Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Polkupyörän peräkärry

Hanki (esim. huuto.netistä) polkupyörän peräkärry, säästät sen avulla rahaa kolmella eri tavalla:

a. Tarvitset vähemmän autoa lasten kuljetukseen.

b. Tarvitset vähemmän autoa tavaroiden kuljetukseen.

c. Voit ostaa raskaita ja paljon tilaa vieviä tarjoustuotteita kaupoista enemmän kun lastaat ne pyörän sijaan pyörän peräkärryyn.

Lukijan vinkki

Lisää pyörääsi kori tarakalle ja käy polkupyörällä kaupassa auton sijaan

Lisää pyörääsi kori tarakalle ja käy polkupyörällä kaupassa auton sijaan. Säästät paljon rahaa vuoden mittaan bensakuluissa! Korin saa helposti kiinnitettyä nippusiteilla pyörän taakse. Voit myös käyttää mustekaloja, jotta tavarat pysyvät paremmin kiinni korissa. Näin kuljetat helposti kaksi kassia ruokaa kotiin. Pyörän eteenkin voi asentaa korin ja käyttää sitä hyväksi!

Lukijan vinkki

Jalkakiinnikkeillä lisää tehoa

Hanki Biltemasta 3,29€ maksavat jalkakiinnikkeet pyörän polkimiin (tuotenro 27876), niin saat +30% lisää tehoa pyöräilyyn ja vältyt polvivaivoilta. Lisätehon voit käyttää polkupyörän peräkärryn vetämiseen, jolloin voit vähentää vastaavan kilometrimäärän auton käyttöä tavaroiden ja pienten lasten kuljettamiseen.

Lukijan vinkki

Laske polkupyörän sarvia ja ohjaustankoa alemmaksi

Kun lähdet pyöräilemään pidempää matkaa niin laske polkypyörän sarvia ja ohjaustankoa alemmaksi. Näin ajoasentosi siirtyy siten että suurempi osa kehosi painosta siirtyy penkin päältä pyörän etuhaarukan päälle, jolloin persus ei pääse puutumaan. Myös ilmanvastus pienenee hieman. Tämä nyt ei ole varsinainen säästövinkki, mutta näin toimimalla myös pidempien matkojen taittaminen pyörällä helpottuu, jolloin tulee ehkä helpommin valinneeksi polkypyörän auton sijasta.

Tarkista pyörän rengaspaineet vaikka et ajaisikaan pyörällä

Jos pyöräsi on talvilevolla vajassa tai kellarissa, käy silloin tällöin tarkistamassa että kumeissa on riittävästi ilmaa. Jos rengas tyhjenee aivan täysin, on vaara että ulkorenkaan kylki repeää jolloin joudut vaihtamaan/vaihdattamaan rikkoutuneen ulkorenkaan ennen pyöräilykauden alkua, mikä tietää ylimääräistä vaivaa ja rahanmenoa. Renkaan ei tarvitse olla kivikova, vaan vähempikin ilma riittää, kunhan sitä vaan on.

Lukijan vinkki

Hanki matkamittari pyörään

Jos liikut pyörällä etkä omista pp:n matkamittaria, hanki sellainen. Kun mittari toimii oikein, näet tarkasti ja konkreettisesti kuinka monta kilometriä olet kulkenut pyörällä auton tai bussin asemesta esim. työ-, asiointi- tai kauppamatkoja -> jokainen pyörällä poljettu kilometri on säästöä. Näin saatat matkamittarin avulla saada ehkä lisämotivaatiota pyöräilyyn.

Lukijan vinkki