Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Iloa vielä nuokkuvista kukista

Kun kukat hyvästä hoidosta huolimatta ovat jo alkaneet nuokkua, voidaan kukinnot leikata irti ja laittaa ne lasimaljaan vesipedille. Etenkin ruusut virkoavat ja kestävät maljassa useita päiviä. Läpinäkyvään maljaan vettä kannattaa panna vain puolilleen, jotta kukat näkyvät myös sivusta katsottaessa. Koristeeksi maljan pohjalle voidaan laittaa myös hiekkaa, kiviä tai lasikuulia ja kukkien seuraksi veteen vaikkapa terälehtiä tai koristeellisia oksia.

Näitä ohjeita noudattamalla saat kukkasi kestämään pidempää, jolloin saat myös enemmän vastinetta rahoillesi. Kukkavinkit 11-16 on kopioitu luvallisesti Varsinais-Suomen agendan sivuilta hieman täydentäen.

Älä heitä koko hääkimppuasi

Älä heitä koko hääkimppuasi. Heitä vain yksi kukka siitä.

Siemenet talteen

Kerää yksivuotisista kukista syksyllä siemenet talteen ja kylvä ne maahan seuraavana kesänä.

Joulukukkien uusiokäyttö

Joulukukat on mahdollista uusiokäyttää laittamalla niiden sipulit talteen ja säilyttää niitä pimeässä. Saat sipulista uuden kukan kun kylvät sipulit vaikka keväällä kukkapenkkiin.

Lukijan vinkki

Tekokasvit kestävät

Jos et ole viherpeukalo, eikä sinulla ole aikaa hoitaa huonekasveja, osta tekosellaisia. Nykyään on tarjolla ihan oikean näköisiä lakastumattomia kukkia ja viherkasveja, jotka kestävät kymmeniä vuosia.

Lukijan vinkki

Valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina

Mikäli sinulla on hieno puutarha, valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina, jotka annat esim. syntymäpäiväsankarille. Saat näin kauniita ja omaperäisiä kortteja halvalla. Mikäli sinulla ei ole puutarhaa niin voit toki valokuvata esim. luonnonkasveja.

Älä ylikastele

Älä ylikastele kukkia ja puutarhakasvejasi. Ennen kun alat kastelemaan kosketa sormella multaa. Mikäli multa on kostea ei kannata vielä kastella.

Osta puutarhaletkuusi suihkupistooli

Osta puutarhaletkuusi suihkupistooli. Tällöin voit säädellä puutarhaletkusta tulevaa suihkua tarpeen ja käyttökohteen mukaan, jolloin vettä menee mahdollisimman vähän hukkaan. Hyvä suihkupistooli vastaa lähes painepesuria kun virtauksen säätää kovalle. Puutarhan kukat puolestaan saavat suurimman hyödyn kun väännät letkun suuttimen sumutusasennolle.

Äitienpäiväruusu moneksi vuodeksi

Äitienpäiväruusun sain säilymään moneksi vuodeksi, kun istutin sen kesällä isoon ruukkuun ja vein ulos. Sitten kylmien tultua kannoin kellariin talvehtimaan. Näin kukka jatkaa kukkimistaan kesästä toiseen, kunhan muistaa viedä sen ulos seuraavana kesänä.

Lukijan vinkki