Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Yksi iso asetelma

Kesäkukkia pihalle laittaessa kannattaa mieluummin laittaa yksi iso kuin useita pieniä asetelmia. Kastelu on helpompaa, ja jos yksittäinen kukka lakastuu, sitä ei juuri huomaa toisin kuin pienemmissä asetelmissa, ei siis tarvitse ostaa uusia kukkia tilalle. Kasteluvettä menee myös vähemmän hukkaan tiiviissä rykelmässä ja kukat myös antavat toisilleen varjoa, jolloin haihdunta maasta vähenee.

Lukijan vinkki

Pienennä lämminvesivaraajan lämpötilaa

Jos sinulla on suora sähkölämmitys ja lämminvesivaraaja niin pienennä lämminvesivaraaja esim. 65°C lämpötilaan. Mikäli sinulla on suuri perhe ja lämmin vesi tuntuu loppuvan niin säädä sitten lämpötilaa hieman isommalle. On turhaa lämmittää vettä 90 asteeseen, mikäli asut pienessä perheessä eikä vettä kulu paljon. Et kuitenkaan pysty käymään yli 60 asteisessa suihkussa ja siten hyödyntämään 90°C vettä.

Kumihanskat

Mikäli teet sellaista kotityötä, jonka jälkeen kätesi ovat erittäin likaiset, voi tulla halvemmaksi (ja helpommaksi!) käyttää kumihansikkaita käsien suojana niiden pesemisen sijasta. Esim. Motonetissä myydään Vileda basic kertakäyttöisiä hansikkaista hintaan 2,50 euroa / 100 kpl laatikko. Eli yksi pari hanskoja maksaa 2,5 senttiä.

Vertailun vuoksi: kymmenen litraa kylmää vettä maksaa hieman yli 3 senttiä jätevesimaksuineen. Lämmin vesi on vielä tätä kalliimpaa maksaen noin 8 senttiä 10 litraa. Hanassa kylmä ja lämmin vesi sekoittuvat haluamassasi suhteessa siten, että hanasta tulevasta vedestä noin puolet on kylmää ja puolet lämmintä vettä. Näin ollen käsienpesuvesi maksaa noin 6 senttiä / kymmenen litraa. Hansikkaiden käyttäminen tulee siis pesemistä halvemmaksi mikäli tarvitset käsien pesuun yli 5 litraa vettä. Vielä halvemmalla pääset jos käytät hansikkaat useaan kertaan.

Valitse hellettä kestäviä kasveja

Puutarhaa perustettaessa kannattaa miettiä, mikä kasvi tarvitsee kastelua ja mikä kestää hellettä pitkiäkin aikoja. Paljonko laitat leikattavaa ja kasteltavaa nurmikkoa vai jätätkö mahdollisesti jonkin kolkan luonnonkukkakedoksi. Säästät vesilaskussa.

Lukijan vinkki

Hiilihapotuslaite

Hapota juomavetesi itse hiilihapotuslaitteella, esim. Sodastream tai Sodamaster. Ostamalla makuaineksia ja sekoittamalla niitä hapottamaasi veteen saat myös edullista limonaadia. Valmiita juomasekoituksia halvemmalla pääset kun sekoitat hapotettuun veteen tiivistemehua tai vaikkapa fun light tiivistettä. Hiilihappopatruunalla, jonka täyttäminen maksaa noin 10 € saa noin 50 – 60 litraa hiilihapotettua vettä. Hiilihapotetun veden litrahinnaksi muodostuu näin alle 20 senttiä. Lisäksi painavia limsapulloja ei tarvitse roudata kaupasta. Hapotuslaite ei myöskään kuluta sähköä eikä paristoja, sillä hiilihappo sekoitetaan hiidilidioksidi kaasupullosta paineilman avulla. Kokemuksena myös hapottaminen tapahtuu nopeasti. Pullon ruuvaa paikoilleen alle 10 sekunnissa ja itse hapottaminen kestää noin 3 sekuntia. Hyvänä puolena on myös se että voit itse säädellä hiilidioksidin määrää. Mitä pidempään painat, sitä äkäisempää juomaa saat. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (entinen Kansanterveyslaitos) tutkimuksen mukaan myös pakatut vedet ovat hanavettä huonolaatuisempia.

Lisätietoja:

Asenna pisuaari

Mikäli omistat yrityksen, jossa käy paljon miespuolisia asiakkaita, kuten autokorjaamon tai kahvilan, hanki WC:hen pisuaari, joka ei tarvitse ollenkaan vettä toimiakseen. Säästyy huomattava määrä vettä vuodessa.

Lisätietoja:

Älä ylikastele

Älä ylikastele kukkia ja puutarhakasvejasi. Ennen kun alat kastelemaan kosketa sormella multaa. Mikäli multa on kostea ei kannata vielä kastella.

Säästöporesuutin

Vaihda suihkuihin ja hanoihin säästöporesuuttimet. Näiden toimintaidea perustuu siihen, että vettä kuluu vähemmän koska virtaama pienenee. Koska vesi kuitenkin tulee kovemmalla paineella ja siihen sekoitetaan suuttimessa enemmän ilmaa, et välttämättä edes huomaa eroa entiseen.