Älä lotraa vettä saunassa

 

Moni omistaa kesämökin johon kuuluu olennaisena osana sauna. Saunomisen yhteydessä kuluu luonnollisesti vettä, josta suurin osa peseytymiseen ja huuhtoutumiseen. Tässä yhteydessä vettä roiskuu myös seinän alaosiin, jotka sitten saattavat ajanmittaan alkaa homehtua.

Ratkaisu tähän pulmaan on tehdä ulos erillinen peseytymis/huuhtoutumispaikka ulos, jolloin saunan kokema kosteusrasitus pienenee eli saunassa vain löylytellään ja peseytyminen ja huuhtoutuminen tapahtuu ulkona. Paikaksi kelpaa esim joku luonnonkivi tai sen voi tehdä esim. kestopuulaatoista.

Jos nakuilu hermostuttaa, paikka kannattaa sijoittaa esim. puiden katveeseen tai sitten rakentaa näkösuojaa esim. kestupuulaudoista. Omalla mökillä homma tapahtuu käytännössä siten, että saunassa ei ole mitään isoa kylmävesiastiaa ollenkaan, vaan ainoa kylmä vesi on löylykiulussa.

Lämpimän veden otan saunan padasta ja kylmä vesi odottaa ulkona. Näin toimien saunan pitäisi kestaa pidempään kunnossa kun vähentää. Luonnon keskellä huuhtoutuminen virkistää myös mieltä.

Lukijan vinkki

Kimppasauna

Kannattaa kutsua kavereita saunomaan ja kutsua itsensä vastavuoroisesti kavereille kylään. Näin suurempi määrä ihmisiä tulee saunotettua samalla energialla, jonka olisit itsekin kuluttanut yksin saunoessasi.

Säästä mökin tulitikkuja

Ota puulämmitteiseen saunaan mukaan tuikkukynttilä ja sytytä se ensiksi. Tämän jälkeen voit sytyttää uunia, jos uuni ei syty niin voit ottaa tulta kynttilästä niin monta kertaa kuin tarvitset. Näin sinun ei tarvitse raapia koko askia yhden uunin takia.

Lukijan vinkki

Kerää kiuaskivet itse

Kerää kiuaskivesi itse. Voit hyvin käyttää ihan luonnosta löytämiäsi kiviä saunankivinä. Puukiukaalla on tärkeämpää käyttää kivia, joissa on suuri lämpökapasiteetti, kun taas sähkösaunassa vastukset lämmittävät koko ajan kiviä. Yleensä tummilla syväkivilajeilla on parempi lämpökapasiteetti kuin vaaleammilla. Kiuaskivinä kannattaa käyttää kauttaaltaan samanvärisiä kiviä, sillä tarkasteltaessa esim. graniittia huomaat että se koostuu selvästi useista erivärisistä mineraaleista. Mineraaleilla on käyttäytyvät eri tavalla lämmetessä, ja siksi graniitti saattaa rapautua nopeasti. On erittäin tärkeää että peset kivet huolellisesti, sillä kuuma vesihöyry irrottaa kivistä kaikki kököt ja pölyt, jolloin ne kulkeutuvat vesihöyryn mukana mahdollisesti keuhkoihisi. Älä myöskaan kerää kiviä sellaisten järvien rannoilta, joillta tiedät esiintyvät sinilevää. Lisäksi kaikki vähääkään kuituisen/sälöisen näköiset kivet, kannattaa jättää rauhaan. Näissä harvinaisissa kivissä voi olla mineraaleina esim. tremoliittia, aktinoliittia tai antofylliittia, jotka ovat asbestia.

Huolehdi tuhkaluukun tyhjennyksestä

Lukijan vinkki. Myös Saunan kiukaassa tulee huolehtia tuhkaluukun säännöllisestä tyhjennyksestä. Palamisilma tulee tuhkaluukun kautta ja se jäähdyttää samalla valurauta-arinaa.

Jos tuhkaa on liian paljon, ilmavirtauksen jäähdytysteho heikkenee ja arina

saattaa ylikuumentua ja vaurioitua ja joudut ostamaan uuden huomattavasti

normaalia aikaisemmin. Tätä kiukaanvalmistajan takuu ei koske.

Lukijan vinkki

Lämmitä puukiuas kuivilla männyn kävyillä

Lämmitä puukiuas kuivilla männyn kävyillä. Nämä myös syttyvät helposti esim. sanomalehden sisään käärittyinä. Käpyjen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten ennen käpyjen keräämistä kysy maanomistajan lupa. Helpoimmin tämä onnistuu esim. perheen kesämökin metsistä.

Makkaraa saunassa

Jos tykkäät syödä makkaraa saunan jälkeen, asenna kiukaan (sähkö/puulämmitteinen) yläpuolelle joku makkarapannu tai -vati, jossa makkarat kypsyvät saunan lämmityksen ja saunomisen yhteydessä ilmaiseksi ilman eri toimenpiteitä. Näin säästät nestekaasua, grillihiiliä tms. mökilläsi. Ole tarkkana asennuksen kanssa, etteivät makkarat tai rasva tipu kiukaalle!

Lukijan vinkki

Älä rakenna saunaasi mitään lasi- tai kivipintoja

Älä rakenna saunaasi mitään lasi- tai kivipintoja. Tällaiset suuret pinnat lämpenevät muuta saunaa hitaammin ja lämpöenergia kuluu näiden lämmittämiseen. Näin ollen lämpöeristämättömät kivi- ja lasipinnat ja kaakelipinnat lisäävät saunan lämpenemisaikaa ja nostavat siksi kiukaan sähkönkulutusta noin yhdellä kilowatilla per 1 m² kokoinen pinta. Tällainen pinta on esimerkiksi saunan lasiovi.

Vaippaharsosta pyyhe

Jos olet menossa kylpylään yöksi, niin ota oma pyyhe mukaasi tai merkitse se valkoinen pyyhe jollakin. Tällöin sinun on helpompi löytää allasosastolla pyyhetelineestä juuri oma pyyhkeesi. Vihje: vauvan vaippaharsoa on myytävänä metritavarana siitä saa isonkin pyyhkeen halvalla ja kuivaa nopeasti. Omat crocsitkin on hyvä ottaa mukaan kylpylään, joissakin paikoissa tossut maksaa jopa 3 euroa.

Lukijan vinkki

Vaihda saunan kiuaskivet kahden vuoden välein

Vaihda saunan kiuaskivet kahden vuoden välein. Lämpötilan muutokset rapauttavat kiviä. Kun kivet rapautuvat tarpeeksi pieniksi ne voivat estää ilman kierron kiukaassa. Vastukset saattavat myös peittyä kivipölyllä, jolloin ne ylikuumenevat. Tällöin energiankulutus kasvaa ja kiukaan käyttöikä lyhenee.