Korjaa tiivisteet

Korjaa tarvittaessa ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Asuntojen lämpökamerakuvia näkee, että suuri osa lämpövuodoista tapahtuu juuri ovien ja ikkunoiden kautta. Siksi ovien ja ikkunoiden parempi tiivistäminen voi säästää lämmitysenergiaa jopa 20 %. Näin ollen tiivistäminen maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Pistorasioista vetää

Mikäli pistorasioista vetää ja tulee talvisin kylmää ilmaa, niin tuki pistorasian reiät irrotettavalla pikkulapsia varten tarkoitetulla suojuksella. Näitä saa mm. rautakaupoista edullisesti.

Muista nuohous

Muista tulisijasi ja savupiipun säännöllinen nuohous. Tämä koskee erityisesti omakotiasukkaita sekä kesämökkiläisiä, sillä taloyhtiöissä yleensä hallitus ja isännöitsijä huolehtivat nuohoojan tilauksesta. Sisäministeriön vahvistaman nuohousasetuksen mukaan tulisijat (paitsi avotakka) on nuohottavat vakituisissa asunnoissa vuoden välein ja vapaa-ajan ei vakinaisissa asuinnoissa kolmen vuoden välein. Nouhous parantaan tulisijasi paloturvallisuutta, sillä savusta kovassa käytöstä pikeentynyt ja nokeentunut hormi saattaa syttyä nokipaloksi. Nuohouksen rahallinen hyöty tulee siitä että se parantaa tulisijan vetoa, jolloin puun polttaminen energiatehokkuus paranee. Saat puistasi myös enemmän lämpöä, sillä hormin sisäpinnalle pinnoittunut noki on erittäin tehokas eriste. Yhden millimetrin kerros nokea piipun sisäseinällä laskee polttopuusta saatavaa kotisi lämpöä kymmenyksellä. Säännöllinen nuohous auttaa myös hormia kestämään pidempään, koska noki ja savukaasut hormin seinissä rapauttavat sitä nopeammin. Lisäksi savukaasu- ja pienhiukkaspäästöt asuinalueellasi vähenevät. Mikäli nuohouksen laiminlyönnistä aiheutuu tulipalo, vakuutusyhtiöt voivat alentaa tulipalosta maksettavaa korvausta.

Lattialämmitys on sähkösyöppö

Jos asut kerrostalossa ja sinulla on esimerkiksi vessassa sähkötoiminen lattialämmitys, se kannattaa kytkeä pois. Tämä voi olla melkoinen sähkösyöppö vuoden mittaan. Omakotitalossa lattialämmitys voi olla perusteltu, mutta kerrostalo asukki ei siitä hyödy. Matto WC-pöntön edessä lattialla ajaa saman asian kuin lattialämmitys mutta huomattavasti edullisemmin. Hyvä vinkki. Ylläpitäjä lisää tähän kuitenkin, että varsinkin omakotitalojen kosteissa tiloissa esim. kylpyhuoneessa lattialämmitys pienellä ollessaan ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä ja voi näin olla perusteltu. Liian isolla ei kannata lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata sielläkään pitää.

Lukijan vinkki

Matot lämmittävät

Käytä talvisin runsaasti mattoja lattioilla lämmittämässä jalkojasi. Näin voit pitää lattialämmityksen pienemmällä mikä säästää huomattavasti sähkölaskussasi.

Ilman kostutus

Jos sinulla on talvella kylmä niin ilman kostuttaminen saa ilman tuntumaan iholla lämpimämmältä vaikka lämpötila pysyisikin samana. Ilman kosteuttaminen ekologisesti onnistuu vaikkapa pyykkiä kuivattamalla sisätiloissa. Seuraa kuitenkin ilman kosteutta kosteusmittarilla ja varo kosteuden siirtymistä talosi rakenteisiin.

Aloita takan lämmitys varovasti

Aloita takan lämmitys aina varovaisesti jos et tiedä kuinka hyvin hormi vetää. Pikku tikkuja, paperia ym. niin kauan kuin tiedät varmasti että hormi vetää kunnolla. Pienet tikut voi tarvittassa sammuttaa helposti ja näin ehkäistä kalliin savuvahingon. Täynnä puuta oleva takka voi työntää todella paljon savua väärään paikkaan ennen sammumistaan.

Lukijan vinkki

Ilmalämpöpumpun sijoituksesta

Kun asennat ilmalämpöpumpun, asenna se mieluiten eteläseinälle aurinkoon päin mikäli käytät sitä pääasiassa lämmitykseen. Mikäli käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa jäähdytykseen kannattaa se asentaa pohjoispuolelle varjoiseen paikkaan. Myös varjostavan puun istuttaminen ulkoyksikön lähistölle nostaa laitteen tehokkuutta jäähdytyksessä.

Kuivaa polttopuut

Kuivaa kaikki takkaan ja leivinuuniin menevä polttopuu kunnolla. Näin saat samasta puusta enemmän lämpöä. Märkää puuta ei kannata polttaa, koska kuivan puun palaminen on tehokkaampaa, päästöt ovat pienemmät ja lämmitysteho suurempi kuin kostean puun. Kun poltat märkää puuta niin palamisesta syntyvästä energiasta paljon suurempi osa menee vesihöyryn haihduttamiseen. Puu palaa myös epäpuhtaammin pienemmässä lämpötilassa, jolloin mm. hiukkaspäästöjä syntyy enemmän. Kuivan puun tunnistaa siitä, että klapit helähtävät, kun niitä lyödään yhteen.

Lattialämmitys

Lämmitä lattialämmityksellä vain sitä huonetta, johon se on asennettu ja sulje ovet muihin huoneisiin.