TV äänettömälle

Kun katselet tv:tä niin laita mainoskatkojen ajaksi television äänet äänettömälle. Se käy helpoiten vaikkapa "mute"- näppäimestä. Säästät sähköä kahdella tavalla. Ensinnäkin televisiosi kuluttaa hieman vähemmän sähköä kun äänet ovat pienemmällä. Palaan tähän vinkkiin myöhemmin ja mittaan sähkönkulutuksen eron äänellä ja ilman ääntä. Toisekseen säästät rahaa myös siinä että koska tv on äänettömällä mainosten ajan niin sinulle ei tule samanlaista kiusausta ostaa tuotteita koska et kuule kuinka tuotteita kehutaan.

Vähennä valaistusta kun katson tv:tä

Laita televisiota katsoessasi valaistusta vähän vähemmälle. Kun valaistusta on hieman vähennetty, niin voit sen jälkeen vähentää tv-vastaanottimen kirkkautta, jolloin myös tv kuluttaa hieman vähemmän sähköä.

Keskeytä TV-maksu matkan ajaksi

Mikäli matkasi kestää yli kuukauden, eikä kukaan muukaan käytä huoneistoasi matkasi aikana, voit keskeyttää TV-maksun matkasi ajaksi. Ilmoitus Viestintävirastolle ennen matkaa riittää. Lyhin aika maksun keskeyttämiselle on yksi kuukausi. TV-maksu maksaa 231,05 € vuodessa mikäli sen maksaa yhdessä erässä. Jos keskeytät maksun esimerkiksi kuukauden matkasi ajaksi säästät siis lähes 20 euroa.

Älä osta TV:stä tuttuja tuotteita

Älä osta TV:stä tuttuja tuotteita. Televisiossa mainostetaan yleensä kalliita nyt muodissa olevia uutuuksia ja erikoisuuksia. Esimerkiksi televisiossa mainostetaan usein pinnalla olevien artistien/bändien levyjä, joita ehkä kuukauden kuluttua saisi jo puolta halvemmalla kaupan alehyllystä. TV-mainonta ja sen tekeminen on verrattain kallista, joten yleensä TV:ssä mainostettavat tuotteet ovat ns. merkkituotteita. Yksi poikkeus tästä on elintarvikekauppa, jossa volyymit ovat niin suuria, että edullisen LIDLinkin kannattaa mainostaa melko paljon televisiossa. Harvoin näkyy kuitenkaan esim. halvimpien automerkkien, äänitteiden, lääkkeiden, polkupyörien tai lelujen mainoksia.

Tiedosta tuotesijoittelu

Tiedosta että monet lehdet ja TV-ohjelmat ja elokuvat sisältävät paljon tuotesijoittelua. Yritykset maksavat siitä, että heidän valmistamallaan/myymällään autolla ajetaan jossain TV-sarjassa tai asioidaan heidän kaupassa. Esimerkiksi syksyllä 2010 MTV3 ja R-kioski sopivat tuotesijoittelusta Salatut elämät -sarjassa. http://www.mtv3.fi/viihde/uutiset/televisio.shtml/1187199/r-kioski-ja-mtv-oy-sopivat-tuotesijoittelusta-salatut-elamat–sarjassa Tämä tarkoittaa sitä että varmaan tulevaisuudessa sarjan näyttelijät asioivat usein R-kioskilla. Se että Salkkarien näyttelijät tulevat vastedes asioimaan Ärrällä ei tee Ärrästä yhtään parempaa ostospaikkaa kuin tähänkään asti, vaan johtuu siitä että Ärrä on maksanut Salkkarien tekijäyhtiölle rahaa siitä, että heidän kioskinsa näkyvät televisiossa.

Lisätietoja:

Katso TV:tä ilmaiseksi internetin kautta

Katso TV:tä ilmaiseksi internetin kautta. Mikäli sinulla on internetlaajakaistaliittymä, voit katsoa satoja ulkomaalaisia satelliitti ja kaapeli tv-kanavia lähes suorana lähetyksenä tietokoneellesi asennettavan TV-clientin kautta, esimerkiksi vaikkapa formula-1 kisoja. Yksi tunnetuimmista tv-client ohjelmistoista lienee TVUPlayer, joka toimii P2PTV-periaatteella. Ohjelma on ladattavissa laillisesti ja ilmaiseksi internetistä osoitteesta http://pages.tvunetworks.com/ downloads/player.html Tässä vielä sanomalehti Kalevan ja Iltalehden jo pari vuotta sitten julkaisemat jutut, jossa sanotaan että tv-ohjelmien katsominen internetistä on laillista. http://www.iltalehti.fi/formulat/200805107633347_fo.shtml http://www.kaleva.fi/plus/juttu723095_page0.htm

