Mätä likaiset vaatteet suoraan pyykkikoneeseen

Mätä likaiset vaatteet suoraan pyykkikoneeseen

Aikaisemmin minulla oli käytössäni pyykkikori likaisia, pesua odottavia varten, kunnes tajusin eräänä päivänä heittää ne suoraan pesukoneeseen (koneeni on päältätäytettävää mallia). Näin en tarvinnut enää pyykkikoria likapyykkiä varten, vaan pystyin sijoittamaan esim. siivoustarvikkeet tähän tilaan. Pyykit säilyvät yhtä hyvin koneessa kuin likapyykkikorissakin. Jos tulee vieraita, laitan yksinkertaisesti kannen kiinni. Huomaan myös helposti, milloin on pyykkipäivän aika, kun rumpu tulee täyteen. Aikaisemmin pyykkikori saattoi olla niin täynnä ettei kaikki pyykit mahtuneet vaan osa jäi koriin odottamaan seuraavaa kertaa.

Näin toimimalla ei tarvitse hankkia erillistä pyykkikoria ja säästät kyseisen tilan muita toimintoja varten.

(Lukijan vinkki)

Vedet talteen

Vaatteiden kuivurin säiliöön kertyy paljon vettä kuivaamisen aikana. Älä ihmeessä heitä näitä vesiä viemäriin, vaan käytä niitä kukkien kasteluvetenä tai jossain siivouksissakin. Samoin kannattaa suihkussa käydessä laittaa ämpäri vesihanan alle, joten kun odottelet, että vesi lämpiää niin paljon, että voit sillä pestä itsesi, ei vedet mene hukkaan, vaan voit kastella niillä vaikka kasvimaasi.

Lukijan vinkki.

Käytä tummia vaatteita

Käytä kotiaskareita tehdessäsi tummia vaatteita ja jätä valkoiset vaatteet pyhäpäiväksi. Tummat vaatteit peittävät hyvin mahdolliset tahrat, jolloin vaatteita tarvitsee pestä vähemmän. Tällöin ne myös kuluvat vähemmän ja kestävät pidempään. Huomasin asian konkreettissesti kun laitoin puita takkaan. Pienikin hihan hipaisu takan reunaan sai valkoisen paidan värjäytymään siitä kohti aivan mustaksi. Mustassa paidassa pienet nokitahrat eivät näy ollenkaan.

Työvaatteet erillään

Pidä erillään työvaatteet sekä arkivaatteet. Vaihda siis työvaatteet arkivaatteisiin kun tulet töistä. Tällä tavalla saat pyykkikoneen paremmin täyteen etkä joudu pesemään vajaita koneellisia. Pystyt myös käyttämään samoja vaatteita pidempään kun et esim. vapaa-aikana sotke työvaatteitasi, joiden täytyy olla jo imagosyistä puhtaampia kuin kotivaatteiden.

Käännä vaatteet pestessä nurinpäin

Kännä vaatteet nurinpäin kun laitat ne pesukoneeseen. Näin saat vaatteet kestämään pidempään, koska pesukoneen suurin hankaus kohdistuu näin vaatteen sisäpuolelle. Näin mm. vaatteisiin ommellut paljetit tai painetut kuvat kestävät pidempään.

Rumpukuivain vinkki

Mikäli sinulla on rumpukuivain, kuivaa erikseen painavat ja kevyet vaatteet. Esimerkiksi painavat puuvillaiset pyyheliinat, hupparit ja farkut kuivuvat paljon hitaammin kuin kevyemmät synteettisistä materiaaleista valmistetut vaatteet, kuten naisten pikkuhousut.

Jätä silitettävä pyykki kosteaksi

Älä kuivaa sellaista pyykkiä täysin kuivaksi, jonka aiot heti mankeloida tai silittää, vaan jätä sellainen pyykki hieman kosteaksi. Säästät ainakin vettä, kun pyykkiä ei tarvitsee uudestaan kosteuttaa silitystä tai mankelointia varten. Mikäli käytät rumpukuivainta säästät myös sähköä.

Rumpukuivain vinkki 2

Mikäli sinulla on rumpukuivain, pese mahdollisimman paljon pyykkiä kerralla. Tällöin voit myös kuivata useamman koneellisen pyykkiä peräkkäin rumpukuivaimessa mikä säästää sähköä. Kun kuivaat useamman satsin peräkkäin rumpukuivaimessa niin kone on vielä lämmin edellisen kuivauksen jäljiltä, jolloin pyykki kuivaa nopeammin ja vähemmällä teholla.

Suojaa vaatteesi sotkuilta

Suojaa vaatteesi sotkuilta. Vähennät huomattavasti likapyykin määrää kun ennaltaehkäiset vaatteidesi likaantumisen vaikkapa käyttämällä suojavaatteita. Käytä essua laittaessasi ruokaa ja rapakelillä pue lapsillesi kurahousut. Myös mm. maalatessasi ja polkupyörän rengasta paikatessasi kannattaa suojata vaatteita.

Silitä vaatteesi kerralla

Pyri silittämään vaatteesi kerralla. Silittämisessä suurin sähkönkulutus tapahtuu nimenomaan raudan lämmittämisen aikana. Kun rauta on lämmennyt niin tämän jälkeen kulutus on jonkun aikaa jopa nollassa jonka jälkeen sähköä taas tarvitaan raudan lämmön ylläpitämiseen. Tämän jälkeen kulutus menee taas vähäksi aikaa nollaan. Kun silität paljon vaatteita kerralla juuri lämmittämiskertojen määrä minimoituu.