Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Suihkuun esim. 5 minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua

Mene suihkuun esim. 5 minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua. Silloin ei tule asuttua suihkussa ja vettä säästyy! Ylläpitäjä jatkaa että voit käydä suihkussa myös silloin kun sinulla on kiire bussille tai odotat vaikkapa vieraita saapuvaksi. Tällöin et todellakaan ehdi jäädä asumaan suihkuun.

Niksi-Pirkasta

Kommentteja: Ja sitten olet uudestaan hikinen kun ryntäät bussille

Juo vettä

Juo vettä. Suomessa hanavesi on halpa, terveellinen ja ympäristöystävällinen juoma. Ympäristöystävällinen erityisesti siksi että sitä ei tarvitse pullottaa muovi- tai lasipulloihin, ajaa rekalla kauppaan ja sinun hakea sitä kaupasta ehkä autolla. Vesi edistää ruoansulatusta ja kuona-aineiden poistumista ja voitelee niveliä. Vesi myös hillitsee nälkää, joten juo lasi vettä ennen kuin alat syömään. Jos juot joka päivä kolme litraa vettä se tekee vuodessa noin 1100 litraa. Tämä maksaa noin 3,30 euroa. Mikäli et pidä veden mausta, voit kokeilla parantaa makua esim. sitruunan tai appelsiinin viipaleilla veden seassa.

Vedä wc vain isomman hädän koittaessa

Lukijan vinkki. Kun käyt WC:ssä ”pikkutarpeilla”, eli virtsalla, kulutat aivan turhaa vettä, jos käytät WC-pöntön huuhteluun koko säiliön, eli noin 5-8 litraa. Kun viruttelet pöntön, paina vetonuppi alas käsin niin, että veden virtaus pönttöön loppuu. Normaalille pikkutarpeelle riittää pienempikin vesimäärä, kuin koko astia. Vuoden mittaan säästää satasia, suurperheissä tuhansia, jos kaikki tekevät näin. Ps. ei toimi kaikilla pöntöillä! Ylläpitäjä lisää, että myös mikäli WC huuhdellaan painamalla, voit säästää vettä painamalla vipua vain vähän, jolloin koko säiliö ei tyhjene.

Kondenssivesi talteen

Ota talteen ilmalämpöpumpusta ulkoyksiköstä tuleva kondenssivesi laittamalla esimerkiksi ämpäri sen alle. Tämä on ilmaista vettä, joka kannattaa käyttää kukkien kasteluun tai vaikkapa auton pesuun, ei kuitenkaan juomavedeksi. Vettä tulee helposti useita litroja vuorokaudessa ja ellei vettä ota talteen siitä kasvaa nopeasti jäävuori. Myös talosi sokkeli voi kastua.

Hana pienemmälle

Yksi tapa säästää vettä suihkussa ja käsien pesussa on myös vääntää hanaa vähän pienemmälle. Näin pystyt käyttämään veden myös tehokkaammin hyväksesi ja säästät pitkän pennin vuoden mittaan.

Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi

Sammuta aina suihku tai hana kun teet jotakin sellaista mihin et tarvitse vettä. Eli, sammuta suihku siksi ajaksi kun laitat shampoota hiuksiisi ja sammuta hana kun laitat saippuaa käsiisi.

Älä anna hanan eikä WC-pöntön tippua tai vuotaa

Älä ikinä anna hanan eikä WC-pöntön tippua tai vuotaa. Ja tarvittaessa tilaa välittömästi huoltomies korjaamaan viat. Pisaroista tulee ajan kuluessa yllättävän kallis lasku. Ylläpitäjä yritti mitata pienesti tippuvan hanan vedenkulutusta, siten että laittoi hanan tippumaan hiljakseen. Yksi pieni tippa tipahti alussa neljän ja lopussa viiden sekunnin välein. Laitoin hanan alle 50 ml mitta-astian, jonka täyttymineen meni 16 minuuttia. Tällöin 100ml vettä olisi kulunut joka 32. minuutti. Vuorokaudessa on 1440 minuuttia, josta voidaan laskea, että vuorokaudessa täyttyisi 45 vastaavaa yhden desilitran astiaa. (1440/32= 45). Tällöin tosi pienesti tippuvan vesihanan kulutus olisi 4,5 litraa päivässä. Isommasti vuotava hana ja varsinkin WC:n pönttö voi kuitenkin kuluttaa jopa 80 litraa vettä päivässä. Kolmen euron kuutiohinnalla 10 litraa vettä maksaa 3 senttiä ja 80 litraa vettä maksaa 24 senttiä. 24 senttiä päivässä tekee jo 88 euroa vuodessa.

Pese koirasi ulkona nurmikolla tai pensaan vieressä

Pese koirasi ulkona nurmikolla tai pensaan vieressä, jonka haluat kastella. Tulee samalla kasteltua puutarhaa.