Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Hyödynnä lumi

Käytä lumi hyödyksi esim. kukkien kastelussa. Lunta ei kuitenkaan pidä sulattaa huoneilmassa, koska sen sulattaminen kuluttaa lämpöenergiaa. Saat lumesta tuplahyödyn kun sulatat sen jääkaapissa, jolloin se jäähdyttää jääkaappia. Tällöin jääkaappi kuluttaa vähemmän sähköä. Käytä sulanut vesi vaikkapa huonekasvien kasteluun.

Sademittari

Mikäli sinulla ei ole sademittaria, tee sellainen esim. käytetystä mehukanisterista tai säilyketölkistä. Yksinkertainen sademittari onnistuu vain irrottamalla siitä kansi tai yläosa irti. Tällöin näet, että minkä verran pihallasi on satanut yön tai lomasi aikana. Näin osaat mitoittaa puutarhasi kastelutarpeen sademäärän mukaan. Turha haaskata vettä mikäli sadetta on juuri tullut.

Toinen satsi vettä

Mikäli tarkoituksenasi on keittää kattilassa liedellä tai vedenkeittimellä ensimmäisen kierroksen jälkeen uusi satsi esim. puolen tunnin sisään, kannattaa uusi vesisatsi laittaa heti kattilaan tai vedenkeittimeen. Näin uusi satsi vettä kiehuu hieman nopeammin, koska edellisestä keittämisestä vielä vähän lämpimänä olevat vastukset esilämmittävät vettää jo hieman. Säästät aikaa ja energiaa.

Vedensäästövinkki suihkuun

Suihkuni sijaitsee aivan lavuaarin vieressä. Minulla on vati lavuaarissa, laitan suihkun siihen, kun avaan hanan. Hana kuumalle puolelle, näin hukkavesi valuu vatiin n. 3-4 litraa. Käytän tuon veden pesusienen kasteluun. Saippuoin ja kastelen pesusientä vadissa, lopuksi vielä oikein vettä valuvalla sienellä pesen suurimman osan saippuasta pois, yhä siis vativedellä. Kastan nopeasti hiukseni suihkusta, sammutan hanan ja käsittelen hiukset sampoolla. Sitten huuhtelen kaikki kokonaan suihkun alla. Vaikka huuhtelen suihkun seinät ja tilan lattia, vie suihkuni vain 25–35 litraa vettä, pesukertaa kohden. Tämän tiedän tarkistettuna, lasken sopivalla vauhdilla koko hanan auki olo ajan, pääsen lukuun 150 – 210.

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka

Älä käytä vesijohtovettä kasteluun

Älä käytä vesijohtovettä kasteluun jos suinkin mahdollista. hanavesi sisältää myös jätevesimaksun, jonka maksat turhaan kastellessasi nurmikkoa. Hanki kasteluvesi mahd. järvestä pumppaamalla (kysy lupa!), rännien sadevesitynnyreistä tai jos on mahdollista omasta kaivosta (jos vesi ei ole juomakelpoista, se sopii todennäköisesti kasteluun).

Lukijan vinkki

Vesi jääkaappiin jäähtymään

Kun juot kylmää hanavettä, joudut yleensä valuuttamaan hanaa hetken aikaa auki, kesällä ehkä pidempäänkin, kunnes sieltä alkaa virrata kylmää vettä. Voit säästää nämä vedet laittamalla jääkaappiin kannun, jossa vesi jäähtyy. Veden kulutus laskutetaan yleensä kuutiometreittäin. 1 kuutiometri on sama kuin tuhat litraa. Yksi kuutiometri maksaa ylläpitäjän asuinpaikkakunnalla Oulussa http://www.ouka.fi/vesi/maksut.htm 1,24€. Lisäksi joudut maksamaan samasta vedestä vielä jätevesimaksun 1,71€. Näin ollen veden hinta on n. 3€ / 1000 l. Jos joka päivä lasket vettä turhaa noin 3 litraa tekee se vuodessa jo noin 1100 litraa, eli noin 3,30€.

Laita WC-pöntön säiliön sisälle pari puolen litran muovipulloa

Laita WC-pöntön säiliön sisälle pari puolen litran muovipulloa. Nämä muovipullot pienentävät WC-pöntön säiliötä kokonsa verran, eli 0,5 litraa kumpikin. Mikäli WC-kuluttaa muutenkin vähän vettä niin yksi pullokin voi riittää. Näin jokaisella pöntön vedolla säästät siis litran tai puoli litraa verran vettä riippuen pullojen määrästä. Voit toki käyttää pullojen asemasta myös esim. tiiliskiviä, mutta ylläpitäjän tuntema LVI-guru suositteli kuitenkin muovipulloja tiiliskivien asemasta.

Vesi kattilaan hyvissä ajoin

Jos keität vettä kattilassa, vedenkeittimessä tai mikrossa niin kaada vesi lämmitysastiaan hyvissä ajoin ennen keittämisen aloittamista. Varsinkin vanhoissa taloissa talvisin hanasta tuleva kylmä vesi voi olla todella kylmää, ehkä vain 5 astetta. Mikäli vesi on jo kattilassa ehtinyt lämmetä huoneenlämpöiseksi +21 asteiseksi niin sähköä ja aikaa lämmittämiseen kuluu vähemmän kuin mikäli ottaisit kattilaan hanasta esim. vain +10 asteista vettä. Paljon energiaa kuluu jo siihen että lämmität kylmän veden huoneenlämpöiseksi.

Vesilasi vedelle

Ota itsellesi esille vesilasi, jota käytät ainoastaan veden juomiseen. Kun käytät aina samaa lasia vain veden juomiseen, se ei juurikaan likaannu. Näin voit käyttää samaa lasia pitkään pesemättä sitä, jolloin tiskiä tulee hieman vähemmän.