Vesikaukalo

Laita myös jääkaapin ja pakastimen alle vesikaukalo suojaamaan keittiötäsi vesivahingolta. Jääkaapista voi rikkoutua mm. vettä sisältävä haihdutuskaukalo. Näin huomaat mahdollisen vuodon ennen kuin se aiheuttaa suurempia vesivahinkoja.

Täyteen mutta ei liian täyteen

Jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää melko täynnä, ainakin 75 % täynnä, mutta älä täytä jääkaappiasi liian täyteen, sillä liian täydessä jääkaapissa elintarvikkeet estävät viileän ilman kiertämisen vapaasti. Sähkönkulutus voi tällöin kasvaa huomattavasti. Lähes täyden pakastimen tai jääkaapin pitäminen viileänä vie vähemmän energiaa kuin tyhjän, joten säästät näin sähköä. Jos pakastin tai jääkaappi ei ole täynnä, laita sinne vedellä täytettyjä muovipulloja tai vaikkapa tyhjiä hiutale yms. pahvipakkauksia tai sanomalehtiä tilan täytteeksi.

Korvaava jääpalamuotti

Jos jääkaappisi tai pakastimesi jääpala-muotti on rikki tai liian suuri (on mahtumisongelmia), älä turhaa osta kaupasta uutta muottia. Tyhjästä konvehtipakkauksen muovista saa mainion jääpalamuotin. Sen voi leikata sopivankokoiseksi tarpeitasi varten ja myös että se mahtuu pakastimeen paremmin.

Lukijan vinkki

Valitse arkkumalli

Mikäli sinulla valittava kahdesta samanlaisesta ja yhtä energiatehokkaasta pakastimesta, joista toinen on arkkumallinen ja toinen pystymallinen, valitse arkkumallinen pakastin. Arkkumallisessa pakastimessa ovi sijaitsee pakastimen yläpuolella kun taas pystymallisessa se sijaitsee pakastimen sivulla. Kylmä ilma on lämpimää raskaampaa ja kun pakastimen kansi avataan yläpuolelta, jää kylmä -18 asteinen ilma painavampana arkkuun. Pystymallisessa pakastimessa kylmä ilma pääsee helpommin karkaamaan. Miinuspuolena arkkumallisessa pakastimessa on se, että sieltä on vaikeampi etsiä tavaroita kun pystymallisessa, joissa tavarat saa hyllyille. Tällöin joudut ehkä pidempään pitämään kantta auki pakasteita etsiessäsi. Mikäli löydät pakasteet nopeasti, säästät sähköä valitsemalla arkkumallisen pakastimen.

Hävitä kylmälaitteet asianmukaisesti

Hävitä vanhat kylmälaitteesi asianmukaisesti, sillä vanhoissa jääkaapissa kylmäaineet ovat CFC-yhdisteitä, eli freoneja, jotka tuhoavat tehokkaasti otsonikerrosta. Vie ne ilmaiseksi sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanottaviin pisteisiin. Katso tarkemmat tiedot oman kuntasi jätehuollon sivuilta.

Pakastimen ja jääkaapin lämpötila oikeaksi

Pakastimen lämpötilan pitäisi olla -18 celsiusastetta ja jääkaapin keskihyllyltä mitattuna +5 celsiusastetta. Voit mitata jääkaapin lämpötilan oikeaoppisesti laittamatta illalla lämpömittari vesilasiin, joka sijoitetaan keskihyllylle ja lukemalla aamulla mittarin lukeman. Säädä termostaattia pienemmälle mikäli lämpötila on liian kylmä.

Pyri minimoimaan aika, jonka ruoka on lämpimässä

Pyri minimoimaan aika, jonka ruoka on lämpimässä. Tämä koskee niin kaupasta kotiin kuljetusta kuin ruokapöydällä oloaikaa. Tultuasi kotiin pura ostoksen välittömästi jääkaappiin tai pakastimeen. Myöskaan esim. vieraita odotellessa ruokia ei kannata tuntikausia etukäteen kattaa pöytään. Ruoan säilyvyys paranee huomattavasti kun kylmäketju ei katkea. Tällöin joudut heittämään pois vähemmän ruokaa pilaantumisen vuoksi.

Huurteensulatus

Mikäli olet laiska sulattamaan pakastintasi, hanki pakastin, jossa on automaattinen huurteensulatusautomatiikka. Mikäli olet ahkera sulattamaan itse pakastimesi, älä hanki automaattista sulatusautomatiikkaa. Huurteen automaattisessa sulatuksessa lämpövastukset kytkeytyvät ajoittain päälle, jolloin pakastimen energiankulutus on hieman suurempi kuin ilman sulatusautomatiikkaa olevassa mallissa. Mikäli tavallisessa pakastimessa on paksu jääkerros, se kuluttaa enemmän sähköä kuin mitä jään sulattaminen automaattisesti lämpövastuksella, jolloin tulee halvemmaksi maksaa automaattisesta sulatuksesta. Automaattisesta sulatuksesta on laiskalle myös lisähyötynä se, että koska paksua tilaa vievää huurretta ei kerry hyllyihin, sinne mahtuu enemmän pakastettavaa ruokaa.

Sulata pakasteet jääkaapissa

Sulata sellaiset pakasteet jääkaapissa, joita aiot syödä seuraavan päivän aikana. Tällöin sinun ei tarvitse kiireessä sulattaa ruokaasi mikroaaltouunissa. Voit jopa säästää aavistuksen jääkaapin energiakuluissa, koska jäätyneet pakasteesi viilentävät jääkaappia yön aikana.

Tarkasta tiivisteet

Tarkasta kerran vuodessa, että jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet ovat ehjät ja tiiviit.