Olohuone etelään

Kun rakennat taloa, pyri suunnittelemaan se niin päin että olohuone ja oleskelutilat tulisivat etelään päin ja makuuhuone ja varastotilat pohjoisen puolelle.

Suljen tuulikaapin ovi ennen ulko-oven avausta

Kun kylmällä ilmalla ulos talostasi, sulje ensin eteisen/tuulikaapin ovi perässäsi, ennen kuin avaat ulko-oven. Näin talossasi oleva lämmin ilma ei pääse karkaamaan ulos.

Sopivasti palamisilmaa

Säädä takan ilman kiertoa siten että palamisilmaa olisi sopivasti. Tällöin puut palavat parhaimmailla hyötysuhteella. Mikäli takka ei vedä tarpeeksi, puut palavat liian pienellä ja kylmällä liekillä savuttaen ja aiheuttaen hiukkaspäästöjä. Mikäli ilma kiertää niin paljon, että takka humisee niin tällöin kannattaa säätää ilman kiertoa vähän pienemmälle. Tällöin lämpö karkaa niin nopeasti pois takasta piippuun, että varaava takka ei ehdi varata kaikkea lämpöä mitä sille olisi tarjolla. Säästät siis myös rahaa mikäli poltat takkaasi sopivan kokoisella liekillä. Kun liekki on oikean kokoinen, myös hiukkaspäästöt pienenevät.

Tiskivesi lämmittää

Mikäli peset astiasi käsin, älä laske lämmityskaudella lämmintä tiskivettä viemäristä heti alas sen jälkeen kun olet pessyt astiat. Käytetty lämmin tiskivesi sisältää paljon lämpöenergiaa, joka lämmittää taloasi ja pienentää aavistuksen lämmityskulujasi. Mikäli lasket lämpimän veden alas viemäristä lämmität viemäriverkostoa kotisi ulkopuolella. Lisäksi lämmin vesi tiskialtaassa kosteuttaa ilmaa, mikä saa ilman tuntumaan lämpimämmältä. Niin ikään helteisillä säillä, kun lämmitystä ei tarvita, käytetty lämmin tiskivesi kannattaa laskea mahdollisimman nopeasti viemäriin, jotta viilennyksen tarve minimoidaan.

Ilmanvaihto pienemmälle

Jos sinulla on ilmanvaihto koneellisella poistolla, säädä poistoilman virtaus ykköselle jos olet poissa kotoa. Tämä säästää energiaa varsinkin talvella, sillä poistetun ilman tilalle tullutta ilmaa ei tarvitse lämmittää yhtä usein kuin nopeammalla poistolla. Muuten ilmanvaihdossa ei kannata säästää. Kakkosasentoa voit käyttää kun olet normaalisti kotona ja kolmosta tai nelosta esim. ruokaa tehdessä tai saunan jälkeen.

Selektiivilasit

Kun teet ikkunaremonttia tai rakennat uutta taloa niin valitse ikkunoihisi argon-täytteiset umpiolasit selektiivikalvoilla. Argonilla täytettyjen ikkunoiden eristävyys on jopa 4 kertaa parempi kuin tavalisten. Selektiivilaseissa on metallioksidia, mikä heijastaa suuren osan pidempi aallonpituista lämpösäteilystä takaisin sisälle.

Älä ahda takkaa liian täyteen

Älä ahda takkaa tai leivinuunia liian täyteen. Mikäli takka on ahdettu liian täyteen ilman kierto ja palaminen heikkenevät. Sitten kun puut ovat palaneet sen verran että takkaan tulee tilaa niin liian täysi takka ei pysty myöskään varaamaan kaikkea vapautuvaa lämpöä mikä polttopuista olisi tarjolla.

Pienennä lämminvesivaraajan lämpötilaa

Jos sinulla on suora sähkölämmitys ja lämminvesivaraaja niin pienennä lämminvesivaraaja esim. 65°C lämpötilaan. Mikäli sinulla on suuri perhe ja lämmin vesi tuntuu loppuvan niin säädä sitten lämpötilaa hieman isommalle. On turhaa lämmittää vettä 90 asteeseen, mikäli asut pienessä perheessä eikä vettä kulu paljon. Et kuitenkaan pysty käymään yli 60 asteisessa suihkussa ja siten hyödyntämään 90°C vettä.

Korjaa tiivisteet

Korjaa tarvittaessa ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Asuntojen lämpökamerakuvia näkee, että suuri osa lämpövuodoista tapahtuu juuri ovien ja ikkunoiden kautta. Siksi ovien ja ikkunoiden parempi tiivistäminen voi säästää lämmitysenergiaa jopa 20 %. Näin ollen tiivistäminen maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Pistorasioista vetää

Mikäli pistorasioista vetää ja tulee talvisin kylmää ilmaa, niin tuki pistorasian reiät irrotettavalla pikkulapsia varten tarkoitetulla suojuksella. Näitä saa mm. rautakaupoista edullisesti.