Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Kukillle oikean lämpöinen vesi

Käytä puuvartisille kasveille kuten ruusuille lämmintä vettä ja tulppaaneille kylmää. Ruusut viihtyvät syvässä vedessä, kun taas sipulista kasvaneille leikkokukille, esim. tulppaaneille suositellaan matalaa vettä. Runsaassa vedessä ne vain kasvattavat vartta. Tulppaanien veteen kannattaa lisätä myös lusikallinen perunajauhoja joka vähentää niiden nuokkumista. Muille kukille laitetaan haaleata vettä. Helpoimmin kasveihin imeytyy noin 35-40 asteinen eli kädenlämpöinen vesi.

Näitä ohjeita noudattamalla saat kukkasi kestämään pidempää, jolloin saat myös enemmän vastinetta rahoillesi. Kukkavinkit kopioitu luvallisesti Varsinais-Suomen agendan sivuilta hieman täydentäen.

Kalliit kukka-asetelmat voi korvata luonnonkukilla

Kalliit kukka-asetelmat voi korvata luonnonkukilla, koivun- pihlajan tai kuusenoksilla. Syksyllä voi käyttää esim. ruskan väreissä olevia vaahteran ja tammen lehtiä sekä tammenterhoja.

Leikkaa kukkien varret vinosti

Leikkaa kukkien varret vinosti terävällä veitsellä, jotta ne saavat lisää imupintaa. Hyasintin varsia ei tule leikata, vaan niissä pitää olla pala sipulia jäljellä. Vesi kannattaa vaihtaa päivittäin ja leikata uudet imupinnat, jos on käyttänyt virkisteenä sokeria. Leikkokukkavirkistettä käytettäessä vettä ei tarvitse vaihtaa: virkiste ravitsee kasveja ja vähentää bakteerien kasvua. Imupinnan leikkaaminen saksilla tukkii imupinnat.

Näitä ohjeita noudattamalla saat kukkasi kestämään pidempää, jolloin saat myös enemmän vastinetta rahoillesi. Kukkavinkit 11-16 on kopioitu luvallisesti Varsinais-Suomen agendan sivuilta hieman täydentäen.

Kierrätä ja lainaa

Kierrätä ja lainaa. Esimerkiksi samoja kukkia voi käyttää kirkossa ja hääpaikassa. Morsian voi myös lainata esimerkiksi äidiltään suvussa kulkeneista perintökoruja hääpäiväksi. Kaikkea ei tarvitse aina ostaa.

Ei hedelmien sekaan

Useimmat kukat ovat herkkiä esim. kypsyvistä hedelmistä ja vihanneksista erittyvälle etyleenille. Siksi kukkia ei kannata asettaa hedelmävadin läheisyyteen. Myöskään vetoisa tai liian aurinkoinen paikka ei ole hyväksi. Etenkin orkideat ovat erittäin herkkiä etyleenille ja lämpötilanvaihtelulle. Useimpien leikkokukkien ikä pitenee, kun ne siirretään yöksi viileään paikkaan. Kukkien lehdille voi myös suihkuttaa vettä ja lisätä näin niiden kestävyyttä.

Näitä ohjeita noudattamalla saat kukkasi kestämään pidempää, jolloin saat myös enemmän vastinetta rahoillesi. Kukkavinkit 11-16 on kopioitu luvallisesti Varsinais-Suomen agendan sivuilta hieman täydentäen.

Myös hääkimpuksi voi ostaa ihan tavallisia kukkia normaalihinnalla

Myös hääkimpuksi voi ostaa ihan tavallisia kukkia normaalihinnalla ja asetella ne itse, tai antaa jonkun sukulaisesi asetella ne kauniisti. Hääkimpun ei myöskään ole pakko olla oikea kukka. Hääkimpun ei myöskään tarvitse olla iso kimppu. Yksi kukka hääkimppuna voi olla modernimpi ja tyylikkäämpi kuin suuri puska.

 

Iloa vielä nuokkuvista kukista

Kun kukat hyvästä hoidosta huolimatta ovat jo alkaneet nuokkua, voidaan kukinnot leikata irti ja laittaa ne lasimaljaan vesipedille. Etenkin ruusut virkoavat ja kestävät maljassa useita päiviä. Läpinäkyvään maljaan vettä kannattaa panna vain puolilleen, jotta kukat näkyvät myös sivusta katsottaessa. Koristeeksi maljan pohjalle voidaan laittaa myös hiekkaa, kiviä tai lasikuulia ja kukkien seuraksi veteen vaikkapa terälehtiä tai koristeellisia oksia.

Näitä ohjeita noudattamalla saat kukkasi kestämään pidempää, jolloin saat myös enemmän vastinetta rahoillesi. Kukkavinkit 11-16 on kopioitu luvallisesti Varsinais-Suomen agendan sivuilta hieman täydentäen.

Älä heitä koko hääkimppuasi

Älä heitä koko hääkimppuasi. Heitä vain yksi kukka siitä.

Siemenet talteen

Kerää yksivuotisista kukista syksyllä siemenet talteen ja kylvä ne maahan seuraavana kesänä.