Huumorivinkki: Sairasta pitkään

Sairasta pitkään, säästä rahaa. Jos saat jonkun flunssan ja vähän kuumetta, älä pidä kiirettä sen paranteluun. Kun makaat flunssassa ja pienessä kuumeessa peiton alla, et voi kuluttaa samalla paljoa (ei tee mieli lähteä shoppailemaan, ruoka ei maistu, auto seisoo pihassa jne.) Kannattaa olla kuitenkin tarkkana ja pitää tauti lapasessa ettei se pahene ja muutu esim. keuhkokuumeeksi, jonka hoito voi muodostua kalliiksi. Näin säästät rahaa, etenkin jos olet vaikka työttömänä eikä kukaan esim. työpaikalla kaipaile.

Lukijan vinkki

Ilmaisia näytepakkauksia

Kun käyt lääkärillä ja lääkäri määrää sinulle jotain lääkettä, kysy onko lääkärillä lääketehtaiden hänelle jakamia ilmaisia näytepakkauksia lääkkeistäsi tai sen rinnakkaislääkkeistä. Esim. ihotautilääkäreillä on toisinaan paljonkin näytepakkauksia esim. eri valmistajien perusvoiteista.

Halpa hoito hyönteisten puremiin

Halpa ja tehokas hoito hyttysten ja muiden itikoiden puremiin on saippua. Levitä hieman saippuaa pistokohtaan niin kutina helpottaa nopeasti. Ylläpitäjää vinkattiin tästä vinkistä ja kokeilin sitä tottakai myös itse. Saippuaa ei paljoa tarvita, ja hyvin tuntuu toimivan myös halpamarketin nestesaippua.

Kysy rinnakkaislääkkeitä

Muista aina apteekissa kysyä että onko samaa lääkettä saatavana edullisempana. Apteekit ovat pyydettäessä velvollisia vaihtamaan lääkkeesi edullisimpaan. Rinnakkaislääkkeen myyntiluvan myöntämisen edellytys on se, että sen on osoitettu olevan biologisesti samanarvoinen alkuperäislääkkeen kanssa. Sidos-, ja makuaineissa ja ulkonäössä voi olla eroja. Yksi käytetyimmistä särkylääkkeistä on tulehduskipulääke ibuprofeeni. Halvin ibuprofeenivalmiste lienee hämeenlinnalaisen Vitabalans Oy:n valmistama Ibumax. Toinen edullinen ja samalla Euroopan suurin rinnakkaislääkevalmistaja on Ratiopharm. http://www1.ratiopharm.com/ww/fi/pub/home.cfm Ylläpitäjän suosittelemia sivustoja on mm. KELAn ja terveysportti.fi -sivustolla oleva lääkkeiden hintavertailu, josta voi katsoa kaikkien lääkkeiden hinnat myös eri pakkauskoissa. Lisäksi näet tietoja lääkkeen korvattavuuksista. Kelan sivusto löytyy tästä linkistä: http://asiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApplication ja terveysportin tästä http://www.terveysportti.fi/terveysportti/geneerinen.koti

Lisätietoja:

Hammastahna auttaa

Toinen halpa apu hyönteisten puremiin, sekä palovammoihin, auringonpolttamiin, mustelmiin ja muihinkin pieniin turvotuksiin on hammastahna. Jos laitat hammastahnaa suuhusi tunnet kuinka limakalvoillasi tuntuu viileältä. Hammastahna toimii kylmägeelin tavoin ja on siksi hyvä apu pieniin turvotuksiin. Tämäkin vinkki on testattu ja hyvin toimii. Suuremmissa palohaavoissa on tietenkin tarpeellista kääntyä lääkärin puoleen.

Hae samalla reseptillä kerralla niin paljon lääkkeitä kuin saat

Apteekissa lääkkeen hintaan lisätään 0,42 euron suuruinen toimitusmaksu ostokertaa kohti. Maksu on sama riippumatta toimitettujen lääkkeiden määrästä tai pakkauskoosta. Näin ollen mikäli sinulla on joku krooninen sairaus, johon joudut syömään samoja lääkkeitä vuodesta toiseen niin kannattaa hakea samalla reseptillä niin paljon lääkkeitä mukaan kuin vain saat.

Kommentteja: Jos sairastaa kroonista sairautta, ei apteekki anna kelan korvaamista lääkkeistä yhtäkään ennenkuin k.o aika on kulunut lääkkeen annostelun mukaan. Mitään lääkkeitä ei siis Kelan kustannuksella voi ostaa varastoon.

Hyvä ja täydentävä kommentti. Näin asia on, mutta tiettyjä lääkkeitä voi silti ostaa varastoon. Esim. tämän sivuston ylläpitäjä sairastaa kroonista psoriartriittia, joka on tuki- ja liikuntaelinsairaus. Minulla on lääkärin resepti ibuprofeenilääkkeeseen, jossa on kaiken varalta melko isot määrät, sillä nivelten tila ja kipujen määrä vaihtelevat. Haen lääkkeitä apteekista aina maksimimäärän mitä saan, mutta koska yleensä pärjään vähemmällä määrällä lääkkeitä mitä reseptissäkin lukee niin apteekista annettava kolmen kuukauden annos riittää minulla yleensä pidempään. Ei lääkkeitäkään kannata turhaan syödä.

