Palaa menneeseen

 

Uusimmissa tietokoneen käyttöjärjestelmissä (Windows) on ”Järjestelmän palauttaminen”-toiminto. Ota se käyttöön tai jos et itse osaa, pyydä jotain osaavaa ystävääsi näyttämään miten se toimii.

Lyhyesti: Voit muodostaa ns. palautuspisteitä ennen kuin asennat esim. uusia ohjelmia tai laitteita. Jos koneesi menee pahasti sekaisin tästä toimenpiteestä , voit aina kääntää kelloa taaksepäin siihen hetkeen kun kaikki oli vielä hyvin (siis teoriassa ainakin). Jos sinulla ei ollut järjestelmän palautus-toiminto toiminnassa, joudut todennäköisesti kääntymään ATK-huoltofirman puoleen, joka maksaa. Jos taas toiminto oli käytössä, voit yrittää korjata ongelmaa kotona yksin tai nörttiystäväsi kanssa huomattavasti edullisemmin. Järjestelmän palautus auttaa ainoastaan softan ongelmiin eikä auta esim. kiintolevyn tuhoutuessa.

Järjestelmän palautus-toiminto kuluttaa kyllä jonkin verran koneen resursseja, mutta on todennäköisesti hintansa väärti kun kone sekoaa.

Lukijan vinkki

Asenna tietokoneen päivitykset kun itse haluat

Valitse tietokoneesi päivitystoiminnoksi jokin muu kuin ”Lataa ja asenna päivitykset automaattisesti”. Näin voit itse määritellä, milloin haluat/voit asentaa päivitykset kun sinulla on aikaa. Jos valinta on juuri tuossa kohdassa, kone alkaa tietenkin asentaa päivityksiä juuri kun sinulla on kiire lähteä jonnekin. Minuutit tuntuvat pitkiltä, kun kone asentaa päivityksiä ja käynnistyy hitaasti uudelleen ja samaan aikaan pitäisi olla menossa. Jos katkaiset virran liian aikaisin, voi kone mennä lopullisesti sekaisin. Kun valinta on jokin muu, voit itse valita milloin sinulla on aikaa asentaa tarjolla olevat päivitykset (kone ilmoittaa kyllä niistä) ilman että tarvitsee hötkyillä kellon kanssa. Näin et tuhoa konettasi ja säästät hermojasi ja myös mahdollisesti rahaa.

Levykkeiden kierrätystä

Vanhat levykkeet, eli 1,44 megatavun korppu-disketit on helppo uusiokäyttää askartelemalla niistä tyylikäs kynäteline. Solmit vain esimerkiksi ongen siimalla levykkeet kulmista yhteen. Puolet reiistä on jo valmiina ja levykkeiden toiseen päähän voi porata pienet reiät, jolloin kynätelineestä saa tukevamman.

 

Edullisia ulkomaanpuheluja

Jos sinun tarvitsee soitella paljon ulkomaille tiettyjen ihmisten kanssa, ja et halua käyttää esimerkiksi Skype-ohjelmistoa tai haluat puhua tavallisesta puhelimesta tavalliseen puhelimeen ja tarvittaessa vielä lisätä ihmisiä samaan puheluun – kannattaa kokeilla VoiceBridge.eu:n palvelua.

Siinä maksat vain paikallispuhelumaksun eli soitat 09-numeroon josta puhelu yhdistetään haluamaasi maahan netin yli ns VoIP puheluna ja vastaanottaja maksaa toisessa päässä myös vain paikallispuhelun….. Eli siis tällä tavalla saadaan aikaiseksi oikeasti edullisia ulkomaanpuheluita. Tuolta sivustolta löytyy yksinkertaiset ohjeet eli nuo puhelinnnumerot sekä ohjeet miten voi lisätä toisia ihmisiä samaan puheluun.

Lukijan vinkki

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Helppokäyttöiset webbisivut itse

Mikäli tarvitset esim. omalle yrityksellesi webbisivut, niin saat ne edullisesti kun teet ne itse helppokäyttöisellä kotisivukoneella. http://www.hostingpalvelu.fi/asiakkaat/aff.php?aff=014 tai

http://www.kotisivukone.fi/?s2893c1

Lisätietoja:

Käytä tietokoneen virransäästöasetuksia

Käytä tietokoneen virransäästöasetuksia, esim. lepotila viiden minuutin käyttämättömyyden jälkeen. Usein voit myös vaihtaa BIOSista virtakytkimen toiminnon lepotilaan meno/herätyskytkimeksi. Lepotilasta (Suspend) tietokone latautuu nopeammin, ja samaan tilaan kuin missä se oli lepotilaan mennessä. Valmiustilaa (Stand by) käytettäessä latausajat olisivat vielä paljon nopeammat -vain sekunteja- mutta lepotila säästää enemmän virtaa ja sammuttaa (ehkä äänekkään) virtalähteen tuulettimen. Säästöesimerkki: 0,2 kWh * 2 h päivässä * 5 pvä * 4 vk = 8 kWh/kk, eli noin euro/kk.

Lukijan vinkki

Ilmainen netti matkalla

Jos sinulla on kannettava tietokone mukana matkalla, ota selvää onko matkakohteessasi tarjolla ilmaisia wlan tai wi-fi langattomia verkkoja. Näitä voi olla esimerkiksi kirjastoissa, kahviloissa tai esim McDonalds ravintoloissa.

Sulje tarpeettomat reuna- eli sivupalkit

Sulje tarpeettomat reuna- eli sivupalkit pysyvästi Windows 7- tai Windows Vista -käyttöjärjestelmissä. Näissä sivupalkeissa on paljon yleensä turhia toimintoja, jotka vain kuluttavat tietokoneen muistia lisäävät virran kulutusta. Myös tietokoneen käynnistyminen hidastuu. Voit sulkea reunapalkit pysyvästi valitsemalla käynnistä-painikkeesta "Ohjauspaneeli". Ohjauspaneelista valitaan "Ulkoasu- ja mukauttaminen" ja sieltä edelleen "Windowsin sivupalkin ominaisuudet". Sieltä sitten otetaan ruksi pois kohdasta "Käynnistä sivupalkki Windowsin käynnistyessä".

Energiatehokas virtalähde

Varmista uutta tietokonetta hankkiessasi, että siinä on energiatehokas virtalähde. Virtalähteiden energiatehokkuudesta kertoo 80 Plus -hyväksyntä.

Lukijan vinkki