Älä lotraa vettä saunassa

 

Moni omistaa kesämökin johon kuuluu olennaisena osana sauna. Saunomisen yhteydessä kuluu luonnollisesti vettä, josta suurin osa peseytymiseen ja huuhtoutumiseen. Tässä yhteydessä vettä roiskuu myös seinän alaosiin, jotka sitten saattavat ajanmittaan alkaa homehtua.

Ratkaisu tähän pulmaan on tehdä ulos erillinen peseytymis/huuhtoutumispaikka ulos, jolloin saunan kokema kosteusrasitus pienenee eli saunassa vain löylytellään ja peseytyminen ja huuhtoutuminen tapahtuu ulkona. Paikaksi kelpaa esim joku luonnonkivi tai sen voi tehdä esim. kestopuulaatoista.

Jos nakuilu hermostuttaa, paikka kannattaa sijoittaa esim. puiden katveeseen tai sitten rakentaa näkösuojaa esim. kestupuulaudoista. Omalla mökillä homma tapahtuu käytännössä siten, että saunassa ei ole mitään isoa kylmävesiastiaa ollenkaan, vaan ainoa kylmä vesi on löylykiulussa.

Lämpimän veden otan saunan padasta ja kylmä vesi odottaa ulkona. Näin toimien saunan pitäisi kestaa pidempään kunnossa kun vähentää. Luonnon keskellä huuhtoutuminen virkistää myös mieltä.

Lukijan vinkki

Sähkön kaksoistariffilaskutus

Selvitä mahdollisuus ns. sähkön kaksoistariffilaskutukseen, eli ns. yösähkön käyttöön. 2-tariffimittaus vaatii sopimuksen sähköyhtiön kanssa sekä 2-tariffilaskutukseen soveltuvan mittaritaulun kahdella mittarilla ja kellokoneistolla. Käytä tätä yösähköä, mikäli siihen on mahdollisuus. Yösähkön aika vaihtelee hieman mm. verkon haltijasta riippuen, mutta lähes kaikilla yhtiöillä yösähkön aika on 22-07 ja päiväsähkön klo 07-22. Viikonloppuisin joillain verkkoalueilla voi olla pidempiäkin yösähköäaikoja, joten varmista asia omasta verkkoyhtiöstäsi. Mittareiden kelloja ei siirretä kesäaikaan, joten kesäaikana yösähkön aika on 23-08 ja päiväsähkön 08-23.

Yösähkö on yleensä noin pari senttiä per kilowattitunti edullisempaa kuin päiväsähkö. Jos saunot kello 20-22 sijaan kello 22-00 välisenä aikana, säästät kuuden kilowattitunnin kiukaalla noin 25 senttiä. Ja jos saunot 100 kertaa vuodessa säästöä kertyy jo noin 25 euroa. Hyödynnä halvempaa yösähköä myös esim. ajastamalla (astian)pesukone pesemään sekä lämminvesivaraaja toimimaan yöaikana, ja samoin esim. kesämökin kivitakkaan lisätyt vastukset voi kytkeä lämmittämään mökkiä keväällä ja syksyllä yöaikaan.

Mainittakoon vielä, että yöllä varaavia sähkölaitteita kytketään verkkoyhtiön toimesta päälle hieman eri aikoihin porrastetusti, jotta näiden aiheuttamaa tehopiikkiä voitaisiin tasata. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi lämminvesivaraaja ja kosteiden tilojen lattialämmitys. Tästä johtuen lämminvesivaraajasta tai varoketaulusta kuuluva naksahdus ei merkitse yösähkön ajan alkamista, mutta lämminvesivarajaa ehtii kyllä lämmittää veden halvan sähkön aikana vaikka se menisikin päälle vasta esim. kello 23. Jos sinulla on laitteita joita haluat käyttää koko halvan sähkön ajan, niin voit napsauttaa ne itse päälle tai sopia asiasta verkkoyhtiösi kanssa.

Etäluettavat sähkömittarit on oltava lain mukaan käytössä kaikissa kotitalouksissa vuoden 2013 loppuun mennessä. Tällöin 2-tariffimittauksen pitäisi olla mahdollista myös sellaisissa talouksissa, joissa se tällä hetkellä ei vielä ole.

Saunan paras paikka

Saunan lämpimin paikka on kauimmaisessa nurkassa kiukaasta, jonne löyly leviää kattoa pitkin. Saunan viilein paikka on lähinnä kiuasta, sillä löyly kulkeutuu kiukaan lähietäisyydellä sijaitsevien saunojien ylitse. Jos saunot yksin, kannattaa siis istua saunan lämpimimmässä kohtaa, jolloin löylyä ei tarvitse heittää niin paljoa eikä saunaa myös ehkä lämmittää yhtä kuumaksi kuin viileämmässä paikassa istuessasi. Mikäli saunojia on useampia, kannattaa istuttaa porukan kovin saunoja saunan kuumimmalle paikalle.

Vanhat kiuaskivet puutarhaan

Vanhat kiuaskivet voit käyttää puutarhassasi hyödyksi ja iloksi.

Lukijan vinkki

Keraamiset kiuaskivet

Käytä keraamisia kiuskiviä, mikäli kiukaasi käyttöohjeet sallivat niiden käytön. Keraamiset kiuaskivet kestävät tavallisia kiviä huomattavasti pidempään eivätkä ne sisällä epäpuhtauksia. Lisäksi ne lämpenevät tavallisia kiuaskiviä nopeammin, jolloin sähköä tai lämmityspuita kuluu vähemmän.

Kimppasauna

Kannattaa kutsua kavereita saunomaan ja kutsua itsensä vastavuoroisesti kavereille kylään. Näin suurempi määrä ihmisiä tulee saunotettua samalla energialla, jonka olisit itsekin kuluttanut yksin saunoessasi.

Säästä mökin tulitikkuja

Ota puulämmitteiseen saunaan mukaan tuikkukynttilä ja sytytä se ensiksi. Tämän jälkeen voit sytyttää uunia, jos uuni ei syty niin voit ottaa tulta kynttilästä niin monta kertaa kuin tarvitset. Näin sinun ei tarvitse raapia koko askia yhden uunin takia.

Lukijan vinkki

Kerää kiuaskivet itse

Kerää kiuaskivesi itse. Voit hyvin käyttää ihan luonnosta löytämiäsi kiviä saunankivinä. Puukiukaalla on tärkeämpää käyttää kivia, joissa on suuri lämpökapasiteetti, kun taas sähkösaunassa vastukset lämmittävät koko ajan kiviä. Yleensä tummilla syväkivilajeilla on parempi lämpökapasiteetti kuin vaaleammilla. Kiuaskivinä kannattaa käyttää kauttaaltaan samanvärisiä kiviä, sillä tarkasteltaessa esim. graniittia huomaat että se koostuu selvästi useista erivärisistä mineraaleista. Mineraaleilla on käyttäytyvät eri tavalla lämmetessä, ja siksi graniitti saattaa rapautua nopeasti. On erittäin tärkeää että peset kivet huolellisesti, sillä kuuma vesihöyry irrottaa kivistä kaikki kököt ja pölyt, jolloin ne kulkeutuvat vesihöyryn mukana mahdollisesti keuhkoihisi. Älä myöskaan kerää kiviä sellaisten järvien rannoilta, joillta tiedät esiintyvät sinilevää. Lisäksi kaikki vähääkään kuituisen/sälöisen näköiset kivet, kannattaa jättää rauhaan. Näissä harvinaisissa kivissä voi olla mineraaleina esim. tremoliittia, aktinoliittia tai antofylliittia, jotka ovat asbestia.

Huolehdi tuhkaluukun tyhjennyksestä

Lukijan vinkki. Myös Saunan kiukaassa tulee huolehtia tuhkaluukun säännöllisestä tyhjennyksestä. Palamisilma tulee tuhkaluukun kautta ja se jäähdyttää samalla valurauta-arinaa.

Jos tuhkaa on liian paljon, ilmavirtauksen jäähdytysteho heikkenee ja arina

saattaa ylikuumentua ja vaurioitua ja joudut ostamaan uuden huomattavasti

normaalia aikaisemmin. Tätä kiukaanvalmistajan takuu ei koske.

Lukijan vinkki

Lämmitä puukiuas kuivilla männyn kävyillä

Lämmitä puukiuas kuivilla männyn kävyillä. Nämä myös syttyvät helposti esim. sanomalehden sisään käärittyinä. Käpyjen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten ennen käpyjen keräämistä kysy maanomistajan lupa. Helpoimmin tämä onnistuu esim. perheen kesämökin metsistä.