Laske lämpötilaa

Huonelämpötilan lasku yhdellä asteella säästää energiaa noin 5 %. Makuuhuoneen lämpötilaksi riittää vain +18C ja autotallin vain 5C. Liian kuumassa lämpötilassa myös pölypunkkien määrä kasvaa.

Puolipaneeli

Vetoiselle seinälle voi laittaa puolipaneelin lämpöä säästäväksi ja kodikkaaksi sisustuselementiksi.

Lukijan vinkki

Postiluukun tiivistys

Mikäli asut esim. luhtitalossa ja postiluukustasi vetää kylmää ilmaa, säästät lämmityskuluissa tiivistämällä postiluukun, kuitenkin siten että posti pääsee tippumaan sisälle. Postiluukun tiivistäminen myös vaimentaa ulkoa tai käytävästä kuuluvia ääniä. Yksi tapa vähentää vetoa sekä vaimentaa ääniä on myös asentaa verho välittömästi ulko-oven taakse.

Tarkista polttopuupinojen suojaukset

Tarkista polttopuupinojen suojaukset ainakin syksyllä ennen talvea, mikäli säilytät niitä ulkona. Näin arvokkaat polttopuusi eivät pääse kastumaan ja lahoamaan syksyn ja talven aikana. Vanhan, ei-vedenpitävän peitteen voi jättää pinon päälle suojaamaan uutta peitettä teräviltä puilta, näin uusi peite kestää pidempään ehjänä.

Lukijan vinkki

Muista värikoodit

Muista värikoodit kodissa ja pukeutumisessa. Punainen väri piristää ja lämmittää, sininen viilentää…Tumma vetää auringon säteet puoleensa ja vaalea heijastaa ne takaisin.

Lukijan vinkki

Sulje kaihtimet

Pakkaspäivänä sulje sälekaihtimet yöksi ja laita myös verhot kiinni ikkunoiden edestä. Näin lämpösäteily asunnosta ulos pienenee, mikä näkyy lämmityskuluissa.

Lumeton kohta

Jos omakotitalosi katto on sitkeästi talvesta toiseen lumeton samasta kohtaa, kyseinen kohta kärsii lämpövuodosta. Ota valokuva tilanteesta ja voit myöhemmin remontin yhteydessä korjata kyseisen kohdan ilman kalliita lämpökameratutkimuksia kun sinulla kuva lämpövuotoalueesta.

Lukijan vinkki

Yksi ovi auki kerrallaan

Jos lämmityskaudella joku muu perheenjäsenesi avaa etuoven niin älä avaa samaan aikaa takaovea tai toisinpäin. Tällöin syntyy läpiveto, jolloin lämmintä huoneilmaa karkaa ulos huomattavan paljon nopeammin kuin yhdestä avatusta ovesta.

Jätä mökillä pelti vähän auki

Eikö kesämökkisi savupiippu vedä, etenkin jos on kyseessä on varaava takka? Avaa takan peltiä sen verran, että hormissa käy pieni, jatkuva veto. Jätä myös ilmanottoluukku auki. Seuraavalla kerralla sytyttäminen on todennäköisesti helpompaa ja säästät hermojasi eikä takkakaan ala savuttamaan niin helposti kuin jos pelti olisi ollut kiinni koko ajan. Tämä toimenpide aiheuttaa teoreettisen pienen lämpöhävikin, jos lämmität mökkiäsi esim. lämpöpattereilla ennen tuloasi jolloin lämpöä karkaa ilman mukana ulos. (Tosin lämmin ilma nousee ylöspäin kun taas takkojen ilmaottoaukko on yleensä lattianrajassa.)

Lukijan vinkki

Villasukat jalkaan

Lämpimät villasukat jalassa talvi-iltaisin lämmittävät koko vartaloa.

Lukijan vinkki