Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Älä käytä vesijohtovettä kasteluun

Älä käytä vesijohtovettä kasteluun jos suinkin mahdollista. hanavesi sisältää myös jätevesimaksun, jonka maksat turhaan kastellessasi nurmikkoa. Hanki kasteluvesi mahd. järvestä pumppaamalla (kysy lupa!), rännien sadevesitynnyreistä tai jos on mahdollista omasta kaivosta (jos vesi ei ole juomakelpoista, se sopii todennäköisesti kasteluun).

Lukijan vinkki

Vesi jääkaappiin jäähtymään

Kun juot kylmää hanavettä, joudut yleensä valuuttamaan hanaa hetken aikaa auki, kesällä ehkä pidempäänkin, kunnes sieltä alkaa virrata kylmää vettä. Voit säästää nämä vedet laittamalla jääkaappiin kannun, jossa vesi jäähtyy. Veden kulutus laskutetaan yleensä kuutiometreittäin. 1 kuutiometri on sama kuin tuhat litraa. Yksi kuutiometri maksaa ylläpitäjän asuinpaikkakunnalla Oulussa http://www.ouka.fi/vesi/maksut.htm 1,24€. Lisäksi joudut maksamaan samasta vedestä vielä jätevesimaksun 1,71€. Näin ollen veden hinta on n. 3€ / 1000 l. Jos joka päivä lasket vettä turhaa noin 3 litraa tekee se vuodessa jo noin 1100 litraa, eli noin 3,30€.

Laita WC-pöntön säiliön sisälle pari puolen litran muovipulloa

Laita WC-pöntön säiliön sisälle pari puolen litran muovipulloa. Nämä muovipullot pienentävät WC-pöntön säiliötä kokonsa verran, eli 0,5 litraa kumpikin. Mikäli WC-kuluttaa muutenkin vähän vettä niin yksi pullokin voi riittää. Näin jokaisella pöntön vedolla säästät siis litran tai puoli litraa verran vettä riippuen pullojen määrästä. Voit toki käyttää pullojen asemasta myös esim. tiiliskiviä, mutta ylläpitäjän tuntema LVI-guru suositteli kuitenkin muovipulloja tiiliskivien asemasta.

Vesi kattilaan hyvissä ajoin

Jos keität vettä kattilassa, vedenkeittimessä tai mikrossa niin kaada vesi lämmitysastiaan hyvissä ajoin ennen keittämisen aloittamista. Varsinkin vanhoissa taloissa talvisin hanasta tuleva kylmä vesi voi olla todella kylmää, ehkä vain 5 astetta. Mikäli vesi on jo kattilassa ehtinyt lämmetä huoneenlämpöiseksi +21 asteiseksi niin sähköä ja aikaa lämmittämiseen kuluu vähemmän kuin mikäli ottaisit kattilaan hanasta esim. vain +10 asteista vettä. Paljon energiaa kuluu jo siihen että lämmität kylmän veden huoneenlämpöiseksi.

Vesilasi vedelle

Ota itsellesi esille vesilasi, jota käytät ainoastaan veden juomiseen. Kun käytät aina samaa lasia vain veden juomiseen, se ei juurikaan likaannu. Näin voit käyttää samaa lasia pitkään pesemättä sitä, jolloin tiskiä tulee hieman vähemmän.

Huuhtele käsisuihkulla

Pikkutarpeet voi huuhdella (/laimentaa hajuttomiksi) suihkuttamalla käsisuihkulla kylmää vettä WC-pönttöön tarvittava määrä. Vaikka pöntössäsi olisi kaksitoiminen huuhtelu, esim. 5 ja 3 l., voi käsisuihkulla suihkuttamalla alittaa jopa tämän pienemmän huuhtelun kuluttaman vesimäärän. Jos käsisuihku työntää vettä esim. litran 10:ssä sekunnissa (tämän voi mitata), voi käsisuihkulla periaatteessa suihkuttaa puoli minuuttia vettä vessanpönttöön ennenkuin käytetty vesimäärää on sama kuin pienemmän huuhtelun. Jos vaikkapa 20 s. riittää, säästät litran vettä joka kerta. Myös WC-harja kannattaa puhdistaa käsisuihkulla, tosin irtiharjattu lika jää helposti lillumaan mutkan vesiosaan mutta se lähtee seuraavan kerran täystyhjennyksessä. Näin voit edelleen vähentää vedenkulutusta omassa taloudessasi, etenkin jos asut vesimittarin takana.

Lukijan vinkki

Pohjavettä ilmaiseksi

Monet kunnat tarjoavat asukkailleen ja mökkiläisilleen ilmaista vettä ns. pohjavesiposteista. Näistä pohjavesipisteistä kuntalaiset voivat hakea vettä talousvesitarkoituksiinsa. Näistä on kätevä hakea ilmaista ja puhdasta vettä esim. kesämökille mennessä ja jos satut asumaan pohjavesipisteen vieressä mikäpä estää sinua vaikka hakemasta sieltä joka päivä omat talousvetesi – näin säästät myös jätevesimaksun. Kysy näistä tarkemmin oman kuntasi vesilaitokselta. Esimerkiksi oululaisille pohjavesipostit löytyvät tästä linkistä: http://www.ouka.fi/vesi/ pohjavesipostikartta.htm ja turkulaisille tästä: http://www.turku.fi/Public/? contentid=57824&nodeid=11878

Lisätietoja:

Pesukoneen poistovesi talteen

Mittasin pyykkikoneeni veden käytön, laskemalla poistoveden 50 litran säilytyslaatikkoon. Kone käyttää täyttöasteesta riippuen 44–48 litraa, vesi määrään ei vaikuta pesulämpötila. Suihkuhuoneessani tuo laatikon käyttö, käy todella kätevästi, tarkastin myös lisä huuhteluun kuluvan veden määrän, se on 14 litraa. Nyt otan pesuveden aina laatikkoon ja lapon sen siitä tarvittaessa WC:hen. Tarve WC vetoon vain vierailla, sillä heillä en “säästöäni” toteuta. Eli tämä kierrätysvesi on tarpeen vain ison asian jälkeen, muu huuhtelu käsienpesuvedellä.

Veden kulutuksen mittaaminen, auttoi ymmärtämään. ettei pesuainetta kannata laittaa yhtään yli annostusohjeen, tai edes kukkua mittaan. Liika pesuaine ei hautoudu kunnolla pois, olen ihoallerginen monelle.

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka.