Kuinka minimoida rengaskuluja?

Kuinka minimoida auton rengaskuluja?

Renkaista löytyvä sakkorajaa osoittava pykälä kulutuspinnassa on varmasti tuttu useimmille autoilijoille. Kulutuspinnan saavuttaessa kyseisen merkin, on ehdottomasti viimeinen hetki vaihtaa renkaat uusiin. Uusien renkaiden hankinta on merkittävä menoerä. Tästä syystä moni haluaa lykätä sitä viimeiseen hetkeen, kuten myös minimoida hankintahinnan. Kuinka rengaskuluja on mahdollista pienentää? Renkailla on hankintahinnan lisäksi myös välillisiä vaikutuksia autoilun kuluihin. Kustannussäästöjä tavoitteleva autoilijan ei kannata kiinnittää huomiota ulkonäköseikkoihin, näyttävien leveiden renkaiden ja isompien vanteiden tuoma näyttävyys kostautuu kulutuksen nousuna. Luonnollisesti myös hankintahinta on suurempi rengas- ja vannekoon kasvaessa.

Renkaiden valinnassa voidaan noudattaa yksinkertaista sääntöä kustannussäästöjä tavoiteltaessa; pientä kulutusta haettaessa alle kannattaa valita kapein ja pienimmällä vannekoolla oleva rengas kulutuksen minimoimiseksi. Huomioi kuitenkin kantavuusvaatimukset, ja valitse rengaskoko ainoastaan autovalmistajan malliisi hyväksymistä renkaista. Kustannussäästöjä hakevalle netin rengaskaupat tarjoavat parhaan mahdollisuuden hintavertailuun. Lukuisista vaihtoehdoista esimerkiksi  https://www.giga-rengas.fi  tarjoaa erinomaisen valikoiman renkaita kilpailukykyiseen hintaan. Huomionarvoista on myös renkaiden kohdalle merkitty polttoainetaloudesta kielivä merkki, jossa renkaiden ominaisuudet on arvioitu asteikolla A-G parhaasta huonoimpaan.

Myös renkaiden tasaiseen kulumiseen voi vaikuttaa pienellä vaivannäöllä. Vetävällä akselilla olevat renkaat kuluvat toista paria nopeammin. Yleisenä suosituksena on renkaiden vaihtaminen akselilta toiselle noin 8000 kilometrin välein. Kesä- ja talvirenkaat olisi siis syytä kierrättää eri paikkaan jokaisen alle vaihdon yhteydessä keväisin ja syksyisin. Toinen tärkeä seikka on auton ohjauskulmista huolehtiminen. Jos huomaat renkaanvaihdon yhteydessä renkaiden kuluneen epätasaisesti kulutuspinnaltaan, käytä autosi ohjauskulmien säädössä viimeistään ennen uuden rengassarjan alle asennusta – väärillä ohjauskulmilla uudetkin renkaat saa nopeasti vaihtokuntoon.

Toinen yksinkertainen vinkki on ilmanpaineiden säännöllinen tarkastus. Kuten renkaan leveys, myös ilmanpaine vaikuttaa vierintävastukseen, ja sitä kautta auton kulutukseen. Ilmanpaineiden tarkastus huoltoasemalla ei maksa kuin vaivan, ja sen säännöllisesti tekemällä voit pienentää sekä autosi kulutusta että renkaiden ennenaikaista kulumista väärien ilmanpaineiden seurauksena. Yksi harvemmin mainittu tekijä on eri rengasmerkkien hyvinkin merkittävät erot kulutuskestävyydessä. Älä koskaan valitse rengasta pelkästään halvimman hankintahinnan perusteella perehtymättä ensin sekä rengasvertailuihin että muiden autoilijoiden käytännön kokemuksiin. Hankittaessa reilusti halvempi rengas voi pitkässä juoksussa kääntyä yllättäen kalliimmaksi, mikäli kalliimmalla renkaalla voidaan saavuttaa esimerkiksi kaksi kertaa pidempi käyttöikä. Useimmiten hankintahinnaltaan arvokkaampi rengas voi maksaa itseään takaisin myös pienemmällä vierintävastuksella, ja sen myötä jälleen pienemällä polttoaineen kulutuksella. Kaiken kaikkiaan valinta on hyvä painottaa kokonaisuuteen, unohtamatta tietystikään toisinaan nähtäviä hyviä tarjouksia jonkin valmistajan sarjoista.

