Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Muuta nurmikon tilalle

Jos sinulla on iso piha talosi ympärillä, pienennä ruohonleikkurilla ajettavaa aluetta antamalla osaan pihaa muodostua esim. pieni niittykukkaketo tai marjanvarpumatto ympäristön kasvistosta riippuen. Voit rakentaa myös kivipuutarhan, missä eri kokoisten ja näköisten kivien ympärillä kasvaa vapaasti rönsyillen erilaisia kasveja, joita ei tarvitse leikata. Luonnonkivistä voi myös rakentaa "laatoituksen", joka ei tule kalliiksi.

Lukijan vinkki

Harkitse rauhassa

Jos ostat vanhemman omakotitalon, missä on jo valmis puutarha, älä heti ensimmäisenä kesänä myllerrä puutarhaa uuteen uskoon, vaan mieti rauhassa yksi kesä, mitä haluat jättää ja minkä poistat, kun käytössä näet pihan hyvät ja huonot puolet.

Lukijan vinkki

Katso sääennuste

Muista katsoa sääennuste ennen puutarhatöihin ryhtymistä. Puutarhan kukkia ei varmaan kannata turhaan kastella mikäli sadetta on tulossa. Säästät näin myös vettä. Myöskin haravointi voi olla turhaa mikäli sääennuste lupaa kovaa tuulta, jolloin puiden lehdet tippuvat pian pihallesi.

Pääsiäisruohon uusiokäyttöä

Pääsiäisruohonkin voi uusiokäyttää panemalla sen toukokuussa johonkin pihanurmikon huonoon kohtaan kasvamaan.

Lukijan vinkki

Pidempi nurmikko kestää hellettä

Jätä helteillä nurmikkosi pidemmäksi ja älä turhaan leikkaa sitä. Kuumalla ilmalla ilmassa lyhyt ruohikko palaa helposti ruskeaksi, koska lyhyessä ruohikossa aurinko pääsee porottamaan suoraan maahan. Kun annat ruohikon olla helteellä pidempi, auringon säteet eivät pääse niin helposti maahan asti ja lisäksi pidemmillä ruohonkorsilla on myös syvemmälle maahan ulottuvat juuret, jotka kykenevät imemään kosteutta syvemmältä maasta. Säästät polttoaine ja kastelukustannuksia.

Sademittari

Mikäli sinulla ei ole sademittaria, tee sellainen esim. käytetystä mehukanisterista tai säilyketölkistä. Yksinkertainen sademittari onnistuu vain irrottamalla siitä kansi tai yläosa irti. Tällöin näet, että minkä verran pihallasi on satanut yön tai lomasi aikana. Näin osaat mitoittaa puutarhasi kastelutarpeen sademäärän mukaan. Turha haaskata vettä mikäli sadetta on juuri tullut.

Nastamurske talteen

Pihan asfaltille levitetyn nastamurskeen voi keväällä lumen sulettua ja pihan kuivuttua lakaista ja kerätä talteen varastoitavaksi, ja uusiokäyttää seuraavan talven liukkaiden kelien aikana.

Lukijan vinkki

Viherkasvit ilmaiseksi

Saat hienoja viherkasveja halvalla kotiisi, kun istutat hedelmien siemeniä purkkiin. Hedelmät, joilla on suuret siemenet kasvavat helposti, kuten avokado ja mango.

Vaalea pihapolku

Käytä pihapolkuusi vaaleita kivilajeja, kuten kvartsia, kalsiittia tai dolomiittia. Tai maalaa ainakin muutama kivi valkoiseksi. Näet tälllöin tulla kotiin pimeässä ilman valaistustakin.