Korvaa tiskirätti sanomalehtipaperilla

Korvaa tiskirätti osittain sanomalehtipaperilla.

Leikkaa lehdestä suorakaiteen muotoisia paloja ja sijoita ne jonnekin keittiöön. Monet rasva yms. tahrat voi pyyhkiä yhteen tai useampaan lappuun. Käytön jälkeen energiajätteeseen.

Lukijan vinkki.

Pese ikkunat mustalla teellä

Ikkunat voi pestä edullisesti ja tehokkaasti ilman vahvoja kemikaaleja mustalla teellä. Hauduta mustaa teetä (esim. Earl Grey teetä)  normaalia vahvemmaksi ja laita valmis tee sumutepulloon aivan samoin kuin laittaisit normaalin ikkunapesuaineen.

http://www.mnn.com/health/healthy-spaces/stories/how-to-clean-glass-with-black-tea

Lukijan vinkki

Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Auton siivousta

6.5. Nyt oli aika suorittaa perinpohjainen auton siivous tarkoituksena pudottaa auton painoa ja sitäkautta parantaa auton taloudellisuutta. Toyota Yaris Verossaon lattialla irrotettvat pohjalevyt, joilla saa halutessaan pohjan ihan tasaiseksi mikäli haluaa kääntää auton takapenkit lattian sisään esim. suurikokoisten esineiden kuljettamista varten. Punnitsin allaolevassa kuvassa vasemmalla näkyvät lattialevyt ja painoksi tuli kahdelta levyltä yhteensä 7,2 kiloa.
Lisäksi autoon oli kertynyt ihmeen paljon kaikenlaista muuta romua. Jätin toki autoon siellä tarvittavat vararenkaa, varoituskolmion, nosturin, rengasavaimen, putken jolla saa rengasavaimeen vipuvoimaa, huomioliivit, hinausköyden ja johdot, joilla voi ottaa virtaa tarvittaessa toisen auton akusta. Sen sijaan otin pois 10 kpl tuulilasin jäärapoja. En olisi uskonut että meillä on autossa 11 kpl jäärapoja. Niitä on talvisin hyvä olla pari, sillä ne tahtovat usein olla hukassa juuri silloin kun niitä tarvittaisiin, mutta että 11. Yksi jäärapa on tosin vähän laadukkaampi, joka on integroitu lapaseen, joten sillä tarkenee rapata ikkunoita kovillakin pakkalsilla. Jäärapoja on vain vähitellen kertynyt todella pitkältä ajalta, kun mm. vaaliehdokkaat ovat jakaneet niitä houkutellessaan äänestäjiä. Näkyi joukossa olleen yksi Kesoilinkin jäärapa. Wikipedian mukaan Kesoil oli huoltamoliiketoimintaa harjoittanut yritys, joka toimi vuosina 1968-1997. Lisäksi siivosin autosta pois kolme lumiharjaa, kaksi ylimääräistä rengasavainta, joista toinen rikkinäinen, 3 kpl polttimoita, 3kpl karttaa, 0,5 l täysi vesipullo, tyhjä olut tölkki, hätävara pipo ja hansikkaat, 4 kpl karttoja, joista yksi käsittelee Suomen rautatieverkkoa 1980-luvulta, katkennut hinausköyden pätkä, yksi karkkipaperi, pari kuittia, pari muovipussia, eduskuntavaalimainos, muovilaatikko sekä kaksi lohkolämmittimen johtoa. Painoa näille nyt autosta poistetuille rojuille kertyi 5,6 kg ja lattialevyille siis 7,2 kiloa niin siivous kevensi autoa yhteensä 12,8 kg. Koska 100 kg paino lisää kulutusta noin 6% niin 12,8 kg laskisi kulutusta noin 0,77 %.

Siivoa kaapit

Siivoa kaapit kerran vuodessa ja myy ylimääräiset tavarat kirpparilla.

Lukijan vinkki

Laimenna saippua vedellä

Saippuat ja pesuaineet voi ja kannattaa laimentaa vedellä. Tai ostaa kanisterillinen saippuaa koska tuolloin litrahinta on halvempi ja tehdä siitä sitten pikkupulloon.

Lukijan vinkki

Kommentteja:

Liuosmuotoinen saippua sisältää säilöntäaineita, joka ehkäisee pahanlaatuisten bakteerien kasvua säilytyspulloissa. Jos saippuaan lisätään vettä, bakteerit räjähtävät kasvuun lämpimässä tilassa. Kun käsiä, hiuksia tms. pestään, nämä yleensä ulosteperäiset bakteerit siirtyvät suoraan iholle, silmiin tai limakalvoille. Tuloksena voi olla jopa kohtalokas keuhko-, silmä- tai yleisinfektio. Myös pikkulapsilla yleinen märkärupi-ihottuma useimmiten tarttuu lapsesta toiseen juuri liuossaippuioiden välityksellä.

Ei kannata säästää 2 euron saippuassa, kun sairaalakustannukset ja lääkekustannukset ovat tätä nykyä huimat.

Takan uuniluukut puhtaiksi

Takan uuniluukut taas puhtaaksi ilman kalliita pesuaineita kostutetulla paperilla ja tuhkalla.

Lukijan vinkki

Tietokoneen puhdistus

Osta paineilmapullo ja puhdista tietokoneesi sillä – voit ehkä laskea puhaltimien kierrosnopeuksia, jolloin tietokone on hiljaisempi ja kuluttaa vähemmän sähköä. Puhtaat komponentit myös kestävät pitempään. Kannettavatkaan eivät viileämpinä jumittane niin usein.

Lukijan vinkki

Esiharjaus

Harjaa pahimmat hiekat, sahanpurut yms. pois eteisestä ennen imurointia. Hiekka ja sahanpurut yms. voivat tukkia pölypussin ja ennen kaikkea heikentää imutehoa. Heikentynyt imuteho heikentää siivoustulosta ja kasvattaa myös sähkönkulutusta, sillä joudut imuroimaan samasta kohdasta pidemmän aikaa saadaksesi sen puhtaaksi. Hiekan harjaaminen estää myös lattian naarmuuntumisen imurin alta.

Kerää koirien jätökset maasta löytyvien muiden roskien sisään

Kerää koirien jätökset maasta löytyvien muiden roskien sisään. Monesti kaupungilla kulkiessasi joku roskaaja on jättänyt jonnekin jotain muita roskia, esim. oluiden monipakkausten kuoria, tyhjiä karkkipusseja yms. papereita. Käytä näitä valmiita muiden roskaamia roskia koirien jätösten siivoamiseen. Säästät näin koirankakkapusseja ja samalla lähiympäristösikin tulee siivottua.