Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Tilaa kylmälaitteden ympärille

Pakastin ja jääkaappi vaativat tarpeeksi tilaa ympärilleen, että ilma pääsee vapaasti kiertämään. Kylmälaitteet pitäisikin sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, uunista ja kaikista lämpöä tuottavista kodinkoneista sekä takasta. Myöskään valaisimia ei kannata sijoittaa kylmälaitteiden viereen eikä esim. halogeenilamppuja suunnata jääkaappiin, sillä nekin tuottavat lämpöä. Lue käyttöohjeesta paljonko laitteen ympärillä tulee olla ilmaa. Jos ilmaa ei ole laitteen sähkönkulutus voi nousta jopa 200 %.

Oikea siivousajankohta

Pyyhkäise jääkaappi ennen kauppaan lähtöä, silloin kaappi on yleensä tyhjimmillään. Tällön siivous käy nopeammin ja jääkaappia tarvitsee pitää lyhyemmän ajan auki.

Lukijan vinkki

Kylmälaitteet viileään tilaan

Sijoita kodin kylmälaitteet mahdollisuuksien mukaan viileään tilaan, näin sähkönkulutus vähenee. Kerrostaloissa tässä ei juuri ole valinnanvaraa kylmälaitteiden sijoitteluun ja jääkaappi löytyy lähes aina keittiöstä. Talvella voit sensijaan laskea keittiön sisälämpötilaa kääntämällä lämmityspatterin termostaattia pienemmälle (jos ulkona on kovat pakkaset). Asiaa helpottaa luonnollisesti se, jos keittiö on oma huoneensa ja siinä on ovi joka tehostaa viilennystä.

Lukijan vinkki

Sulata kylmälaitteet säännöllisesti

Muista sulattaa pakastin sekä jääkaapin pakastelokero säännöllisesti. Huurre toimii eristeenä ja vaatii konetta käymään isommalla teholla mikä kuluttaa sähköä.

Tyhjennä jääkaappi loman ajaksi

Mikäli olet pidempään lomalla niin tyhjennä jääkaappisi loman ajaksi ja ota töpseli pois seinästä.

Vesi jääkaappiin jäähtymään

Kun juot kylmää hanavettä, joudut yleensä valuuttamaan hanaa hetken aikaa auki, kesällä ehkä pidempäänkin, kunnes sieltä alkaa virrata kylmää vettä. Voit säästää nämä vedet laittamalla jääkaappiin kannun, jossa vesi jäähtyy. Veden kulutus laskutetaan yleensä kuutiometreittäin. 1 kuutiometri on sama kuin tuhat litraa. Yksi kuutiometri maksaa ylläpitäjän asuinpaikkakunnalla Oulussa http://www.ouka.fi/vesi/maksut.htm 1,24€. Lisäksi joudut maksamaan samasta vedestä vielä jätevesimaksun 1,71€. Näin ollen veden hinta on n. 3€ / 1000 l. Jos joka päivä lasket vettä turhaa noin 3 litraa tekee se vuodessa jo noin 1100 litraa, eli noin 3,30€.

Yksi iso jääkaappi

Mikäli sinulla on suuri perhe ja tarvetta toisella jääkaapille, hanki mieluummin yksi iso kuin kaksi pientä jääkaappia. Yksi iso jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä kuin kaksi pientä, joiden tilavuus on yhteensä sama kuin ison jääkaapin.

Sulata pakasteet jääkaapissa

Sulata sellaiset pakasteet jääkaapissa, joita aiot syödä seuraavan päivän aikana. Tällöin sinun ei tarvitse kiireessä sulattaa ruokaasi mikroaaltouunissa. Voit jopa säästää aavistuksen jääkaapin energiakuluissa, koska jäätyneet pakasteesi viilentävät jääkaappia yön aikana.

Pyyhi ylimääräinen kosteus

Pyyhi ylimääräinen kosteus esim. limsapullon kyljestä ennen kuin panet sen jääkaappiin tai pakastimeen. Ylimääräinen kosteus lisää huurtumista ja tuo turhaa lämpöä sisälle jääkaappiisi/pakastimeesi, jolloin energiankulutus kasvaa.