Korkea paikka

Rakenna talosi harjulle, älä laaksoon. Ylläpitäjä on tutkinut gradussaan mm. paikallisilmastoa. Kylmä ilma on lämpimää ilmaa raskaampaa. Siksi kylmä ilma valuu laaksopaikkoihin, joissa lämpötila voi olla huomattavan paljon korkeampi kuin läheisenmäen päällä. Hyvinkin pienet korkeuserot saavat ilman liikkumaan. Harjujen suotuisat lämpöominaisuudet on tiedetty vuosisatoja.

Tuloilman lämpötilasäätö

Ilmanvaihdon tuloilman lämpötilasäätö kannattaa olla välillä 13-17 celsiusastetta, riippuen halutusta mukavuustasosta.

Lukijan vinkki

Tuuleta nopeasti

Tuuleta talosi lämmityskaudella nopeasti läpivedolla. Tällöin ilma vaihtuu nopeasti, eikä pitkään auki olevasta ikkunasta sisälle tuleva ilma ehdi jäähdyttää mm. seiniä ja huonekaluja. Näiden kylmenneiden pintojen lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa.

Yösukat

Käytä nukkuessasi lämpimiä, mukavia puristamattomia sukkia jos huoneessa on syystä tai toisesta vilpoisaa. Nukkuessa alkaa helposti palella jalkoja, jolloin nukkuminen hankaloituu, kun heräilee vähän väliä paleleviin jalkoihin. Ratkaisu on yleensä nostaa huoneen lämpötilaa, mikä taas kuluttaa energiaa. Laittamalla lämpimät villasukat jalkoihin ei huoneen lämpötilaa tarvitse nostaa, jolloin nukut paremmin ja säästät lämmityskuluissa.

Muuta asumaan vanhuksen yläpuolelle

Muuta asumaan vanhuksen yläpuolelle. Yleensä vanhukset ovat viluisia ja tämän takia he pitävät pattereitaan erittäin kuumalla. Lämmin ilma on kylmää ilmaa raskaampaa ja siksi lämpö nousee asunnon kattoon ja tunkeutuu myös niiden yläpuolella sijaitsevaan huoneistoon. Tällaisten vanhusten yläpuolella asuvat ihmiset ovat kertoneet sivuston ylläpitäjälle ettei heidän tarvitse pitää omia pattereitaan päällä kuin kovimmilla pakkasilla, koska lämpöä hohkaa niin paljon alakerran vanhusten asuttamasta asunnosta.

Kaupungin lämpö

Rakenna talosi kaupunkiin. Älä maaseudulle. Kirjoittaja suosisi mielellään maaseudulla asumista ja lähiruoan syöntiä, mutta lämmityskustannuksia ajatellen kaupungissa asuva säästää sähköä maalla asuvaan verrattuna. Kaupungit ovat yleensä lämpimämpiä kuin maaseudut, sillä kaupunkeja lämmittävät ilmaiseksi keinolämpö, joka on peräisin ihmisistä, lemmikkieläimistä, autojen kuumista moottoreista ja pakokaasuista, rakennusten lämmityksestä jne. Betonin ja asfaltin lämpökapasiteetti on maaseudun maaperää suurempi, joten rakennukset varaavat tehokkaasti lämpöä itseensä. Päivällä lämpöä siis varautuu rakennuksiin ja illan tullessa sitä lämpöä pikkuhiljaa siirtyy ilmaan. Kaupunkia lämmittävät myös sen saasteet, joista muodostuu sameuskerros kaupunkien ylle. Tämä kerros estää tehokkaasti lämmön karkaamisen avaruuteen. Siksi varsinkin talvet ovat kaupungeissa lämpimämpiä kuin maaseudulla. Kaupungeissa myös tuulee vähemmän, koska korkeat kerrostalot blokkaavat tehokkaasti tuulen. Kaupungeissa on myös mustaa asfalttia, joka vangitsee tehokkaasti auringonsäteitä. Jopa likainen musta lumi imee tehokkaamin lämpöä kuin maaseudun kaunis, puhdas ja vitivalkoinen lumi.

Sulje patteri tuuletuksen ajaksi

Kun tuuletat sulje ikkunan lähellä oleva termostaatti ja sähköpatteri tuuletuksen ajaksi.

Sytytä oikein

Sytytä takkasi päältä. Tällöin kuumentuneista puista ylöspäin erittyvät kaasut leimahtavat palamaan kohdatessaan polttopuiden yläpuolella olevan kuuman liekin. Tällöin saat hyödynnettyä suuremman osan polttopuun energiasta. Mikäli sytytät takkaa alhaalta päin, niin suurempi osa kaasuista karkaa piippuun palamattomina, jolloin hiukkaspäästöt ovat suuremmat. Lisäksi piippusi nokeentuu enemmän. Koska alhaalta sytyttäessä osa palokaasuista karkaa siis palamatta piippuun, saat myös vähemmän vastinetta polttopuillesi.

Suuntaa valaisimet oikein

Älä suuntaa valaisimia pattereiden, ilmalämpöpumpun tai muiden lämmittimien termostaatteja kohti.

Kovilla pakkasilla kannattaa pitää megabileet

Kovilla pakkasilla kannattaa pitää megabileet ja kutsua kotiisi mahdollisimman paljon vieraita. Tällöin voit sammuttaa patterisi, koska vieraat tuottavat niin paljon ilmaista lämpöä kotiisi.