Mätä likaiset vaatteet suoraan pyykkikoneeseen

Mätä likaiset vaatteet suoraan pyykkikoneeseen

Aikaisemmin minulla oli käytössäni pyykkikori likaisia, pesua odottavia varten, kunnes tajusin eräänä päivänä heittää ne suoraan pesukoneeseen (koneeni on päältätäytettävää mallia). Näin en tarvinnut enää pyykkikoria likapyykkiä varten, vaan pystyin sijoittamaan esim. siivoustarvikkeet tähän tilaan. Pyykit säilyvät yhtä hyvin koneessa kuin likapyykkikorissakin. Jos tulee vieraita, laitan yksinkertaisesti kannen kiinni. Huomaan myös helposti, milloin on pyykkipäivän aika, kun rumpu tulee täyteen. Aikaisemmin pyykkikori saattoi olla niin täynnä ettei kaikki pyykit mahtuneet vaan osa jäi koriin odottamaan seuraavaa kertaa.

Näin toimimalla ei tarvitse hankkia erillistä pyykkikoria ja säästät kyseisen tilan muita toimintoja varten.

(Lukijan vinkki)

Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Käytä tummia vaatteita

Käytä kotiaskareita tehdessäsi tummia vaatteita ja jätä valkoiset vaatteet pyhäpäiväksi. Tummat vaatteit peittävät hyvin mahdolliset tahrat, jolloin vaatteita tarvitsee pestä vähemmän. Tällöin ne myös kuluvat vähemmän ja kestävät pidempään. Huomasin asian konkreettissesti kun laitoin puita takkaan. Pienikin hihan hipaisu takan reunaan sai valkoisen paidan värjäytymään siitä kohti aivan mustaksi. Mustassa paidassa pienet nokitahrat eivät näy ollenkaan.

Tarkista veden kovuus

Tarkista kotipaikkakuntasi veden kovuusaste. Pyykinpesuaineiden ohjeistuksessa on eri määrät pesuainetta kovalle ja pehmeälle vedelle. Kannattaa ottaa selville, millainen vesi paikkakunnalla on pesemistä ajatellen, ettei käytä turhaan liikaa ainetta, mikä vuosien mittaan on myös kallista. Esim. nyt on edessäni pesuainepakkaus, missä samaan pyykkimäärään kehotetaan käyttämään pehmeälle vedelle 55 ml ja kovalle vedelle 115 ml pesuainetta. Veden kovuus tarkoittaa sen sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Kova vesi heikentää pesuaineiden tehoa, jolloin niitä tarvitaan enemmän mikäli vesi on kovaa. Saat veden kovuuden selville esimerkiksi kotipaikkakuntasi vesilaitoksen webbisivuilta. Ylläpitäjän kotipaikkakunnalla Oulussa Oulun Veden verkkosivuilla kerrotaan että Oulussa verkostovesi on pehmeää ja kovuus keskimäärin:

– 3,9 dH (saksalaisina kovuusasteina)

– 0,70 mmol/l (molaarisena kovuutena)

Lukijan vinkki

Putsaa rumpukuivaimen nukkasihti

Putsaa rumpukuivaimen nukkasihti jokaisen käyttökerran jälkeen. Tällöin lämmin kuivausilma pääsee tehokkaammin virtaamaan, mikä nopeuttaa pyykin kuivumista, jolloin myös sähköä kuluu vähemmän.

Kuivata pyykki kosteissa tiloissa

Kuivata pyykkisi aina kerrostalossa aina "kosteissa tiloissa" älä muualla. Useissa kerrostaloissa on pyykinkuivaushuone, jossa pyykit kannattaa kuivata mutta jos et jaksa niitä sinne raahata kuivaa pyykit mieluummin kylpyhuoneessa kuin esim. olohuoneessa. Kosteus siirtyy pyykeistä ilmaan ja ilmasta olohuoneen seiniin ja lattiaan, jolloin esim. parkettilattia ja seinissä olevat tapetit saattavat alkaa oireilemaan (=saumat kupruilemaan). Pyykin kuivaus on järkevintä suorittaa kylppärissä ovi hiukan raollaan. Kylppärin pintamateriaalit on valittu kestämään kosteampia olosuhteita ja ilmanvaihtokin on parempi kuin olohuoneessa. Kun ovi on raollaan, kostea ilma imeytyy poistohormiin ja muualta huoneistosta virtaa kuivempaa ilmaa tilalle. Näin vältyt kalliilta ja turhilta pintaremonteilta olohuoneessa.

Lukijan vinkki

Kuivaa ulkona

Kuivaa pyykkisi ulkona. Pyykin kuivaaminen tarkoittaa siinä olevan veden haihtumista, mikä syö lämmitysenergiaa. Yhden vesilitran haihduttamiseen kuluu energiaa jopa yli 1 kWh.

Vaatteet joita ei tarvitse silittää

Hanki sellaisia vaatteita, jotka sileävät itsekseen, ja joita tarvitsee silittää mahdollisimman vähän. Näin vaatteen eliniän aikana säästyy paljon sähköä sekä myös silittämiseen menevää aikaa.

Alumiinifolio silityksen avuksi

Laita sillittäessäsi alumiinifolio silityslaudan ja sen kankaisen päällisen väliin. Toimimalla näin voit saada vaatteesi sileäksi molemmilta puolin yhdellä silityksellä, sillä lämpö heijastuu paremmin takaisin alumiinifoliosta kuin lastulevyisestä silityslaudasta. Säästät siis aikaa ja sähköä. Tätä ei kuitenkaan kannata kokeilla kovin herkkien vaatteiden kanssa, jotka vaativat silittämistä matalammassa lämpötilassa.

Aina ei tarvitse pestä

Muista että jos vaatteessa ei ole tahroja, mutta siinä tuoksuu esim. savu niin pelkkä vaatteen tuuletus pesemisen sijasta voi riittää. Vaatteet kuluvat aina hieman joka pesussa ja turha pesu kuluttaa sähköä, vettä sekä pesuainetta.