Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Hana pienemmälle

Yksi tapa säästää vettä suihkussa ja käsien pesussa on myös vääntää hanaa vähän pienemmälle. Näin pystyt käyttämään veden myös tehokkaammin hyväksesi ja säästät pitkän pennin vuoden mittaan.

Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi

Sammuta aina suihku tai hana kun teet jotakin sellaista mihin et tarvitse vettä. Eli, sammuta suihku siksi ajaksi kun laitat shampoota hiuksiisi ja sammuta hana kun laitat saippuaa käsiisi.

Älä anna hanan eikä WC-pöntön tippua tai vuotaa

Älä ikinä anna hanan eikä WC-pöntön tippua tai vuotaa. Ja tarvittaessa tilaa välittömästi huoltomies korjaamaan viat. Pisaroista tulee ajan kuluessa yllättävän kallis lasku. Ylläpitäjä yritti mitata pienesti tippuvan hanan vedenkulutusta, siten että laittoi hanan tippumaan hiljakseen. Yksi pieni tippa tipahti alussa neljän ja lopussa viiden sekunnin välein. Laitoin hanan alle 50 ml mitta-astian, jonka täyttymineen meni 16 minuuttia. Tällöin 100ml vettä olisi kulunut joka 32. minuutti. Vuorokaudessa on 1440 minuuttia, josta voidaan laskea, että vuorokaudessa täyttyisi 45 vastaavaa yhden desilitran astiaa. (1440/32= 45). Tällöin tosi pienesti tippuvan vesihanan kulutus olisi 4,5 litraa päivässä. Isommasti vuotava hana ja varsinkin WC:n pönttö voi kuitenkin kuluttaa jopa 80 litraa vettä päivässä. Kolmen euron kuutiohinnalla 10 litraa vettä maksaa 3 senttiä ja 80 litraa vettä maksaa 24 senttiä. 24 senttiä päivässä tekee jo 88 euroa vuodessa.

Pese koirasi ulkona nurmikolla tai pensaan vieressä

Pese koirasi ulkona nurmikolla tai pensaan vieressä, jonka haluat kastella. Tulee samalla kasteltua puutarhaa.

 

Ruoanlaitossa syntyvät vedet talteen

Tässä taas ihan ultimate säästövinkki ylläpitäjääkin kovemmille säästäjille. Ota myös ruoanlaitossa käyttämäsi vesi talteen. Vettä jää yli esimerkiksi kananmunien, perunoiden tai spagetin keittämisestä ja salaatin pesusta. Kiehuvan veden voit käyttää vaikka rikkaruohojen ekologiseen poistoon. Jos annat veden jäähtyä voit toki käyttää sen vaikka kukkien kasteluun, jolloin se jo kukille hyvinkin ravinteikasta vettä.

Lyhennä suihkujesi pituutta

Lyhennä suihkujesi pituutta. Hyvä apuri tässä on esimerkiksi ottaa suihkuhuoneeseen munakello ja ajastaa suihkun ajaksi esim. kaksi minuuttia.

Käydä mukia kun peset hampaita

Käytä hampaidenpesun yhteydessä mukia, jossa kastelet hammasharjan. Säästyy vettä kun sitä kuluu vain mukillinen.

Lemmikkien vanha juomavesi kukkien kasteluun

Kun vaihdat lemmikeillesi puhtaan veden juomakuppiin, käytä vanha vesi kukkien kasteluun.