Palaa menneeseen

 

Uusimmissa tietokoneen käyttöjärjestelmissä (Windows) on ”Järjestelmän palauttaminen”-toiminto. Ota se käyttöön tai jos et itse osaa, pyydä jotain osaavaa ystävääsi näyttämään miten se toimii.

Lyhyesti: Voit muodostaa ns. palautuspisteitä ennen kuin asennat esim. uusia ohjelmia tai laitteita. Jos koneesi menee pahasti sekaisin tästä toimenpiteestä , voit aina kääntää kelloa taaksepäin siihen hetkeen kun kaikki oli vielä hyvin (siis teoriassa ainakin). Jos sinulla ei ollut järjestelmän palautus-toiminto toiminnassa, joudut todennäköisesti kääntymään ATK-huoltofirman puoleen, joka maksaa. Jos taas toiminto oli käytössä, voit yrittää korjata ongelmaa kotona yksin tai nörttiystäväsi kanssa huomattavasti edullisemmin. Järjestelmän palautus auttaa ainoastaan softan ongelmiin eikä auta esim. kiintolevyn tuhoutuessa.

Järjestelmän palautus-toiminto kuluttaa kyllä jonkin verran koneen resursseja, mutta on todennäköisesti hintansa väärti kun kone sekoaa.

Lukijan vinkki

Asenna tietokoneen päivitykset kun itse haluat

Valitse tietokoneesi päivitystoiminnoksi jokin muu kuin ”Lataa ja asenna päivitykset automaattisesti”. Näin voit itse määritellä, milloin haluat/voit asentaa päivitykset kun sinulla on aikaa. Jos valinta on juuri tuossa kohdassa, kone alkaa tietenkin asentaa päivityksiä juuri kun sinulla on kiire lähteä jonnekin. Minuutit tuntuvat pitkiltä, kun kone asentaa päivityksiä ja käynnistyy hitaasti uudelleen ja samaan aikaan pitäisi olla menossa. Jos katkaiset virran liian aikaisin, voi kone mennä lopullisesti sekaisin. Kun valinta on jokin muu, voit itse valita milloin sinulla on aikaa asentaa tarjolla olevat päivitykset (kone ilmoittaa kyllä niistä) ilman että tarvitsee hötkyillä kellon kanssa. Näin et tuhoa konettasi ja säästät hermojasi ja myös mahdollisesti rahaa.

Levykkeiden kierrätystä

Vanhat levykkeet, eli 1,44 megatavun korppu-disketit on helppo uusiokäyttää askartelemalla niistä tyylikäs kynäteline. Solmit vain esimerkiksi ongen siimalla levykkeet kulmista yhteen. Puolet reiistä on jo valmiina ja levykkeiden toiseen päähän voi porata pienet reiät, jolloin kynätelineestä saa tukevamman.

 

Edullisia ulkomaanpuheluja

Jos sinun tarvitsee soitella paljon ulkomaille tiettyjen ihmisten kanssa, ja et halua käyttää esimerkiksi Skype-ohjelmistoa tai haluat puhua tavallisesta puhelimesta tavalliseen puhelimeen ja tarvittaessa vielä lisätä ihmisiä samaan puheluun – kannattaa kokeilla VoiceBridge.eu:n palvelua.

Siinä maksat vain paikallispuhelumaksun eli soitat 09-numeroon josta puhelu yhdistetään haluamaasi maahan netin yli ns VoIP puheluna ja vastaanottaja maksaa toisessa päässä myös vain paikallispuhelun….. Eli siis tällä tavalla saadaan aikaiseksi oikeasti edullisia ulkomaanpuheluita. Tuolta sivustolta löytyy yksinkertaiset ohjeet eli nuo puhelinnnumerot sekä ohjeet miten voi lisätä toisia ihmisiä samaan puheluun.

Lukijan vinkki

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Älä maksa virustorjunnasta

Älä maksa virustorjunnasta! Usea maksaa edelleenkin virustorjunnasta, vaikka loistavia virustorjuntaohjelmia saa täysin ilmaiseksi. Esimerkiksi Avast! on jopa parempi kuin kalliit virustorjunnat. Avast! on täysin ilmainen, sekä myös suomenkielinen. Vaihda Avast!iin jo tänään, niin aloitat säästämisen. Näin säästät helposti satasia, ja pysyypähän tietokonekin siistinä. Avast!virustorjunnan voit ladata helposti osoitteessa: http://files.avast.com/iavs4pro/setupfin.exe Muista kuitenkin poistaa vanha virustorjunta, sillä kahta virustorjuntaa ei kannata olla samanaikaisesti!

Myös Windowsin mukana tulee nykyään virustorjuntaohjelma. Jos sinulla on kokemuksia siitä, ole hyvä ja anna palautetta vinkin kommenttikenttään. Kiitos!

Lisätietoja:

Kuvaruutukaappaus

Opettele ottamaan kuvaruutukaappaus. Jos tietokone/joku ohjelma temppuilee ja ilmoittaa jonkun virhesanoman etkä ymmärrä sen sisältöä, ota näkymä talteen painamalla Print Screen-näppäintä (Prt Scrn läppäreissä). Tietokone ottaa "valokuvan" ruudulla olevasta näkymästä leikepöydälle, josta sen voi liittää esim. kuvankäsittelyohjelmaan tai vaikkapa Wordiin tavalliseen tapaan (Ctrl+V). Jos painat vielä Alt-näppäintä, saa kuvan vain aktiivisesta ohjelmasta -> näin koneen herja on tallessa ja voit vaikkapa kysyä apua ongelmaan ystävältäsi lähettämällä kyseisen tiedoston esim. sähköpostilla.

Lukijan vinkki

Sulje tiekoneestasi turhat ikkunat

Sulje tiekoneestasi turhat ikkunat, joita et käytä. Nämä kuluttavat turhaan sähköä ja tietokoneesi muistia. Turhat ikkunat kannattaa sulkea myös siksi, että joissakin webbisivuilla käytetään animoituja mainoksia, jotka voivat estää myös tietokoneen näytön sammumisen ja koneen siirtymisen taukotilaan vaikkapa kahvitaukosi ajaksi.

Skannaa kuitit oston jälkeen talteen

Kun ostat uusia laitteita tms. skannaa kuitit heti oston jälkeen talteen tietokoneellesi kuvatiedostoksi johonkin kansioon. Näin sinulla digitaalinen kopio paperikuitista, jos sille kaikesta huolimatta sattuu tapahtumaan jotain kaikista varotoimista huolimatta. Jos et omista skanneria mutta kuitenkin kelvollisen digikameran, sitä voi makrokuvaus-ohjelmalla käytää pienen harjoittelun jälkeen skannerina tärkeiden paperien digitointiin.

Lukijan vinkki

Hanki monitoimilaite monen erillisen laitteen sijaan

Jos teet paljon töitä niin hanki monitoimilaite, jossa on samassa koneessa yhdessä mm. tulostin, skanneri, kopiokone ja telefax. Monitoimilaite on hankintahinnaltaan halvempi ja säästää sähköä siihen verrattuna että sinulla on joka tarpeeseen erillinen laite.