Tarkistuta ennakonpidätysprosenttisi

Jos olet työssäkäyvä, tarkistuta ennakonpidätysprosenttisi, näin et maksa liikaa ennakonpidätyksiä, toisaalta ei ole kiva saada myöskään mätkyjä liian alhaisen ennakonpidätysprosentin takia. Itse tykkään pitää ennakonpidätysprosentin jonkun verran yläkantissa, jolloin aina joka vuosi tulee yleensä palautusta, viiveellä tosin. Ja kun käteen jää vähemmän heti palkanmaksun jälkeen, ei rahaa kulu mihinkään turhuuteen.

Lukijan vinkki

Jaa laskuja (mm. internetlasku) perheenjäsentesi kanssa puoliksi

Jaa laskuja (mm. internetlasku) perheenjäsentesi kanssa puoliksi.

Lukijan vinkki

Nyt on tullut hyviä työkaluja laskujen puolittamiseen. Yksi hyvä sovellus on mm. Danske Bankin MobilePay.

​Danske Bankin mukaan MobilePayllä rahan lähettäminen ja laskun jakaminen onnistuu helposti ja turvallisesti pelkän matkapuhelinnumeron avulla -tilinumeroa ei tarvitse muistaa. Voit käyttää MobilePaytä riippumatta siitä, minkä pankin asiakas olet.

MobilePayllä voit helposti jakaa esimerkiksi ravintolalaskun ystäviesi kesken tai pyytää heitä lähettämään rahaa sinulle, vaikkapa ostamistasi leffalipuista.

Säästövinkki kaupunkilaismetsänomistajalle

Jos asut kaupungissa ja ainoa siteesi maaseutuun on (perintö)metsäpalsta/palstat, kannattaa suunnitella hoito- ja hakkuutoimeenpiteet huolella.

Puunostajat (teollisuus) suosivat avohakkuuta, jonka jälkeen hakkuuaukealle joudutaan tekemään kaivinkoneellista maanmuokkausta (laikutus/mätästys), jonka jälkeen joudut ostamaan taimet ja istuttamaan ne. Kaikki nämä toimenpiteet maksavat ja ainoastaan taimien istuttamisen voit tehdä itse. Puuntaimien istuttamisen jälkeen joudut huolehtimaan taimikon hyvinvoinnista vielä monta vuotta.

Jos sen sijaan vain harvennatkin metsää sopivasti, eli vanhat ja isot puut pois ja loput jäävät kasvamaan, ei tarvitse ryhtyä maanmuokkaus ym. istutustoimenpiteisiin. Tuotto on tietysti pienempi jälkimmäisestä kuin avohakkuusta, mutta säästät rahaa ja paljon vaivaa jos aloitat metsänkasvatuksen ostotaimista alkaen.

Avohakkuu-tapauksessa puunmyyntirahat ikäänkuin vain käyvät tililläsi, josta maksat ne vähitellen eteenpäin kaivinkoneurakoitsijalle, taimien myyjälle ja taimien istuttajille. Jos et tee avohakkuuta, ei niitä tarvitse antaa kenellekään edellämainituista tahoista.

 

Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan

Älä esitä rikkaampaa kuin oletkaan ja pidä kulisseja yllä. Rikkaana olemisen esittäminen tulee erittäin kalliiksi, ja todelliset ystäväsi eivät välitä siitä kuinka rikas olet.

Myös monet oikeasti rikkaat elävät tuloihinsa nähden varsin vaatimatonta ja ekologista elämää. Esimerkiksi IKEA-tavarataloketjun perustaja ruotsalainen Ingvar Kamprad ajaa vuosimallia 1993 olevalla Volvo 240 -merkkisellä autolla ja käyttää julkisia kulkuneuvoja, joilla matkustaa edullisesti eläkeläisalennuksella.

Myöskin maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva yhdysvaltalainen sijoittaja Warren Buffett asustelee yhtä vaatimattomassa vuonna 1957 ostamassaan talossa. Myöskin LIDL-kauppaketjun perustaja saksalainen Dieter Schwartz elelee vaatimatonta elämää poissa julkisuudesta. Wikipedian mukaan hänestä ei ole olemassa lähes ainuttakaan valokuvaa.

Asunnon tontista

Jos olet ostamassa asuntoa, niin ota selvää sijaitseeko uusi talosi/asuntosi omalla vai vuokratontilla. Tämän selvittäminen on useimmille itsestään selvää, mutta tämän lisäksi kannattaa ehdottomasti selvittää se, että milloin tontin vuokrasopimus on umpeutumassa ja kuinka korkeaksi tontin vuokra on nousemassa vanhan sopimuksen päätyttyä.

Monissa kaupungeissa, erityisesti kasvukeskuksissa, vanhojen omakotitalojen tontin vuokrat kasvavat nykyisestä jopa yli kymmenkertaisiksi vanhan vuokrasopimuksen rauetessa. Tämä tulee laskemaan huomattavasti kyseisten vanhojen talojen arvoja, joiden tontin vuokraa korotetaan huomattavasti. Tälläkin hetkellä moni talo on myynnissä todella edullisesti, koska tontin vuokraan on tulossa järkyttävä korotus.