Lisätietoja:

Kutsu kavereitasi teille katsomaan televisiota yhdessä

Kutsu kavereitasi teille katsomaan televisiota yhdessä. Jos teitä on esim. neljä kaverusta, jotka jokainen katsoisivat kuitenkin kotonaan samaa tv-ohjelmaa esim. jääkiekko-ottelua, niin kutsukaa kaverinne kylään ja katsokaa peli yhdessä. Säästätte ainakin kolmen television ja digiboksin sähkölaskuissa. Lisäksi yhdessä pelin katsominen on mukavampaa.

Säädä tietokoneesi tai TV:n kirkkautta pienemmäksi

Säädä tietokoneesi tai TV:n kirkkautta pienemmäksi. Mitä himmeämpi näyttö, sitä vähemmän se vie sähköä. Ensisijaisesti sinun kuitenkin tulee kuitenkin toimia katselumukavuuden ehdoilla.

Lukijan vinkki

Nauhoita kaikki mainoksia sisältävät tv-ohjelmat

Mikäli sinulla on paljon energiaa kuluttava televisio, kuten suuri plasma- tai LCD-näytöllinen TV, nauhoita kaikki mainoksia sisältävät tv-ohjelmat, joita haluat katsoa tallentavalla digiboksilla ja katso ne nauhalta sen sijaan että katsoisit ne suorana. Tällöin voit kelata mainokset ylitse ja säästää näin sähköä. Suuri plasmatelevisio voi kuluttaa jopa 500 wattia sähköä tunnissa. Mikäli sähkönkulutus on 500 wattia tunnissa, tekee se 250 wattia puolessa tunnissa minuutissa ja 83 wattia kymmenessä minuutissa. Jos lasketaan että puoli tuntia kestävässä ohjelmassa on kaksi mainoskatkoa ja mainokset kestävät yhteensä 10 minuuttia, niin kelaamalla mainoskatkot pikakelauksella säästät noin 80 wattia sähköä. Tallentava digiboksi kuluttaa noin 20-27 wattia sähköä tunnissa kun sitä käytetään, ja valmiustilassa kulutus on 3-10 wattia. Puolessa tunnissa kulutus on siis noin 10-14 wattia toiminnassa ja 1-5 wattia valmiustilassa. Mikäli boksi ei joudu olemaan tallennuksen takia useampaa tuntia päällä niin säästät siis hieman sähköä kun kelaat mainoskatkojen yli. Jos televisiosi kuluttaa vähemmän, eli vaikkapa 200 wattia sähköä, niin kelaamalla 10 minuuttia mainoksia pois säästät silti 33 wattia television kulutuksessa. Jos lasketaan että digiboksi olisi vaikkapa tunnin päällä ohjelmaa nauhoitettaessa niin jäät silti muutaman watin voitolle, jolloin nauhoitus on edelleen kannattavaa. Mitä enemmän mainoksia ohjelmaan on ahdettu sitä enemmän säästät.

LED-tv

LED-tv. LED-tv on televisio, jossa television näytössä olevat nestekiteet valaistaan loisteputken sijaan LED-valolla. Ylläpitäjä osti Gigantin synttäritarjouksesta pienen 22 tuuman LG led TV:n Full HD 1920x1080p paneelilla hintaan 269 €. Mittasin television sähkönkulutuksen ja energiansäästötoiminnolla päästiin jopa 15 wattiin. Tällöin kuva on kyllä melko tumma, mutta valoisammilla ja siten mukavimmilla asetuksillakin kulutus oli vain 21 wattia. LED televisioiden kuvanlaatu on myös tavallisia lcd-televisioita parempi. Wikipedian mukaan LED TV:n etuja ovat laajempi dynamiikka, sillä LED-taustavalon sammutus tekee mustasta täysin mustan. Lisäksi nestekiteen hitauden aiheuttama liikkeen sumeneminen, eli "motion blur" vähenee, koska taustavalo syttyy vasta kun kuvapikseli on tavoitekirkkaudessaan.