Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Huoneistokohtainen vesimittaus

Mikäli taloyhtiössänne ei vielä ole huoneistokohtaista vesimittausta, ota asia puheeksi hallituksen jäsenten kanssa tai esitä asiaa yhtiökokouksessa. Huoneistokohtaisten vesimittareiden on todettu säästävän taloyhtiöissä keskimäärin yli neljänneksen vettä. Kun huoneistokohtaista vesimittausta ei ole vettä säästävästi käyttävät maksavat myös tuhlaajien vesilaskut. Vettä on helppo ja halpa tuhlata ja pestä mm. omia ja vieraiden autoja taloyhtiön vedellä jos laskun maksavat kaikki taloyhtiöön kuuluvat. Huoneistokohtaisiin vesimittareihin siirtyminen maksaa säästäväiselle asukkaalle nopeasti itsensä takaisin.

Tee vedestä näyttävä

Helteellä jääkaappikylmä vesikin näyttää houkuttelevalta janojuomalta, kun lisäät kannuun muutaman jääpalan ja pari mansikkaa koristeeksi.

Lukijan vinkki

Pidä hanojen vipuja kylmässä asennossa

Ylläpitäjä kuuli tämmöisen vinkin, jonka oikeellisuus tullaan tarkistamaan. Pidä hanojen vipuja kylmässä asennossa varsinkin, mikäli käytät vain vähän vettä. Mikäli hanan vivun jättää kuumaan asentoon, vesi joudutaan lämmittämään kuumaksi vaikka sitä ei käytetäisi useampaan päivään.

Akvaarion vesi talteen

Kun vaihdat akvaarioosi veden, ota "likainen" vaihtovesi talteen ja kastele sillä kukkasi. Akvaariosta otettu vesi sisältää paljon kasvien tarvitsemia ravinteita.

Opettele juomaan vettä

Jos käytät ruokajuomana muuta kuin vettä, kokeilepa aluksi parina päivänä viikossa vettä ruokajuomaksi. Suomessa vesijohtovesi on (yleensä) hyvää ja juomakelpoista. Säästät vähän rahaa, kaloreita tulee vähemmän, eikä ole kaupasta kantamisen vaivaa siltä osin.

Lukijan vinkki

Quick & hot

Ekotehokas tapa säästää sähköä veden lämmittämisessä on Tefalin Quick & Hot vedenkeitin, joka kuumentaa veden kolmessa sekunnissa.

Lisätietoja:

Tiedä mistä vesijohto suljetaan

Ota selvää, että mistä kotisi vesijohto suljetaan tarvittaessa. Monetkaan eivät tätä tiedä. Mikäli vesivahinko sattuu, sulkemalla vesijohdon pääkatkaisimesta säästät vettä, mutta ennen kaikkea kotisi vesivahingot jäävät huomattavasti pienemmäksi.

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa

Käytä kesämökkisi vedenlämmitykseen auringon voimaa jossakin muodossa. Aurinkopanelit tms. Alkeellisin vedenlämmitysmuoto yhden hengen satunnaisiin tarpeisiin: ulkopuolelta mustaksi maalattu peltiämpäri auringossa.

Lukijan vinkki