Kuinka minimoida rengaskuluja?

Kuinka minimoida auton rengaskuluja?

Renkaista löytyvä sakkorajaa osoittava pykälä kulutuspinnassa on varmasti tuttu useimmille autoilijoille. Kulutuspinnan saavuttaessa kyseisen merkin, on ehdottomasti viimeinen hetki vaihtaa renkaat uusiin. Uusien renkaiden hankinta on merkittävä menoerä. Tästä syystä moni haluaa lykätä sitä viimeiseen hetkeen, kuten myös minimoida hankintahinnan. Kuinka rengaskuluja on mahdollista pienentää? Renkailla on hankintahinnan lisäksi myös välillisiä vaikutuksia autoilun kuluihin. Kustannussäästöjä tavoitteleva autoilijan ei kannata kiinnittää huomiota ulkonäköseikkoihin, näyttävien leveiden renkaiden ja isompien vanteiden tuoma näyttävyys kostautuu kulutuksen nousuna. Luonnollisesti myös hankintahinta on suurempi rengas- ja vannekoon kasvaessa.

Renkaiden valinnassa voidaan noudattaa yksinkertaista sääntöä kustannussäästöjä tavoiteltaessa; pientä kulutusta haettaessa alle kannattaa valita kapein ja pienimmällä vannekoolla oleva rengas kulutuksen minimoimiseksi. Huomioi kuitenkin kantavuusvaatimukset, ja valitse rengaskoko ainoastaan autovalmistajan malliisi hyväksymistä renkaista. Kustannussäästöjä hakevalle netin rengaskaupat tarjoavat parhaan mahdollisuuden hintavertailuun. Lukuisista vaihtoehdoista esimerkiksi  https://www.giga-rengas.fi  tarjoaa erinomaisen valikoiman renkaita kilpailukykyiseen hintaan. Huomionarvoista on myös renkaiden kohdalle merkitty polttoainetaloudesta kielivä merkki, jossa renkaiden ominaisuudet on arvioitu asteikolla A-G parhaasta huonoimpaan.

Myös renkaiden tasaiseen kulumiseen voi vaikuttaa pienellä vaivannäöllä. Vetävällä akselilla olevat renkaat kuluvat toista paria nopeammin. Yleisenä suosituksena on renkaiden vaihtaminen akselilta toiselle noin 8000 kilometrin välein. Kesä- ja talvirenkaat olisi siis syytä kierrättää eri paikkaan jokaisen alle vaihdon yhteydessä keväisin ja syksyisin. Toinen tärkeä seikka on auton ohjauskulmista huolehtiminen. Jos huomaat renkaanvaihdon yhteydessä renkaiden kuluneen epätasaisesti kulutuspinnaltaan, käytä autosi ohjauskulmien säädössä viimeistään ennen uuden rengassarjan alle asennusta – väärillä ohjauskulmilla uudetkin renkaat saa nopeasti vaihtokuntoon.

Toinen yksinkertainen vinkki on ilmanpaineiden säännöllinen tarkastus. Kuten renkaan leveys, myös ilmanpaine vaikuttaa vierintävastukseen, ja sitä kautta auton kulutukseen. Ilmanpaineiden tarkastus huoltoasemalla ei maksa kuin vaivan, ja sen säännöllisesti tekemällä voit pienentää sekä autosi kulutusta että renkaiden ennenaikaista kulumista väärien ilmanpaineiden seurauksena. Yksi harvemmin mainittu tekijä on eri rengasmerkkien hyvinkin merkittävät erot kulutuskestävyydessä. Älä koskaan valitse rengasta pelkästään halvimman hankintahinnan perusteella perehtymättä ensin sekä rengasvertailuihin että muiden autoilijoiden käytännön kokemuksiin. Hankittaessa reilusti halvempi rengas voi pitkässä juoksussa kääntyä yllättäen kalliimmaksi, mikäli kalliimmalla renkaalla voidaan saavuttaa esimerkiksi kaksi kertaa pidempi käyttöikä. Useimmiten hankintahinnaltaan arvokkaampi rengas voi maksaa itseään takaisin myös pienemmällä vierintävastuksella, ja sen myötä jälleen pienemällä polttoaineen kulutuksella. Kaiken kaikkiaan valinta on hyvä painottaa kokonaisuuteen, unohtamatta tietystikään toisinaan nähtäviä hyviä tarjouksia jonkin valmistajan sarjoista.

Kesärenkaat halvalla syksyllä ja talvirenkaat halvalla keväällä

Kesärenkaita autoon saa yleensä edullisemmin syksyllä ja keväällä taas talvirenkaita rengasliikkeiden varastoiden kausityhjennyksen yhteydessä. Tässä on tietysti se huono puoli, että ostoksista pääsee nauttimaan vasta noin puolen vuoden päästä ja autotilanteesi saattaa olla ihan toisenlainen kuin tällä hetkellä.

Lukijan vinkki

Auton pito-ongelmia talvella

Onko talvella pito-ongelmia autolla? Hanki kevyt metalliteräinen lumilapio autoosi ja varaa myös pieni hiekkaa mukaasi pahimman varalle. Pientä hiekkamäärää voit kuljettaa vaikkapa tyhjän mehukattiastian sisällä ja hiekan tulee olla kuivaa ennen purkkiin laittoa, koska kostea hiekka jäätyy yhdeksi köntiksi eikä sitä saa mitenkään pois. Näin voit auttaa itseäsi tai lähimmäistäsi talviliikenteessä!

