Sulje kaihtimet

Pakkaspäivänä sulje sälekaihtimet yöksi ja laita myös verhot kiinni ikkunoiden edestä. Näin lämpösäteily asunnosta ulos pienenee, mikä näkyy lämmityskuluissa.

Lumeton kohta

Jos omakotitalosi katto on sitkeästi talvesta toiseen lumeton samasta kohtaa, kyseinen kohta kärsii lämpövuodosta. Ota valokuva tilanteesta ja voit myöhemmin remontin yhteydessä korjata kyseisen kohdan ilman kalliita lämpökameratutkimuksia kun sinulla kuva lämpövuotoalueesta.

Lukijan vinkki

Yksi ovi auki kerrallaan

Jos lämmityskaudella joku muu perheenjäsenesi avaa etuoven niin älä avaa samaan aikaa takaovea tai toisinpäin. Tällöin syntyy läpiveto, jolloin lämmintä huoneilmaa karkaa ulos huomattavan paljon nopeammin kuin yhdestä avatusta ovesta.

Jätä mökillä pelti vähän auki

Eikö kesämökkisi savupiippu vedä, etenkin jos on kyseessä on varaava takka? Avaa takan peltiä sen verran, että hormissa käy pieni, jatkuva veto. Jätä myös ilmanottoluukku auki. Seuraavalla kerralla sytyttäminen on todennäköisesti helpompaa ja säästät hermojasi eikä takkakaan ala savuttamaan niin helposti kuin jos pelti olisi ollut kiinni koko ajan. Tämä toimenpide aiheuttaa teoreettisen pienen lämpöhävikin, jos lämmität mökkiäsi esim. lämpöpattereilla ennen tuloasi jolloin lämpöä karkaa ilman mukana ulos. (Tosin lämmin ilma nousee ylöspäin kun taas takkojen ilmaottoaukko on yleensä lattianrajassa.)

Lukijan vinkki

Villasukat jalkaan

Lämpimät villasukat jalassa talvi-iltaisin lämmittävät koko vartaloa.

Lukijan vinkki

Tilaa patterien ympärille

Älä peitä pattereita millään esineillä, verhoilla tai huonekaluilla, vaan jätä patterien ympärille reilusti tilaa, jotta ilma pääsee vapaammin vaihtumaan. Pidä myös termostaatti vapaana, sillä peitettynä termostaatti ei tunnista huoneen todellista lämpötilaa eikä siksi säädä venttiiliä oikein.

Verhojen väri

Käytä talvella tummia verhoja ja kesällä vaaleita verhoja. Tumma väri imee lämpöä itseensä ja valkoinen heijastaa sitä pois.

Lisää vaatetta

Jos sinua talvipakkasella palelee, lisää mieluummin villapaita ja villasukat kuin käännät termostaattia suuremmalle. Ilma lauhtuu yleensä aina, ja jos et muista kääntää termostaattia takaisin, niin energialasku kasvaa.

Lisäeristä kotiasi

Lisäeristä kotiasi. Talosi energiatehokkuutta voi huomattavasti parantaa esim. puhaltamalla talosi yläpohjaan vanhojen eristeiden päälle lisää lasimineraalivillapuhalluseristettä, sillä talosi lämmitetty ilma nousee ylöspäin ja pyrkii siksi karkaamaan katon kautta. Yläpohja on myös talosi suurin yhtenäinen pinta. Lasivilla valmistetaan yleensä jätelasista, eli lähinnä kierrätetyistä lasipulloista. Samalla myös talosi äänieristys paranee hieman. Yläpohjan puhalluseristämisessä on tärkeää että puhallusvillaa olisi kaikkialla saman paksuisesti. Jos jossakin kohti yläpohjaa on metrin kerros ja jossakin toisessa kohti 10 sentin kerros niin eritämisen teho menee suurelta osin hukkaan ja lämpö karkaa harakoille siitä kohdasta jossa sitä on vain 10 sentin kerros.

 

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa. Aurinkopanelit tms. Alkeellisin vedenlämmitysmuoto yhden hengen satunnaisiin tarpeisiin: ulkopuolelta mustaksi maalattu peltiämpäri auringossa.

Lukijan vinkki