Palaa menneeseen

 

Uusimmissa tietokoneen käyttöjärjestelmissä (Windows) on ”Järjestelmän palauttaminen”-toiminto. Ota se käyttöön tai jos et itse osaa, pyydä jotain osaavaa ystävääsi näyttämään miten se toimii.

Lyhyesti: Voit muodostaa ns. palautuspisteitä ennen kuin asennat esim. uusia ohjelmia tai laitteita. Jos koneesi menee pahasti sekaisin tästä toimenpiteestä , voit aina kääntää kelloa taaksepäin siihen hetkeen kun kaikki oli vielä hyvin (siis teoriassa ainakin). Jos sinulla ei ollut järjestelmän palautus-toiminto toiminnassa, joudut todennäköisesti kääntymään ATK-huoltofirman puoleen, joka maksaa. Jos taas toiminto oli käytössä, voit yrittää korjata ongelmaa kotona yksin tai nörttiystäväsi kanssa huomattavasti edullisemmin. Järjestelmän palautus auttaa ainoastaan softan ongelmiin eikä auta esim. kiintolevyn tuhoutuessa.

Järjestelmän palautus-toiminto kuluttaa kyllä jonkin verran koneen resursseja, mutta on todennäköisesti hintansa väärti kun kone sekoaa.

Lukijan vinkki

Asenna tietokoneen päivitykset kun itse haluat

Valitse tietokoneesi päivitystoiminnoksi jokin muu kuin ”Lataa ja asenna päivitykset automaattisesti”. Näin voit itse määritellä, milloin haluat/voit asentaa päivitykset kun sinulla on aikaa. Jos valinta on juuri tuossa kohdassa, kone alkaa tietenkin asentaa päivityksiä juuri kun sinulla on kiire lähteä jonnekin. Minuutit tuntuvat pitkiltä, kun kone asentaa päivityksiä ja käynnistyy hitaasti uudelleen ja samaan aikaan pitäisi olla menossa. Jos katkaiset virran liian aikaisin, voi kone mennä lopullisesti sekaisin. Kun valinta on jokin muu, voit itse valita milloin sinulla on aikaa asentaa tarjolla olevat päivitykset (kone ilmoittaa kyllä niistä) ilman että tarvitsee hötkyillä kellon kanssa. Näin et tuhoa konettasi ja säästät hermojasi ja myös mahdollisesti rahaa.

Levykkeiden kierrätystä

Vanhat levykkeet, eli 1,44 megatavun korppu-disketit on helppo uusiokäyttää askartelemalla niistä tyylikäs kynäteline. Solmit vain esimerkiksi ongen siimalla levykkeet kulmista yhteen. Puolet reiistä on jo valmiina ja levykkeiden toiseen päähän voi porata pienet reiät, jolloin kynätelineestä saa tukevamman.

 

Edullisia ulkomaanpuheluja

Jos sinun tarvitsee soitella paljon ulkomaille tiettyjen ihmisten kanssa, ja et halua käyttää esimerkiksi Skype-ohjelmistoa tai haluat puhua tavallisesta puhelimesta tavalliseen puhelimeen ja tarvittaessa vielä lisätä ihmisiä samaan puheluun – kannattaa kokeilla VoiceBridge.eu:n palvelua.

Siinä maksat vain paikallispuhelumaksun eli soitat 09-numeroon josta puhelu yhdistetään haluamaasi maahan netin yli ns VoIP puheluna ja vastaanottaja maksaa toisessa päässä myös vain paikallispuhelun….. Eli siis tällä tavalla saadaan aikaiseksi oikeasti edullisia ulkomaanpuheluita. Tuolta sivustolta löytyy yksinkertaiset ohjeet eli nuo puhelinnnumerot sekä ohjeet miten voi lisätä toisia ihmisiä samaan puheluun.

Lukijan vinkki

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Hyödynnä ilmaisohjelmistot

Käytä internetissä olevia ilmaisohjelmia. Sinun ei tarvitse ostaa jokaista ohjelmaa, sillä Internetissä on paljon kaikenlaisia hyviäkin ilmaisohjelmia moneen tarkoitukseen. Esimerkiksi suomalainen SUMO paint on esimerkki aivan loistavasta ilmaisesta piirto-ohjelmasta. Kannattaa kokeilla. Ohjelma löytyy osoitteesta www.sumopaint.com. Muita hienoja ilmaisohjelmia ovat mm. Open Office, joka käsittää mm. yleisimmät toimistossa tarvittavat ohjelmistot. Monista voisi vielä mainita Irfanview-kuvankäsittelyohjelman, joka mm. kotisivujen teossa on ihan ehdoton sekä selkeä ja helppokäyttöinen kirjanpito-ohjelma Tappio kaksinkertaista kirjanpitoa tarviseville pienille yhdistyksille. Enemmän siitä www.ilmaisohjelmat.fi

Lisätietoja:

Lopeta turhan sähköpostin lähettäminen

Lopeta turhan sähköpostin lähettäminen. Sähköpostissasi sinulle saapuvia kiertokirjeitä yms. ei kannata lähetellä eteenpäin. Lisäksi sähköposti kannattaa lähettää vain niille henkilöille joita asia koskettaa, ei koko postituslistalle. Näin tekemällä kaverisi säästävät huomattavasti omaa aikaansa kun heidän ei tarvitse lukea ja poistaa turhia sähköposteja. Samalla säästyy myös sen verran sähköä, jonka tietokone kuluttaa sähköpostien lukemisen ja poistamisen aikana. Lisäksi mikäli muutkin alkaisivat toimia näin myös tietoverkkojen kuormitus vähenisi.

Yhteinen verkko

Sopikaa naapurinne kanssa, että käytätte yhteistä langatonta verkkoa. Tai anna naapurillesi lupa käyttää sinun langatonta verkkoa ja ehkä naapurisi antaa tämän jälkeen sinun käyttää vaikkapa jotain hänen omistamaansa konetta, kuten moottorisahaa tai painepesuria.

Vanhasta tietokoneen monitorista tai televisiosta saa kissalle sängyn ja talon

Vanhasta tietokoneen monitorista tai televisiosta saa kissalle sängyn ja talon.

http://www.etsy.com/listing/8167323/cat-bed-from-recycled-computer-monitor

Lisätietoja:

Sammuta modeemi kun sitä ei käytetä

Lähes jokaisessa kodissa on modeemi internet-yhteyttä varten. Useimmiten modeemi on päällä myös öisin, jolloin sitä ei käytetä. Lähes kaikki modeemit kuluttavat tuolloin kuitenkin sähköä. Sähköä säästyykin runsaasti, jos otat tavaksesi irrottaa modeemi pistorasiasta yöksi, ja laittaa se aamulla takaisin. Pitkältä katsomalta näin sähköä säästyy erittäin paljon. Jos et tahdo irrottaa modeemia, on myytävänä myös sellaisia malleja, jotka eivät kuluta sähköä silloin, kun niitä ei käytetä.

Lukijan vinkki. Lähetti Mika Latvala