Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Hanki pyörään jalkapumppu

Hanki pyörään jalkapumppu. Vaivattomuus lisää todennäköisyyttä, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa, ja se pidentää niiden kestoikää. Erityisesti talvella, kun kylmyys laskee paineita renkaassa, tämä olisi tärkeää.

Lukijan vinkki

Vinkki pyörän säilytykseen talvella

Jos käytät polkupyörääsi myös talvella, säilytä se ulkona (jos mahdollista.) Kun pyörä otetaan lämpimästä varastosta (esim. + 15°C) pakkaseen (esim. -20°C), ohuet ja pitkät pinnat jäähtyvät nopeasti ja supistuvat. Pieni lämpötilaero ei haittaa yhtä paljon, esim. + 15°C-> -5°C. Koska pinnat ovat vanteen ja navan välissä, niihin kohdistuva jännitys kasvaa koska pinna supistuu ollessaan kiinni molemmista päistään. Vannekin jäähtyy ja supistuu, mutta huomattavasti hitaammin kuin pinna. Lämpimään varastoon vietäessä pinna lämpenee nopeammin ja löystyy ensiksi ja kiristyy jälleen (kun vannekin lämpenee) aikanaan. Monta kertaa toistuessaan tapahtuu pinnan väsyminen ja pinna napsahtaa sitten poikki joskus myöhemmin. Yhden pakkastalven jälkeen takavanteesta meni 3 pinnaa poikki seuraavana kesänä johtuen juuri tästä väärästä säilytystavasta, kun pyörä oli ollut käytössäni 5 vuotta ilman pinnaongelmia. Napavaihdepyörien napaan saattaa myös kondensoitua vettä lämpimään varastoon tuotaessa, joka aiheuttaa korroosiota/toimintahäiriöitä tai tihentynyttä napahuoltotarvetta. Säilyttämällä pyörää oikein talvisaikaan (jos käytät sitä usein) voit vähentää turhia korjauksia ja säästää rahaa.

Lukijan vinkki

Suosi lukkoja, joissa on symmetrinen avain

Lukijan vinkki. Kun ostat erilaisia lukkoja, suosi sellaisia lukkoja joissa on symmetrinen avain eli avaimen voi työntää lukkoon miten päin tahansa ja aina sopii. Esimerkiksi auton avaimet ovat symmetrisiä ja esimerkki epäsymmetrisestä avaimesta olkoon vaikka Abloy Classic-avain, joka sopii vain yhdessä asennossa. Symmetrinen lukko ja avain helpottaa ja nopeuttaa lukon avausta kun avainta ei tarvitse joka kerta tarkastella miten päin sen lukkoon työntää ja näin säästät aikaa aamukiireessä.

Lukijan vinkki

Huollata polkupyöräsi loppusyksystä pyöräilykauden loputtua tai talven aikana

Huollata polkupyöräsi loppusyksystä pyöräilykauden loputtua tai talven aikana, mikäli et käytä sitä talvella. Talvella voi työn hinnoissa olla pientä neuvotteluvaraa ja isompikin remontti onnistuu yleensä ilman suurempia viivytyksiä. Keväällä ensimmäisten pyöräilykelien aikaan korjaamot täyttyvät ja huoltoaika venyy (lähinnä jonottamisen vuoksi) jopa viikoiksi. Kun pyörä on huollettu talvella, voit säästää rahaa kulkemalla töihin sillä välin kun muiden pyörät jonottavat korjaamolla vuoroaan. Näin myös paikallinen pyöränkorjaaja pysyy hengissä talven yli.

Lukijan vinkki

Pyörä lämpimään varastoon

Jos ajat päivittäin pyörällä (myös talvisin!) kannattaa uhrata hetki aikaa ja ajaa pyörä illalla lämpimään varastoon (jos sellainen on). Pyöräsi kuivuu ja sulaa pakkasesta tultuaan yön aikana, jolloin se on kevyempi polkea. Hyvä ja turvallinen varasto estää pyörän katoamisen yön aikana paremmin kuin vaikka sen jättää yöksi ulos lukittuna.

Lukijan vinkki

Tarkista polkupyöräsi satula aina silloin tällöin mahdollisten pinnan halkeamien vuoksi

Tarkista polkupyöräsi satula aina silloin tällöin mahdollisten pinnan halkeamien vuoksi. Mahdollinen halkeama syö nopeasti housuihin reiän. Ensiapuna voi käyttää muovipussia, pitempiaikaisen avun antaa muutaman euron hintainen napakka satulansuojus. Näin säästät rahaa kun ei tarvitse lähteä satulaostoksille eivätkä housusi kulu puhki.

Lukijan vinkki