Omakotitalojen ohella tämä koskee myös kerros- ja rivitaloja. Näiden hinnat/yhtiövastikkeet eivät tietenkään nouse yhtä paljon per asunto kuin omakotitaloissa, mutta kerrostalonkin tontin vuokran korotukset tuntuvat yhtiövastikkeiden nousuna.

 

 

 

 

 

Parisuhteen taloudenhoitovinkki

Kun muutat tyttö- tai poikakaverisi kanssa saman katon alle, perustakaa yhteinen tili jolta maksetaan yhteiset menot (vuokra/yhtiövastike, vakuutukset, lapsen menot jne.). Helpoimmin tämä käy, jos molemmilla jo valmiiksi oma tili samassa pankissa (Osuuspankki, Norde, S-Pankki jne) jolloin pankissa tehdään uusi tili ja lisätään molemmille käyttöoikeus siihen. Jos käyttötilit ovat eri pankeissa, homma on hankalampaa.

Näin kumpikin laittaa aina sovitus summan yhteiselle tilille yhteisiin menoihin ja kumpikin pystyy katsomaan mihin rahat ovat menneet. Omaa henkilökohtaista tiliä tai tilitapahtumia ei tämän jälkeen tarvitse toiselle esitellä kun käytössä on yhteinen tili josta näkyy tilille siirretyt summat ja maksetut laskut. Näin säästytte turhilta riidoilta ja epäilyiltä onko esim. vuokra maksettu ajallaan ja kenen vuoro seuraavaksi on maksaa.

Jos lusikat kaikesta huolimatta menevät jakoon, tilin voi tyhjentää ja lopettaa tarpeettomana.

Lukijan vinkki

Maksa Visalla käteisen sijaan, saat korkohyödyn.

Jos taloutesi on kunnossa ja sinulla on VISA-ominaisuudella varustettu pankki/luottokortti, maksa isommat yksittäiset ostokset luotolla. Kokemukseni mukaan Suomessa tehtyihin ostoksiin ei tule lisäkuluja, vaan lasku tulee (seuraavan) kuun lopussa ja samansuuruisena kuin se oli kaupassa. Olen viime aikoina maksellut esim. auton bensat tällä tavoin. Näin voin lykätä maksamista myöhäisempään ajankohtaan, jolloin saan pienen korkohyödyn itselleni. HUOM! Ole varovainen, ettet osta VISA:lla enempää kuin pystyt maksamaan jos välillä tulee muita yllättäviä menoja. Laskukin kannattaa tietysti muistaa maksaa. Jotkut pankit antavat vielä bonuksia VISA:n käytöstä.

Lukijan vinkki

Maksa laskut ajallaan

Maksa myös muut laskut ajallaan, sillä myöhästyneistä laskuista peritään yleensä muistutusmaksu sekä viivästyskorko. Tällä hetkellä viivästyskorko on 8 % vuodessa.

Maksa laskusi vasta eräpäivänä.

Maksa laskusi vasta eräpäivänä. Eräät pankit mm. maksavat tilillesi korkoa jokaisen päivän saldon mukaan. Toisilla pankeilla korko lasketaan kuukauden alimman saldon mukaan. Jos korko määräytyy kuukauden alimman saldon mukaan, on ihan sama että maksatko esimerkiksi 300 euron laskun 10. päivä vaiko eräpäivänä 15.päivä. Mutta jos pankki laskee tilisi koron päivittäin, saat tältä 300 eurosta koron myös tuon viiden päivän ajalta.

Pikaisesti laskettuna kuvitellaan että korko tililläsi on 2 %. 300 euroa tuottaisi vuodessa korkoa 6 euroa. Tämä jaettuna 365 on 0,0164 euroa. Ja se kerrottuna viidellä päivällä on 0,082 euroa, eli 8,2 senttiä. Jos lasku on isompi tienaat vastaavasti enemmän…ja jos vuodessa maksat 50 laskua niin siitähän kertyy jo iso puro…

Älä ylitä tiliä

Ole sen verran huolellinen mm. pankkikorttiostoksia tehdessäsi, ettei tilisi pääse vahingossa ylittymään. Muutamankin sentin ylitys voi maksaa sinulle esim. 10 euron muistutusmaksun plus korkokolut ylittyneeltä saldolta. Tämän lisäksi tilinylityksistä tallentuvat tiedot pankin rekistereihin, ja pankit näin ollen pienilläkin tilinylityksillä voi olla merkitystä, sillä ne mahdollisesti huonontavat mahdollisuuksiasi saada pankista esim. asuntolainaa pienemmällä korolla kuin ilman tilinylityksiä olisi mahdollsita saada. Näin ollen pieni tilinylitys voi maksaa sinulle satasia myöhemmässä elämässä. Pankit näet reittaavat, eli arvostelevat asikkaita jopa 26 eri luokkaan sen mukaan paljonko sinulla on palkkaa ja kuinka hyvin olet hoitanut raha-asiasi. Pienilläkin tuloilla voit saada lainaa edullisempaan marginaaliin, mikäli rahankäyttö on hallusssa Tässä perässä pari taloussanomien juttua siitä kuinka pankit reittaavat asiakkaitaan.

http://www.taloussanomat.fi/raha/2011/02/13/katso-miten-pankki-syynaa-sinut/20112111/139

http://www.taloussanomat.fi/raha/2010/09/02/varo-voit-olla-pankille-c-luokan-asiakas/201012106/139

Lisätietoja: