Älä lotraa vettä saunassa

 

Moni omistaa kesämökin johon kuuluu olennaisena osana sauna. Saunomisen yhteydessä kuluu luonnollisesti vettä, josta suurin osa peseytymiseen ja huuhtoutumiseen. Tässä yhteydessä vettä roiskuu myös seinän alaosiin, jotka sitten saattavat ajanmittaan alkaa homehtua.

Ratkaisu tähän pulmaan on tehdä ulos erillinen peseytymis/huuhtoutumispaikka ulos, jolloin saunan kokema kosteusrasitus pienenee eli saunassa vain löylytellään ja peseytyminen ja huuhtoutuminen tapahtuu ulkona. Paikaksi kelpaa esim joku luonnonkivi tai sen voi tehdä esim. kestopuulaatoista.

Jos nakuilu hermostuttaa, paikka kannattaa sijoittaa esim. puiden katveeseen tai sitten rakentaa näkösuojaa esim. kestupuulaudoista. Omalla mökillä homma tapahtuu käytännössä siten, että saunassa ei ole mitään isoa kylmävesiastiaa ollenkaan, vaan ainoa kylmä vesi on löylykiulussa.

Lämpimän veden otan saunan padasta ja kylmä vesi odottaa ulkona. Näin toimien saunan pitäisi kestaa pidempään kunnossa kun vähentää. Luonnon keskellä huuhtoutuminen virkistää myös mieltä.

Lukijan vinkki

Älä rakenna saunaasi mitään lasi- tai kivipintoja

Älä rakenna saunaasi mitään lasi- tai kivipintoja. Tällaiset suuret pinnat lämpenevät muuta saunaa hitaammin ja lämpöenergia kuluu näiden lämmittämiseen. Näin ollen lämpöeristämättömät kivi- ja lasipinnat ja kaakelipinnat lisäävät saunan lämpenemisaikaa ja nostavat siksi kiukaan sähkönkulutusta noin yhdellä kilowatilla per 1 m² kokoinen pinta. Tällainen pinta on esimerkiksi saunan lasiovi.

Vaippaharsosta pyyhe

Jos olet menossa kylpylään yöksi, niin ota oma pyyhe mukaasi tai merkitse se valkoinen pyyhe jollakin. Tällöin sinun on helpompi löytää allasosastolla pyyhetelineestä juuri oma pyyhkeesi. Vihje: vauvan vaippaharsoa on myytävänä metritavarana siitä saa isonkin pyyhkeen halvalla ja kuivaa nopeasti. Omat crocsitkin on hyvä ottaa mukaan kylpylään, joissakin paikoissa tossut maksaa jopa 3 euroa.

Lukijan vinkki

Vaihda saunan kiuaskivet kahden vuoden välein

Vaihda saunan kiuaskivet kahden vuoden välein. Lämpötilan muutokset rapauttavat kiviä. Kun kivet rapautuvat tarpeeksi pieniksi ne voivat estää ilman kierron kiukaassa. Vastukset saattavat myös peittyä kivipölyllä, jolloin ne ylikuumenevat. Tällöin energiankulutus kasvaa ja kiukaan käyttöikä lyhenee.

Älä mene uimapuvulla/uimahousuilla saunaan

Älä mene uimapuvulla/uimahousuilla saunaan, sillä uimapuvun kuidut haurastuvat kuumassa saunassa lyhetäen vaatteen elinikää. Kääri ennemmin pyyheliina ympärillesi. Tämän takia uimapukua ei pitäisi myöskään kuivata auringossa. Varsinkin ulkomailla aurinko paistaa todella polttavasti tummaan uimapukuun.

Ei tyhjille saunavuoroille

Jos asuinkerrostalossasi taloyhtiön sauna lämpenee kahtena iltana, mutta kumpanakin iltana on listassa paljon tyhjiä vuoroja (=kaikki mahtuisivat saunomaan yhtenä iltana), ehdota yhtiökokouksessa tai laita kirje hallitukselle että molempien iltojen vuorot yhdistettäisiin ja sauna lämpiäisi vain yhtenä iltana. Tällöin sähköä kuluu vähemmän ja se kulutettaisiin tehokkaammin. Saavutettu rahallinen säästö voitaisiin siirtää saunamaksuun. Toisaalta moni ei välttämättä ole valmis vaihtamaan omaa saunavuoroaan, mutta alennus saunamaksussa voi hyvä porkkana.

Lukijan vinkki

Infrapunalämmitin ja infrapunasauna

Infrapunalämmitin ja infrapunasauna. Pitkäaaltoinen kaukoinfrapunalämmitin säästää sähköä. Infrapunalämmittimien lämpö voidaan myös kohdistaa tarkasti syvälle lihaksiisi, jolloin kotisi lämpötila voi tuntua sopivalta, vaikka todellinen lämpötila olisikin normaalia matalampi. Tähän perustuu myös infrapunasauna. Infrapunasauna kuluttaa monta kertaa vähemmän sähköä kuin perinteinen sähkökiuas. Tavallisessa saunassa on yleensä 6 kW:n tehoinen kiuas kun infrapunasaunassa riittää esimerkiksi 4 kpl 275 watin infrapunapaneeleita, mikä tekee vain 1,1 kW. Lisäksi infrapunasauna lämpenee perinteistä saunaa nopeammin, jolloin "hukka-aika", jolloin sauna on päällä, mutta siellä ei oleskella pienenee. Pitkäaaltoisella infrapunalla väitetään olevan myös positiivisia terveysvaikutuksia.

Hetivalmis kiuas

Jos kuitenkin saunot vähintään neljä kertaa viikossa, kannattaa ostaa lämpöeristetty hetivalmis-kiuas. Voit hyödyntää muhimislämpöä pesutilojen lämmityksessä.

Halpa löylyntuoksu

Saat halvan ja raikkaan löylyntuoksun kun keräät kesällä pihakoivuistasi hieman koivunlehtiä. Kuivaa tämän jälkeen lehdet. Voit halutessasi ommella irtonaiset koivunlehdet jonkun kankaisen rätin sisälle ja sitten vain pussi löylyveteen. Tällöin voit käyttää pussin useamman kerran. Jonkun olen kuullut käyttävän kankaisen pussin sijasta kahvin suodatinpussia, jonka on sitten niitannut kiinni.

Laita kännykkään muistutus kun sauna on valmis

Kun laitat saunan päälle, laita samalla kännykkääsi muistutus tai herätys kun saunan pitäisi olla valmis. Näin säästät sähköä kun muistat mennä heti saunaan kun se on valmis.