Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Vanhoista, poisheitettävistä polkupyörän sisuskumeista saa ilmaisia kuminauhoja

Vanhoista, poisheitettävistä polkupyörän sisuskumeista saa ilmaisia kuminauhoja, eli vLukijan vinkki.iipaloit terävällä puukolla sopivan levyisiä paloja sisuskumista esim. jonkun laudan päällä. Puhtaus on "työkalulaatua" mutta pesemällä ne niistä saa luonnollisesti puhtaampia mihin tahansa käyttötarkoitukseen.

Lukijan vinkki

Osta pyörääsi peili

Osta pyörääsi peili, edullinenkin sellainen toimii. Asenna peili vasempaan pyöränsarveen, esim. ohjaustangon alapuolelle. Näin pysyt paremmin kartalla mitä takanasi tapahtuu ilman että päätä tarvitsee koko ajan käännellä korkkiruuvin tavoin. Näin voit välttää paremmin mm. mopojen ja skoottereiden aiheuttamat vaaratilanteet ja mahdolliset onnettomuudet.

Lukijan vinkki

Jaa joulukorit itse

Hyppää polkupyörän selkään ja käy viemässä joulukortit itse tuttaviesi postilaatikkoon. Onnistuu hyvin ainakin samassa kaupungissa asuvien tuttavien kohdalla. Säästät 0,55 € per itse perille viety joulukortti, joten mikäli kortteja on paljon, niin voit päästä jopa kohtuullisiin tuntiansioihin.

Kierrätys kuormaliina

Vanhasta paikkauskelvottomasta polkupyörän sisärenkaasta saat joustavan ja kestävän liinan, jolla voit kiinnittää turvallisesti auton peräkärryssä tai pakettiautossa kuljetettavat tavarat.

Jousitarakka pyörään

Lukijan vinkki. Kun olet ostamassa uutta polkupyörää pienemmästä liikkeestä, kannattaa yrittää tinkiä (jos pyörässä on semmoinen kuminauhatarakka) pyörän hintaan perinteinen jousitarakka. Kuminauhatarakka hapristuu muutamassa vuodessa auringonvalon vaikutuksesta, samoin ilkivallantekijöiden on helpompi rikkoa se, jolloin kummassakin tapauksessa joudut kustantamaan itse uuden tarakan. Jousitarakka kestää rakenteensa puolesta yhtä kauan kuin itse pyöräkin.

Lukijan vinkki

Etsi netistä huolto-opas

Jos omistat esim. auton, polkupyörän, moottorisahan, ruohonleikkurin tms. ja omaat teknisiä taipumuksia ja haluaisit huoltaa tai korjata niitä itse enemmän kuin laitteen käyttöohje opastaa, netistä löytyy ”huolto-oppaita” (eli käytännössä ns. räjäytyskuvia osaluetteloineen) ko. laitteista. Näiden avulla voit halutessasi purkaa ja huoltaa teknisen laitteen itse. Tästä löytyy esim. saksankielinen kuvitettu huolto-opas Nexus Shimano SG-7C22-vaihdenavalle: http://www.paul-lange.de/fileadmin/paullange/downloads/ARCHIV/SG/NEXUS_SG-7C22-Werkstatthandbuch.pdf. Vastaavia sivustoja omille laitteille löytyy esim. hakusanoilla ”(factory) service manual” + tuotteen nimi ja malli. Näin voit itse tutustumalla ja tekemällä säästää rahaa. Huom! Räjäytyskuvan tulostaminen ei tee kenestäkään ammattitaitoista mekaanikkoa mutta antaa hyvät lähtökohdat onnistumiselle.

Lukijan vinkki