Kimppalahja tulee halvemmaksi kuin monta pientä lahjaa

Joulu- ja/tai kevätjuhlan aikaan on kohteliasta muistaa koulun/päiväkodin henkilökuntaa/lapsen omahoitajaa kuluneesta lukukaudesta. Kerätkää hyvissä ajoin muiden lapsien vanhempien kanssa kimppalahja. Tällöin säästätte rahaa, sillä muutamalla eurolla per lapsi saatte ostettua  kimppalahjan ja kaiken lisäksi opettaja saa näin paljon järkevämmän ja mieluisamman lahjan, kuin jos jokainen lapsi olisi ostanut erikseen esim. kynttilän tai suklaarasian.

Säästä pakettikorteissa

Säästät pakettikorteissa kun paketoit jokaisen lapsen ja perheen jäsenen joululahjat erilaisella paperilla. Tällöin pakettikortteja ei tarvita. Myös tussikynää kuluu vähemmän, kun tekstejäkään ei tarvita :). Tämä sopii vinkki sopii parhaiten vähän vanhemmille lapsille, sillä mikäli perheessä vierailee joulupukki, niin tässä voi olla vähän liikaa opettelemista kiireiselle pukille.  Myös lapset voivat myös alkaa ihmettelemään, että miksi ihmeessä vanhemmat tietävät kenelle mitkäkin lahjat tulevat, mutta ei itse joulupukki…

Käytä lyijykynää

Käytä lyijykynää esim. joulu- tai kutsukorttien kirjoittamisessa ja kirjoita lopuksi paremmalla kynällä päälle kun teksti on varmasti oikein ja virheetön. Tällöin ei tule virheet on helppo korjata pyyhekumilla, etkä joudu heittämään kortteja pois turhien kirjoitusvirheiden takia.

Kierrätä joululahjat

Sopikaa esim. kaverienne kanssa, että jokainen antaa toiselle esim. sellaisen edellisenä jouluna saadun joululahjan, josta ei itse pidä. Voitte sopia myös että annatte minkä tahansa kotona olevan lahjan, josta ette pidä tai ette tarvitse. Kokeilin tätä kaveriporukan kanssa. Arvoimme ensin että kuka antaa ja kuka saa keneltäkin lahjan. Näin jokainen sai yhden lahjan. Näitä lahjoja avatessamme meillä oli varmasti hauskempaa kuin jos olisimme ostaneet kaupasta oikeat lahjat. Samalla jokaisen piti kertoa, että miksi ei pitänyt lahjasta tai miksi se oli tarpeeton. Huomasimme myös että toiselle täysin tarpeeton lahja voi olla toiselle hyvinkin käyttökelpoinen. Esim. koriste-esineissä ihmisten maut ovat hyvinkin erilaisia.

Suosi LED-ulkovaloja

Kun ostat ulkovaloja pimeän vuodenajan iloksi, suosi led-tekniikkaa. LED-valot kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät kunnossa pidempään.

Lukijan vinkki

Kysy joululahjojen palautusoikeudet

Aina kun ostat jotain kysy ja sovi mitkä ovat ostoksen palautusoikeudet. Ne on myös hyvä merkitä kuittiin. Tämä on tärkeää varsinkin joululahjoja ostettaessa. Muista myös että esim. CD- ja DVD- levyjen sekä konsolipelien sinettien on oltava ehjiä. Verkkokauppa- ja postiostoksissa on 14 päivän palautusoikeus, koska esim. netistä tilatessasi, sinulla ei ole mahdollisuutta tutustua tuotteeseen etukäteen. Muista myös että sinulla on oikeus palauttaa tuote asiakaspalautuksena myyjän laskuun.

Leikkaa kauniit kuvat talteen ja käytä niitä joululahjojen nimilappuina.

Sanomalehdet julkaisevat joulun alla joulutervehdyksiä. Leikkaa kauniit kuvat talteen ja käytä niitä joululahjojen nimilappuina.

Niksi-Pirkasta 12/2011

Hyödynnä joululahjojen kääreet seuraavana jouluna

Avaa ensi jouluna omat joulupakettisi varovasti niin voit käyttää saamasi lahjojen kääreitä seuraavana jouluna ja pakata omat muille menevät lahjasi samoihin papereihin. Jos Joulupukki toi perheeseesi isoja paketteja, joissa on paljon käyttökelpoista lahjapaperia (ei kirjoituksia tai ylimääräisiä teippauksia) tälläiset palat ottaa talteen. Näitä hyväkuntoisia/uudenveroisia lahjapapereita voi käyttää seuraavana jouluna pienempien lahjojen paketointiin (ainakin oman perheen kesken) Kukaan ei muista edellisen joulun papereita ja muksuilla on niin kiire avata lahjapaketteja että he vähät välittävät minkälaiseen pakettiin ne on kääritty..vaikka lahjapaketteja olisi vähän teipeilläkin paikattu. Samoin kaikenlaiset lahjanarut vain hidaste lasten paketin avaamiselle. Tässä on sekin hyvä puoli, että lahjapaperit eivät kelpaa paperinkeräykseen painovärien ja teippien takia..joten ympäristöäkin säästyy. Vaihtoehtoisesti ihan tavallinenkin paperi kelpaa pienen koristelun jälkeen kääreeksi. Rypistele vaikka tavallista paperia ja kiinnitä siihen koristeeksi vaikka kuusen havuja ja käpyjä tai leikkaa saksilla kartongista joku jouluinen kuvio. Ota toki paperit talteen myös syntymäpäivälahjapaketeista yms. Näin säästät rahaa kun ei tarvitse turhaan ostaa uutta lahjapaperia ja vähennät jätteen määrää.

Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä

Juhlapyhinä haudoille viedään paljon hautakynttilöitä. Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä, niin ei tule jätettä niin paljon kuin "kuorellisista kynttilöistä", eikä "metallihattuja" kerry.

Lukijan vinkki

Talvinen valokuva sanomalehden sivulla on mitä kauneinta lahjapaperia

Talvinen valokuva sanomalehden sivulla on mitä kauneinta lahjapaperia.

Niksi-Pirkasta 12/2011