Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Puutarhatöissä voi loppukäyttää nahkakäsineet

Puutarhatöissä voi loppukäyttää nahkakäsineet.

Lukijan vinkki

Vanhat kiuaskivet puutarhaan

Vanhat kiuaskivet voit käyttää puutarhassasi hyödyksi ja iloksi.

Lukijan vinkki

Valokattteen pesu ennen sadetta

Ajoita puutarhan valokatteen yms. pesu sateen alle, säästät huuhteluvedessä.

Lukijan vinkki

Valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina

Mikäli sinulla on hieno puutarha, valokuvaa kesällä lähikuvia kauneimmista kukistasi ja käytä näitä kukkakuvia onnittelukortteina, jotka annat esim. syntymäpäiväsankarille. Saat näin kauniita ja omaperäisiä kortteja halvalla. Mikäli sinulla ei ole puutarhaa niin voit toki valokuvata esim. luonnonkasveja.

Kompostoi ja kierrätä

Hanki lämpö- eli thermokompostori ja kompostoi biojätteesi. Myös avokomposti on hyvä puutarhajätteille, mutta kompostin käyttö talvella edellyttää lämpökompostoria. Lämpökompostori pitää myös rotat ja muut jyrsijät poissa pihapiiristäsi. Edullisen lämpökompostorin saa alle satasella, joten se maksaa itsensä parissa vuodessa takaisin. Kun kompostoit kaikki eloperäiset jätteesi niin saat ravinteikasta multaa, jota voit hyödyntää pihassasi. Näin ollen sinun ei tarvitse erikseen ostaa kaupasta multaa. Voit myös harventaa jäteastian tyhjennyskertoja ja säästät noin 6 euroa per väliin jäänyt tyhjennyskerta. Toki kompostiin joutuu ostamaan kuiviketta, mutta toisaalta saat kompostorista biojätteiden hajottua multaa.

Ylläpitäjä on onnistunut kierrättämään jätteensä niin hyvin että meillä käy jäteauto vain joka kuudes viikko. Yksi tyhjennys maksaa noin. 6 €. Jos emme kierrättäisi täytyisi jäteastiamme tyhjentää noin joka kolmas viikko, eli 17 kertaa vuodessa. Tyhjennys kuuden viikon välein on puolta vähemmän eli noin 8,5 kertaa vuodessa. Säästösi 6 euron hinnalla per tyhjennys on yhteensä noin 51 euroa vuodessa. Pääkaupunkiseudulla jätehuollon hinta on mahdollisesti kalliimpaa

Kierrätä jätteesi myös työpaikallasi. Mikäli työpaikalla on jäteastiat eri tarkoituksiin niin se tarkoittaa sitä että jokainen tukee asiaa lukee astioiden kyljestä mitä niihin saa ja ei saa panna. Esim. pahvinkeräykseen taittelemattomana laitetut laatikot vievät runsaasti tilaa ja lisäävät kuljetuskuluja ja pakokaasupäästöjä.

Puut lämmittävät

Jos asut omakotitalossa, istuta talosi pohjoispuolelle muutama puu suojaamaan taloasi kylmältä pohjoistuulelta ja viimalta. Talosi etelä-puolelta kannattaa puolestaan harventaa liian varjostavaa puustoa.

Älä käytä vesijohtovettä kasteluun

Älä käytä vesijohtovettä kasteluun jos suinkin mahdollista. hanavesi sisältää myös jätevesimaksun, jonka maksat turhaan kastellessasi nurmikkoa. Hanki kasteluvesi mahd. järvestä pumppaamalla (kysy lupa!), rännien sadevesitynnyreistä tai jos on mahdollista omasta kaivosta (jos vesi ei ole juomakelpoista, se sopii todennäköisesti kasteluun).

Lukijan vinkki

Kutsumattomien vieraiden varalle

Jos haluat nauttia rauhallisesta koti-illasta ilman kutsumattomia vieraita, sytytä rappusille pari ulkoroihua. Näin ollen mahdolliset yllätysvieraat luulevat, että teillä on jo muita vieraita. Säästät tarjoiluissa

Vinkki Niksi Pirkasta

Lumiukosta vettä pitkin kevättä

Rakenna keväällä viimeisistä lumista puutarhaasi lumiukko sellaisten puiden tai kasvien viereen, jotka tarvitsevat kastelua. Tällöin lumiukko sulaa hitaasti ja luovuttaa sopivasti vettä sitä tarvitseville kasveille vielä silloinkin kun muut lumet ovat jo sulaneet. Säästät kasteluvettä.