Vaihda auton renkaiden paikkaa

Vaihda auton renkaiden paikkaa akselilta toiselle 5 000 – 10 000 ajokilometrin välein. Näin renkaasi kuluvat tasaisemmin ja kestävät pidempään. Tarkista kuitenkin aina mikä on renkaiden oikea pyörimissuunta. Renkaiden kuviointi ja nastoitus voi olla suunniteltu siten, että se on tarkoitettu pyörimään vain yhteen suuntaan. Kun pyörimissuunta on oikea niin renkaan vierintävastus on pienempi ja turvallisuus parempi.

Tarkista renkaiden valmistuspäivä

Kun ostat autoosi renkaita niin muista tarkistaa renkaiden kyljestä niiden valmistuspäivä. Kumi haurastuu vanhetessaan ja siksi vanhan renkaan ajo-ominaisuudet ja pito heikkenevät olennaisesti, vaikka niiden urissa olisikin vielä hyvin kulutuspintaa jäljellä. Kovin vanhaa rengasta ei siis kannata ostaa. Valmistuspäivä lukee yleensä renkaan kyljessä neljällä numerolla esim. 3711. Ensimmäiset numerot tarkoittavat viikkoa ja toinen vuotta. Kyseinen rengas jossa numero 3711 on valmistettu siis viikolla 37 vuonna 2011.

Käytä autossasi sileitä umpinaisia pölykapseleita

Käytä autossasi sileitä umpinaisia pölykapseleita sakaraisten ja koloisten sijaan. Ilmanvastus pienenee.

Pysäytä autosi "ajourien" viereen

Jos joudut pysähtymään risteyksissä, pysäytä autosi "ajourien" viereen, niin että autosi renkaat ovat valkoisen jään ja lumen kohdalla. Kun lähdet taas liikkeelle, valkoisessa kohdassa pito on parempi, nastat pureutuvat paremmin valkoiseen jäähän kuin ajourien "mustan jään" kohdalla. Näin polttoainetalous paranee, kun sinun ei tarvitse sudittaa liukkaassa kohdassa, samoin nastarenkaiden nastojen rasitus pienenee (käyttöikä pidentyy). Muista kuitenkin liikenneturvallisuus eli ettet aja autoasi liian sivuun viereisen kaistan autoilijoiden riesaksi tms.

Lukijan vinkki

Tarkista autosi renkaiden aurauskulmat

Tarkista autosi renkaiden aurauskulmat. Väärä aurauskulma kuluttaa renkaita ja nostaa vierintävastusta, jolloin polttoaineenkulutus kasvaa.

Putsaa ja varastoi renkaat hyvin

Kun vaihdat esim. kesärenkaat, putsaa talvirenkaat ja varastoi ne hyvin.

Lukijan vinkki

Kesärenkaat halvalla syksyllä ja talvirenkaat halvalla keväällä

Kesärenkaita autoon saa yleensä edullisemmin syksyllä ja keväällä taas talvirenkaita rengasliikkeiden varastoiden kausityhjennyksen yhteydessä. Tässä on tietysti se huono puoli, että ostoksista pääsee nauttimaan vasta noin puolen vuoden päästä ja autotilanteesi saattaa olla ihan toisenlainen kuin tällä hetkellä.

Lukijan vinkki

Auton pito-ongelmia talvella

Onko talvella pito-ongelmia autolla? Hanki kevyt metalliteräinen lumilapio autoosi ja varaa myös pieni hiekkaa mukaasi pahimman varalle. Pientä hiekkamäärää voit kuljettaa vaikkapa tyhjän mehukattiastian sisällä ja hiekan tulee olla kuivaa ennen purkkiin laittoa, koska kostea hiekka jäätyy yhdeksi köntiksi eikä sitä saa mitenkään pois. Näin voit auttaa itseäsi tai lähimmäistäsi talviliikenteessä!

Lukijan vinkki

Merkitse pölykapselit

Lukijan vinkki. Jos autossasi on automerkin omalla logolla varustetut muoviset (tai muuten arvokkaat) pölykapselit, kirjoita niiden sisäpuolelle kestävällä tussilla tai naarmuttamalla autosi rekisteritunnus. Jos pölykapseli irtoaa kesken ajon, rehellisellä löytäjällä on ainakin jonkinlainen mahdollisuus palauttaa löytämänsä pölykapseli auton omistajalle. Keväisin teiden varsilla näkee monia lojumassa monia pölykapseleita. Uusia pölykapseleita ei yleensä myydä yksittäin vaan kerralla pitää ostaa koko sarja (4 kpl).