Älä lotraa vettä saunassa

 

Moni omistaa kesämökin johon kuuluu olennaisena osana sauna. Saunomisen yhteydessä kuluu luonnollisesti vettä, josta suurin osa peseytymiseen ja huuhtoutumiseen. Tässä yhteydessä vettä roiskuu myös seinän alaosiin, jotka sitten saattavat ajanmittaan alkaa homehtua.

Ratkaisu tähän pulmaan on tehdä ulos erillinen peseytymis/huuhtoutumispaikka ulos, jolloin saunan kokema kosteusrasitus pienenee eli saunassa vain löylytellään ja peseytyminen ja huuhtoutuminen tapahtuu ulkona. Paikaksi kelpaa esim joku luonnonkivi tai sen voi tehdä esim. kestopuulaatoista.

Jos nakuilu hermostuttaa, paikka kannattaa sijoittaa esim. puiden katveeseen tai sitten rakentaa näkösuojaa esim. kestupuulaudoista. Omalla mökillä homma tapahtuu käytännössä siten, että saunassa ei ole mitään isoa kylmävesiastiaa ollenkaan, vaan ainoa kylmä vesi on löylykiulussa.

Lämpimän veden otan saunan padasta ja kylmä vesi odottaa ulkona. Näin toimien saunan pitäisi kestaa pidempään kunnossa kun vähentää. Luonnon keskellä huuhtoutuminen virkistää myös mieltä.

Lukijan vinkki

Halpa löylyntuoksu

Saat halvan ja raikkaan löylyntuoksun kun keräät kesällä pihakoivuistasi hieman koivunlehtiä. Kuivaa tämän jälkeen lehdet. Voit halutessasi ommella irtonaiset koivunlehdet jonkun kankaisen rätin sisälle ja sitten vain pussi löylyveteen. Tällöin voit käyttää pussin useamman kerran. Jonkun olen kuullut käyttävän kankaisen pussin sijasta kahvin suodatinpussia, jonka on sitten niitannut kiinni.

Laita kännykkään muistutus kun sauna on valmis

Kun laitat saunan päälle, laita samalla kännykkääsi muistutus tai herätys kun saunan pitäisi olla valmis. Näin säästät sähköä kun muistat mennä heti saunaan kun se on valmis.

Täytä löylyvesiastia juuri ennen kuin aloitat saunassa löylyn heittämisen kuumalle kiukaalle

Täytä löylyvesiastia vedellä vasta juuri ennen kuin aloitat saunassa löylyn heittämisen kuumalle kiukaalle. Ymmärtääkseni kaikki lämpimässä saunassa oleva kiinteän tai nestemäisen tavaramassan lämpötila pyrkii – samoin kuin lämmin ilma – asettumaan mahdollisimman lähelle saunan seinien ulkopuolella vallitsevaan lämpötilaan. Kiinteä aine sisältää yleensä samaan ilmatilavuuteen verrattuna moninkertaisen määrän lämpöenergiaa samassa lämpötilassa. Näin saunan lämpimänä pitämiseen tarvitaan enemmän sähköenergiaa, kun saunassa on enemmän kiinteää tai nestemäistä tavaramassaa.

Lukijan vinkki

Ei mieluisat teepussit voi käyttää saunassa

Ei mieluisat teepussit voi käyttää saunassa. Teepussia liotetaan löylyvedessä saunan lämpiämisen ajan ja teevettä heitetään kiukaalle saunoessa.

Lukijan vinkki

Löylyvedeksi sadevettä

Mikäli kesämökkisi sijaitsee meren rannalla, käytä löylyvetenä sadevettä, älä ota merestä vettä. Turun saaristossa veden suolapitoisuus on 0,6 % ja tämmöinenkin määrä suolaa nopeuttaa huomattavasti kiukaan ruostumista.

Lukijan vinkki

Saunakynttilä

Saunassa on tunnelmallista saunoa kynttilän valossa. Voit tehdä vaikka puusta pienen telineen kynttilää varten.

 

 

Kiuas pois päältä oikeaan aikaan

Laita kiuas kiinni jo muutamaa minuuttia ennen kuin poistut (viimeisenä) saunasta. Jälkilämpö riittää näinkin kuivattamaan pienen saunan. Jos iv-kojeen teho on mitoitettu vain juuri riittäväksi, vinkkiä ei kannata käyttää.

Lukijan vinkki

Raparperin lehti pefletiksi

Käytä raparperin lehteä peflettinä, eli saunan istuinalusena. Korvaa mainiosti kertakäyttöisen pefletin, joten sopii varsinkin saunavieraille. Käytön jälkeen voit kompostoida sen. Mainittakoon vielä, että Viron kylpylöissä opetetaan käyttämään raparperin lehdestä tehtyä peflettiä myös sen takia, että sillä on on selluliittiä poistava vaikutus. Tässä perässä Turun Sanomien nettilehden alkuperäinen juttu aiheesta

Lisätietoja:

Pieni määrä vettä kiehuu nopeammin

Käytkö mökillä keväällä tai syksyllä? Jos otat saunavetesi järvestä tai muusta luonnonvesistöstä, sen lämpötila muuttuu vuodenajan mukaan. Syksyllä ei riitä sama polttopuumäärä lämmittämään vettä kuumaksi kuin kesäaikaan. Jos taas haluaa lämmittää veden kuumaksi, joutuu polttamaan suuremman määrän puuta kiukaan hehkuessa jo punaisena. Säästät polttopuuta, jos täytät saunan vesisäiliön reiluun puoleen. Pienempi määrä kylmää vettä lämpenee nopeammin ja kun alkuannos on lämmennyt riittävän kuumaksi, alkaa esim. kiehua, säiliöön voi lisätä vähitellen kylmää vettä tarpeen mukaan lämpenemään. Eli ei siis kannata täyttää säiliötä heti alussa kylmällä vedellä, vaan osittain ja sitten vasta lisäillä. Muista kuitenkin laittaa alussa riittävästi vettä säiliöön ettei se kiehu kuiviin ja vaurioidu!

Lukijan vinkki