Korvaa tiskirätti sanomalehtipaperilla

Korvaa tiskirätti osittain sanomalehtipaperilla.

Leikkaa lehdestä suorakaiteen muotoisia paloja ja sijoita ne jonnekin keittiöön. Monet rasva yms. tahrat voi pyyhkiä yhteen tai useampaan lappuun. Käytön jälkeen energiajätteeseen.

Lukijan vinkki.

Kata kahvit ekologisesti

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

Erilaisia kattauksia, joista tulee erilainen määrä tiskiä

 

Voit vähentää turhan tiskin määrää käyttämällä esim. kuvan oikean reunan kattauksen neliön muotoisia astioita, jotka eivät vaadi lautasta kahvi- tai teekupin alle. Näin sinulle jää yksi lautanen vähemmän tiskattavaa per kahvittelija, mikä säästä sekä vettä, energiaa että aikaasi.

Mikäli kuitenkin joudut tekemään perinteisen kattauksen kahvilautasineen ja asetteineen, niin toinen hyvä vaihtoehto on käyttää mahdollisimman pieniä lautasia kahvikupin alla, kuten kuvan ruskean kupin alla on. Näitä mahtuu samaan tiskikoneeseen tuplasti se määrä mitä normaalikokoisia lautasia.

Puhdista kattiloiden pohjat

Muista puhdistaa kattiloiden pohjat, sillä epätasainen tai likainen pohja lisää energiankulutusta jopa 20%. Tämän takia myös keittolevyt pitää puhdistaa säännöllisesti. Kaikki lämpöenergia, joka menee pohjaan palaneiden vanhojen roiskeiden lämmittäseen, on poissa siitä energiasta, joka menee oikeiden ruokien valmistamiseen.

Tiskivesi lämmittää

Mikäli peset astiasi käsin, älä laske lämmityskaudella lämmintä tiskivettä viemäristä heti alas sen jälkeen kun olet pessyt astiat. Käytetty lämmin tiskivesi sisältää paljon lämpöenergiaa, joka lämmittää taloasi ja pienentää aavistuksen lämmityskulujasi. Mikäli lasket lämpimän veden alas viemäristä lämmität viemäriverkostoa kotisi ulkopuolella. Lisäksi lämmin vesi tiskialtaassa kosteuttaa ilmaa, mikä saa ilman tuntumaan lämpimämmältä. Niin ikään helteisillä säillä, kun lämmitystä ei tarvita, käytetty lämmin tiskivesi kannattaa laskea mahdollisimman nopeasti viemäriin, jotta viilennyksen tarve minimoidaan.

Lasinmerkkaajat

Hankkikaa perheeseenne pussi lasinmerkkaajia esimerkiksi halpakaupoista tai marketeista. Siis sellaisia pieniä koristeita, jotka asetetaan käytön jälkeen lasin reunalle. Kullakin perheenjäsenellä on oman värisensä merkki. Näin juomalasit tai mukit eivät mene sekaisin ja voitte käyttää samaa lasia koko päivän tai vaikka pidempäänkin. Lasinmerkkaajia kannattaa myös käyttää kestitettäessä vieraita tai kotibileiden yhteydessä. Tulee paljon vähemmän tiskiä, mikä säästää vettä, sähköä ja astianpesuainetta.

Tarvitsetko kaikkia ruokailuvälineitä?

Vähennä tiskiäsi, syö omissa oloissasi pelkällä haarukalla. Ylläpitäjä jatkaa, että voit myös ihan hyvin levittää voita leivällesi vaikkapa samalla lusikalla, jolla aiot syödä keittoa. Ei tarvitse sotkea erikseen voiveistä, jolloin tiskiäkin syntyy vähemmän.

Lukijan vinkki

Liotusvinkki

Kun liotat likaisia kattiloita tai muita astioita tiskialtaassa esim. saadaksesi pohjaan palaneen ruoan irtoamaan, laita astioiden sisälle muita likaisia ruokailuvälineitä, kuten veitsiä ja haarukoita. Ne syrjäyttävät kattilassa olevaa vettä ja näin sinun tarvitsee käyttää liotukseen vähemmän vettä.

Sulata lautasella

Sulata rasvaiset pakaste ruoat lautasella, älä kattilassa. Syön usein makaronia ja jauhelihaa, jauhelihan otan joskus pakkasesta sopivassa annoskoossa. Keitän makaronit normaalisti ja irrotan jauhelihan suoraan lautaselle. Tämän jälkeen sulatus mikrouunissa ja kaadan keitetyt makaronit (joista vesi on kaadettu pois) jauhelihan päälle ja sekoitan haarukalla. Kattila on käytännössä puhdas vesihuuhtelun jälkeen, mutta jos sulattaisin jäisen jauhelihan makaronin seassa, joutuisin pesemään myös. Näin menetellen rasvaisempaa tiskiä syntyy huomattavasti vähemmän. Tämä sama periaate käy muidenkin rasvaisten ruokien kohdalla.

Lukijan vinkki

Kahvinkeittimen pesu

Kun ostat kahvinkeitintä ota huomioon miten sen saat pestyä. Joissakin malleissa on irrotettava säiliö minkä voi pestä tiskikoneessa. Jos ostat kahvinkeittimen missä hyvä erillinen kannunpäälle laitettava suppilo osa, itse keittimen hajottua voit keittää kahvia seuraavalla tavalla: Keitä vesi ja laita suppiloon suodatinpapru ja kahvit, kaada sitten kuuma vesi suppiloon ja anna laskeutua kannuun. Kannua voi käyttää myös mehukannuna tai muuhun vastaavaan tarkoitukseen.

Lukijan vinkki

Likaiset astiat keskelle konetta

Sijoita kaikkein likaisimmat astiastiasi tiskikoneen keskelle, jolloin ne saavat hieman enemmän vesisuihkua osakseen kuin tiskikoneen reunamilla olevat astiat.