Työ terävillä työkaluilla ei ole tylsää

Jos käytät esim. mökillä viikatetta, kirvestä vesuria, raivausveistä, ruoho/oksasaksia, kannattaa huolehtia työkalun terän kunnosta. Em. työkalut saa helposti teräviksi hiomakiven ja veden kanssa esim. talven jälkeen. Kotimaisen Fiskarsin työkalut voi teroittaa kyseisen yrityksen teroitustyökalulla. Terävillä työkaluilla työ sujuu nopeammin, kuluttaa vähemmän voimiasi ja myös työn jälki on parempaa (tylsä viikate ei katko ihan kaikkia kasveja) ja turvallisempaa (esim. terävä vesuri ei pureutuu paremmin puuhun kuin tylsä joka pomppaa helposti esim. jalkaan).

Käsikäyttöisten työkalujen teroitus ei ole rakettitiedettä vaan ideana on hakea alkuperäinen teräkulma tylsyneelle työkalulle. Asian opetteluun käytetty aika sekä hankinnat tulee moninkertaisena takaisin parantuneena työtehona.

Pyörivievien laitteiden terien (esim. ruohonleikkuri, raivausterä) teroitus on tarkempaa terän tasapainon säilyttämisen kannalta, epätasapainossa oleva terä voi rikkoa koneen laakerit tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Lukijan vinkki

Viljele itse

Viljele itse vihanneksesi. Kaupoista saa yleisimpien vihannesten ja juuresten siemeniä todella edullisesti ja yhdestä siemenpussista pieni perhe saa esim. lehtisalaatit jopa useammiksi vuodeksi. Voit viljellä hyvin vihanneksia vaikka asuisit kerrostalossa. Esim. lehtisalaatti ja persilja kasvavat kukkaruukussa tai tarvittaessa vaikkapa ämpärissä jossa on multaa. Ylläpitäjä tietää mm. tomaattejakin kasvatettavan parvekkeella ämpärissä. Mikäli sinulla on lasitettu parveke voit pidenpää kasvukautta ja saada mm. salaatista useamman sadon vuodessa. Varmaan lähes jokainen Suomen kunta myös vuokraa erittäin edullisesti palstaviljelypalstoja. Kysy näitä kuntasi teknisestä virastosta.

Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri

Mikäli sinulla on suuri piha, aja se sähkökäyttöisella ruohonleikkurilla bensiinikäyttöisen sijaan. Sähkökäyttöisen ruohonleikkurin teho mallista riippuen on noin 1 000 – 1 600 wattia. Tällöin tunnin leikkuu kuluttaa sähköä 1-1,6 kwh, mikä maksaa noin 10-16 senttiä. Bensiinikäyttöinen työnnettävä ruohonleikkuri kuluttaa 0,5 litraa bensiiniä tunnissa, mikä maksaa noin 70 senttiä litrahinnan ollessa nykyinen 1,40 euroa. Säästöä tulee siis yli 50 senttiä tunnissa. Lisäksi sähkökäyttöisen ruohonleikkurin melu on polttomoottorikäyttöistä huomattavasti pienempää. MTT:n, eli Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuslaitoksen mukaan bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri saastuttaa tunnissa mm. hiilimonoksidia saman verran kuin katalysaattoriauto jopa 900 kilometrin matkalla. Myös hiilivetyjen ja keuhkoille vaarallisten pienhiukkasten määrä on huomattavasti suurempi kuin henkilöautossa.

Lehdistä lannoitetta

Haravointi on turha toimenpide, aja nurmikot syksyllä kun kaikki tai melkein kaikki lehdet on tippuneet puista. Maa saa hyvää lannotetta silputuista lehdistä. Keväällä ei tarvitse myöskään haravoida lehdet kyllä painuu maahan kesänmittaan ja nurmikko näyttää upealta, säästyy samalla lannoitteiden ostolta.

