Hedelmätkin voi pakastaa

Tiedä että yllättävän monet ruoat ja juomat soveltuvat pakastettaviksi mikäli ne uhkaavat pilaantua. Esimerkiksi maitoa, juustoa, ja kahvikermaa voi hyvin pakastaa. Myös hedelmiä kuten omenaa ja paprikaa voi pakastaa kun viipaloi ne ensin ja poistaa siemenkodan. Muutkin hedelmät ja mm. kananmunat voi pakastaa kypsennettyinä. Kananmuna kannattaa pakastaa munakkaana. Uuden perunat voidaan pakastaa puolikypsinä, eli esikypsentämällä niitä keittämällä noin 7 minuuttia. Elintarvikkeita, jotka eivät sovellu pakastamiseen ovat mm. hapanmaitotuotteet viili, jogurtti ja piimä.

Korvaa sähkösyöpöt uusilla

Vaihda vanhat sähkösyöpöt jääkaapit, pakastimet ym kodinkoneet uusiin, joissa energiankulutus on paljon pienempi kuin vanhoilla. Sähkölaskut pienenevät ihmeteltävän paljon.

Lukijan vinkki

Kotitekoinen kylmäkalle

Jos sinulla on kotonasi pakastusrasioita, laita niihin JUOMAvettä ja jäädytä ne esim. pakastimessa. Kun lähdet mökille tai reissuun, johon tarvitset kylmäkallea, ota jäädyttämäsi rasia mukaan. Kun se aikanaan sulaa, voit juoda sisällön. Huom! Jos tarvitset kylmäkallea mökiltä kotiinpäin, niin varaa vettä tai sitten "oikea" kylmäkalle.

Lukijan vinkki

Pakastuskytkin

Käytä pakastimen pakastuskytkintä vain silloin kun pakastat kerralla suurempia määriä. Muista myös napsauttaa se heti pois päältä kun kyseiset elintarvikkeet ovat jäätyneet. Pakastuskytkimen käyttö voi lisätä pakastimen sähkönkulutusta jopa 50 %. Pakastuskytkytkintä kannattaa kuitenkin käyttää esim. marjasatoa tai metsästyslihoja pakastettaessa. Tällöin marjat ja lihat jäätyvät nopeasti, jolloin niiden sisälle muodostuvat jääkiteet jäävät paljon pienemmiksi kuin jos ne jäätyisivät hitaammin. Tämä parantaa tuotteiden makua ja laatua.

Villasukka pitää juomat viileinä

Kun olet ottanut jonkun kylmän juoman jääkaapista tai pakastimesta. Hyvä niksi on sujauttaa se esim. villasukan sisälle. Villasukka toimii eristeenä, jolloin juomasi pysyy pidempään kylmänä, eikä sinun tarvitse laittaaa lämmenteitä juomia uudestaan kylmiöön jäähtymään.

Lukijan vinkki

Pyyhi ylimääräinen kosteus

Pyyhi ylimääräinen kosteus esim. limsapullon kyljestä ennen kuin panet sen jääkaappiin tai pakastimeen. Ylimääräinen kosteus lisää huurtumista ja tuo turhaa lämpöä sisälle jääkaappiisi/pakastimeesi, jolloin energiankulutus kasvaa.

Vesikaukalo

Laita myös jääkaapin ja pakastimen alle vesikaukalo suojaamaan keittiötäsi vesivahingolta. Jääkaapista voi rikkoutua mm. vettä sisältävä haihdutuskaukalo. Näin huomaat mahdollisen vuodon ennen kuin se aiheuttaa suurempia vesivahinkoja.

Täyteen mutta ei liian täyteen

Jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää melko täynnä, ainakin 75 % täynnä, mutta älä täytä jääkaappiasi liian täyteen, sillä liian täydessä jääkaapissa elintarvikkeet estävät viileän ilman kiertämisen vapaasti. Sähkönkulutus voi tällöin kasvaa huomattavasti. Lähes täyden pakastimen tai jääkaapin pitäminen viileänä vie vähemmän energiaa kuin tyhjän, joten säästät näin sähköä. Jos pakastin tai jääkaappi ei ole täynnä, laita sinne vedellä täytettyjä muovipulloja tai vaikkapa tyhjiä hiutale yms. pahvipakkauksia tai sanomalehtiä tilan täytteeksi.

Korvaava jääpalamuotti

Jos jääkaappisi tai pakastimesi jääpala-muotti on rikki tai liian suuri (on mahtumisongelmia), älä turhaa osta kaupasta uutta muottia. Tyhjästä konvehtipakkauksen muovista saa mainion jääpalamuotin. Sen voi leikata sopivankokoiseksi tarpeitasi varten ja myös että se mahtuu pakastimeen paremmin.

Lukijan vinkki

Valitse arkkumalli

Mikäli sinulla valittava kahdesta samanlaisesta ja yhtä energiatehokkaasta pakastimesta, joista toinen on arkkumallinen ja toinen pystymallinen, valitse arkkumallinen pakastin. Arkkumallisessa pakastimessa ovi sijaitsee pakastimen yläpuolella kun taas pystymallisessa se sijaitsee pakastimen sivulla. Kylmä ilma on lämpimää raskaampaa ja kun pakastimen kansi avataan yläpuolelta, jää kylmä -18 asteinen ilma painavampana arkkuun. Pystymallisessa pakastimessa kylmä ilma pääsee helpommin karkaamaan. Miinuspuolena arkkumallisessa pakastimessa on se, että sieltä on vaikeampi etsiä tavaroita kun pystymallisessa, joissa tavarat saa hyllyille. Tällöin joudut ehkä pidempään pitämään kantta auki pakasteita etsiessäsi. Mikäli löydät pakasteet nopeasti, säästät sähköä valitsemalla arkkumallisen pakastimen.