Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Pakastimen ja jääkaapin lämpötila oikeaksi

Pakastimen lämpötilan pitäisi olla -18 celsiusastetta ja jääkaapin keskihyllyltä mitattuna +5 celsiusastetta. Voit mitata jääkaapin lämpötilan oikeaoppisesti laittamatta illalla lämpömittari vesilasiin, joka sijoitetaan keskihyllylle ja lukemalla aamulla mittarin lukeman. Säädä termostaattia pienemmälle mikäli lämpötila on liian kylmä.

Useimmin käytetyt ruoat oviin tai niiden lähelle

Sijoita sellaiset ruoat jääkaapin oviin tai ovien lähelle, joita käytät useimmin. Vastaavasti sellaiset ruoat joita tarvitaa harvemmin kannattaa sijoittaa jääkaapin takaosaan. Tällöin minimoit ajan, jonka jääkaappi on auki.

Tarkasta tiivisteet

Tarkasta kerran vuodessa, että jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet ovat ehjät ja tiiviit.

Villasukka pitää juomat viileinä

Kun olet ottanut jonkun kylmän juoman jääkaapista tai pakastimesta. Hyvä niksi on sujauttaa se esim. villasukan sisälle. Villasukka toimii eristeenä, jolloin juomasi pysyy pidempään kylmänä, eikä sinun tarvitse laittaaa lämmenteitä juomia uudestaan kylmiöön jäähtymään.

Lukijan vinkki

Tilaa kylmälaitteden ympärille

Pakastin ja jääkaappi vaativat tarpeeksi tilaa ympärilleen, että ilma pääsee vapaasti kiertämään. Kylmälaitteet pitäisikin sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, uunista ja kaikista lämpöä tuottavista kodinkoneista sekä takasta. Myöskään valaisimia ei kannata sijoittaa kylmälaitteiden viereen eikä esim. halogeenilamppuja suunnata jääkaappiin, sillä nekin tuottavat lämpöä. Lue käyttöohjeesta paljonko laitteen ympärillä tulee olla ilmaa. Jos ilmaa ei ole laitteen sähkönkulutus voi nousta jopa 200 %.

Oikea siivousajankohta

Pyyhkäise jääkaappi ennen kauppaan lähtöä, silloin kaappi on yleensä tyhjimmillään. Tällön siivous käy nopeammin ja jääkaappia tarvitsee pitää lyhyemmän ajan auki.

Lukijan vinkki

Kylmälaitteet viileään tilaan

Sijoita kodin kylmälaitteet mahdollisuuksien mukaan viileään tilaan, näin sähkönkulutus vähenee. Kerrostaloissa tässä ei juuri ole valinnanvaraa kylmälaitteiden sijoitteluun ja jääkaappi löytyy lähes aina keittiöstä. Talvella voit sensijaan laskea keittiön sisälämpötilaa kääntämällä lämmityspatterin termostaattia pienemmälle (jos ulkona on kovat pakkaset). Asiaa helpottaa luonnollisesti se, jos keittiö on oma huoneensa ja siinä on ovi joka tehostaa viilennystä.

Lukijan vinkki

Sulata kylmälaitteet säännöllisesti

Muista sulattaa pakastin sekä jääkaapin pakastelokero säännöllisesti. Huurre toimii eristeenä ja vaatii konetta käymään isommalla teholla mikä kuluttaa sähköä.

Tyhjennä jääkaappi loman ajaksi

Mikäli olet pidempään lomalla niin tyhjennä jääkaappisi loman ajaksi ja ota töpseli pois seinästä.