Lukijan vinkki

Kiertoviljele

Kiertoviljele. Saat huomattavasti paremman sadon kun vaihdat kasvimaallasi viljeltävien kasvien paikkaa eri vuosina. Eli suomeksi älä viljele perunaa joka vuosi samassa nurkassa kasvimaatasi. Eri kasvit kuluttavat ja jättävät pellosta/peltoon eri tavalla ravinteita sekä myös esim. kuohkettauvat maata eri tavalla. Eri kasveilla on myös omia tauteja, joten kasvitauditkaan eivät pääse niin jylläämään kun viljelet samalla puolella kasvimaata eri kasveja.

Valitse hellettä kestäviä kasveja

Puutarhaa perustettaessa kannattaa miettiä, mikä kasvi tarvitsee kastelua ja mikä kestää hellettä pitkiäkin aikoja. Paljonko laitat leikattavaa ja kasteltavaa nurmikkoa vai jätätkö mahdollisesti jonkin kolkan luonnonkukkakedoksi. Säästät vesilaskussa.

Lukijan vinkki

Teroita ruohonleikkurisi terät

Teroita ruohonleikkurisi terät. Ruoho kyllä leikkaantuu tylsälläkin ruohonleikkurilla, mutta terävä ruohonleikkuri kuluttaa vähemmän polttoainetta/sähköä ja leikkuujälki paranee. Terävämpää ruohonleikkuria on myös kevyempi työntää. Terien teroituksesta on myös se hyöty, että terävämpi terä ei revi ruohoa, jolloin ruohikko voi paremmin ja tarvitsee siksi vähemmän vettä. Ruohonleikkurin voi teroittaa viilalla. Varsinkin viilaa järeämpiä työkaluja käytettäessä on tärkeää myös tasapainottaa terät teroituksen jälkeen, jotta terä pyörisi tasaisesti eivätkä mm. laakerit hajoaisi.

Lisätietoja:

Hyödynnä sadevesi

Hyödynnä sadevesi. On ihan turha lorottaa puutarhan kukille hanavettä kun voit varastoida sadevettä. Ylläpitäjän pihalle on kaivettu suurehko kuoppa, jonka pohjalle on laitettu muovitus, jonne sadevesi kerääntyy eikä pääse imeytymään maahan. Kuopasta riittää vettä jopa viikkojen hellejaksojen yli. Klassinen vaihtoehto on sitten tietenkin laittaa ämpäreitä tai tynnyreitä räystäiden poistoputkien alle.

Ylläpitäjän pihalle kaivettu muovilla vuorattu sadeveden keruukuoppa

Yksi iso asetelma

Kesäkukkia pihalle laittaessa kannattaa mieluummin laittaa yksi iso kuin useita pieniä asetelmia. Kastelu on helpompaa, ja jos yksittäinen kukka lakastuu, sitä ei juuri huomaa toisin kuin pienemmissä asetelmissa, ei siis tarvitse ostaa uusia kukkia tilalle. Kasteluvettä menee myös vähemmän hukkaan tiiviissä rykelmässä ja kukat myös antavat toisilleen varjoa, jolloin haihdunta maasta vähenee.

Lukijan vinkki

Tuhka torjuu liukkautta

Käytä takasta tai leivinuunista tuleva tuhka puutarhassasi tai pihatiellä sepelin sijasta liukkauden torjunnassa. Keväällä voit sitten lakaista tuhkan lannoitteeksi nurmikolle ja marjapensaille ja vaikkapa omenapuille. Useimmat kasvit pitävät tuhkasta, sillä se muuttaa maan pH-arvoa happamasta emäksisempään. Tuhkassa on myös tallella paljon poltetussa puussa olleista ravinteista, joita puutarhasi kasvit voivat käyttää hyödyksi. Tumman tuhkan laittaminen kulkuväylille nopeuttaa myös niiden sulamista, sillä tällöin auringon säteet imeytyvät tuhkahiukkasiin, eivätkä heijastu takaisin.