Lukijan vinkki

Merkitse pölykapselit

Lukijan vinkki. Jos autossasi on automerkin omalla logolla varustetut muoviset (tai muuten arvokkaat) pölykapselit, kirjoita niiden sisäpuolelle kestävällä tussilla tai naarmuttamalla autosi rekisteritunnus. Jos pölykapseli irtoaa kesken ajon, rehellisellä löytäjällä on ainakin jonkinlainen mahdollisuus palauttaa löytämänsä pölykapseli auton omistajalle. Keväisin teiden varsilla näkee monia lojumassa monia pölykapseleita. Uusia pölykapseleita ei yleensä myydä yksittäin vaan kerralla pitää ostaa koko sarja (4 kpl).

Tarkista pyörän rengaspaineet vaikka et ajaisikaan pyörällä

Jos pyöräsi on talvilevolla vajassa tai kellarissa, käy silloin tällöin tarkistamassa että kumeissa on riittävästi ilmaa. Jos rengas tyhjenee aivan täysin, on vaara että ulkorenkaan kylki repeää jolloin joudut vaihtamaan/vaihdattamaan rikkoutuneen ulkorenkaan ennen pyöräilykauden alkua, mikä tietää ylimääräistä vaivaa ja rahanmenoa. Renkaan ei tarvitse olla kivikova, vaan vähempikin ilma riittää, kunhan sitä vaan on.

Lukijan vinkki

Paikkaa rengas

Jos huomaat autosi renkaan olevan puhki ja syyllinen, naula tai ruuvi on vielä kiinni, aja ensitilassa rengasliikkeeseen. Selosta tilanne ja pyydä liikettä paikkaamaan ko. rengas. Ainakin isommissa liikkeissä tämä toimii ja jos renkaan paikkaaminen on mahdollista näin tehdään. Näin säästyt kokonaan uuden renkaan ostolta. Paikkauksessa renkaaseen laitetaan reiän kohdalle kumitulppa ja voit erittäin todennäköisesti ajaa renkaan muun sarjan kanssa loppuun asti normaalisti. Jos reikä on epämääräinen, esim. sepelin aiheuttama, ei paikkausta voida tehdä (tästäkin ilmoitetaan asiallisesti). Pienemmissä firmoissa ei välttämättä ole tarvittavia laitteita/osaamista tai (uuden) renkaan myyminen asiakkaalle on pienelle liikkeelle kannattavampaa kuin vanhan paikkaaminen.

Lukijan vinkki

Myös polkupyörään riittävät rengaspaineet

Samoin kuin autossa, myös polkupyörässä kannattaa pitää riittävät rengaspaineet (joissain erikoisrenkaissa vajaapaine parantaa pitoa). Matkasi sujuu rullaavammin ja myös päällysrenkaat kestävät pidempään. Jos ilmanpaine on liian matala, renkaat murtuvat helposti kyljistä, etenkin talvisaikaan kun renkaat ovat hauraampia kuin kesällä ja kylmä ilma pienentää edelleen renkaan ilmanpainetta.

Lukijan vinkki

Muista merkitä renkaiden entinen ja uusi sijainti

Jos vaihdat auton renkaasi itse, muista merkitä niiden entinen ja uusi sijainti, autotarvikeliikkeistä saa sopivia venttiiliin kiinnitettäviä muovilappuja. Jos renkaisiin on merkitty pyörimissuunnat, riittää esim. merkintä "E->T" ja "T->E" näin tiedät mihin seuraavalla kerralla laitat renkaat. Renkaat kuluvat hieman eri tavalla (edessä ja takana) ja renkaiden kierrättäminen tasoittaa kulumista jolloin periaatteessa koko sarja kuluu yht’ aikaisesti loppuun.

Lukijan vinkki

Hanki pyörään jalkapumppu

Hanki pyörään jalkapumppu. Vaivattomuus lisää todennäköisyyttä, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa, ja se pidentää niiden kestoikää. Erityisesti talvella, kun kylmyys laskee paineita renkaassa, tämä olisi tärkeää.

Lukijan vinkki

Tutki renkaiden kunto

Lukijan vinkki. Jos vaihdat renkaat itse, uhraa hetken verran aikaa poisotettujen renkaiden tarkastelemiseen. Tutki esim. onko nastarenkaissa miten paljon irronneita nastoja, ovatko kaikki renkaat kuluneet tasaisesti (ovatko rengassuuntaukset olleet kohdillaan). Tässä yhteydessä kannattaa poistaa myös isoimmat sepelit kuvioiden välistä. Renkaat kannattaa tarkistaa silmämääräisesti vaikka olisit vaihdattanut ne liikkeessä, koska aina ei muisteta kertoa asiakkaalle mahdollisista ongelmista. Jos talvirenkaissa ilmenee joitain ongelmia, sinulla on ruhtinaallisesti hoitaa asiat kuntoon ennen seuraavaa talvirengaskautta.

Lukijan vinkki