Kesämökin kellon patteri

Jos omistat kesämökin ja mökkeilet osan vuodesta satunnaisesti/viikonloppuisin, irrota seinäkellosta patteri poislähtiessäsi sunnuntai-iltana ja laita se takaisin paikoilleen kun tulet taas perjantai-iltana. Näin kello ei kuluta turhaan patteria viikolla kun ketään ei ole paikalla. Ainoa haittapuoli tästä on tietysti joka kertaiset kellonasetustalkoot mutta pääasia että patteri ei kulu ja kestää näin pidempään ja säästät selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Onko mökkitielläsi tai vastaavalla upottavia yksittäisiä mutaisia kohtia, joihin uppoaa hiekkaa jatkuvasti eikä kohta tule kuntoon ikinä?

Ei hätää, vanhat lakanat ja matot voi käyttää ns. suodatinkankaana kyseisissä paikoissa. Käytännössä homma toimii siten, että asettelet esim. maton mutaiseen kohtaan ja päälle hiekkaa. Näin toimittaessa hiekka (tai muu painavampi täyteaine) ei painu/sekoitu mutaan ja saat tiesi kuntoon, vesi pääsee kuitenkin menemään läpi. Näin saat korjattua tiesi helposti ja pääset eroon vanhoista matoista ym. tekstiileistä eikä tarvitse ostaa isoa rullaa suodatinkangasta jota jää paljon yli.

Pieni määrä vettä kiehuu nopeammin

Käytkö mökillä keväällä tai syksyllä? Jos otat saunavetesi järvestä tai muusta luonnonvesistöstä, sen lämpötila muuttuu vuodenajan mukaan. Syksyllä ei riitä sama polttopuumäärä lämmittämään vettä kuumaksi kuin kesäaikaan. Jos taas haluaa lämmittää veden kuumaksi, joutuu polttamaan suuremman määrän puuta kiukaan hehkuessa jo punaisena. Säästät polttopuuta, jos täytät saunan vesisäiliön reiluun puoleen. Pienempi määrä kylmää vettä lämpenee nopeammin ja kun alkuannos on lämmennyt riittävän kuumaksi, alkaa esim. kiehua, säiliöön voi lisätä vähitellen kylmää vettä tarpeen mukaan lämpenemään. Eli ei siis kannata täyttää säiliötä heti alussa kylmällä vedellä, vaan osittain ja sitten vasta lisäillä. Muista kuitenkin laittaa alussa riittävästi vettä säiliöön ettei se kiehu kuiviin ja vaurioidu!

Lukijan vinkki

Löylyvedeksi sadevettä

Mikäli kesämökkisi sijaitsee meren rannalla, käytä löylyvetenä sadevettä, älä ota merestä vettä. Turun saaristossa veden suolapitoisuus on 0,6 % ja tämmöinenkin määrä suolaa nopeuttaa huomattavasti kiukaan ruostumista.

Lukijan vinkki

Säästä mökin tulitikkuja

Ota puulämmitteiseen saunaan mukaan tuikkukynttilä ja sytytä se ensiksi. Tämän jälkeen voit sytyttää uunia, jos uuni ei syty niin voit ottaa tulta kynttilästä niin monta kertaa kuin tarvitset. Näin sinun ei tarvitse raapia koko askia yhden uunin takia.

Lukijan vinkki

Osta ruoat läheltä mökkipaikkakuntaa

Kun menet mökille, osta ruoat ja mahdolliset juomat niin läheltä mökkipaikkakuntaa kuin mahdollista. Näin autossasi on vähemmän kuormaa pitkällä matkalla (polttoaineen kulutus vähenee hieman) ja etenkin kesällä myös elintarvikkeiden laatu ja säilyvyys paranee, kun kuljetusmatka autossa kylmälaukussa on lyhyempi.

Lukijan vinkki

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa. Aurinkopanelit tms. Alkeellisin vedenlämmitysmuoto yhden hengen satunnaisiin tarpeisiin: ulkopuolelta mustaksi maalattu peltiämpäri auringossa.

Lukijan vinkki

Tee mökillä kotisimaa virvoitusjuomaksi

Tee mökillä kotisimaa virvoitusjuomaksi. Säästät rahaa ja säästyt raskaiden virvoitusjuomapullojen raahaamiselta. Mukaan vain hiivaa, sitruunoita ja sokeria.

Lukijan vinkki

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois kun mökillä ei ole kukaan.

Lukijan vinkki

Tarkista koneiden kunto etukäteen

Jos olet aikeissa mennä esim. mökille tekemään polttopuita moottorisahalla (jonka otat mukaasi), testaa onko saha kunnossa ja lähteekö se käyntiin ennen lähtöä. Jos saha lähtee käyntiin, sen voi ottaa mukaan melko huoletta. Jos saha ei millään lähde käyntiin kotonasi, tod. näk. se ei mökilläkään. Näin säästyt harmeilta ja turhalta toimimattoman laitteen raahaamiselta edestakaisin ja voit ottaa toiset työkalut matkaan toisia hommia varten. Sama pätee myös konevuokraamon laitteisiin eli kannattaa testata lähtiessä.

Lukijan vinkki