Mätä likaiset vaatteet suoraan pyykkikoneeseen

Mätä likaiset vaatteet suoraan pyykkikoneeseen

Aikaisemmin minulla oli käytössäni pyykkikori likaisia, pesua odottavia varten, kunnes tajusin eräänä päivänä heittää ne suoraan pesukoneeseen (koneeni on päältätäytettävää mallia). Näin en tarvinnut enää pyykkikoria likapyykkiä varten, vaan pystyin sijoittamaan esim. siivoustarvikkeet tähän tilaan. Pyykit säilyvät yhtä hyvin koneessa kuin likapyykkikorissakin. Jos tulee vieraita, laitan yksinkertaisesti kannen kiinni. Huomaan myös helposti, milloin on pyykkipäivän aika, kun rumpu tulee täyteen. Aikaisemmin pyykkikori saattoi olla niin täynnä ettei kaikki pyykit mahtuneet vaan osa jäi koriin odottamaan seuraavaa kertaa.

Näin toimimalla ei tarvitse hankkia erillistä pyykkikoria ja säästät kyseisen tilan muita toimintoja varten.

(Lukijan vinkki)

Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Käytä tummia vaatteita

Käytä kotiaskareita tehdessäsi tummia vaatteita ja jätä valkoiset vaatteet pyhäpäiväksi. Tummat vaatteit peittävät hyvin mahdolliset tahrat, jolloin vaatteita tarvitsee pestä vähemmän. Tällöin ne myös kuluvat vähemmän ja kestävät pidempään. Huomasin asian konkreettissesti kun laitoin puita takkaan. Pienikin hihan hipaisu takan reunaan sai valkoisen paidan värjäytymään siitä kohti aivan mustaksi. Mustassa paidassa pienet nokitahrat eivät näy ollenkaan.

Silitä ensin miedompaa lämpötilaa vaativat vaatteet

Silitä ensin miedompaa lämpötilaa vaativat synteettiset vaatteet, jolloin pystyt aloittamaan silittämisen jo raudan lämmetessä. Silitä lopuksi kaikkein kuuminta tehoa vaativat vaatteet.

Lajittele pyykkisi silityslämpötilan perusteella

Lajittele pyykkisi silityslämpötilan perusteella ennen kuin alat silittämään. Tällöin sinun ei tarvitse säätää koko ajan silitysraudan lämpötilaa vuorotellen kuumemmalle ja viileämmälle, mikä lisää sähkön kulutusta.

Älä turhaan pesetä pyyhettä ja lakanoita hotellissa joka päivä

Älä turhaan pesetä pyyhettä ja lakanoita hotellissa joka päivä, jos olet pidemmän aikaa samassa hotellissa. Yleensä hotelleissa naulassa olevia pyyhkeitä ei pestä. Jos pyyhkeesi on likaantunut voit jättää sen kylpyhuoneen lattialle, josta siivooja tajuaa sen olevan likainen ja jättää puhtaat pyyhkeet tilalle. Varsinkin monissa Välimeren maissa on krooninen pula vedestä varsinkin lomakautena. Ja tietenkin myös pyykin pesu kuluttaa myös sähköä. Voit myös mainita vastaanotossa, että pärjäät samoilla lakanoilla viikon verran. Säästyneet kustannukset näkyvät pitkällä tähtäimellä myös hotellien hinnoissa.

Sulje vetoketjut

Muista sulkea vetoketjut kaikista vaatteistasi pyykinpesun ja rumpukuivauksen ajaksi. Auki olevien vetoketjujen terävät reunat repivät kovassa pyörimisessä muita vaatteita, jolloin niiden käyttöikä lyhenee.

Huuhteluaine vähentää rumpukuivaimen sähkönkulutusta

Mikäli kuivaat pyykkiä rumpukuivaimella, käytä pesukoneessa huuhteluainetta. Huuhteluaineen käyttö pesun aikana vähentää rumpukuivaimen sähkönkulutusta 10 %, sillä se vähentää veden pinajännitystä. Kun veden pintajännitys on pienempi, vaatteesta irtoaa enemmän vettä jo pesukoneen linkouksen aikana.

Pyykki kuivaa ilmalämpöpumpun alla.

Pyykki kuivaa nopeasti ilmalämpöpumpun sisäyksikön alla. Näin et tarvitse mitään kuivausrumpua.

Käytä kesällä sandaaleja

Käytä kesällä sandaaleja. Tulee vähemmän sukkapyykkiä kun voit pitää sandaaleja ilman sukkia.