida tämä seikka. HUOM!, vaikka moottoripolttoöljy ja dieselöljy ovat kutakuinkin samaa ainetta, kannattaa vielä etukäteen varmistaa aggregaatin myyjältä/maahantuojalta että moottoripolttoöljy ei aiheuta dieselaggregaatillesi kalliita vatsanpuruja.

Lukijan vinkki

Annostele kuiviketta kädellä

Jos kesämökilläsi on käytössä kuivakäymälä ja siellä kuivikesanko josta heitellään kuiviketta jätösten päälle. Älä käytä tässä sankossa annostimena mitään kauhaa tms. välinettä, vaan heitä kuiviketta omalla kädelläsi. Näin kuiviketta säästyy kun sitä ripottelee kädestä vain riittävän määrän oikeaan paikkaan, samoin astian täyttyminen hidastuu ja se tarvitsee tyhjentää siten harvemmin.

Lukijan vinkki

Pieni määrä vettä kiehuu nopeammin

Käytkö mökillä keväällä tai syksyllä? Jos otat saunavetesi järvestä tai muusta luonnonvesistöstä, sen lämpötila muuttuu vuodenajan mukaan. Syksyllä ei riitä sama polttopuumäärä lämmittämään vettä kuumaksi kuin kesäaikaan. Jos taas haluaa lämmittää veden kuumaksi, joutuu polttamaan suuremman määrän puuta kiukaan hehkuessa jo punaisena. Säästät polttopuuta, jos täytät saunan vesisäiliön reiluun puoleen. Pienempi määrä kylmää vettä lämpenee nopeammin ja kun alkuannos on lämmennyt riittävän kuumaksi, alkaa esim. kiehua, säiliöön voi lisätä vähitellen kylmää vettä tarpeen mukaan lämpenemään. Eli ei siis kannata täyttää säiliötä heti alussa kylmällä vedellä, vaan osittain ja sitten vasta lisäillä. Muista kuitenkin laittaa alussa riittävästi vettä säiliöön ettei se kiehu kuiviin ja vaurioidu!

Lukijan vinkki

Löylyvedeksi sadevettä

Mikäli kesämökkisi sijaitsee meren rannalla, käytä löylyvetenä sadevettä, älä ota merestä vettä. Turun saaristossa veden suolapitoisuus on 0,6 % ja tämmöinenkin määrä suolaa nopeuttaa huomattavasti kiukaan ruostumista.

Lukijan vinkki

Säästä mökin tulitikkuja

Ota puulämmitteiseen saunaan mukaan tuikkukynttilä ja sytytä se ensiksi. Tämän jälkeen voit sytyttää uunia, jos uuni ei syty niin voit ottaa tulta kynttilästä niin monta kertaa kuin tarvitset. Näin sinun ei tarvitse raapia koko askia yhden uunin takia.

Lukijan vinkki