Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Pese hiukset hyvissä ajoin

Pese hiuksesi sellaiseen aikaan, että ehdit kuivattaa ne ilman hiustenkuivaajaa vaikkapa pyyheliinan avulla.

Kylmä suihkuvesi talteen

Ota se kylmä vesi talteen, jonka lasket viemääriin sinä aikana kun odotat että suihkusta tulee riittävän lämmintä vettä. Käytä talteen otettu kylmä vesi vaikkapa koiran juomavetenä tai kukkien kastelussa.

Saippuakanisteri

Nestesaippua kannattaa ostaa suurissa monen litran kanistereissa ja täyttää kanisterista vähitellen entistä pumppusäiliötä.

Suihkuun peräkkäin

Jos huoneistossasi on lämpimän veden mittari, kaikkien asukkaiden kannattaa käydä suihkussa peräkkäin. Ennen mittaria kiertää kuuma vesi, joka mittarin läpi kuljettuaan jäähtyy ympäristön lämpötilaan, tuntuu kylmältä käyttöpisteessä, esim. suihkussa. Ensimmäinen suihkussa kävijä joutuu laskemaan jonkin aikaa vettä saadakseen lämmintä vettä, josta kuitenkin maksetaan lämpimän veden hinta. Jos muut käyvät suihkussa heti ensimmäisen jälkeen, seuraavat voivat hyödyntää putkissa olevaa lämmintä vettä välittömästi. Sen sijaan, jos jokainen käy illan mittaan esim. tunnin välein, jokainen joutuu toistamaan vedenlaskutoimenpiteet mittarin pyöriessä koko ajan.

Lukijan vinkki

Paina hohtimilla hammastahnapurkin suuaukkoa kasaan

Paina hohtimilla hammastahnapurkin suuaukkoa kasaan, jolloin se kapenee. Näin lapsilla ei pääse lipsahtamaan niin helposti liikaa hammastahnaa kun putkilosta tulee pienemmän reiän kautta vähemmän hammastahnaa. Voit kokeilla samaa niksiä myös mm. Shampoo, sinappi ja ketsuppipurkkeihin.

Lukijan vinkki

Omatekoinen saippua

Tuttu on autokorjaamolla töissä ja ylisti työpaikalla käytettävää käsienpesusaippuaa. Kysyin työnantajan rouvalta mitä tämä saippua mahtaa olla ja mistä sitä saa ostettua. Yllätyin kun rouva selitti että hän kehitellyt sekoituksen itse. Paljasti kuitenkin salaisen reseptinsä ja antoi luvan myös laittaa tänne. Resepti on seuraavanlainen tyhjään pumppupulloon mäntysuopaa, vettä ja ruokaoöjyä maun mukaan. Mäntysoopa puhdistaa ja öljy voitelee.

Lukijan vinkki

Pienennä lämminvesivaraajan lämpötilaa

Jos sinulla on suora sähkölämmitys ja lämminvesivaraaja niin pienennä lämminvesivaraaja esim. 65°C lämpötilaan. Mikäli sinulla on suuri perhe ja lämmin vesi tuntuu loppuvan niin säädä sitten lämpötilaa hieman isommalle. On turhaa lämmittää vettä 90 asteeseen, mikäli asut pienessä perheessä eikä vettä kulu paljon. Et kuitenkaan pysty käymään yli 60 asteisessa suihkussa ja siten hyödyntämään 90°C vettä.

Terässaippua

Käytä terässaippuaa. Käyttämällä terässaippuaa mm. kalan ja sipulin hajun poistoon käsistäsi säästät tavallista saippuaa. Terässaippuan vaikutus perustuu siihen, että sen hankaaminen käsissäsi oleviin lika- ja rasvamolekyyleihin aiheuttaa niihin negatiivisen varauksen. Kun tämän jälkeen laitat kätesi vesihanan alle, niin vedestä peräisin oleva positiivinen varaus neutraloi hajut.

Lyhennä suihkujesi pituutta

Lyhennä suihkujesi pituutta. Hyvä apuri tässä on esimerkiksi ottaa suihkuhuoneeseen munakello ja ajastaa suihkun ajaksi esim. kaksi minuuttia.