Samassa artikkelissa on virheellinen lääkkeen toimitushinta: kokonaan korvattavista, tai osakorvattavista lääkkeistä apteekki laskuttaa väh. 1.50 / lääke

Pyri saamaan hammaslääkäriaikasi opetusterveyskeskukseen

Pyri saamaan hammaslääkäriaikasi opetusterveyskeskukseen. Opetushammashoitoloita on mm. Helsingissä, Turussa, Vaasassa ja Oulussa. Itse varasin juuri ajan Oulun kaupungin suun terveydenhuollon opetusterveyskeskukseen, jossa mm. hampaiden tarkastus on maksuton. Lisäksi hoitomaksut toimenpiteistä riippuen ovat 50-80 % pienemmät kuin Oulun kaupungin muissa hammashoitoloissa. Mahdolliset hammasröntgen- ja proteettiset kulut laskutetaan kuitenkin normaalisi.

Opetushammashoitolaan on yleensä myös paljon lyhyempi jono kuin muihin hammashoitoloihin. Lisäksi hammashoito tehdään siellä varmasti kaikkien oppikirjojen sääntöjen mukaan. Tavallisessa TK:ssa voi ei resurssipulan takia välttämättä näin aina tehdä. Miinuspuolena on se, että hoito on tavallista hoito hitaampaa ja hoitokäynnit kestävät hieman pidempään, koska opettajat tarkistavat toimenpiteet usein myös kesken toimenpiteen ja tietenkin toimenpiteen jälkeen. Kannattaa myös muistaa että kaikki yksityishammaslääkäritkin ovat työskennelleet aikoinaan opetushammashoitolassa, ehkäpä vain vähän aikaa sitten.

KELAn lääkekorvaukset

Lääkelain mukaan lääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat. Kelan maksama lääkekorvaus myönnetään suurimmalle osalle lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä. Korvauksen saa suoraan apteekissa esittämällä Kela-kortin. Vuonna 2012 lääkekatto omavastuu on 700,92 euroa. Kun olet maksanut vuodessa lääkkeiden omavastuita yli 700,92 euroa niin tämän jälkeen Kela alkaa korvata kaikki lääkkeesi kyseisen loppuvuoden ajalta. Sinulta peritään ainoastaan 1,50 euroa per lääke kun ostat lisää lääkkeitä apteekista. Tätä 700,92 euron kattoa kannattaa yrittää hyödyntää esimerkiksi siten, että ajoittaa lääkeostot sen vuoden puolelle, jona 700,92 € euron katto on jo ylittynyt tai seuraavan vuoden puolelle, jos tietää että joutuu syömään kalliita lääkkeitä seuraavana vuonna.

Vuonna 2012 KELA korvaa lääkkeitä seuraavasti:

Korvausluokat Korvaus Omavastuu

Peruskorvattavat 42% 0 euroa

Alempi erityiskorvaus 72% 0 euroa

Ylempi erityiskorvaus 100% 3 euroa per lääke

Pillerin puolittaja

Mikäli syöt paljon lääkkeitä ja/tai vitamiineja tai harkitse pillerin puolittajan, jota myös tabletin halkaisijaksi kutsutaan, ostamista. Pillerin puolittajalla saat halkaistua siististi kaikki lääkkeet ja vitamiinit, jolloin tableteista murene juuri mitään ja kalliista lääkkeestä menee mahdollisimman vähän hukkaan. Lääkkeiden puolittaminen ja halkaisu vaikkapa kolmas- tai neljäsosaan on kannattavat siksikin, että vahvemmat lääkkeet ovat suhteessa halvempia kuin miedommat. Miedommissa lääkkeissä on enemmän kaikenlaisia turhia sidos- ja makuaineita, joista ei tietenkään kannata maksaa. Internetin keskustelupalstojen mukaan ainakin potenssilääkkeet mm. viagra soveltuvat erittäin hyvin pilkottaviksi. Keskustele kuitenkin lääkärisi kanssa ennen lääkkeiden puolittamista, sillä kaikkia lääkkeitä ei saa puolittaa sen takia että ne imeytyisivät juuri oikeassa kohtaa mahassasi.

Tietyt lääkkeet kannattaa ostaa ulkomailta

Tietyt lääkkeet kannattaa ostaa ulkomailta. Ensiksi on sanottava että reseptilääkkeiden ostaminen ulkomailta ilman reseptiä on laitonta ja kaikenlainen lääkkeiden internet-tilaaminen ETA -alueen (EU-maat + Islanti, Norja ja Liechtenstein) ulkopuolelta on ehdottomasti kiellettyä, laitonta ja mahdollisesti vaarallistakin. Sen sijaan lääkkeiden ostaminen turvallisesti virallisesta apteekista muista pohjoismaista voi olla hyvinkin kannattavaa. Pohjoismaissa kirjoitetut lääkereseptit kelpaavat myös muissa Pohjoismaissa ja monet sellaiset lääkkeet, joita KELA ei korvaa ovat huomattavan paljon edullisempia Ruotsissa kuin Suomessa. Tällaisia ovat esimerkiksi matkailijoiden tarvitsemat lääkkeet. Ylläpitäjä perheineen osti A-hepatiittia varten tarkoitetun Havrix-rokotteen suomalaisessa reseptillä Haaparannan apteekista Ruotsista lähes puoleen hintaan siitä mitä se olisi Suomessa maksanut. Lisäksi kyseisen lääkkeen myynyt farmaseutti osasi puhua Suomea, joten ohjeetkin tulivat varmasti ymmärrettyä. Ylläpitäjän suosittelema sivusto on www.apoteket.se .

Kyseiseltä sivustolta löydät Ruotsin apteekeissa myytävien lääkkeiden hinnat, joita voit verrata sitten suomen hintoihin. www.apoteket.se -sivustolta löytyvat myös Ruotsin apteekkien yhteystiedot, osoitteet ja aukioloajat. Mikäli käyt esim. Haaparannan apteekissa niin muista että Ruotsin kellonaika on tunnin jäljessä Suomen aikaa.

Lisätietoja: