Imuroi kylmälaitteiden taustat

Muista imuroida keittiön kylmälaitteiden takaosat ja katto säännöllisesti. Vähintään pari kertaa vuodessa. Tämä parantaa laitteiden energiatehokkuutta, pidentää laitteiden käyttöikää sekä ennaltaehkäisee myös tulipalojen syttymistä.

Useimmin käytetyt ruoat oviin tai niiden lähelle

Sijoita sellaiset ruoat jääkaapin oviin tai ovien lähelle, joita käytät useimmin. Vastaavasti sellaiset ruoat joita tarvitaa harvemmin kannattaa sijoittaa jääkaapin takaosaan. Tällöin minimoit ajan, jonka jääkaappi on auki.

Mittaa vanhan jääkaappisi tai pakastimesi sähkönkulutus

Mittaa vanhan jääkaappisi tai pakastimesi sähkönkulutus. Mikäli kulutus on suuri voi olla kannattavaa vaihtaa se uuteen ja energiatehokkaaseen malliin, vaikka se olisikin muuten ihan toimiva peli. Wikipedian mukaan vuonna 1975 amerikkalaisen jääkaapin vuosittainen sähkönkulutus oli 1800 kilowattituntia. Kiristettyjen säädösten ansiosta vuoteen 1980 mennessä jääkaappien vuosittainen sähkönkulutus laski 1400 kWh:iin. Nykyiset energiatehokkaat jääkaapit kuluttavat sähköä jopa ainoastaan 0,3 kWh päivässä mikä tekee 109 kWh vuodessa. Eli siis 1290 kilowattituntia vähemmän kuin vuonna 1980. Koska yksi kilowattitunti maksaa siis siirtomaksuineen, sähköveroineen ja huoltovarmuusmaksuineen noin 10 senttiä niin 1290 kWh:n säästö tekee jo 129 euroa vuodessa. Mikäli kyseessä on jääkaappipakastin niin säästösi on vielä paljon suurempi.

Pieni pakastuu nopeammin

Kun laitat isomman satsin ruokaa pakastettavaksi niin pilko satsi pienempiin osiin ja sijoittele osat eri puolille pakastinta pakastumaan. Tällöin ne pakastuvat nopeammin ja vähemmällä energialla kuin yhtenä isona könttinä. Vinkki perustuu samaan periaatteeseen kuin se, että yksi iso peruna kypsyy hitaammin kuin monta pientä.

Pakkaa suljettuun astiaan tai pussiin

Pakkaa ruokasi suljettuun astiaan tai pussiin ennen kuin laitat ne pakastimeen tai jääkaappiin. Tämä vähentää sähkönkulutusta ja huurteen muodostumista. Myös jääkaappiin laitettavat nestekannut kannattaa peittää kannella. Kosteimmat ruoat voi myös peittää esimerkiksi täytekakun kannella.

Kylmälaitteet viileään tilaan

Sijoita kodin kylmälaitteet mahdollisuuksien mukaan viileään tilaan, näin sähkönkulutus vähenee. Kerrostaloissa tässä ei juuri ole valinnanvaraa kylmälaitteiden sijoitteluun ja jääkaappi löytyy lähes aina keittiöstä. Talvella voit sensijaan laskea keittiön sisälämpötilaa kääntämällä lämmityspatterin termostaattia pienemmälle (jos ulkona on kovat pakkaset). Asiaa helpottaa luonnollisesti se, jos keittiö on oma huoneensa ja siinä on ovi joka tehostaa viilennystä.

Lukijan vinkki

Suunnittele etukäteen mitä otat jääkaapista ja pakastimesta

Suunnittele etukäteen mitä otat jääkaapista tai pakastimesta ennen kuin avaat oven. Jokainen oven avaus nostaa kylmäkoneiden lämpötilaa sitä enemmän mitä pidempään pidät ovea auki.

Järkeistä ruoan sijoittelu

Järkeistä ruoan sijoittelu pakastimessasi. Sijoittele esim. aina mustikat tietylle hyllylle, mansikat tietylle hyllylle, viinimarjat tietylle hyllylle jne. Näin sinun ei tarvitse sitten pakastimen ovi avoinna alkaa etsimään haluamaasi elintarviketta kun tiedät heti oven avattuasi, mistä niitä etsiä.

Yhdellä ovenavauksella

Kun laitat ruokapöydästä esillä olleita ruokia takaisin jääkaappiin, kokoa ruoat ensiksi pöydälle jääkaapin läheisyyteen. Kun ruoat on ensin laitettu jääkaapin viereen voit ripeästi laittaa kaikki ruoat yhdellä oven avauksella takaisin jääkaappiin. Muuten joudut aukomaan jääkaappia useampaan otteeseen ja lämpöä karkaa enemmän. Muista tämä myös toisinpäin, eli ota kerralla kaikki tarvitsemasi ruoat pois jääkaapista kun alat syömään.

Hedelmätkin voi pakastaa

Tiedä että yllättävän monet ruoat ja juomat soveltuvat pakastettaviksi mikäli ne uhkaavat pilaantua. Esimerkiksi maitoa, juustoa, ja kahvikermaa voi hyvin pakastaa. Myös hedelmiä kuten omenaa ja paprikaa voi pakastaa kun viipaloi ne ensin ja poistaa siemenkodan. Muutkin hedelmät ja mm. kananmunat voi pakastaa kypsennettyinä. Kananmuna kannattaa pakastaa munakkaana. Uuden perunat voidaan pakastaa puolikypsinä, eli esikypsentämällä niitä keittämällä noin 7 minuuttia. Elintarvikkeita, jotka eivät sovellu pakastamiseen ovat mm. hapanmaitotuotteet viili, jogurtti ja piimä.