Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Pistorasioista vetää

Mikäli pistorasioista vetää ja tulee talvisin kylmää ilmaa, niin tuki pistorasian reiät irrotettavalla pikkulapsia varten tarkoitetulla suojuksella. Näitä saa mm. rautakaupoista edullisesti.

Pakkasenkestävä pitkä jatkojohto

Jos menet talvella kylmillä keleillä viikonloppuvisiitille esim. vanhempiesi tai puolisosi vanhempien luo tms., varaa mukaasi mahdollisuuksien mukaan pakkasenkestävä pitkä jatkojohto (vaikkapa joutilas johtokela kesämökiltä). Jos kyläilypaikassa ei ole vieraspaikalla sähköä mutta isännillä on sähköpistoke käytössä, pysäköi autosi "kaapelinmitan" päähän ko. sähköpistokkeesta. Ennen lähtöä voit lämmittää autosi normaaliin tapaan jatkojohdon avulla isäntäväen pistokkeesta. Johdolle kannattaa kaivaa kolo lumeen/jäähän, jotta yli ajavien autojen nastarenkaat eivät vahingoita jatkojohtoasi. Näin saat varmemmen startin myös vieraspaikassa ja etkä myöskään rääkkää autosi moottoria niin paljon kuin kylmiltään käynnistäessä.

Lukijan vinkki

Lisää vaatetta

Jos sinua talvipakkasella palelee, lisää mieluummin villapaita ja villasukat kuin käännät termostaattia suuremmalle. Ilma lauhtuu yleensä aina, ja jos et muista kääntää termostaattia takaisin, niin energialasku kasvaa.

Puhdista lumet keskellä pihaa

Talvi tulee ja sen myötä myöskin lunta. Jos autosi on ulkoparkissa rivissä muiden kanssa, puhdista lunta vain sen verran, että voit siirtää autosi keskemmälle pihaa. Näin sinulla on enemmän tilaa puhdistaa autosi kuin rivissä (=nopeampi), et vahingoita muiden autoja ja mikä tärkeintä, lumi ei tipu autojen väliin. Lumitraktori ei puhdista yksittäisiä välejä ja talven mittaan auton päältä harjatusta lumesta voi kertyä korkea jääköntti. Eli säästät aikaa ja vaivaa välikön puhdistamisessa kun harjaat autosi pihan keskelle josta lumityökone työntää sen penkkaan.

Lukijan vinkki

Polttopuut sisälle

Tuo talvella takassa poltettavat polttopuut ulkoa sisälle ainakin vuorokausi ennen polttoa. Tämä siksi että kylmiin polttopuihin tiivistyy kosteutta. Ilmiö on sama kuin silloin kun kesähelteillä kylmää limonadia juodessasi juomalasi kastuu myös ulko- ja alapuolelta. Tämä johtuu siitä että kylmä juomalasi jäähdyttää sen läheiset ilmamolekyylit. Jäähtynyt ilma ei pysty sisältämään niin paljon kosteutta kuin lämmin ilma pystyi.

Auton pito-ongelmia talvella

Onko talvella pito-ongelmia autolla? Hanki kevyt metalliteräinen lumilapio autoosi ja varaa myös pieni hiekkaa mukaasi pahimman varalle. Pientä hiekkamäärää voit kuljettaa vaikkapa tyhjän mehukattiastian sisällä ja hiekan tulee olla kuivaa ennen purkkiin laittoa, koska kostea hiekka jäätyy yhdeksi köntiksi eikä sitä saa mitenkään pois. Näin voit auttaa itseäsi tai lähimmäistäsi talviliikenteessä!

Lukijan vinkki

Auta jääkaappia säästämään sähköä

Jäädytä vettä paukkupakkasilla esim. tyhjissä mehukatti-purkeissa ja laita ne jääkaappiin ylähyllylle sulamaan. Tällöin sulamiseen kuluva lämpö jäähdyttää jääkaapin sisältöä, jolloin sähköä ei kulu kylmän tuottamiseen. Kokeilemalla opit, kuinka paljon jäätä riittää jääkaapin kylmänä pitämiseen.

Lukijan vinkki

Tarkista pyörän rengaspaineet vaikka et ajaisikaan pyörällä

Jos pyöräsi on talvilevolla vajassa tai kellarissa, käy silloin tällöin tarkistamassa että kumeissa on riittävästi ilmaa. Jos rengas tyhjenee aivan täysin, on vaara että ulkorenkaan kylki repeää jolloin joudut vaihtamaan/vaihdattamaan rikkoutuneen ulkorenkaan ennen pyöräilykauden alkua, mikä tietää ylimääräistä vaivaa ja rahanmenoa. Renkaan ei tarvitse olla kivikova, vaan vähempikin ilma riittää, kunhan sitä vaan on.

Lukijan vinkki

Kumimatto eteiseen

Talvella/keväällä lumiset ja hiekkaiset kengät likaavat helposti eteisen lattian. Ensiksi lumesta sulava vesi aiheuttaa sotkua ja kuivista kengistä irtoaa hiekkaa jos niitä liikuttaa. Hanki jostain autotarvikeliikkeestä auton kumimatto eteiseen, jonka päällä pidät likaisimmat kengät. Näin säästät lattiaasi kulumiselta ja irtonainen kumimatto on helpompi ravistaa puhtaaksi. Erityisen hyvä matto on ns. kaukalomatto, jossa on korotetut reunat ja reunat muodostavat ”kaukalon”, josta vesi ei pääse (esim. auton lattialla) valumaan niin helposti yli.

Lukijan vinkki